Českotřebovský deník 96/2019 (7/4)    
Velký vítr na skládce TKO rozptýlil do okolí velké množství plastových obalů

Skládka komunálního odpadu u Třebovice je běžně skryta očím veřejnosti a ukáže se jen cestujícím ve vlaku na trati do Svitav. Pohled to nijak vábný není. Ukazuje, kde končí obsah vyvážených popelnic a vede k zamyšlení, jak toto množství ukládaného odpadu snížit. Snad právě větrné počasí v minulých dnech ukázalo, že režim ukládání opadu na skládce má své mouchy. Na velké ploše skládky se zvedly tisíce plastových lehkých obalů, aby je silný (jihovýchodní) vítr vyzvedl a přemístil  třeba i hodně daleko na okolní pozemky, dokonce i za železniční trať. Všimli si toho především cestující v pomalu jedoucím historickém vlaku při nostalgické jízdě ke 170. výročí trati Česká Třebová - Brno v sobotu 6. dubna. Shodou okolností to bylo právě ve stejný den, kdy ochránci přírody na jiném úseku v okolí města na kozlovských serpentinách  v rámci akce "Ukliďme svět" všechny odpady rozptýlené v okolí serpentin likvidovali. Pro úklid v okolí skládky by byla zapotřebí početná pracovní četa. Jsem zvědav, jakým způsobem bude toto velké množství  plastových tašek, pytlíků a jiných obalů zlikvidováno. Kompaktor sice přivážený odpad do tělesa skládky lisuje, zhutňuje podloží, ale nelze zaručit, aby na povrchu nezůstaly lehké větrem přenosné materiály. Tak velký rozsah nepořádku na pozemcích v okolí skládky nelze ponechat. Udělá-li někdo ve svém okolí nepořádek, měl by to po sobě uklidit. Mělo by to platit zvlášť v tomto případě, kde je původce zřejmý. Nejhorší je, že se situace může opakovat a těžko vymyslet nějaké řešení, které by zabránilo tomu, aby se současná situace neopakovala. VÍCE ZDE
 

Ukliďme Česko - aneb jak hokejbalisté hráli ligu u skládky odpadu                 

Jarní úklid tu byl vždycky, nyní jde o akci, kterou inicijují zejména ochránci přírody.  Letos  se spojila Zlatá Studánka a Podorlicko a společnými silami se zaměřili se na úklid kolem prostoru kozlovských serpentin, neboli Cesty Maxe Švabinského, která je vycházkovou trasou  spousty Třebováků.  Jinde  se uklízelo také.
Svědčí o tom fotografie je z Benátek, kde zřejmě uklízeli majitelé  garáží a svoje výsledky svého úklidu nastrčili přes komunikaci "pod nos" hokejbalistům a to velmi nešťastně právě ve dnech, kdy se zdá hrály ligové zápasy a kdy sem k nám do České Třebové přijely týmy např. z Kladna  a z Přelouče.  Hrálo se účast v play-off a tak  týmy přijely se všemi svými sportovními hvězdami z turnaje Mistrovství světa. Dost na tom, že je domácí Třebováci musí vítat v X let starém svazarmovském linkusáku. Navíc u hromady nepořádku, který ke sportovišti nanosili sousedé ze svých uklizených prostor. My si můžeme na svoje prostředí zvyknout (a neměli bychom), ale hosté nám dali svůj názor jadrně znát. Na skládce ještě nehráli, až u nás....
Je to jasné, nesmí se to opakovat a navíc je třeba současné podmínky pro práci hokejbalového oddílu bez zdržování skutečně řešit. Hokejbalisté potřebují nové šatny se sociálním zařízením, nemusí mít luxus, ale to co mají, je opravdu na úrovni hluboko v minulém století. A k tomu samozřejmě oplocený areál, aby se zde nemohly opakovat excesy z minulosti - ať se již týkají  alkoholických dýchánků českotřebovské mládeže nebo odkládání nashromážděných pytlů odpadu. Je třeba si uvědomit, že špatný technický stav hřiště a jeho zázemí se projevuje také ve sportovní úrovni a hráčské základně. 
Po sportovní stránce víkend nedopadl špatně -  Druholigový tým mužů převálcoval Přelouč 9 : 0 a vede si v tabulce velmi dobře, poma,u kráčí za obhajobou prvenství ve skupině Čechy - východ. Dorostenci vydřeli s Kladnem remízu, aby pak bohužel v prodloužení inkasovali. "Sport je sport, nedáš - dostaneš", říká k výsledku manažer Jaroslav Badzik.  (mm)
 
Krajský fotbalový přebor:  V Hlinsku se Třebovákům nedařilo

Sobota 6. 4. 2019 10:15 Litomyšl - Žamberk 4:2 (2:2)
Sobota 6. 4. 2019 16:00 Letohrad - Heřmanův Městec 4:1 (2:1)
Sobota 6. 4. 2019 16:00 Třemošnice - Moravská Třebová 1:3 (1:2)
Neděle 7. 4. 2019 10:15 Chrudim B - Holice 1:0 (0:0) Pen: 4:1
Neděle 7. 4. 2019 14:00 Luže - Dolní Újezd 3:0 (1:0)
Neděle 7. 4. 2019 16:00 Choceň - Moravany 2:1 (0:1) Pen: 5:4
Neděle 7. 4. 2019 16:00 Svitavy - Lanškroun 1:4 (1:2)
Neděle 7. 4. 2019 16:00  Hlinsko - Česká Třebová 4:1 (3:0)  
Vysoká prohra v Hlinsku není bez vlivu na postavení v tabulce. FK Česká Třebová klesl z pátého na sedmé místo v tabulce.

Vynášení Moreny neboli Vítání jara

  • Akce se koná tradičně v režii Rodinného centra ROSA.
  • Letos měli pořadatelé počasí na tuto akci skutečně dobře objednané. Bylo skutečné jaro a byla radost vyrazit  ven. Na Starém náměstí před radnicí bylo vše jako v jiných letech.
  • Pro děti, které sem postupně přicházely od 14. hodiny byly zajištěny různé zábavné soutěže a také odměny.  S pomocí maminky, tatínka, babičky nebo dědečka bylo z připraveného  materiálu možné  vyrobit vlastní  malou Morenku
  • Na celé dění dohlížena potom Morena velká, která byla potom nesena v čele průvodu dolů k řece, aby skončila  ve vlnách Třebovky. 
  • Zima je pryč. je tady jaro, ode dneška snad definitivně.  Meteorologové sice blábolí ještě o dalších chystané  ochlazení, ale i to k jaru patří.

     



    Základní škola Česká Třebová, Nádražní ulice, hledá učitele/ku pro 1. stupeň ZŠ – zástup za mateřskou dovolenou. Požadujeme splnění kvalifikačních předpokladů dle zákona 563/2004 Sb. v platném znění od 1. 1. 2015. Vhodná znalost práce s interaktivní tabulí. Nástup od 1. 9. 2019.
    Mgr. Radim Kolář ředitel školy

     VELIKONOČNÍ LAŤKA 2019

    Na "Habrmance" skákali do výšky vůbec poprvé i žáci prvního stupně ! 
    V letošním školním roce jsme se rozhodli uspořádat soutěž ve skoku do výšky i pro žáky prvního stupně naší školy, konkrétně pro 4. - 5. třídu. Učitelé tělesné výchovy nominovali nejúspěšnější chlapce a dívky v hodinách tělocviku a ti v počtu šestnácti chlapců a dvanácti dívek porovnávali své síly v úterý 2. 4. 2019. Po celou dobu soutěže panovala výborná atmosféra, kdy se jednotliví sportovci navzájem povzbuzovali, fandili si a prokazovali fair play chování. Jubilejní první ročník této soutěže nás utvrdil v tom, že organizace těchto soutěží má obrovský smysl. Ze sportovního klání jsme sestříhali video vystihující atmosféru v soutěži. VÍCE ZDE 

    CO STAVEBNÍ ZÁKON? CO FONDY EU?

    Nad tématem nového stavebního zákona by se dalo debatovat měsíce. O tom, že kraje ani města a obce nesouhlasí s vytvořením nových samostatných úřadů mimo spojený model územní veřejné správy, bylo již řečeno na uzavřených fórech mnoho. Co by to ale znamenalo pro lidi? Vzniklo by několik set úřadů v území mimo obecní a krajské se složitou strukturou. Kdo je nejblíž občanům? Právě obecní a krajské úřady, v jejichž rámci stavební agendu vyřizují konkrétní úředníci, na které je vidět. Mimochodem tato agenda byla na nich vždy, již od 19. století. Nevím, proč zrovna toto máme měnit. K urychlení stavebního řízení je třeba učinit jiná opatření. Třeba vyšší závaznost odborné a metodické pomoci nadřízených stavebních úřadů při sjednocování výkladu stavebního zákona, větší důslednost a tlak na detailní znalost spisů, nezatěžovat stavebníky administrativní náročností postupně, ale požadovat potřebné dokumenty naráz, apod. Diskuse bude velká. Proto dnes děkuji za přijetí v dané věci místopředsedovi mandátového a imunitního výboru Petr Gazdík (Starostové a nezávislí) místopředsedovi ústavně - právního výboru Jan Chvojka (ČSSD) a předsedovi výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Ivanu Bartošovi (Česká pirátská strana), se kterým jsem se dohodl na organizaci semináře.
    A večer ještě setkání k evropským fondům. Kolik budeme mít v ČR peněz po roce 2020? Budou naše regiony patřit ještě mezi zaostalé (s možností čerpat víc peněz) nebo mezi přechodné (riziko i našeho NUTS II Severovýchod - Pardubický kraj, Královéhradecký kraj a Liberecký kraj)? Budou peníze na nemocnice, silnice, školy, sociální služby?
    FB Martin Netolický

    LANŠKROUN MÁ NOVÝ KULTURÁK

    Nestává se často, aby město otevíralo zbrusu nový kulturní dům. Takový den se vždy nesmazatelně zapíše do jeho historie. A právě včera se tak stalo v Město Lanškroun. Co si vzpomínám, tak za poslední roky se něco podobného událo v Pardubickém kraji jen ve městě Hlinsko nebo ve Svitavách. Zatímco u dvou posledně jmenovaných byly tyto investiční akce spolufinancovány z evropských fondů, v Lanškrouně vzalo město celé financování do svých rukou. Blahopřeji vedení města k odvážnému řešení a také k tomu, že se nezaleklo dosti značného odporu v rámci zastupitelstva města a pustilo se do rekonstrukce Langerovy vily a nové přístavby s velkým a malým sálem, dvěma bary a výstavní síní. Toto rozhodnutí zcela jistě brzy ocení nejen občané Lanškrouna, ale i širokého okolí. Velmi oceňuji i mimořádnou akustiku hlavního sálu, kterou musel včera zaznamenat snad každý návštěvník, který si poslechl koncert smyčcového orchestru. Bez jakéhokoliv nazvučení byly nádherně slyšet všechny nástroje i díky nastavitelné akustické mušli nebo válcům po obvodu sálu.
    Žáci z Proseče přijeli na návštěvu krajského úřadu

    Pozvání radního Bohumila Bernáška přijali nadaní žáci ze základní školy v Proseči. Ti si kromě předepsaných hodin „přidávají“ další navíc. Mají vlastní kroužek, kterému říkají „Klub koumáků“, kde se věnují pod vedením paní učitelky náročnějším úlohám či probírají témata rozšiřující jejich školní vědomosti. Jejich nejoblíbenějším předmětem je matematika. 
    „Seznamujeme se postupně se školami, ve kterých se věnuje mimořádná pozornost nadaným dětem. V rámci této činnosti jsem navštívil Základní školu v Proseči. Žáci školy mě velmi potěšili svými znalostmi a zájmy, škola vyniká propracovaným systémem práce s talenty. Nabídl jsem žákům a pedagogům možnost návštěvy krajského úřadu spojenou s návštěvou pardubického zámku,“ sdělil Bohumil Bernášek, radní pro školství.
    Dvanáct žáků s paní učitelkou a paní asistentkou si na krajském úřadě prohlédlo nový zastupitelský sál a sál rady. Radní Bernášek si s nimi povídal o samosprávném fungování obcí a kraje. Žáci měli velmi dobré znalosti o svém městě i kraji, a pokud náhodou nevěděli, tak se nebáli zeptat. „Návštěva byla pro žáky perfektně připravená, od pana radního Bernáška jsme se dozvěděli spoustu zajímavých informací nejen o krajském úřadu. Poté pro nás byla na zámku nachystána expozice "Osobnosti města Pardubic" příjemnou zážitkovou formou. Odjížděli jsme z Pardubic nasyceni novými zážitky a informacemi, za což panu radnímu velmi děkujeme," dodala učitelka Veronika Roušarová.

    Benefiční talk show Zbigniewa Czendlika POSTEL HOSPODA KOSTEL

    Benefiční talk show pořádá Oblastní charita v Ústí nad Orlicí. Výtěžek z benefice bude určen na nákup terénního auta pro Domácí hospic ALFA-OMEGA, jehož sestřičky se musí i v extrémním počasí dostat včas ke svým pacientům. Oblastní charita v Ústí nad Orlicí vás srdečně zve na benefiční talk show Zbigniewa Czendlika „POSTEL HOSPODA KOSTEL“
    30. 5. 2019 v 19:00 Roškotovo divadlo, Ústí nad Orlicí

    Revitalizace Klementina je fiasko. A ministerstvo mlčí!

    V roce 2008 vláda schválila novou koncepci rozvoje Národní knihovny s důrazem na stavební revitalizaci Klementina a dostavbu objektů v Hostivaři. Vládní koncepce stanovila, že jádrem Národní knihovny zůstane Klementinum a v Hostivaři se postupně vybudují skladovací prostory pro knižní fondy. Klementinum mělo být opraveno a modernizováno pro potřeby Národní knihovny na úrovni 21. století. Vláda tehdy na celou akci vyčlenila 1,8 mld. Kč.
    V letech 2010-2011 proběhla 1. etapa revitalizace a rekonstrukce Klementina. V roce 2012 byla zahájena 2. etapa revitalizace Klementina a dle plánu měla být zkolaudována v roce 2014. Jenže rekonstrukce se protáhla až do roku 2017 a prodražila se o celou jednu třetinu na konečných 569 337 000 Kč.
    Poslední 3. etapamá být zahájena v nejbližší době. A právě ta odborníky děsí nejvíce. Současný generální ředitel ihned po svém nástupu opustil tehdejší ministerstvem kultury schválenou koncepci 3. etapy a odstranil z ní nejpodstatnější prvky pro úspěšné fungování Národní knihovny v Klementinu. Například upustil od propojení Haly služeb na nově využitý a rozšířený suterén, zrušil instalaci automatického systému distribuce dokumentů schválený Vládou ČR v roce 2012, upustil od plánu zřízení logistického uzlu zásobování Klementina z Hostivaře, upustil od zřízení bezbariérových přístupů do základních veřejných prostor apod. A právě tím zajistil budoucí nefunkčnost Národní knihovny v Klementinu.Z titulu své funkce je generální ředitel Kocanda povinen plnit rozhodnutí vlády, tedy vybudovat novou knihovnu v Klementinu. Avšak jeho rozhodnutí a zásahy způsobují pravý opak a výsledkem miliardové investice bude rekonstruovaná památka, nikoliv knihovna.
    Navíc celá řada již rekonstruovaných prostor je stále prázdná nebo poloprázdná.  
    Za Asociaci pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR Martin Kadrman
     
     
    ¨