Českotřebovský deník 78/2019 (19/3) 
Terénem bezpečněji

Nezisková organizace Péče o duševní zdraví více než 20 let pomáhá lidem žít s duševní nemocí. Snaží se, aby lidé s duševním onemocněním žili samostatně v místě, kde jsou spokojení. Naši pracovníci podnikají služební výjezdy do terénu a zajíždí pomáhat těmto lidem přímo do jejich domovů.  Sociální pracovnice působící v okrese Ústí nad Orlicí letos při cestách v terénu potrápila zima. Při cestách za klienty tým ústeckého střediska nejednou zapadl, nebo se klouzal. Když oslovil místní firmu pewag v České Třebové, problém se vyřešil. Firma pewag ústeckému středisku spolku Péče o duševní zdraví darovala sněžné řetězy na 2 vozidla.
Chtěli bychom touto cestou firmě pewag mnohokrát poděkovat! Díky jejich daru budou cesty našich sociálních pracovnic za klienty nyní bezpečnější.
 
Na závěr dubna se v České Třebové připravuje unikátní interaktivní akce, která představí studentům i veřejnosti moderní českou železnici
Sdružení železničních nákladních dopravců ŽESNAD.CZ, z.s. ve spolupráci se Správou železniční dopravní cesty, státní organizací (SŽDC) a Vyšší odbornou školou a střední školou technickou v České Třebové pořádají ve dnech 26. a 27. dubna interaktivní akci, která má za cíl seznámit žáky, studenty a širokou veřejnost s životem na české železnici v 21. století.
Unikátní akce proběhne v  železniční stanici v České Třebové a v prostorách VOŠ a SŠT Česká Třebová „Žákům představíme život na železnici z druhé strany, ne pouze ze sedadla cestujícího. Železnice jako taková, nabízí nepřeberné možnosti uplatnění a cílem je ukázat právě možnosti a krásu moderní železnice, tak jak ji běžní cestující nemohou poznat,“ říká pořadatel akce Evžen Nečas a Petr Kratochvíla ze společnosti LokoTrain, s.r.o.. Poselstvím akce by mělo být, že dnes už to není o špinavé práci topiče u parní lokomotivy, ale o moderních strojích a technologiích budoucnosti.
Páteční akce je určená místním žákům a studentům, kteří se mohou prakticky seznámit s životem na železnici. Sobotní den je věnován zájemcům z řad široké veřejnosti. K vidění bude ukázka lokomotiv dopravců LokoTrain s.r.o., ČD Cargo a.s., Metrans Rail s.r.o. a SŽDC s prohlídkou kabiny strojvedoucího a komentářem. Veřejnost bude mít také jedinečnou možnost nahlédnout do řídícího stavědla výpravčích. Samozřejmostí jsou profesní stánky dopravců a prezentace možností uplatnění se na železnici. Zájemci si mohou prohlédnout také hasičskou techniku SŽDC, která je určena nejenom pro železnici.
„V prostorách místní střední technické školy si pak mohou zájemci vyzkoušet jízdu na simulátoru lokomotivy, prohlédnout si výstavu modelové železnice a postavit vlakovou cestu v dopravním sále.“ dodává ředitel školy Jan Kovář.   Více ZDE

Byla jsem při tom….

Dne 4. března 2019 byla zahájena výstava českotřebovského fotografa Karla Šillera. Těšila jsem se na ní, protože Karla jsem znala od mládí. Potkávali jsme se na různých volejbalových turnajích a on pokaždé s fotoaparátem. Dokumentoval,  pro něj zajímavé momenty, pro nás aktéry turnaje mnohdy obtěžující.  Později, když založil a provozoval galerii Ještěr  získal si můj obdiv ještě větší.  Významné umělce dokázal přesvědčit… aby právě v České Třebové vystavovali svá díla… nepochopitelné.
V roce 2001 jsem oslovila Karla, zda-li bych mohla uskutečnit svoji první výstavu fotografií  v jeho galerií. Ochotně a bez nároku na jakýkoliv honorář za pronájem jsem mohla  fotografie vystavit.
Tehdy jsem výstavu pojmenovala „Moře, hory, život“ . Výstava se vydařila, přišlo velké množství Třebováků, ale i kamarádů z celé republiky i zámoří. Mimo fotografií z cest jsem prezentovala pohár ze závadu jachet, který se plul na Jadranu v roce 2000. Pohár věnoval sám velký mořeplavec Richard Konkolski a já byla členkou vítězné posádky.  Množství návštěvníků, atmosféra a pohoda  provázející  výstavu byla pro Karla, ale i pro mne překvapující . Moje první fotografická výstava se vydařila díky Karlovi.
Tímto bych chtěla vzdát hold vynikajícímu fotografovi s velkým srdcem a poděkovat za možnost vidět jeho práce a slyšet  názory na moje fotografie, které jsem mu prezentovala. Poděkovat bych chtěla organizátorům výstavy, ale i rodině Karla Šillara.
Moc si toho vážím a děkuji!  Alena Pirklová
 
Koleda vynáší. Dospělým slivovici a koledu v hodnotě až 80 korun

Jak ukázal průzkum české internetové jedničky Seznam.cz, velikonoční dobroty si lidé připravují většinou podomácku sami, mezi nejoblíbenější patří tradiční beránek. Koledování dlouhodobě převažuje v menších českých obcích a zvykům kraluje barvení vajíček. Hitem určeným pouze dospělým koledníkům jsou pro letošek domácí pálenky a jeden dospělý člověk si přijde na výslužku ve výši 80 korun.
České domácnosti i na Velikonoce stále často pečou. „Mezi nejčastěji podávané velikonoční pečivo patří tradiční mazanec a beránek. Na svátečním stole se oba pokrmy objevují u 60 % českých domácností, přičemž více než polovině z nich se připravují vlastnoručně,“ říká Darek Pikálek, uživatelský a marketingový výzkumník Seznam.cz, a dodává: „Zajímavostí je, že další tradiční velikonoční pokrmy, jako jidáši, už z domácností pomalu mizí.“
Koledování je častější v malých obcích
Nejčastějšími zvyky, které udržuje okolo dvou třetin dotázaných, je barvení vajíček, pletení či alespoň nákup pomlázky i koledování. To je pak častější v malých obcích. „Dospělí koledníci dostávají jako koledu většinou sladkosti a alkohol. Obarvená vajíčka dostane jen čtvrtina z nich. Nejčastějším alkoholem, který koledníci získají, je jednoznačně domácí slivovice,“ doplňuje Pikálek. Často také obdrží domácí hruškovici a meruňkovici nebo kupovaný rum a vodku. Data průzkumu Seznam.cz dále ukazují, že koleda pro jednoho člověka stojí průměrně 60 korun. Pro děti vyjde na 40 Kč, pro dospělé pak na 80 Kč.
 
Beseda o vodě

Ve čtvrtek 21.3.2019 se v Ekocentru Podorlicko uskuteční beseda na téma Voda - jak si vychutnat naši skvělou kohoutkovou vodu, jak je skvělá a leckdy opomíjená. Beseda bude spojena i s ochutnávkou ionizované vody a věřím, že to bude zajímavý podvečer. Pokud víte o svých známých, které problematika vody zajímá, pozvěte je!
 
Novinky z Evropy očima europoslance  březen 2019

Merkelová podpořila návrh na stavbu letadlové lodi EU
Německá kancléřka Angela Merkelová podpořila návrh předsedkyně Křesťanskodemokratické unie (CDU) Annegret Krampové-Karrenbauerové vybudovat spolu s Francií evropskou letadlovou loď. Projekt má za cíl posílit společnou evropskou obrannou politiku a zvýšit váhu EU ve světě.

Investice v EU se loni dostaly na úroveň před finanční krizí
Investice v Evropské unii se v závěru loňského roku konečně dostaly na úroveň, jakou měly před finanční krizí roku 2008. Data statistického úřadu Eurostat ukazují, že výdaje do strojů, nemovitostí a infrastruktury jsou zpět na hodnotách roku 2007. EU ale v tomto směru značně zaostává za Spojenými státy, kde jsou tyto výdaje o více než 20 procent vyšší než před krizí.

Komise zvažuje vyšetřování Applu kvůli zneužití svého postavení
Evropská komise prozkoumá, zda Apple nezneužívá dominantní postavení na trhu. Reaguje tak na stížnost, podle které Apple využívá svůj obchod s aplikacemi ke zvýhodňování vlastních služeb před konkurenty. Komise, která plní funkci antimonopolního úřadu EU, prozkoumá, zda je zde paralela s Googlem, který v roce 2017 dostal pokutu více než dvě miliardy eur (51,3 miliardy Kč) za znevýhodňování konkurentů na své platformě

Ministr Petříček podpořil Severní Makedonii v jednáních s EU
Český ministr zahraničí Tomáš Petříček 14. března navštívil Severní Makedonii. Zdůraznil, že tato balkánská země musí pokračovat v reformních krocích. Její představitele ujistil, že Česká republika podporuje zahájení přístupových jednání Severní Makedonie s Evropskou unií.

Brexit létání do Británie neohrozí, může snížit zájem cestujících
Podle odborníka na leteckou dopravu společnosti Deloitte Jakuba Habarta může brexit ovlivnit poptávku po leteckých linkách do Velké Británie. V případě oslabení britské libry a zhoršení ekonomické situace by mohl poklesnout zájem zejména britských turistů, což by v krajním případě mohlo i vést k omezování spojů. Samotná letecká doprava na ostrovy však ohrožená není. Pro české turisty se toho tudíž moc nezmění.
Pavel Svoboda, europoslanec

"Napij se tam, kde pije kůň. Kůň špatnou vodu nebude nikdy pít. Ustel si tam, kde leží pes. Jez ovoce, kterého se dotkli červi. Neboj se hub, na kterých sedí mušky. Zasaď strom, kde krtek  krtince vytvoří. Postav dům na místě, kde se had na slunci vyhřívá. Studnu kopej tam, kde si pták hnízdo v horku postaví. Vstávej a uléhej se slepicemi a budeš mít "zlaté zrno dne". Jez více zeleného, budeš mít silné nohy a odolné srdce. Plavej častěji a budeš se cítit na zemi jako ryba ve vodě. Častěji pozoruj oblohu a nehleď pod nohy a tvoje myšlenky budou jasné a světlé. Více mlč, hovoř méně a v tvé duši zavládne pokoj."sv. Serafin Sarovský

Poznámky k pořizování záznamů na jednání zastupitelstva města

Zákon o obcích předpokládá, že zasedání zastupitelstva je veřejné. Může na něj přijít kdokoliv a zároveň si z něj může pořídit zvukový i obrazový záznam. Neexistuje žádný právní předpis, který by to zakazoval. Zakázat to nejde ani v jednacím řádu zastupitelstva nebo jiném interním dokumentu obce. Člověk, který se jednání zastupitelstva účastní, nepotřebuje ani žádné schválení od starosty, zastupitelstva či jiných zúčastněných osob. Přesto k tomu během minulého volebního období byla velká diskuze a nedůvěra, když byl předložen návrh a projednání OZV o regulaci  hazardu.  Více ZDE