Českotřebovský deník 125/2019 (8/5) 
Hana Wiedermannová mistryní ČR v kuželkách jednotlivců žen

V kuželně SKK Hořice se ve dnech 4. a 5. května 2019 konalo Mistrovství ČR žen v kuželkách, do kterého se kvalifikovaly ženy z jednotlivých místrovství  krajů ČR.
Hana Wiedermannová byla v mistrovském turnaji nejlepší mezi 48 účastnicemi turnaje a dosáhla dobrých výsledků 627 + 613 = 1240 bodů. Tím obhájila první místo  jak v soutěži v kombinaci na 2 x 120 hodů sdružených tak kategorii na 120 hs, která se počítala podle výsledků dosažených mezi 24 nejlepšími kuželkářkami ve finálovém kole. V obou disciplínách těsně porazila Lucii Vaverkovou z KK Slovan Rosice.  Hana Wiedermannová hraje v rakouské kuželkářské lize. Letos byla za svoje výsledky vyhodnocena spolu s nejlepšími sportovci města Česká Třebová za rok 2018. Další českotřebovská závodnice Klára Pekařová se umístila v soutěži na 17. místě.
 
Kombinace 2×120 HS (4.–5. 5. 2019)
1. Hana Wiedermannová TJ Lokomotiva Česká Třebová
2. Lucie Vaverková KK Slovan Rosice
3. Olga Hejhalová KK Slavia Praha
Kompletní výsledky (PDF, 90 kB)
120 HS (5. 5. 2019)
1. Hana Wiedermannová TJ Lokomotiva Česká Třebová
2. Lucie Vaverková KK Slovan Rosice
3. Olga Hejhalová KK Slavia Praha
Mistrovství ČR v kuželkách jednotlivců mužů

Mistrovský turnaj se konal ve Vlašském Meziříčí, absolvovalo jej 48 účastníků. Mezi nimi byli 3 zástupci Pardubického kraje, nominovaní z Mistrovství našeho kraje. Mistrem ČR jednotlivců se stal Milan Svoboda (Kdyně). Ze dvou Českotřebováků v mistrovském turnaji byl nejlepší Miloslav Hýbl na 13. místě (1224 b) a  Jiří Hetych, který se umístil na 39. místě do finále nepostoupil.  Trojici kuželkářů našeho kraje doplnil  pardubický hráč Michal Talacko na 28. místě.
Mistrovství ČR v kuželkách jednotlivců - juniorů: mistrem ČR Jan Bína 

Mistrovský turnaj se konal ve dnech 27. a 28. dubna v Nové Bystřici za účasti nejlepších 36 juniorských kuželkářů z celé České republiky. Stojí za to  napsat, že českotřebovská Lokomotiva má tak kvalitní juniorský tým, že byla schopna na mistrovský turnaj kvalifikovat hned pětici kvalitních kuželkářů! A rozhodně v turnaji nehráli druhé housle.
Je velmi potěšující, že se mezi nejlepšími objevili také kuželkáři Lokomotivy Česká Třebová Jan Bína  a Petr Dobeš. Jde o nejlepší českotřebovské kuželkáře, kteří v letošním ročníku pomohli vybojovat bronzové medaile v česko-slovenské interlize.  A protože před nimi už byli jen dva slovenské týmy, tak vlastně získali pro Českou Třebovou titul Mistra České republiky v týmové soutěži.
Na mistrovském turnaji v Nov é Bystřici k tomu přidal Jan Bína další titul mistra ČR v soutěži jednotlivců. Jan Bína byl přece po zásluze nejlepším českým hráčem interligy, podle dosažených průměrů byl hodnocen na 5. místě za čtyřmi slovenskými hráči.
Na mistrovském turnaji v Nové Bystřici byl podle dosažených výsledků Jan Bína v kategorii 2 x 120 hs na 1. místě s 1253 body, Petr Dobeš na 5. místě (1194 b)  Jiří Kmoníček  na 13. místě (1125b), Dominik Ruml na 15. místě (1115b) a Jan Kmoníček na 36. místě.  V soutěži na 120 hs, která se hodnotila podle výsledků dosažených ve finálovém kole 24 nejlepších pak získal Jan Bína ještě další bronzovou medaili.
Kombinace 2×120 HS (27.–28. 4. 2019)
1. Jan Bína TJ Lokomotiva Česká Třebová
2. Petr Hendrych TJ Opava
3. Michael Klaus TJ Sokol Duchcov
Kompletní výsledky (PDF, 498 kB)
120 HS (28. 4. 2018)
1. Michael Klaus TJ Sokol Duchcov
2. Petr Hendrych TJ Opava
3. Jan Bína TJ Lokomotiva Česká Třebová
Kompletní výsledky (PDF, 487 kB)
Třetí prohra v řadě: FK Česká Třebová doma Chrudim nezdolal

Předehrané utkání 30. soutěžního kola krajského přeboru se hrálo na domácím stadionu Pod Jelenicí ve středu 8. května 2019 před pouhými 60 diváky.  Domácí hostili městský fotbalový klub Chrudim a zvítězit nedokázali, všechny branky padly již v 1. poločase. Od 19 minuty vedli hosté, domácí ve 30. minutě vyrovnali, aby pak těsně před přestávkou obdrželi druhý gól.  Druhý poločas na výsledku nic nezměnil.  Další, již třetí prohra za sebou  napovídá o krizi v týmu a je třeba děkovat za bodový zisk z podzimní poloviny soutěže, díky které se FK Česká Třebová ještě pohybuje  pod středem tabulky. Do konce jarní soutěže  se budou ještě hrát  5 zápasů, z toho jen dva doma (Moravany a Moravská Třebová). Velké naděje na zlepšení situace tedy českotřebovští fotbalisté nemají.
 
Obnova Junáka v České Třebové před 30 lety 

Letos v roce 1989 si v České Třebové připomínáme 100 let od založení prvního skautského oddílu.  Ten byl založen v roce 1919 pod vedením bratra Dejmka, profesora tělocviku na českotřebovské reálce. Podobně jako "velký náčelník" profesor A.B. Svojsík dosáhl hodnosti profesorské.  Na reálce profesor Dejmek působil tak, že "základy junáctví" byly součástí jeho výchovného působení, půjčoval i příručky o skautingu. První junácká působiště byla na Robově kopci, v Křivolíku.....  Dívčí skauting  v České Třebové je o deset let mladší - první zmínky jsou o roce 1929, kdy byl založen oddíl šotků (světlušek) sestrou Józou Litochlebovou..
Skauting v České Třebové přežil dodnes, ale bylo třeba jej několikrát obnovit - činnost Junáka přerušila v r. 1939  II. světová válka,  a dvakrát (v r. 1950 a 1970) komunistická diktatura.
Třetí obnova života skautského střediska Javor začala bezprostředně po listopadových událostech roku 1989.
Probíhaly přípravné schůzky starých členů a funkcionářů v šatně Malé scény.  Na zahájení činnosti byly současně vybírány dobrovolné členské příspěvky. Ustavující schůze střediska zvolila pak za vůdce bratra Jaroslava. Krásu - Jima,  vedoucí dívčího kmene Alenu Maškovou a chlapeckého kmene bratra Ladislava Jindru.  Více ZDE

Čestní občané města Česká Třebová

Od roku 1945 byli čestnými občany města České Třebové jmenováni:
  • Jan Masaryk, ministr zahraničních věcí ČSR - 1947
  • František Formánek, akademický sochař - 1964
  • Jindřich Praveček, hudební skladatel a dirigent - 1965
  • František Preisler, dirigent olomoucké opery - 1965
  • Dr. Ing. Vratislav Rybička, Vídeň, příslušník Rybičkova rodu, který v letech 1848 - 1918 patřil k nejvýznamnějším činitelům určujícím rozvoj našeho města, vnuk starosty Hynka Rybičky - 14. 10. 1992
  • Eduard Haken, pěvec národa, člen ND Praha - 1995
  • F.K. Zedínek, hudební pedagog a skladatel - k 80. narozeninám v r. 2003
  • Zdeněk Šebek, zdravotně postižený sportovec - 2004
K uvedenému je nutné ještě podotknout, že v roce 1992 městské zastupitelstvo (jednomyslně) zrušilo čestné občanství města, které bylo uděleno v roce 1973 Alexandru Vasiljevovi, veliteli zdejší sovětské okupační posádky. Město tím vyjadřovalo servilitu k tehdejší moci.
Z uvedeného výčtu je  zřejmé, že se v České Třebové přece jen nestaly excesy,  které jsou dodnes v historických pramenech spojeny s některými městy v okolí, kde najdeme mezi čestnými občany Adolfa Hitlera (Lanškroun), Konráda Henleina (Králíky, Lanškroun, Svitavy) nebo Klementa Gottwalda (Chrudim). Některá města podléhala  říšské judisdikci, to ale neznamená, že by s tím měli dnešní občané souhlasit. Jde přece o symboly. Institut čestného občanství se v historii města v některých obdobích mnoho nepoužíval, zdá se mi to škoda. Čestné občanství města totiž určitě patřilo např. Prof. JUDr. Karlu Holbikovi, významnému ekonomovi žijícímu od r. 1948 v emigraci v USA, který se na sklonku života  opakovaně vracel do našeho města a byl jeho velkým podporovatelem, zvláště v případě českotřebovského gymnázia, na kterém studoval. Jistě jsou i další osobnosti, kterým by takové ocenění slušelo. S udělováním čestného občanství je správné "šetřit", zvláště pokud se týká politické oblasti života. Nicméně je třeba citlivě vnímat zásluhy a význam řady osobností spjatých s Českou Třebovou a v případě shody v zastupitelstvu města  potom tento institut využít. Připomeňme třeba že bývalý starosta České Třebové Jaroslav Zedník je čestným občanem města Svit. Je to jistě symbol, kterým se naše partnerské město hlásí k nám všem. (mm)
 
Co bylo před deseti lety:

Stavba mostu přes Třebovsku na Parníku. Práce postupovaly od jara poměrně slušným tempem.  Nejdříve to vypadalo, že postavením mostu na Parníku vznikne možnost objížďkové komunikace při nějakém problému na hlavní silnici. Nakonec se po dokončení v srpnu 2009 na most instalovaly květináče zabraňující jízdu  větších vozidel. Z důvodu rekonstrukce byla také přesměrována  trasa cyklostezky obousměrně značkami přesměrována po místní komunikaci od čp. 24 nahoru po ul J.Pácla a pak zpět přes most u Dřevotvaru na křižovatku ul. Kyralovy a Husovy. Na cyklostezce tak během přestavby mostu přibyl tak velký kopec, který jistě cyklisté logicky "nebrali" a jezdili po kratší  hlavní ulici I/14, bez jakéhokoliv převýšení.
Albert na Parníku skončil v r. 2009 jako první v Pardubickém kraji.

Objekt s prodejní plochou 600 m2 se na jaře r. 2009 objevil v nabídce realitky a občané tipovali další asijské centrum nebo pěkný bowling. Je to objekt k podnikání, především k obchodu u hlavní ulice a s parkovištěm, tak by nemusel být zas až tak dlouho prázdný. Takové řešení nabízelo i ve Třebové, chyběla zde (a stále chybí) např. pořádná prodejna nábytku..Jenže nakonec to dopadlo jinak, je zde koupelnové centrum společnosti MARO, prodej pro větší region. Na fotografiích je Albert těsně před ukončením činnosti a také historický snímek z doby I. republiky, kdy se hostinec u Rybků dostavoval a tedy rozšiřoval o potřebný sál. Hrálo se zde i divadlo, byly zde koncerty a později zde vzniklo parnické (širokoúhlé) kino JAS.
 
Ke Kocianově houslové soutěži

V uplynulých dnech skončil 61. ročník Kocianovy houslové soutěže, laureátem se stal  14tiletý houslista Daniel Matejča z Trutnova, vítěz třetí kategorie.  Připomeňme si, že před deseti lety  jsme si připomněli, že laureátem tehdejšího 51. ročníku   KHS se stal Šimon Michal z Bezděkova nad Metují, student Konzervatoře Praha. Skvělým výkonem, za který mu porota vedená primáriem Kocianova kvarteta Pavlem Hůlou udělila titul absolutního vítěze tehdy navázal na úspěch svého bratra Matouše Michala z předchozího roku 2008, kdy se stal laureátem prestižní houslové soutěže při jejím jubilejním 50. ročníku. To, že se ve dvou letech po sobě stali laureáty bratři, historie soutěže zaznamenala poprvé a od té doby se to neopakovalo. Zajímavostí je že prarodiče obou chlapců bydlí v České Třebové na Sadové ulici. Staršího Matouš Michala jsme mohli poslechnout "naživo" v r. 2009 na koncertu v rámci tehdejšího 11. ročníku Hudebního festivalu Antonína Bennewitze, kdy vystupoval jako primarius orchestru Státní konzervatoře Praha.
Jak dopadla přehlídka amatérského divadla Orlická maska 2019

Přehlídka se konala ve dnech 7. – 10. března  2019. Bylo odehráno 11 představení, pořadatelé také vypočítali, že celkový počet členů hrajících souborů byl 143. Lektorský sbor pracoval ve složení  Mgr. Alexandr Gregar,Ph.D., MgA. Vladimír Fekar, MgA. Ivana Krmíčková a měl těžkou práci. Nominoval  inscenace tří souborů na celostátní divadelní přehlídky ve Volyni a v Rakovníku a uidělil další čestná uznání. Jedno z nich - za jednotu hereckých stylizací v inscenaci  "Do hrobky tanečním krokem" získal také DS „Hýbl“ při KC Česká Třebová.  Ceny za herecký výkon, za režii  a finální  dramatizaci udělil lektorský sbor vesměs členům souborů, jejichž inscenace byly doporučeny pro účast v celostátních přehlídkách -  tedy pro Divadlo Exil, Pardubice DS Rájec-Jestřebí DS a soubor Škeble z Gymnázia Lanškroun. 
Lipová alej  na nábřeží Míru dvacetiletá

Výměna stromů proběhla na jaře roku 1999 a byla občany města hlasitě kritizována.  Bez stromů však byl úsek nábřeží Třebovky  jen několik týdnů. V prvních dnech května 1999 sem pracovníci Ekobi pod dohledem odborníků nasázeli do dříve připravených jam 17 již vzrostlých lip a tak dokonale obnovili před několika týdny skácenou alej. Dnes je tedy tato alej již dvacetiletá.  Stromy rostly pěkně, ale 6 let po zasázení v květnu 2005 (v době konání MS v hokeji) se naskytl procházejícím občanům hrůzný pohled: Fotografie a vyjádření k události tehdy poslal Zdeněk Černý: "Kmeny stromů jsou ve výšce asi 100 cm poničeny záseky a jeden ze stromů je pokácený. Skutečnost jsem okamžitě ohlásil městské policii. Záseky jsou způsobeny pravděpodobně sečným předmětem typu "mačeta", možná bajonetovým nožem, nebo sekáčkem na maso."  Pokud mám správné informace, tak pachatel (či spíše pachatelé) tehdy nebyl zjištěn. Alej však byla obnovena.
 
Cykloglacensis 2019  

Letošní 18. ročník Cyklo Glacensis 2019 se koná  v pátek 17. května v 8 hodin z náměstí v Ústí nad Orlicí. Cíl je letos v Olešnici v Orl. h. chata Číhalka a Juráška. Pro Vaše lepší rozhodování a chuť zúčastnit se letošní jízdy uvádím její bonusy:
účastnická trička budou mít potisk nejen loga CG 2019, ale také název startovního města
trasa je letos obzvlášť romantická, byť trochu do kopce :-), předpokládám přes Velkou Skrovnici, Potštejn, Peklo, Rychnov, Skuhrov, Šediviny, Sedloňov, Olešnice
program v cíli - Sportovní hry na motivy HBK, country kapela.
Ubytování je letos na 2 chatách - v Čihalce a Jurášce, a jak jsem slibovala vloni v Zielenci, bude ubytování společné - Češi i Poláci obsadí oba areály. Obě chaty jsem minulý týden navštívila a chata Číhalka je pro večerní program vhodnější, společenský večer bude tedy na Číhalce. Areály jsou od sebe vzdáleny cca 1 km.
Ceny ubytování a stravování:
Čihalka - hlavní budova 40 lůžek (WC, sprchy společné na chodbě) za 610 Kč (včetně polopenze a 2.večeře) 7 lůžek apartmány (3 + 4 lůžka, WC, sprcha na pokoji) za 660 Kč (včetně polopenze a 2.večeře) vedlejší budova (cca 50 m) tzv. Malá Čihalka 20 lůžek za 560 Kč (včetně polopenze a 2.večeře)
Juráška - hlavní budova hlavní budova 74 lůžek za 630 Kč (včetně polopenze a 2.večeře) chatky 72 lůžek za 510 Kč (včetně polopenze a 2.večeře)
Ubytování bude obsazeno Čechy i Poláky přibližně napůl: tj. Čihalka hlavní budova, vedlejší budova, Juráška hlavní budova i chatky.
Účastník si musí přihlášku a platby dohodnout na níže uvedené adrese.PhDr. Jana Staňková
JASTA consulting s.r.o. Knapovec 122, 562 01 Ústí nad Orlicí tel. +420 465 524 782, 603 569 884 e-mail: jana.stankova@jastaconsulting.cz www.jasta
 
Před 20 lety vzniklo sdružení obcí Orlicko - Třebovsko

Možnosti prosadit některé významné regionální projekty se podstatně zvětší, budou-li společně připraveny a také prosazovány více městy a obcemi. Velký význam to bude mít především v rámci vznikajícího Pardubického kraje. Proto z iniciativy představitelů měst Česká Třebová, Ústí nad Orlicí a dalších blízkých obcí a také vedoucího referátu regionálního rozvoje tehdejšího okresního úřadu Ing. M. Zemana vzniká sdružení obcí Orlicko - Třebovsko. Pro vstup do tohoto sdružení byly předběžně osloveny všechny obce v regionu měst Česká Třebová a Ústí nad Orlicí, tedy asi na ploše 250 km2 s více než 40 tis. obyvateli. Sdružení by mělo napomoci společnému řešení problémových oblastí, např. zásobování vodou, nakládání s odpady, revitalizaci přírodních území, společné informační systémy apod. Prvními členy tohoto účelového sdružení byla města Česká Třebová a Ústí nad Orlicí a obec Dlouhá Třebová, kde bylo také sídlo sdružení. Sdružení obcí mělo svůj vlastní rozpočet, který je tvořen částkou 10 Kč na 1 obyvatele. O další činnost sdružení brzo projevily zájem další obce na Ústecku např. České Libchavy, Libchavy, dále Přívrat, Řetová, a obce v povodí Třebovky Rybník, Třebovice, Semanín a předpokládá se, že v další fázi bude vhodné do sdružení přizvat i obce, ležící na Třebovce na území okresu Svitavy. V českotřebovském městském zastupitelstvu  byl vstup města České Třebové do sdružení byl podpořen 23 členy MěZ, 4 se hlasování zdrželi.
Sdružení obcí se během let v souladu s legislativou reorganizovalo na současný svazek obcí Region Orlicko-Třebovsko. Ten se díky možnosti využít dotace EU chopil příležitosti  realizovat významnou investiční činnost. Sídlo svazku obcí je dnes na orlickoústecké radnici. Původní příspěvek do sdružení byl před 20 lety 10 Kč na obyvatele. Stálo by za to spočítat, kolik nás to celé do letoška stálo a co jsme za to zpětně obdrželi. Připomeňme, že nešlo jen o příspěvek na cyklostezky, které rozhodující měrou leží mimo naše město. Byl také nerealizovaný (ale námi zaplacený) projekt "po hřebenech Orlicko-Třebovska a Litomyšlska na lyžích" a potom ten nešťastný  Bikerezort Orlicko-Třebovsko, na který se stále zatím jen těšíme a který do budoucna bude znamenat jen starosti a mandatorní výdaje. Ve skutečnosti to byla vše spíše rozvojová příležitost pro jednu nejmenovanou firmu, která nás do těchto projektů zatáhla tím, že pro ně získala ty správné lidi.... (mm)
 
Gymnázium v Jevíčku a průmyslová škola v Letohradě mají nové ředitele

Rada Pardubického kraje jmenovala na svém posledním dubnovém zasedání nového ředitele Průmyslové střední školy v Letohradě a potvrdila ve funkci ředitelku Gymnázia Jevíčko.  „Novým ředitelem průmyslové školy v Letohradě se stal Jiří Štěpánek. Na gymnázium v Jevíčku se vrací Lucie Škvařilová. Oběma přeji mnoho energie a chuti do jejich práce,“ sdělil Bohumil Bernášek, radní pro školství.  Ředitelka Lucie Škvařilová se ujala funkce od 1. května. Ředitel Jiří Štěpánek nastupuje 1. srpna.
 
Pardubický Dům hudby bude energeticky úspornější

Radní Pardubického kraje vybrali firmu, která bude v letošním roce provádět energeticky úsporná opatření na pardubickém Domu hudby. Ten je jako sídlo Konzervatoře Pardubice v krajském majetku. Vzhledem k architektonické hodnotě budovy se venkovní vzhled fasády nijak výrazně nezmění.
Budou vyměněny všechny dveře a okna. Ty nové budou také z hliníku, se stejným tvarovým členěním a barevností, pouze s lepšími tepelně-technickými vlastnostmi,“ řekl 1. náměstek hejtmana Roman Línek a pokračoval: „Pouze v prvním a šestém patře na parapetních stěnách, kde není hliníkový fasádní systém, se použije zateplovací systém, který dostane povrchovou úpravu bílé silikonové omítky. Firma posílí také izolaci střešního pláště a dojde na repasi vzduchotechniky, která vyměňuje vzduch v sálové části budovy.“ Projekt zateplení Domu hudby za přibližně 30 milionů korun uplatnil Pardubický kraj i v rámci operačního programu Životní prostředí. Od Evropské unie by mohl dostat zhruba 14 milionů korun. Zateplování by mělo probíhat letos až do srpna. „V příští Radě budeme rozhodovat o dodavateli modernizace společenské části Domu hudby, kterou chceme mít hotovou do konce února příštího roku,“ dodal Roman Línek, 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje pro majetek, investice a kulturu. (Připomeňme, že Dům hudby byl budován v osmdesátých letech jako sídlo OV KSČ)
 
Poslanec Marek Výborný opouští funkci ve výboru zastupitelstva  kraje

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a krajský radní Bohumil Bernášek jednali s předsedou KDU-ČSL a poslancem Markem Výborným, který před svým nástupem do Poslanecké sněmovny působil jako ředitel Gymnázia Mozartova v Pardubicích. Společně debatovali nejen nad rozvojem gymnázia, ale dotkli se také dalších témat spojených se školstvím.
„Velmi pozitivně vnímám, když jsou poslanci z našeho regionu aktivní v území a opouštějí pražskou bublinu. Bez ohledu na politickou příslušnost jsme si navzájem partnery, kterým by mělo jít o rozvoj celého území,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Vzhledem k předcházejícímu působení Marka Výborného v pozici ředitele Gymnázia Mozartova v Pardubicích bylo jedním z témat právě směřování této školy a krajské investice. „Stejně jako v řadě dalších, a to nejen technicky zaměřených školách, se nám daří čerpat prostředky z evropských fondů. Školu jsme v roce 2015 nechali zateplit, následně se přidala investice do školní jídelny a kuchyně, v letošním roce jsme otevřeli interaktivní učebny. To vše za částku přesahující 60 milionů korun. V příštím roce bychom rádi investovali do venkovního sportoviště,“ shrnul hejtman Martin Netolický.
Ten se společně s krajským radním Bohumilem Bernáškem informoval také stavu přihlášek ke studiu na příští školní rok. „Gymnázium patří mezi školy, které se pyšní velkým zájmem o studium. V tuto chvíli evidujeme přibližně 280 přihlášek s tím, že škola otevře tři třídy prvního ročníku. V současné době zde studuje okolo 370 žáků ve 12 třídách,“ sdělil radní Bohumil Bernášek.
Poslanec Marek Výborný seznámil zástupce kraje se záměrem na ukončení svého působení ve Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Zastupitelstva Pardubického kraje. „Považuji za rozumné přenechat místo ve výboru jinému zástupci Koalice pro Pardubický kraj. Ten bude schopen tuto funkci vykonávat s maximálním nasazením, jelikož vzhledem k mému působení v centrální politice nemohu garantovat svoji účast na jednáních. Jsem přesvědčený, že regionu mohu pomoci především svojí prací v Poslanecké sněmovně,“ řekl Marek Výborný. Kromě školství se Marek Výborný i Martin Netolický dotkli dalších témat včetně věcného záměru nového stavebního zákona či financování oprav silnic II. a III. tříd a zajištění funkčnosti sociálních služeb. "Zde musíme společně, kraje i politická reprezentace, jednat s vládou, aby tyto potřebné prostředky skutečně na kraje a k poskytovatelům sociálních služeb včas dorazily," uzavřel poslanec Marek Výborný. 
 
Hrad Rychmburk u Skutče bude přístupný veřejnosti

Pardubický kraj nyní řeší, jak dále naložit s hradem Rychmburk, památkou, která by měla být uvolněna zrušením ústavu  od roku jara 2021. Již nyní se do části hradu mohou zájemci podívat. Volně přístupné jsou gotické sklepy, další části včetně věže jsou přístupné po předchozí domluvě.
Dnes přímo na hradě žije 12 klientů. Dalších více jak 30 osob je umístěno do bytů a domků ve Skutči. Pro posledních 12 klientů v tuto chvíli staví kraj dva domky přímo v Předhradí. Do Skutče se pak přesune vedení organizace a centrum denních aktivit.
"Samozřejmě bychom byli rádi, aby se po přemístění klientů hrad otevřel návštěvníkům co nejdříve a nebyla zde prodleva. Vše chceme koordinovat jak s obcí, tak právě odborníky Na hradě by měly vzniknout prostory pro expozice, kulturní akce, různé konference, ale také ubytovací kapacity, které jsou například na Svojanově vytížené, a pro návštěvníky by mohlo být přespání v historických prostorách velmi atraktivní,“ řekl hejtman.  Projekt Podpora transformace Domova na hradě Rychmburk, je spolufinancován z Evropského sociálního fondu v rámci Operačního programu zaměstnanost. Cílem transformačního procesu je přeměna klasické ústavní služby na malá pobytová zařízení komunitního typu.
Hrad Rychmburk nechal okolo roku 1325 vystavět Tas z Rychmburka. Od druhé poloviny 14. století byl hrad v držení pánů z Pardubic. V roce 1425 dobyli hrad východočeští sirotci pod vedením hejtmana Prokopa Velikého. Poté se hradu ujal bývalý táborský hejtman Jan Pardus z Horky a Vratkova. Po jeho potomcích dědí hrad Valdštejnové. V letech 1558 – 1714 byl hrad s pivovarem, sladovnou a celým panstvím v držení rodu Berků z Dubé. Rod Berků z Dubé měl hrad Rychmburk ve vlastnictví až do 18. století. Roku 1718 prodává Václav Albrecht z Vrbna rychmburské panství Václavovi Norbertovi Oktaviánovi Kinskému. Od té doby začal hrad pustnout. V roce 1823 koupil panství bavorský kníže Thurn-Taxis, v jehož držení byl hrad do roku 1945, kdy byl zestátněn. Od roku 1952 - 2007 byl v areálu hradu Rychmburk umístěn domov důchodců. Do roku 1991 se o obyvatele staraly řádové sestry, a nyní je péče zajišťována civilním personálem. Od roku 2007 se domov důchodců transformoval na domov pro osoby s chronickým duševním onemocněním.
Vzpomínka. V těchto dnech je to právě jedenáct let od našeho rozloučení s Jakubem Jakoubkem. Vzpomeňte na něj s námi.  Za nejbližší maminka Eva Jakoubková