Českotřebovský deník 159/2019 (11/6)
Dokument o stoleté historii Gymnázia Česká Třebová byl natočen v roce 2009. Ve vzpomínkách mnoha (přes třicet) pamětníků a současně absolventů nebo profesorů gymnázia a historiků film provází jeho historií od prvního nápadu založení školy v roce 1906, otevření gymnázia v roce 1909 a celou jeho historií až do roku 2009, kdy proběhly oslavy 100 let.
Ve filmu hovořili historici: Jana Voleská, Ludmila Marešová - Kesselgruberová, prof. František Musil a Štěpán Gilar.
Vzpomínali: B. Bezdíčková, J. Černoch, M. Lána, A. Zapletalová, O. Salfická, prof. P. Sgall, J. Růžička, J. Ploc, J. Bittl, prof. L. Rob, S. Robová, L. Hýbl, O. Dobrovský, J. Víšová, J. Demel, L. Michalski, L. Jasanský, prof. J. Šípek, prof. P. Kovář, P. Rufer, V. Moravec, P. Keprtová, F. Nuckolls, F. Doležal, P. Poldauf, T. Kupka, M. Soukupová, J. Menšík.
Filmem provázeli tehdejší studenti školy Jan Friš (dnes reprezentant v atletice, student UK Praha) a Dominika Kubištová (dnes redaktorka iRozhlas.cz, studentka UK Praha). Scénář: K. Kubišta; Kamera: J. Prossa; Střih: J. Prossa a K. Kubišta; Režie: K. Kubišta a J. Prossa. Film natočen jako součást a příloha almanachu Gymnázia Česká Třebová k jeho stému výročí.
 
K minulým oslavám (100 let školy) sehráli studenti gymnázia divadelní hru

Studentské představení autorského divadla  trojice Kupka - Jiraský - Moliere mělo svoji předpremiéru  a o týden později i premiéru ve velkém sále Kulturního centra.  Byla to komedie na motivy Moliérových her o vzdělání.


 Letos slaví gymnázium 110 let. Studentské  představení jako takové nebude, ale není to tak úplně pravda, protože ve čtvrtek 14. června se v malém sále Kulturního centra  v podání studentů gymnázia uskuteční také zajímavě autorsky řešené  Pásmo textů a písní Osvobozeného divadla. Fotografie zatím nejsou k dispozici, ale můžeme možná použít fragmenty z představení, které studenti na toto téma předvedli již 28. března při udělování cen "Českotřebovský Ámos". A publikum se bavilo dobře....


"Smetáková klimatizace" v Kulturním centru zachránila koncert ZUŠ

Druhý  závěrečný koncert ZUŠ se koná pravidelně ve velkém sále Kulturního centra, vystupují zde také soubory školy a v Malé scéně, kde se většina akcí ZUŠ odehrává, by podmínky pro jejich vystoupení nebyly komfortní. V úterý 11. června však bylo velké vedro a  vzhledem k chybějící klimatizaci a nefunkční vzduchotechnice ve velkém sále Kulturního centra zde bylo opravdu k padnutí. A to zdaleka nebylo přeplněno. A tak situaci musela, stejně jako už mnohokrát, zachránit "smetáková klimatizace" - tedy prostý smeták, kterým byly zajištěny otevřené dveře na sousední parkoviště. Je to k zamyšlení, položku na klimatizaci letos v rozpočtu Kulturního centra nemáme, přednost dostala digitalizační technika. Přimlouvám se však za to, aby se s klimatizací neotálelo. Vstupné např. na divadlo je stále dražší a pokud za tyto peníze máte v sále trpět, příště si jistě rozmyslíte, zda na kulturu nebo na pivo, zvláště v teplých  dnech. Závěrečný koncert byl opravdu vydařený, vrátím se k němu ve zvláštním příspěvku... (mm)

Kniha HASIČI Romana Kutálka v prodeji
v knihkupectví KOSMAS

Je to poutavá knížka příběhů, které se dají číst "jedním dechem". Napsal je člověk, který tyto příběhy prožil, proto si navymýšlí a o to jsou všechny ty popsané repoprty o tom, jak se dostal k hasičům, co ho čekalo v rámci výcviku školení, jaké výjezdy absolvoval. Píše to po pravdě i proto, že kniha je určena pro jeho jedenáctiletého syna Ondru. Však také poslední "výjezd" v knížce je pro Ondru nejdůležitější, je to výjezd do porodnice, na který autor, ač absolvoval všemožná školení, zas tak dobře připravený nebyl.  Knížku doplňují vynikající profesionální fotografie.  Motivace jako hrom. Stojí za to zajít do knihkupectví KOSMAS a  máte knížku doma. Již není třeba složitě psát na autorovu e-mailovou adresu...
Více o knížce HASIČI Romana Kutálka (které se již za necelý měsíc prodalo na tisíc výtisků) najdete ZDE
 
Fotbalisté budou měnit trenéra:
Petr Pražák odchází 

„Po posledním mistrovském utkání v Holicích se hráči rozloučili s trenérem Petrem Pražákem. Přišel k týmu v létě 2013 a hned jako kometa vyhrál krajský přebor. Divizi se bohužel o prsa zachránit nepodařilo, ale byla to bitva až do samého závěru. Poté se vždy dokázal umístit v první polovině tabulky. Nejlepším umístěním bylo loňské třetí místo. Jelikož jsem se u týmu pohyboval devatenáct let, tak říkám, že se stal jedním z nejlepších trenérů, kteří u FK působili. V neposlední řadě nesmím opomenout naše věrné a stálé fans, jak jsme jim důvěrně říkali „naši rowdies“: Voldu Ezra a Gerda Müllera. Chlapci, děkuji za vše, respekt k Vám a nezapomenu.“ Miloslav Cink – vedoucí týmu
Oslavy kulatého jubilea Jindřišky Vaníčkové na pokračování

Samotné jubileum oslavila Jindřiška Vaníčková již  v neděli 2. června, ale návštěvy gratulantů pokračují ještě i v těchto dnech.Střídají se bývalí žáci, kolegové, spolužáci z gymnázia, spolupracovníci, také pracovníci českotřebovské radnice. Snad jako první přišla ještě v závěru května společně starostka města Magdaléna Peterková společně s vedením Domu dětí a mládeže, Janou Endyšovou a Ivetou Mutlovou. "Každá návštěva mně potěší, jsem vděčná za zájem o  mou osobu a velmi děkuji za všechny gratulace, květy a dárky, které jsem k mému jubileu obdržela. Tento zájem je pro mne důkazem, že jsem dělala po celý život užitečnou práci pro naše město a kulturní vyžití ať již v v základní umělecké škole (ve Třebové, stejně jako potom v Ústí nad Orlicí),  v kroužcích Domu dětí a mládeže nebo třeba ve spolupráci s matrikářkami na českotřebovské radnici. Velmi si vážím gratulace Magdalény Peterkové, která ocenila mou práci jako odborník znalý dění v kulturní oblasti tak i návštěv svých žáků a žákyň, absolventů zušky, kteří  na svou učitelku nezapomněli, ač jsme se třeba dlouho neviděli. A o pravidelné spolupráci s kolektivem Domu dětí a mládeže bych mohla napsat celé romány.
Před 10 lety: A protože redakční počítač má vynikající paměť, tak může potvrdit, že podobný zástup gratulantů byl u Vaníčků také před deseti lety. Jedním z gratulantů se v sobotu 6. června (2009) stal i tehdy třináctiletý  Antonín Všetula, představitel  Ježibaby z pohádky  Perníková chaloupka, kterou s dětskými protagonisty, ve spolupráci s DDM Kamarád, v nedávné době právě paní Vaníčková nacvičila. Návštěvy u Vaníčků se Toník zúčastnil v doprovodu maminky Věry. Sedělo se, povídalo a vzpomínalo. Návštěvu tehdy zaznamenal Martin Šebela. To ještě byl vlídným hostitelem také Eduard Vaníček.

Sportovní příměstské tábory tenisového klubu

Tenisový klub TK Česká Třebová, pořádá letní sportovní příměstské tábory pro děti ve věku od 6 do 15 let.  Cíl projektu: zaměření na rozvoj pohybových dovedností dětí s kladným vlivem na jejich zdravotní stav.  Motto projektu: „Ve zdravém těle zdravý duch“
Termíny:  1)  8. – 12. července 2019  2)  26. – 30. srpna 2019
Čas: od pondělí do pátku 8.00 – 16.00 hodin
Místo: areál TK Česká Třebová, Husova 22, 560 02 Česká Třebová
Náplň: sportovní vyžití (tenis, badminton, fotbal, vybíjená, atletika, plavání apod.), soutěže, výlety, hry, táborák s hudbou, závěrečné vyhodnocení atd.   Kapacita: max. 45 dětí
 Cena: 1190,- Kč (jedná se o příspěvek na teplé obědy, svačiny, nápoje, ovoce, občerstvení při táboráku, odměny za soutěže, vstupné do Pinguin parku apod.)
 
Pozvánka na vycházku Po Svitavsku za pavouky

Vycházka se uskuteční v sobotu 22.6. Sraz všech účastníků je ve 14:00 na pláži u Rosničky (Horní rybník). Průvodcem bude Ondřej Machač z CHKO Železné hory. Pro děti bude připravena také soutěž o zajímavé ceny

Z hokejbalové přípravy juniorek na Světový pohár v České Třebové


Zatímco do seniorského MS zbývá už jen pár dní, Juniorky U18 mají na svoji přípravu času více. Světový pohár pro ně totiž startuje v České Třebové a Litomyšli až 27. června. Na přípravném kempu v Karviné, který se uskutečnil o víkendu 8. až 9. června prověřily svoje síly se stejně starými reprezentantkami Slovenska a v obou případech odešly poražené. Jedinou českou střelkyní se stala Karolína Procházková.
CZE U18 vs. SVK U18 1:5 (0:0, 1:1, 0:4)
Branky a nahrávky: 26. Procházková (Landová, Ištoková) – 28. Lapušanová (Halusková), 38. Leskovjanská (Halusková, Lapušanová), 43. Sulíková (Leskovjanská), 43. Vargová (Šimnová), 44. Kleinová.
CZE U18 vs. SVK U18 0:8 (0:2, 0:3, 0:3)
Branky a nahrávky: 3. Nilabovičová (Kapičáková), 15. Kvašnáková (Klimantová, Rybanová), 21. Leškovianská (Lupušánová, Halusková), 29. Lopušánová (Leškoviánská), 30. Nilabovičová (Kapičáková), 35. Džadonová (Kvašnáková), 42. Štrbalová (Varbová), 45. Halusková (Lopušánová).
Před desetilety: Třebováci v Řetůvce

Sobota 20. června 2009: Na prvním ročníku Přehlídky dechových hudeb v areálu Myslivecké chaty v Řetůvce vystoupila dechovka ze Sopotnice, Svitavská dvanáctka a  také domácí Řetůvanka, jako host přijel (poprvé do Řetůvky) Josef Zíma.  Počasí se vydařilo, přišla a přijela spousta milovníků dechovky z celého okolí,  z Řetůvky, Řetové, Přívratu, z Kozlova, Sloupnice a samozřejmě i z České Třebové a z Ústí nad Orlicí.  Zejména v České Třebové má Řetůvanka  vynikající pověst a hodně příznivců. Ti také přijali i na tento festival. Před deseti lety hrála Řetůvanka na oslavách stoletého gymnázia a bude hrát i letos, když k jubileu školy přidáváme ještě další desítku...    Na fotografiích: "Bonda" Štandera, Jarmila Vařečková, Dobromil Keprt st. a ml. RNDr. Jiří Keprt, na pravém snímku pak Josef Zíma a Zuzana Kupková, tehdy ještě Vondrová....

Nová silnice na  Svitavsku

Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválila výběr stavební firmy, která začne v srpnu modernizovat silnici II/371 v úseku Rozstání – Městečko Trnávka. Jedná se o další z projektů, které jsou podpořené z Integrovaného regionálního operačního programu. Vysoutěžená částka za modernizaci 2,8 kilometru dlouhého úseku činí 31,3 milionu korun bez DPH při termínu dokončení do 183 dní od předání staveniště.
„Vítězná nabídka v hodnotě 31,3 milionu korun bez DPH je nejen o více jak dva miliony korun nižší než předpokládaná hodnota, ale především se nám podaří o dva měsíce zkrátit dobu realizace a tím pádem i dopravní omezení pro občany v okolí,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Modernizovaný úsek silnice začíná na okraji Rozstání na křižovatce se silnicí III/36825 až po okraj Městečka Trnávka o celkové délce 2,8 kilometru,“ řekl hejtman.
Součástí modernizace není jen samotná silnice. „V Rozstání zmodernizujeme autobusové zastávky, upravíme chodníky včetně nasvícení přechodu pro chodce. Na trase se nachází také dva mosty. Ten přes Malíkovský potok bude opraven a vrchní část mostovky rozšířena. Druhý most přes Heritovský potok byl v roce 2017 přestavěn a není tedy součástí této modernizace,“ uvedl krajský radní pro oblast dopravy Michal Kortyš.
Do vyhlášeného výběrového řízení se přihlásilo šest dodavatelů. „Rozpětí nabízené ceny bylo od 31,3 milionů korun až po necelých 36 milionů korun. Co se týká kritéria s 20 procentní váhou, tedy délky stavby, tak jsme se pohybovali od 183 do 240 dní. Předpokládáme, že staveniště bude zhotoviteli předáno na začátku srpna,“ uvedl 1. náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.

Opatovickou spalovnu řešila široká veřejnost i zástupci Hradce Králové

V pondělí 10. června 2019 proběhla ve Vysoké nad Labem veřejná schůze k záměru výstavby spalovny komunálního odpadu v areálu Elektrárny Opatovice.
Ve zcela zaplněném sále hostince U Salavců ve Vysoké nad Labem se sešli občané z několika okolních obcí, aby se dozvěděli aktuální informace. Projekt přijel představit a obhájit Ing. Stanislav Ondráček, manažer projektu a člen dozorčí rady Elektrárny Opatovice. Vítaným hostem byl RNDr. Jindřich Petrlík ze spolku Arnika, který obecně spalovny nevidí jako dobré řešení a obhajoval jiné možnosti nakládání s odpady. Pozvání k diskuzi přijali mj. primátor statutárního města Hradce Králové prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc. a jeho náměstek Mgr. Martin Hanousek. Přítomni byli starostky a starostové z okolních obcí Bukovina nad Labem, Borek, Opatovice nad Labem a Čeperka.
Diskuzi zahájil a moderoval starosta Vysoké nad Labem Ing. Jiří Horák. Ten na úvod připomněl, že téměř totožný projekt spalovny komunálního odpadu již byl „na stole“ před cca 15 lety. Kapacita 100 tisíc tun ročně, spalování na roštech, svozový okruh minimálně 50 kilometrů. Tehdy se nepodařilo investorovi spalovnu prosadit i díky masivnímu nesouhlasu občanů okolních obcí, kteří se obávali zhoršení kvality jejich života v souvislosti s vlivem spalovny. Podle aktuálních informací od vedení Elektrárny Opatovice by současný záměr měl částečně nahradit výkon dvou uhelných bloků z šesti. Spalovna by tedy mohla mít v porovnání s 15 let starým projektem ještě mnohem větší kapacitu.
Téměř dvouhodinová, občas dost emocionální diskuze byla zakončena konstatováním, že projekt spalovny komunálního odpadu v Elektrárně Opatovice je zcela na počátku. Připravuje se studie proveditelnosti a jakmile bude hotová, bude prostřednictvím starostů předložena okolním obcím. Z diskuze vyplynulo, že občané obcí v blízkosti elektrárny se bojí dalšího zhoršení životního prostředí vlivem plánované spalovny. Za 60 let existence elektrárny už si prý vytrpěli dost.
„Spolu s dalšími starosty budeme pečlivě sledovat vývoj projektu a předávat informace občanům. Pokud by mohlo vlivem projektu dojít ke zhoršení kvality života ve Vysoké nad Labem či v okolních obcích, zájem občanů pro nás bude přednější a obec se jednoznačně postaví proti výstavbě spalovny,“ ujišťuje dotčené obyvatele Ing. Jiří Horák.

     Poznámka: Sledujme řešení uvedených problémů se zájmem, protože termín ukončení skládkování v roce 2024 vede k jednoduchým závěrům, že je třeba vybudovat další spalovny. V oblasti odpadového hospodářství měla Česká Třebová  již řadu let iniciativu k zajištění  likvidace odpadu nejen pro sebe, ale i okolní region, odkud není daleko také ke studii proveditelnosti nějaké spalovny. Připomeňme připravenou projektovou dokumentaci na kompostárnu,  na které zatím usedá prach, protože dotační tituly pro tento způsob likvidace bioodpadu nejsou vypisovány. Byli jsme moc rychlí, a práce a peníze byly pro tento účel zřejmě vynaloženy zbytečně. Nyní se prosazují bioplynové stanice a spalování přetříděného odpadu. Z Královéhradecka je zřejmé, že toto řešení občané nechtějí, nechtějme ho tedy ani u nás. Nevidím žádný důvod k tomu, proč by právě naše město mělo zajišťovat regionální projekty právě v této oblasti.  Byly přece starosti  i se souhlasem občanů k provozu krematoria, který bude podle dohody velmi omezený.... (mm)