Českotřebovský deník 160/2019 (12/6)
Slunovrat v pravěké osadě Křivolík

V sobotu 15. června 2019 ožije Pravěká osada Křivolík u České Třebové už tradičními oslavami letního Slunovratu!
 
Všichni malí i velcí návštěvníci se mohou těšit například na komentované prohlídky osadou, během kterých si prohlédnou rekonstrukce staveb z různých období pravěku.
 
Děti také čeká řada zážitkových tvořivých dílen, jako pečení obilných placek nebo lukostřelba a dospělé jistě zaujmou ukázky dávných řemesel.
 
Program bude slavnostně zakončen průvodem, kácením májky a zapálením nového ohně Slunce.
Program akce
13.00 Slavnostní začátek festivalu u májky
14.00 Komentovaná prohlídka osadou
15.00 Zpracování kamene – komentovaná ukázka
16.00 Komentovaná prohlídka osadou
17.00 Praky, střely, šípy – komentovaná ukázka
17.30 Rituál Slunce – kácení májky a ukončení festivalu     Více ZDE
 
Nepříjemná zkušenost    

Jistě není běžným zvykem psát veřejně o tak intimních záležitostech jako je návštěva WC. Také se to ve mně chvíli pralo, jestli ano nebo ne - přece jen je to trochu trapná věc. Ale nakonec jsem si řekla, že moje zkušenost třeba může pomoci nápravě v budoucnu.
3.6. jsem cestovala po půl šesté ráno z vlakem z třebovského nádraží. Už cestou autobusem na nádraží mi bylo jasné, že okamžitá návštěva WC mě nemine. Nu což, do odjezdu vlaku mám čas, takže pohoda. Jenže -ó hrůzo! - WC v hale se otevírá až v 6.00. Restaurace taky zavřená. I vzpomněla jsem si, že na 1. nástupišti vždy fungovalo lidmi neobsluhované WC na cca dvou - nebo pětikorunovou minci. To však je zrušené. Mezitím útroby se hlásily čím dál vehementněji. Nezbylo mi, než vletět do prvních dveří a poprosit tamní zaměstnance, aby mne pustili na své služební WC. Ti mi okamžitě vyhověli. Jejich jména neznám, takže jim chci aspoň takto ještě jednou poděkovat.
Nakonec tedy vše dopadlo dobře a mohla bych být zticha. Jenže si myslím, že když na takové stanici, jako Třebová je, není ve všední den v půl šesté ráno žádné  normálně dostupné WC, je to docela ostuda Českých drah nebo města - nevím, kdo je za to zodpovědný. Vždyť nádraží bylo v tu dobu docela plné lidí a v mé situaci se může ocitnout kdykoliv kdokoliv jiný. A být odkázán na pochopení a soucit zaměstnanců asi není v 21. století to pravé řešení.  Eva Koblihová
Poznámka: Je to skutečně záležitost Správy železniční cesty, která pronajala WC soukromému provozovateli. Nejen vy si představujete, že by tam stanoveny mněly být jiné podmínky než jsou nyní v praktikovány. Je to přece služba. Přesto by to mělo město při nějakém nejbližším jednání s představiteli zdejší železniční stanice řešit. Jde také o nepořádek a neúklid v prostoru kolem odpadkových košů  při východu z nádraží, kde se to vajgly a odpadky pohozenými kolem jen hemží. Je to ostuda nejen provozovatele dráhy, ale zejména města, kde se tyto nedostatky vyskytují.  
Nutno ovšem říci, že množství cigaretových nedopalků odhozených v dlažbě na parkovišti před poštou se taky hned tak nevidí. A zde to je přece majetek města. A tak by asi mělo Eko Bi vysavač, za půl milionu zakoupený pro atletický stadion, někdy nechat projet také po tomto parkovišti. (mm)
 
Kouření není trestné, znečištění veřejného prostranství ano

Jak to dělají jinde: Dne 26.6. v 16:22 hod. ověřovala hlídka stížnost na skupinku mládeže dělající nepořádek na autobusovém nádraží. Přestupkem - znečištění veřejného prostranství odhozením nedopalku cigarety, kterého se dopustil jeden z přítomných mladíků (22) se bude zabývat správní orgán. Mladý muž s přestupkem nesouhlasil a strážníci ho tudíž nemohli vyřešit na místě. Nemáme nakonec takovou vyhlášku ? Po psech se musí uklízet, to asi v nějaké vyhlášce je a co ostatní nepořádek ?
http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magistrat/tiskovy_servis/archiv_tiskovych_zprav/za_odhozene
_nedopalky_a_zvykacky_hrozi.html
 
Co vajgl, to až pět tisíc.  Co tam začít vybírat pokuty ? A hned bude na další vysavač. Nebo alespoň ze začátku umístit cedule "Za odhození nedopalku nebo jiného odpadu /žvýkačky.../ může být uložena pokuta až do výše 5000,- Kč.
Zákon o některých přestupcích v ustanovení § 5 odst. 1 písm.f
https://www.mesec.cz/clanky/pokuty-zdrazuji-za-prestupky-zaplatite-na-miste-az-5000-kc/  (VV)
 

Ženská hokejbalová reprezentace bude pilovat formu
před odjezdem na MS v České Třebové

Od čtvrtka 13/6 do sobotního odjezdu pendolínem do místa konání MS v Košicích bude ladit formu ženská hokejbalová reprezentace na našem zimním stadionu a okolí. Tým trenéra Karla Manharta  s českotřebovským asistentem Michalem Broulíkem se na šampionátu pokusí obhájit zlaté medaile z MS v Pardubicích v roce 2017. 
Precizní asistent vše dolaďuje do sebemenších detailů, aby svěřenkyně měly u nás maximální pohodu ve všech svých činnostech, které je v přípravě na MS čekají. Do závěrečné nominace se dostaly hned tři hráčky vícemistrovského týmu žen z České Třebové Petra Kvasničková, Katka Držmíšková, Lucka Kubínová.
Pokud budete mít zájem poslední trénink bude k vidění v pátek od 16 hodin na ZS, kde se v závěru reprezentační tým žen setká se zástupci Základní školy speciální v Neratově.  Široká hokejbalová veřejnost v rámci Veterán Cupu, který se uskuteční v sobotu 15. června  na hokejbalovém hřišti v Letohradě, vybrala prostřednictvím svého ambasadora Martina Motyčky v rámci své sbírky více jak 100 000,- Kč na podporu této školy.
http://www.hokejbal.cz/clanky/veteran-cup-se-blizi-zakladni-skola-specialni-neratov-se-muze-tesit-na-vice-jak-sto-tisic_id-6695.html
Reprezentační výběr čeká asi malé překvapení a všichni věříme, že v našem městě se tým dokonale naladí na obhajobu zlata. (ba)
 
Sociální služby v ohrožení

 Náměstci hejtmanů a radní pro sociální péči z jednotlivých krajů jsou letos v nezáviděníhodné situaci. Vláda, která navýšila platy a příplatky v sociálních službách tento rozdíl ve státním rozpočtu nepromítla a řešení, na kterém se dohodly minulý týden ministryně Schillerová a Maláčová, je podle zodpovědných radních pouze částečnou záplatou a nechává mnoho sociálních služeb v nejistotě.  
„Návrh řešení na první pohled vypadá, že se potřebné dvě miliardy do krajů dostanou, ale ve skutečnosti tomu tak není,“ říká radní Pardubického kraje Pavel Šotola a vysvětluje: „Z rozpočtu přijde jedna miliarda a další prostředky v hodnotě 1,5 miliardy jsou z Operačního programu Zaměstnanost (OPZ). Ten je rozložený na tři roky a tyto finance bude možné použít nejdříve od poloviny letošního roku, a to pouze pro některé preventivní služby. Na příkladu Pardubického kraje to znamená, že nám nyní na sociální služby chybí 110 milionů korun a z první miliardy dostaneme 53,7 milionu a z OPZ můžeme pro letošní rok získat maximálně 17 milionů korun. Stále nám tedy bude chybět téměř 40 milionů korun, a to především pro pobytové služby.“
Čerpání prostředků z Operačního programu Zaměstnanost je administrativně velmi složité. „Financování sociálních služeb z prostředků OPZ zpětně od 1. ledna 2019 považuji za naprosto nereálné. V tuto chvíli nemáme uzavřené smlouvy, ani nemáme k dispozici smluvní podmínky a nelze tedy garantovat, že splníme podmínky případného financování, jako jsou vykazování práce s klienty, povinná publicita, povinné indikátory. Jako nejbližší možný termín považuji začátek července 2019, a to za předpokladu znalosti podmínek jejich čerpání,“ uvádí Jiří Pitaš ředitel SKP Centra v Pardubicích.
Provozovatelé pobytových sociálních služeb jsou v kritické situaci: Například ředitel Domova pro seniory ve Sloupnici Miroslav Šteyer k tomu poznamenává: „Při tomto návrhu nám bude chybět přibližně 3,7 milionu korun, což jsou platy našich zaměstnanců na dva měsíce, a k tomu nesmí v zimě mrznout.“ Pokud by situaci měl řešit zřizovatel domova, což je v tomto případě obec, znamenalo by to pro ni věnovat na provoz 25 – 30 procent z rozpočtového určení daní."
 
Aby byli záchranáři lépe připraveni

V rámci dotačního programu Ministerstva zdravotnictví ČR uspěl kraj s žádostí o poskytnutí dotace na financování dvou výukových modelů pro Zdravotnickou záchrannou službu Pardubického kraje. Náklady na pořízení ve výši téměř 520 tisíc korun budou plně uhrazeny z dotace.  Ministerstvo zdravotnictví poskytne finance z dotačního programu Podpora rozvoje a obnovy materiálně technického vybavení pro řešení krizových situací. Pořízené simulátory umožňují provádět nácvik odborných dovedností po celou dobu krizové situace, počínaje ošetřením pacienta v kterémkoliv místě až po ošetření během přepravy.
Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje rozšiřuje systém vzdělávání výjezdových skupin s rozdělením na oblasti východ a západ kraje. Po nákupu výukových modelů dovybaví druhou skupinu lektorů a bude jich mít celkem devět.
 
Finále Poháru hejtmana v Semíně vyhrála Moravská Třebová

Krajský fotbalový svět dnes upře své zraky na hřiště v Semíně u Přelouče, kde se od 18 hodin hrálo finálové utkání Poháru hejtmana Pardubického kraje. Nastoupilo v něm mužstvo Moravské Třebové proti týmu z Libišan.
Šlo o zápas týmu z krajského přeboru proti mužstvu I. B třídy. 
Libišany si však před zápasem věřily, ale nakonec prohrály 0 : 3 (před 310 diváky).
Pohár vítězům z Moravské Třebové předal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. 
Cesta týmů do finále :
Slovan M. Třebová: – Jablonné n.O. 11:0, – TJ Mezilesí Načešice 3:0, – TJ Jiskra Litomyšl 3:0, – FK Junior Skuteč 5:2.
FC Libišany: – TJ Luže 3:2, – TJ Lanškroun 6:1, – FK Letohrad 1:0, – Sokol Rosice 4:1.
 
Starší žáci FK Č. Třebová krajské finále Ondrášovka cupu nezvládli - prohráli s Hlinskem 0 : 1

V předzápase hráli v 15:30 v Semíně starší žáci České Třebové a Hlinska.  Výsledek předzápasu je bohužel pro FK Česká Třebová nepříznivý, Třebováci prohráli 0 : 1 brankou, která padla ve 2. poločase. I tak patří starším žákům FK Česká Třebová poděkování za reprezentaci města, probojovaly se až do 4. finálového kola pohárové soutěže. V semifinále porazili 15. května Pardubičky 2 : 1 a  ve čtvrtfinále zvítězili již na podzim loňského roku v zápase s Jiskrou Ústí nad Orlicí 2 : 1. Výsledek 2 : 1 je pro českotřebovské starší žáky typický - stejným, poměrem zvítězili také v září 2018 v 1. kole soutěže nad týmem Přelovic.
 
Portmoneum bude otevřené po celou letošní sezónu

Pardubický kraj připravuje v Portmoneu – Museu Josefa Váchala významnou rekonstrukci za necelých osm milionů korun. Začátek prací se ale posouvá, a tak zůstane tato turisty vyhledávaná památka otevřená po celou letní sezónu.
„Vzhledem k situaci na stavebním trhu se nám do výběrového řízení opakovaně nepřihlásil žádný účastník. Proto jsme se rozhodli upravit termín se začátkem prací na podzim a ukončením na jaře příštího roku. Věřím, že napotřetí už uspějeme,“ uvedl 1. náměstek hejtmana pro majetek, investice a kulturu Roman Línek.
Pardubický kraj koupil Portmoneum od dědiců Ladislava Horáčka v roce 2016. Poslední větší úpravy se v Portmoneu uskutečnily před více než 25 lety. Proto bude potřeba vyměnit také venkovní kanalizaci a upravit zahradu i objekt bývalé prádelny na dvorku. 
„Zaznamenáváme velký zájem o Portmoneum hlavně ze strany zahraničních návštěvníků, pro které to je něco mimořádného. K větší známosti mezi českými turisty možná přispěje dokumentární film, který o jeho tvůrci, výtvarníku a spisovateli Josefu Váchalovi, připravuje Česká televize,“ řekl hejtman Martin Netolický.  V rámci rekonstrukce budou provedeny potřebné statické úpravy, zateplení podkroví a oprava střechy Na půdě pak vznikne funkční vestavba, která umožní muzeu rozšířit do tohoto prostoru stálou expozici a získat místo pro pořady pro veřejnost a školní a dětské skupiny.
 
Děti z mateřinky byly z chemických pokusů nadšené

Zástupci Střední průmyslové školy chemické z Pardubic vyrazili na roadshow do mateřské školy na Žižkově ulici v Lanškrouně. Dětem prezentovali chemické pokusy, které vzbudily údiv a radost. Návštěvu chemiků zprostředkoval radní pro školství Bohumil Bernášek.  Děti měly možnost vidět na vlastní oči, co dokáže tekutý dusík. Pokusy s párou a možnost rozbít gumového želé medvídka kladivem byly pro mnohé doslova „kouzlem“. Stejně tak neviditelný inkoust nebo lávová lampa a hořící plyn.
Chemická škola se prezentuje na nejrůznějších akcích a školách už řadu let. Nápad vyrazit za žáky ZŠ a MŠ s tzv. roadshow vznikl původně jako odměna pro žáky účastnící se soutěže Mladý chemik.
„Moje uznání patří učitelům a žákům chemické průmyslovky za to, že zábavnou formou prezentují předškolákům přírodní vědy. Tato, mnohdy první, setkání s chemií a fyzikou mohou vzbudit zájem o budoucí studium těchto oborů,“ dodal Bohumil Bernášek. 
Poznámka:  Zdá se, že doháníme něco, co se dříve dalo prezentovat i na jiných běžných školách. Jako učitel chemie na zdravotnické škole vím, že jsme museli prakticky zlikvidovat veškeré těžce sehnané a dlouho schraňované zásoby chemikálií - předpisy jsou přísné a bezpečnost především. A tak musela postačit teorie a promítané pokusy. Z osnov zmizela laboratorní cvičení.  Nyní  se vracíme a chodíme předvádět pokusy dětem do mateřské školy! Kdyby to tak viděl nějaký bezpečnostní technik! Něco je někde špatně. (mm)
 

Sjezd rodáků a přátel v Kozlova se uskuteční 6. července v hospodě u Sitařů od 13 hodin.  Program zajištěn   

Volný sociální byt na Semanínské ulici

Město Česká Třebová  podle čl. II Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů v majetku Města Česká Třebová pro sociálně potřebné občany a rodiny vyhlašuje k pronájmu 1 volný byt č. 19 o velikosti 1+1 na Semanínské ulici v čp. 2084 v České Třebové: Žádosti o byty si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová. Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěÚ nejpozději ve středu 17.07.2019.
 
Finále soutěže zlatý ÁMOS  „Proč jste mě přihlásili? Já jenom učím.“

Finalistka soutěže Zlatý Ámos Mgr. Eliška Vokáčová přijala pozvání radního Bohumila Bernáška na návštěvu krajského úřadu. Učitelku Gymnázia K. V. Raise a SOU, Hlinsko doprovodili studenti, kteří ji do soutěže o nejoblíbenějšího učitele nominovali.
„Od první třídy jsem chtěla být učitelkou. Lásku k matematice a fyzice jsem získala od svého učitele na základní škole. Velmi pozitivní pro mne je, že žáci mne nominovali do této soutěže, ačkoli učím pro ně ne vždy oblíbené předměty, tedy matematiku a fyziku,“ sdělila Eliška Vokáčová.
S nápadem přihlásit svou třídní učitelku do soutěže přišli studenti třetího ročníku vyššího gymnázia. „O anketě jsem se dozvěděla od své sestry. Máme paní učitelku rádi, a tak jsem se domluvila se spolužáky, že ji přihlásíme. Potřebovali jsme sto podpisů, ty se nám podařilo obstarat za jednu desetiminutovou přestávku, “ sdělila Kristýna Wilderová.
Do 26. ročníku ankety Zlatý Ámos přihlásili žáci a studenti 68 pedagogů základních a středních škol. V regionálních kolech jich nakonec soutěžilo 58. Do druhého kola postoupilo 15 učitelů z celé republiky. Ve finále se utkalo šest pedagogů včetně, hlinecké učitelky. V každém kole na pedagogy čekaly zajímavé úkoly.
V nominační přihlášce museli studenti sepsat příběh ze zážitků se svou učitelkou. Dál jejich cesta vedla do reprezentačních prostor Senátu České republiky, kde měli tři studenti deset minut na představení učitelky zajímavou formou – zvolili vtipnou báseň o jejich společném životě ve škole i mimo ni, svým vystoupením ji doplnil i výborný mim, student Matěj Plíšek. V tomto kole získala Eliška Vokáčová titul Ámos Pardubického kraje.
Druhé kolo se uskutečnilo na ministerstvu školství, kam Eliška Vokáčová přivezla tři studenty vybrané předměty, které měly charakterizovat ji a její vztah s žáky.  Jejím úkolem bylo porotě vysvětlit, co tyto předměty symbolizují. „Trojúhelník je často používanou školní pomůckou. Zároveň jeho vrcholy ukazují, kam žáci směřují, a také že by měli vždy jednat přímo. Volejbalový míč odkazuje nejen na moji lásku k tomuto sportu, ale představuje i dokonalost koule a připomíná, že se má hrát fair-play ve sportu i v životě. Posledním předmětem byl sáček s čajem. Ten představuje společně strávené chvíle při vánočních posezeních a také připomíná událost, kdy jsem čaj vařila studentům, kteří se vrátili promrzlí z rozdávání stužek na podporu nemoci AIDS,“ popsala své vystoupení oceněná učitelka, která se probojovala mezi šest nejlepších. Semifinalisty soutěže přijal na Pražském hradě i prezident Miloš Zeman.
„Jsem moc rád, že máme v našem kraji pedagogy, kteří se dokáží prosadit nejen za katedrou, ale také v prestižních soutěžích. Paní učitelka Vokáčová je toho důkazem. Byl bych rád, kdyby takto šikovných kantorů bylo na našich školách co nejvíce,“ řekl Bohumil Bernášek.