Českotřebovský deník 156/2019 (8/6) 
CZ LOKO 170 let tradice

K jubileu 170 let firmy, založené v roce 1849 vydává společnost CZ LOKO pamětní publikaci s názvem "CZ LOKO 170 let tradice".
Společnost je dnes předním evropským výrobcem dieselelektrických lokomotiv a speciálních drážních vozidel. Vozidla vlastní konstrukce brázdí Itálii, Pobaltí, Finsko, putují i za polární kruh. Současnost, budoucnost, ale i úspěšné pokračování v dlouhé tradici výroby motorových lokomotiv a železničního opravárenství na území České republiky, vše bohatě doplněné obrazovými dokumenty, naleznete v kapitolách uvnitř publikace, která byla slavnostně uvedena do života na oslava 170 let firmy CZ LOKO.
Rozsah 100 stran.  Cena: 490 Kč(vč. DPH). Fotografie ze křtu této publikace:

Hokejbalisté dnes bojovali ve finále 2. ligy úspěšně !

Stav  finálového duelu je 2 : 1 na zápasy, třetí  mač českotřebovská Lokomotiva vyhrála 4 : 1, byť se hrálo v Chlumci nad Cidlinou. Čtvrtý zápas je na pořadu v neděli 9. června. V případě dalšího vítězství Třebováků může být už rozhodujícím zápasem, v opačném případě by se rozhodovalo 15. června doma v Benátkách.
 
Světový hokejbalový pohár na českotřebovském zimním stadionu se blíží

Do startu Světového poháru v České Třebové a Litomyšli zbývá 17 dní! Mezinárodní hokejbalová federace ISBHF tak zveřejnila finální rozpis pro druhý ročník Světového poháru juniorů do 16 let a premiérový šampionát juniorek do 18 let.
Vrcholný mezinárodní turnaj odstartuje čtvrtečním soubojem českých juniorek a Velké Británie.
Na zimním stadionu v Litomyšli se bude hrát pouze v pátek 28.6. a v neděli 30.6. Nejvíce rušno bude v České Třebové, kde se odehraje většina duelů. Na Světový pohár nakonec dorazí dva chlapecké zámořské výběry Kanady, Slovensko, Velká Británie a fanoušci uvidí v akci celkem tři české národní týmy! Více ZDE
 
Končí Krajský fotbalový přebor

Alespoň pro Fotbalový klub Česká Třebová, který v sobotu 8.6. hrál  v v letošním krajském přeboru  naposledy. V Holicích před 60 diváky FK Česká Třebová porazil domácí  4 : 1. V aktuální neúplné tabulce je na 8. místě po 30 zápasech získal 44 bodů za 15 výher a 15 proher.  Na devátém místě je Heřmanův Městec, který má stejný počet bodů, ale dnes ještě dva zápasy k dobru. V neděli 9/6 hraje  v Moravské Třebové a za týden doma s týmem Holic. Lze tedy očekávat, že  Českotřebováci své 8. místo v tabulce neudrží.  Jasno bude za týden.
B tým Fotbalového klubu hraje okresní přebor III. třídy. Soutěž skončí příští víkend. Zatím je s náskokem 4 bodů na 1. místě tabulky a má o zápas méně než druhý tým, Sokol Boříkovice. Postup do okresního přeboru II. třídy by tedy neměl uniknout.
 
Na Seči bude letos pro návštěvníky nové discgolfové hřiště

Sečská přehrada je jedním z největších rekreačních magnetů letní sezóny na Chrudimsku. Krajské dotace na cestovní ruch zde pravidelně čerpá město SEČ, které provozuje Autokemp Seč Pláž. Dalším příjemcem krajských dotací je kongresový Hotel Jezerka. Na jejich využití se přijel podívat radní pro cestovní ruch, sport a volnočasové aktivity René Živný.
„V loňském roce tu s naší pomocí velmi zdařile zrekonstruovali interiér Turistického informačního centra, vypadá teď opravdu na úrovni. Letos město dostalo krajskou dotaci ve výši téměř 340 tisíc na vybudování discgolfového hřiště a rekonstrukci sociálního zařízení v autokempu. To už bylo skutečně potřeba. Část toalet byla zrekonstruována v roce 2016 a nyní se k tomu připojí i zbytek,“ uvedl René Živný.
Discgolf je jedním z nejrozšířenějších sportů s létajícím talířem, který je pravidly podobný klasickému golfu. Smyslem hry je trefit létajícím talířem cíl s co nejmenším počtem hodů. Tento sport vznikl v 70. letech v USA a získává stále více příznivců po celém světě.
„Naším záměrem je mimo jiné prodloužit turistickou stezku podél přehrady a v blízkosti discgolfového hřiště vybudovat volnočasový areál pro návštěvníky nejen autokempu, ale i chataře a místní obyvatele,“ řekl manažer rekreace města Seč Jan Zikmunda.
O Jezerku je stále velký zájem. „Hotel Jezerka na Seči v loňském roce získal krajskou dotaci na revitalizaci a rekonstrukci relaxačních ploch u venkovního bazénu. Kvůli velkému zájmu také rozšířil kapacitu wellness zóny, která již nestačila ubytovací a kongresové kapacitě. Jezerka má nadprůměrnou obsazenost a je vyhledávaná zejména u pořadatelů kongresů a eventů,“ dodal po návštěvě radní Živný.
Výstava ze sbírek východočeského muzea má v srdci Evropy úspěch

Mezinárodní téma výstavy Od stříbrného českého tolaru k světovému dolaru zaujalo tento týden v sídle Rady Evropy ve Štrasburku zástupce zdejších diplomatických misí.  Na vernisáži odpovídali na jejich dotazy 1. náměstek hejtmana Roman Línek, autor výstavy, přední český historik a numismatik profesor Petr Vorel z Univerzity Pardubice a ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.  Z předsálí Rady ministrů ve Štrasburku přišla i pozvánka do sídla OSN do Ženevy.
„Výstava vychází z numismatických sbírek našeho muzea a už procestovala kus světa, od New Yorku po mexickou Pachuku. Ve Štrasburku se díky kontaktům Pardubického kraje dostala do prestižních prostor před velkým zasedacím sálem Rady Evropy, kde se scházejí představitelé 47 evropských zemí, to znamená i těch, které nejsou členy Evropské unie,“ uvedl Roman Línek a pokračoval: „Poté, co téma vývoje měn včetně ukázkové ražby mincí představíme na podzim v Českém centru v Paříži, výstavu využijeme i v partnerském regionu Centre. A ve Štrasburku se nám nyní podařila dokonce otevřít možnost jejího umístění v sídle OSN v Ženevě.“
Výstava přibližuje vznik a vývoj řady tolarových měn v Evropě od 16. století. Je tvořena panely s využitím fotografií a galvanoplastických kopií mincí, které ze sbírkových originálů zhotovil restaurátor Východočeského muzea Michal Vojtěchovský. Začíná ražbou velkých stříbrných mincí v Jáchymově roku 1520, tedy před téměř 500 lety. „Za jejich názvem stojí jméno města Jáchymov, německy Joachimsthal. Ze slova jáchymovský, tedy joachimthaler, vznikl zkráceně thaler, česky tolar, holandsky daalder a posléze i americký dolar,“ vysvětlil genezi názvu Petr Vorel.
Tolary byly velké stříbrné mince, se kterými se v době jejich vzniku po roce 1520 běžně neplatilo. Více se o nich veřejnost v našem kraji dozví v připravované numismatické expozici, kterou chce Východočeské muzeum otevřít na pardubickém zámku příští rok na jaře. „V rámci řady změn ve výstavních prostorách chystáme mnoho novinek. Jednou z nich bude i nová numismatická expozice v suterénu paláce, tam, kde byly dříve vystaveny pohlednice. Vývoj měn od tolaru k dolaru bude její součástí,“ prozradil něco z plánů muzea jeho ředitel Tomáš Libánek. „Numismatika patří k hlavním pilířům sbírek Východočeského muzea, je v ní na 50 tisíc předmětů. Díky dobré spolupráci s Univerzitou Pardubice a sérii zmiňovaných zahraničních výstav tak získává naše největší paměťová instituce mezinárodní prestiž mezi veřejností i v odborných kruzích,“ dodal za zřizovatele muzea Roman Línek.

Budeme státem mudrců, ale nebude mít kdo pracovat

V největším (a jediném) učilišti na Vsetíně nepřijali letos do učebního oboru ZEDNÍK ani jednoho učně!!!
Hospodářská komora se na svém jednání ve Třebové radila, jak  zlepšit nábory na potřebné studijní a učňovské obory.
Porovnejme to s jinými "potřebnými nabídkami" Univerzity Palackého v Olomouci: 
Katedry mediálních a kulturních studií a  žurnalistiky“ 
 „Centrum pro studia komiksu“ 
 „Katedra politologie a evropských studií“ 
 „Katedra sociologie, andragogiky a kulturní antropologie“ 
  „Administrativně právní klinika“ 
  Antidiskriminační právní klinika“ 
  „Environmentální právní klinika“ 
  Lidsko právní klinika" 
  „Právo pro každý den – Street Law“ 
  „Právní klinika ombudsmanské praxe“ 
  „Právní klinika sociálních práv“ 
  „Studentská laboratoř lidských práv“„Centrum prevence rizikové virtuální komunikace“ 
 „Katedra aplikovaných pohybových aktivit“ 
 "Katedra přírodních věd v kinantropologii“ 
 „Katedra společenských věd v kinantropologii“ 
 „Právní klinika uprchlického a cizineckého práva“ 
 Tito vystudovaní "mudrcové" nahradí nynější blbce a tak dojde k ještě většímu zblbnutí národa. Budoucnost je tedy zářná. Olomouc musí být krásné město,studoval jsem tam, ale  v jiný době. Těžko říci, která doba je normálnější....  (mm)
 
V kraji třídí nejlépe odpad v Litomyšli

Nejlepší třídiči odpadů v městech Pardubického kraje jsou v Litomyšli. Mezi obcemi nad 2000 obyvatel město proslulé mezinárodním operním festivalem Smetanova Litomyšl a zapsané v seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. V r. 2018 předstihlo Moravskou Třebovou a Opatovice nad Labem.   Litomyšl a další dvě města  získala nejen titul a diplomem  a skutečnou popelnicí z perníkua  také šek na finanční odměnu. Obce tyto peníze obvykle vracejí zpět do systému sběru tříděného odpadu.
 
Ústí - město v pohybu šestým sobotním dnem  skončilo  


Ústí n.O. reklamuje fontánu na Příkopech. Propouští vodu

V jarních měsících letošního roku byla při odzimování vodního prvku v ul. Příkopy a kontrolním odečtu vodoměru zjištěna zvýšená spotřeba vody oproti minulým rokům. Bylo provedeno několik zkoušek a měření za účelem určení úniku vody ze systému. Únik byl lokalizován v místě odvodňovacích štěrbinových žlabů, které jsou zabetonovány pod žulovými deskami v samotném vodním prvku. Jelikož se na fontánu vztahuje záruční doba, zahájilo Město reklamační řízení za účelem odstranění skryté vady. Zhotovitel reklamaci akceptoval a nyní činí úkony k nápravě. V měsíci červnu dojde k vybourání žulových desek a podkladního betonu, tím se odhalí odvodňovací štěrbinové žlaby a následně bude provedena jejich oprava. Finanční náklady spojené s opravou jdou samozřejmě k tíži zhotovitele. Fontána tak bude mimo provoz.