Českotřebovský deník 166/2019 (16/6)
Týdenní výstava kaktusů a fotek orchidejí skončila

Výstava byla  vlastně celotýdenní a prodloužení se vyplatilo, stejně jako posun termínu dopředu. Dosavadní systém byl prodloužený víkend kryjící se Týdnem sportu a to byla konkurence, která nevyhovovala.  Na výstavě byly byliny, které nesnesly dlouhodobé  vystavování. Letos šlo o fotografie  českých orchidejí - vstavačovitých rostlin, které byly skutečně unikátní a velmi obdivované. Také živé kaktusy. Na výstavu chodily nejen školní třídy, ale také skupiny zájemců, např. i z řad absolventů gymnázia, kteří přijeli na letošní jubilejní sraz. A přišli i další zájemci, kteří se přišli odreagovat. Takové, které bychom nečekali. Kdo by třeba mohl čekat, že se potrká na naší výstavě kaktusů s generálním ředitelem s.o. SŽDC Bc. Jiřím Svobodou! Padla i slova uznání, pravidelně byly poskytovány konzultace. 
V neděli odpoledne 16. června pak nastal opět čas na balení a stěhování. Dá to 22 velkých přepravek, které je třeba dobře systematicky poskládat a zase umístit v domácím skleníku. Spousta práce, kterou třeba někteří ani za nic nemají. Všechno zadarmo, samozřejmě. Poděkování patří organizace ČSOP Podorlicko, zvláště pak Jiřímu Grundovi, který se skutečným kaktusovým odborníkem a také Luďkovi Urbanovi ze Semanína. Tak zase za rok v červnu. třebovští kaktusáři samozřejmě vystavují během roku i jinde, např. v Ústí nad Orlicí,
 
Pavel Liška a Jan Révai v Kulturním centru

Vandráci Vagamundos Jan Révai a Pavel Liška přijedou ve středu 26. června do České Třebové.
Od 20 hodin budou publiku v Kulturním centru vyprávět o své cestě na motorkách střední Amerikou. Kdo si chce poslechnout o jejich dobrodružství, má stále šanci, v prodeji je ještě několik vstupenek.
Besedy českých dobrodruhů jsou v regionu velmi populární. Cafe59, které akci pořádá v České Třebové, už letos s pořadem naplnilo i Panský dům v Chocni. Vstupenky jsou v prodeji přes Ticketlive.cz.
 
Program Týdne sportu 2019 (najdete zde)
 
Konec fotbalových soutěží - poslední výsledky

Pátek 14.6.

Starší žáci porazili Choceň 6:1 a skončili na 2.místě krajského přeboru.

Mladší žáci vyhráli nad Chocní 9:1 a stali se přeborníky kraje. Gratulujeme.

Čtvrtek 13.6.

Starší dorost prohrál na penalty s Třebší 2:3.

Mladší dorost porazil Třebeš 5:3.

 

Víkend 8.-9.6.

"A" mužstvo vyhrálo v Holicích 4:1.

Starší a mladší dorost prohrál na Admiře Praha shodně 1:3.

Starší žáci vyhráli ve Svitavách s Poličkou 3:2.

Mladší žáci stejného soupeře porazili 4:0.

"B" mužstvo porazilo Kunvald 12:1.

Hokejbalistky hrají o titul Mistra světa - zahájení bylo impozantní


Reprezentační družina žen se v sobotu 15.6. na úvod mistrovství světa střetla s výběrem Velké Británie. Vítězství českého celku se očekávalo a zaděláno na něj bylo už po první periodě, po níž naše hokejbalistky vedly o tři góly. Zbylé dvě periody přinesly jasnou dominanci českého týmu, který konstantně zvyšoval skóre až na konečných 10:0. Svěřenkyně hlavního kouče Karla Manharta si tak v pozdním sobotním večeru připsaly povinné vítězství. Ve druhém utkání v neděli 16.6. se Češky střetnou s daleko větším kalibrem v podobě Spojených států amerických od 14:30!
Velká Británie vs. Česko 0:10 (0:3, 0:3, 0:4)
Branky a nahrávky: 2. Škorpíková (Kaltounková), 6. Horálková (Herzigová, Kaltounková), 6. Kubínová (Pálová), 25. Manhartová (Němcová, Přibylová), 26. Kaltounková (Kubínová, Držmíšková), 29. Ledlová (Křížová, Přibylová), 31. Patočková (Seroiszková), 35. Patočková (Horálková), 40. Seroiszková (Ledlová, Přibylová), 45. Radová (Ledlová, Němcová).

Českotřebovský Světový pohár v hokejbale bude sledovat trenér U18


Věříme, že nám hráči z šestnáctky příjemně zamotají hlavy.
V reprezentaci do 16 let, která se připravuje na červnový Světový pohár v České Třebové a Litomyšli máte také několik adeptů pro výběr do 18 let. Zapojíte ty nejlepší do přípravy po konci šampionátu?
Další kemp plánujeme ve druhé polovině srpna, těsně před začátkem soutěží. Několik hráčů, kteří teď budou reprezentovat na Světovém poháru, si určitě pozveme a myslím, že nám příjemně zamotají hlavu.
Vyrazíte osobně do České Třebové mapovat výkony potencionálních reprezentantů do 18 let?
Osobně se Světového poháru budu účastnit od pátku do neděle.
 

JÓGA V ČESKÉ TŘEBOVÉ O PRÁZDNINÁCH

Přijďte si protáhnout a zpevnit své tělo ve spojení se zklidněním mysli i o prázdninách. Lekce jógy se konají každou středu a neděli od 16:55 hod. v tělocvičně Za vodou na Parníku (nad posilovnou). Některé lekce se konají i v parku Javorka. Z důvodu omezené kapacity je třeba místo na lekci rezervovat na adrese www.joga-ceska-trebova.webnode.cz. Lekce jsou vhodné i pro začátečníky.
Cena: 80Kč dospělí, 60Kč studenti, rodiče na mateřské/rodičovské dovolené.
Těší se na Vás certifikovaná lektorka Kateřina Horská, khorska@seznam.cz, tel. 721 813 123

Jaká byla první soutěžní sezóna 2006/7 v ledním hokeji na našem zimáku

Úplný začátek učinilo netradičně hokejové "šou" Martina Dejdara a spol. z televizního seriálu "Poslední sezóna", které se uskutečnil s velmi zajímavým programem v neděli 5. listopadu 2006 od 14 hodin na ZS Na Skalce.  Pořad v České Třebové uvedla agentura Roman Roun jako v jednom z dvaceti měst České republiky. Součástí šou bylo  asi čtyřiceti minutové utkání týmu OLYMP pražských herců a jejich hokejových přátel proti  Lokomotivě Česká Třebová, ve kterém nebude nouze o řadu překvapení. A tak nebylo vyloučeno (a nakonec se to i stalo), že v dresu s kohoutem na hrudi nastoupil (krátce) starosta Jaroslav Zedník.
Mistrovské zápasy na zdejším ZS pak zahájil pak duel Lokomotiva Česká Třebová - Svitavy o týden později v neděli 12. listopadu.
Lokomotiva Česká Třebová se přihlásila do okresního přeboru, ve kterém hrálo tehdy 14 účastníků. Jako domácí zimák používal ten českotřebovský také TJ Semanín.  Čas měřila opravená časomíra, zakoupená ze ZS v Litomyšli. Na stadionu jsou jako hráčské kabiny vybudovány prozatím nové spojené unimobuňky, těsně za střídačkami.  Pro diváky již bylo na 200 sedadel a spousta dalšího místa kolem ledové plochy i na galerii. Od pondělí 23. října 2006 na ZS začalo v sezóně 2006 - 2007 bruslí. Zajímavý byl zápase se Semanínem, který měl v prosinci 2006 rekordní návštěvu 970 diváků.  Stadion byl dokončen pouze do tzv. I. etapy bez šaten a bez prosklení. Fotografie z 1. mistráku v ČT - hrají Svitavy...
 
Kontaminovaný provoz v Chrasti

Pozůstatkem po úpadku textilního průmyslu v České republice je celá řada opuštěných a chátrajících areálů. Jeden takový se nachází téměř v centru města Chrast u Chrudimi. Celá situace je o to horší, že v areálu volně leží celá řada chemikálií či barviv. O možnosti řešení této situace jednal se starostou města Vojtěchem Krňanským hejtman Martin Netolický. Ten nabízí krajskou pomoc v rámci státní dotace, která byla vytvořena na základě obdobného problému ve Vitce Brněnec.
 „Celá situaci mi připomíná areál bývalé Vitky v Brněnci, kde se nám za přispění státní dotace, která pro obdobné případy vznikla, podařilo odstranit volně ležící chemikálie a další nebezpečné látky. V případě Chrasti budeme chtít být znovu aktivní při jednáních se státem, ale také se samotnou obcí. Areál se nachází de facto v centru města a chátrá. Problémem je také jeho zabezpečení proti vniknutí,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Chrasti nabízíme v tuto chvíli především metodickou pomoc našich pracovníků při žádosti o státní dotaci na odstranění ekologických zátěží. V letošním roce je k dispozici 235 milionů korun s tím, že žádosti se podávají do 1. července. Díky této dotaci je možné relativně rychle vyřešit alespoň jeden z problémů. Tím druhým je další osud celého areálu,“ řekl hejtman Netolický.
 
Krajský úřad má vítěze výzvy Do práce na kole v Pardubicích

V letošním roce se zvedl celostátní počet účastníků květnové výzvy Do práce na kole na téměř 20 tisíc lidí, kteří nejeli do práce autem, ale na kole, běželi nebo šli pěšky. Velmi dobře si vedly Pardubice, které se v počtu účastníků umístily v absolutních číslech na šestém, ale v přepočtu na obyvatele na krásném druhém místě za Olomoucí. Vysoký podíl na tomto výsledku měli i zaměstnanci Krajského úřadu Pardubického kraje, kterých se zapojilo celkem 66. Mezi nimi byl i absolutní pardubický VÝKONNOSTNÍ vítěz Jiří Kunt.
„Letos jsme zaměstnance vyzvali spolu s kolegou radním Živným, se kterým jako Pardubáci kolo využíváme k cestě do práce poměrně často. A byli jsme překvapeni, kolik se jich přihlásilo jak do cyklosoutěže, tak i do soutěže Běhej do práce. A nebyli jen z Pardubic, ale i z mnoha okolních obcí. Klobouk dolů před Jiřím Kuntem, který každý den jezdil z Chvaletic a najel celkem 2764 kilometrů,“ řekl 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
Výkon Jiřího Kunta znamenal zhruba 6 – 7 hodin denně v sedle. „Jezdil jsem každý den kromě asi dvou dnů dovolené, i v dešti a větru. Když bylo hezky, snažil jsem se najet co nejvíce kilometrů i po trochu delších trasách,“ prozradil vítěz výkonnostní soutěže, který každý den vyjížděl ve čtvrt na pět z domu.
Zaměstnanci Krajského úřadu mají v práci zázemí pro uzamčení kol, které už poslední dobou přestává kapacitně stačit, proto si vyžádali jeho rozšíření. Mají možnost se v práci osprchovat a po cestě na kole převléknout. V příštím roce by se mohl úřad zúčastnit i soutěže o cyklozaměstnavatele,“ sdělil ředitel Jaroslav Folprecht.
Celá výzva má kromě zdravotního a kondičního také ekologický rozměr. „Organizátoři vyčíslili, kolik emisí CO2 by účastníci vyprodukovali, kdyby jezdili do práce autem. Jen lidé přihlášení v Pardubicích tak ulehčili našemu ovzduší o 20 tun CO2, a to je myslím také hodně dobrý důvod, proč do toho jít,“ dodal na závěr Roman Línek.