Českotřebovský deník 117/2019 (30/4)
Slavnostní střediskový oheň sv. Jiří

Slavnostní střediskový oheň sv. Jiří pořádaný ke 100 letům skautingu v České Třebové jsme v pátek 26.4.2019 v 17.00 zahájili slavnostním nástupem všech oddílů se vztyčením státní vlajky za zpěvu junácké hymny. Následně se jednotlivé oddíly představili svým pokřikem. Čestným hostem nám byla paní starostka města Česká Třebová Mgr. Magdaléna Peterková, která nám slavnostně předala, do rukou vedoucího střediska Pavla Vomáčky, novou střediskovou vlajku vyrobenou právě k příležitosti oslav 100 let Českotřebovského skautingu.
Po nástupu a společném focení jsme se všichni uchýlili ke slavnostnímu ohni.
U slavnostně zapálené osmistěnné pagody jsme zavzpomínali na stoletou historii s našimi oldskauty, kteří vstupovali do Junáka po válce, dvakrát zažili zákaz skautingu, postavili základy současné budovy střediska a pomáhali s obnovením skautingu v letech 1968 a 1989. Vyslechli jsme si jejich příběh a poselství. Více ZDE
Poslední dubnový den 2019...

Gymnázium  pořádalo další vydařený Majáles
Čarodějnice byly na tradičních místech: Hasičská zbrojnice, fotbalový stadion, když první byly již o víkendu na chatě Florian.
Seminář pro pamětníky Martina Šebely v Městském muzeu - opravdu v netradiční termín
Kazatel Kalašnikov Sam Childers osobně v České Třebové Večer od 19 hodin se v modlitebně Církvě bratrské konala zajímavá akce.  Kazatel, motorkář a ochránce sirotků na „zastávce navíc“ na světovém turné - silný životní příběh!
Odpolední dopravní nehoda motocyklisty na silnici na Zhořském kopci vyžádala plné nasazení záchranného systému - sanita, hasiči...
Probíhá velká oprava Semanínské ulice v úseku ČEZ - Depo České pošty, Vozovka byla opravdu ve špatném stavu, takže pomohlo jen frézování a  bude následovat obnova  podstatné části povrchu. Provoz je řízen střídavě s pomocí mobilních semaforů. Jezdí zde však těžká vozidla a tak nelze očekávat, že  opravená vozovka vydrží věčně.
Silnice Semanín - Zádulka - Třebovice stále uzavřena
Další velkou objížďka vznikla díky opravě mostu přes Třebovku v Ústí n.O: v Lázeňské ulici.  Z Ústí se do Řetové a Řetůvky dostanete velkou oklikou.
Byla oznámena velká výluka na železniční trati Česká Třebová - Moravská Třebová - Dzbel, bude platit od 13. do 20. května.

Zátiší
v České Třebové

Fotografii poslala Iva Stolínová

a přidala  i text:
 

Kdo má k tomu koši chodit?

Stačí vajgl k nohám hodit!

 

 

 

 

 

 

 
Na Krajském úřadu Pardubického kraje byla spuštěna Tichá linka

Krajský úřad Pardubického kraje ve spolupráci s organizací Tichý svět, která již několik let pomáhá neslyšícím v České republice a poskytuje všestrannou podporu v podobě komplexních služeb pro osoby sluchově postižené, spustil od 1. 5. 2019  fungování Tiché linky – online tlumočení/online přepisu, a tím se připojil k dalším institucím v kraji, které tuto službu nabízí osobám se sluchovým postižením. 
Kontaktní místo pro Tichou linku se nachází na Podatelně Krajského úřadu Pardubického kraje (dále Pk), v  budově C,  na adrese Komenského nám 120,  kancelář č.  C 116. Fungovat bude v úřední dny (pondělí, středa)  v době od 8:00 – 16:30 hodin, v úterý, ve čtvrtek a v pátek v době od 8:30 hodin do 13:30 hodin.
Klienti se sluchovým postižením budou moci prostřednictvím této linky formulovat své požadavky na úředníky Krajského úřadu Pk, kteří byli proškoleni a prostřednictvím online připojení na Tichou linku se spojí s tlumočníkem znakového jazyka či přepisovatelem mluvené řeči. Bude se jednat o situace při komunikaci mezi úřadem a klientem. Tichou linku na krajském úřadu nelze využívat pro soukromé účely.
Ke spojení s Tichou linkou budou úředníci využívat notebook, se kterým se přesunou na požadované pracoviště. Pokud je to možné, doporučujeme zájemcům o tuto službu objednat si tlumočení přes Tichou linku v konkrétní záležitosti předem formou e-mailu na tichalinka@pardubickykraj.cz. Tak se kontakt zjednoduší jak pro klienta, tak pro pracovníky úřadu a předejde se delšímu čekání případně přeobjednání. V  případě objednání zajistíme jak pracovníka úřadu na požadovanou problematiku, tak dojednáme čas pro tlumočení na Tiché lince.
Neslyšící klient může k vyžádání služby Tichá linka použít speciální kartičku, kterou si může vyžádat na pobočce společností Tichý svět, na adrese Jana Palacha 1552, 530 02 Pardubice 5 (více na: https://www.tichysvet.cz/).  Zájemci se sluchovým postižením zde obdrží také podrobnější informace, jak mohou službu online tlumočení/přepis využít pro vyřízení běžných záležitostí či jakou formou domluvit fyzického tlumočníka.


Univerzita Pardubice má staronovou správní radu

V závěru minulého týdne se sešli členové správní rady Univerzity Pardubice. Schvalovali mimo jiné rozpočet univerzity na letošní rok a také návrh složení rady na příští dva roky. Staronovým předsedou se stal Roman Línek, 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje. „Univerzita Pardubice je dnes velkou vzdělávací institucí s rozpočtem 1,3 miliardy korun. Má řadu špičkových vědeckých pracovišť, které spolupracují s progresivními firmami a zapojují se do evropských projektů. Pokračuje i v obnově svých budov, v současné době se pracuje na rekonstrukci rektorátu,“ informoval Línek.
Ten byl potvrzen také ve funkci staronového předsedy správní rady. Místopředsedy jsou ekonom Václav Petříček a místopředsedkyně Senátu PČR Miluše Horská. Třináctičlennou správní radu jmenuje na návrh rektora ministr školství. Jejími členy jsou nyní kromě už jmenovaných osobností předseda představenstva Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald, senátor Václav Hampl, primátor Pardubic Martin Charvát, exministryně školství Miroslava Kopicová, generální ředitel Synthesie Josef Liška, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, emeritní rektor VŠCHT Praha Vlastimil Růžička, ředitel odboru regionální dopravy Českých drah Ivo Toman, vládní zmocněnec pro evropský výzkum Ivan Wilhelm a europoslanec Tomáš Zdechovský.
Seminář na téma nový stavební zákon ukázal na spoustu problémů

V současné době existuje v České republice téměř 700 obecných stavebních úřadů a řada dalších speciálních. Celkově tyto úřady zaměstnávají podle Ministerstva vnitra ČR přes 6800 pracovníků. Struktura úřadů by se podle připravované novely měla změnit, přičemž by se měl snížit počet těchto úřadů. Vzniknout má takzvaný Nejvyšší stavební úřad, kdy by stavební úředníci byli řízeni státem, a ne obcemi v přenesené působnosti jako je tomu nyní. Chystaný nový stavební zákon má zavést například jediné řízení a celý proces digitalizovat. Záměr zákona počítá i se závaznými lhůtami, které mají znamenat, že pokud by v rámci nich nepadlo rozhodnutí, bylo by automaticky bráno souhlasné stanovisko. Návrh také vylučuje možnost zpětně legalizovat černou stavbu.
V Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky se v úterý dopoledne uskutečnil seminář na téma rekodifikace stávajícího stavebního práva. Debaty, kterou zorganizovalo hnutí Starostové a nezávislí, se kromě europoslance a předsedy Sdružení místních samospráv ČR Stanislava Polčáka a řady poslanců či zástupců Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva vnitra ČR zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Předmětem semináře byla rekodifikace stavebního práva z pohledu jeho zpracovatelů, ale také místních či krajských samospráv.  Celý text najdete ZDE
 
Chuhei Iwasaki - mistr filmové hudby na festivalu ve Skutči

Šéfdirigent Filmové filharmonie japonského původu se velmi dobře pohybuje mezi rozličnými hudebními žánry. Dobře ho zná publikum Hudebního divadla Karlín, Rudolfina i plzeňského divadla. Hostuje na prestižních festivalech (např. Film Music Praque) a vloni debutoval na Pražském jaru. Do Skutče přijede 5. května podruhé, aby se svým orchestrem potěšil početnou základnu příznivců filmové hudby.
Český dirigent se narodil roku 1987 u rybího trhu Tsukuji v Tokiu. Do Česka se přestěhoval za hudbou. Kdysi slyšel v Japonsku hrát Českou filharmonii a díky tomu se rozhodl studovat v Praze. „Po tom koncertu jsem nemohl vstát. Jen jsem tam pět, šest minut užasle seděl. A rozhodl jsem se, že do té země musím jet,“ zavzpomínal v jednom z rozhovorů. Zatímco v rodné zemi se věnoval hře na housle, na Pražské konzervatoři k houslím přibylo ještě studium oboru skladba a dirigování. Od roku 2014 je sám profesorem Pražské konzervatoře a současně šéfdirigentem Filmové filharmonie.  
FILMharmonie, jak si také orchestr říká, je ambiciózním tělesem sestaveným z talentovaných studentů středních a vysokých hudebních škol, které kromě nadšení z hudby spojuje i zájem o film. „Přednosti Filmové filharmonie jsou především v kvalitním hudebním nastudování a nadšení hudebníků, diváci si mohou živě užít vždy minimálně šedesátičlenný orchestr,“ říká ředitel orchestru Matěj Lehár. Těleso vrací do českých sálů stále větší množství posluchačů, kteří tak nalézají opět vztah k živé, symfonické hudbě.
Koncert se uskuteční 5. května v rámci festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč v prostorách Zimního stadionu ve Skutči, se začátkem ve 20 hodin a návštěvníci mohou přijít v neformálním oblečení. V programu zazní známé melodie z filmů Pán prstenů, Harry Potter, Star Wars a dalších.