Českotřebovský deník 196/2019 (14/7)
ŘSD o dálnici: S protihlukovou stěnou u Kornic počítáme

Litomyšl diktuje a Česká Třebová opět ostrouhá?
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se vyjádřilo k požadavkům města k výstavbě dálnice D35 v okolí Kornic. Dobrou zprávou pro obyvatele integrované obce je, že investor plánuje výstavbu protihlukových stěn. Naopak požadavek na posunutí tělesa dálnice dál od Kornic neprošel.
Vedení města Litomyšl v květnu odeslalo generálnímu řediteli ŘSD Pardubice Bohumilu Vebrovi seznam požadavků k výstavbě dálnice, aby se pokusilo zabránit soudním sporům se zdejšími majiteli pozemků a občanskými iniciativami. V červnu na ně přišla odpověď.
ŘSD plánuje výstavbu protihlukových stěn v místech, kde budou překročeny protihlukové limity, stejně tak dojde k výsadbě naváděcí zeleně u průchodů pro zvěř a pasportizaci studní. Také platí, že ŘSD v rámci projektu nepřipravuje nic k mimoúrovňové křižovatce Litomyšl-sever a odpočívce pro kamiony u Kornic, které vedení města dlouhodobě odmítá. Podle Bohumila Vébra jeho lidé také nic nepodnikají ve věci výstavby jakékoliv další komunikace, sloužící jako přivaděče k dálnici D35.
Zbytek požadavků ŘSD odmítlo či navrhlo jiný postup. O posunutí dálnice mezi kilometry 53,8 a 55,2 nebude investor dále uvažovat, protože inženýři již komunikaci vrátili do původní trasy dle studie, která byla podkladem pro stanovisko EIA o vlivu stavby na životní prostředí. Podobnou odpověď město dostalo i na žádost o úpravy nivelity dálnice, aby více kopírovala tamní terén. „Navržené výškové vedení trasy kopíruje dokumentaci pro EIA. V kilometrech 55 až 57 vyšel projektant vstříc požadavkům obyvatel osady Kornice a těleso dálnice je v hlubším zářezu. O další úpravě již nebude ze strany ŘSD ČR uvažováno,“ stojí v odpovědi.
Vedení města Litomyšl  nyní bude celou situaci dále řešit. „Jsme v pravidelném kontaktu s Kornickými i lidmi z ŘSD. Osobně jsem rád za to, že máme černé na bílém potvrzenou výstavbu protihlukové stěny. Z Kornic jsem dostal zpětnou vazbu a budu se ještě snažit, aby byl opravdu svolán výrobní výbor dle našeho původního návrhu a k pasportizaci studní došlo co nejdříve. Po nástupu do funkce jsem avizoval, že chci o tomto tématu intenzivně jednat a komunikovat. Dost nám při jednání pomohl senátor Michal Kortyš. Soudním sporů místních s ŘSD se asi nevyhneme, ale je naší povinností pro Kornice udělat co nejvíce a zároveň nezpozdit výstavbu této důležité dálnice ani o minutu,“ říká k dosavadním výsledkům jednání starosta Daniel Brýdl.
Zdroj: webová stránka města Litomyšl
Připomeňme si článek z 9. března 2019: "A ZASE TY PŘIVADĚČE..."

Na základě požadavku České Třebové a Ústí nad Orlicí se 8. března za účasti krajského ředitele Ředitelství silnic a dálnic - ŘSD Miloslava Vebra a ředitele Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslava Němce konalo u nás na kraji setkání na téma přivaděče severních oblastí Pardubického kraje k budoucí dálnici D35.
Starosta Litomyšle Daniel Brýdl vyjádřil názor, že doprava ze silnic II/358 a II/360 nesmí zatížit okolí litomyšlského zámku chráněného UNESCO, přitom ale chápe požadavky Třebové a Ústí a proto podporuje napojení na mimoúrovňové křížení u Řídkého či Janova. Místostarosta České Třebové Dalibor Zelený a starosta  Ústí nad Orlicí Petr Hájek zároveň podpořili napojení v oblasti Litomyšle (nikoliv až u Opatova nebo naopak Vysokého Mýta), které jí ovšem nezpůsobí komplikace.
Jeví se jako kompromisní řešení náš návrh projektovat paralelní obslužnou komunikaci sloužící primárně k přístupu na pozemky kolem dálnice až na parametry silnice druhé třídy a vést osobní vozidla a nákladní vozidla do 12 tun kolem budoucího tělesa dálnice až po připravované nájezdy. Tento úkol na sebe převezme Pardubický kraj. Přichystáme změnu memoranda a zkusíme prosadit financování ze Stáního fondu dopravní infrastruktury v rámci příslibu připojení "severu" k budoucí D35. FB Martin Netolický
Další obsáhlejší dokument k této problematice je v článku "Jednání o napojení severu u Litomyšle"
Zlatý podraz na úvod 22. ročníku streetballového turnaje u Gymnázia

Předvečer turnaje Streetballhus 2019 byl v areálu českotřebovského gymnázia promítán romantický, sportovní, ale také dramatický fil Zlatý podraz. Projekce  měla navíc účel benefiční. jde o pokračování pomoci postižené Verunce Šrámkové z Kozlova, pro kterou byla loni určena veřejná sbírka  na pořízení nové koupelny. Letos akce pokračuje a Turnaj Streetballhus byl aktivním spolupořadatelem . Na večerní projekci filmu se účastnila delegace tvůrců filmu v čele s režisérem Radimem Špačkem a dalšími členy realizačního týmu a některými vystupujícími herci, režisér Špaček vystoupil se zajímavým úvodem k filmu. Podle pořadatelů i dalších účastníků akce to bylo zajímavé setkání, škoda, že přece jen nepřišlo více diváků.  Jak režisér, tak další členové týmu ale ze Třebové neodjeli a přišli druhý den na turnaj, který se vzhledem k problematickému počasí uskutečnil na zimním stadionu. Zde dokonce vystoupili v exhibičním streetballovém zápase, který byl zařazen do doprovodného programu turnaje. Fotografie po jejich vystoupení na zimním stadionu. Sportovní výsledek nebyl důležitý, hlavně, že to posloužilo dobré věci, komentoval scénárista filmu Jiří Závozda i režisér Radim Špaček.
Připomeňme ještě promítaný film "Zlatý podraz": Režie Radim Špaček, scénáristé  Jakub Bažant, Kristina Nedvědová, Jiří Závozda, kamera Vladimír Smutný a hudba Jakub Kudláč.  Příběh o vášnivé lásce, basketbalu a životě ve stínu politiky. Film začíná v roce 1938. Hlavní linii snímku tvoří osudová láska mladého právníka a sportovce Franty (Filip Březina) k tanečnici Michelle (Patricia Volny), s kterou se seznámí na poválečném Mistrovství Evropy v basketbalu v Ženevě. Michelle je osudem pronásledovaná dívka, která prchla z vlasti před Stalinem i Hitlerem. Jejich příběh, který kromě politiky ovlivní i dva protikladní jedinci trenér Valenta (Stanislav Majer) a funkcionář Hrabal (Ondřej Malý), vrcholí v roce 1951, kdy Evropu už na mnoho let rozdělila železná opona.
Českotřebovští judisté ukončili úspěšnou sezónu turnajem v Semilech

Poslední judistický turnaj před koncem školního roku se konal v polovině června v Semilech, kam se sjelo 83 judistů a judistek ze 14 oddílů Libereckého, Královéhradec- kého a Pardubického kraje.
Naši mladí judisté předvedli velmi pěkné výkony a dokázali v této konkurenci vybojovat 2 zlaté (Beáta Zemánková a Matyáš Zářecký), 4 stříbrné (Adam Janíček, Lukáš Krása, Kateřina Kovářová, Tomáš Hájek) a 2 bronzové medaile (David Martinec, Kateřina Šedová). Další naši judisté Andrea Kristenová a Josef Jan Drašnar tentokrát zůstali bez medaile.
V posledním kole regionálního poháru jsme získali 45 bodů do soutěže družstev, a to nám vyneslo celkových 106 bodů a krásné 6. místo. Děkujeme.
 
Judistický závěr sezóny se konal v Srnově

Českotřebovský oddíl juda uspořádal pro své svěřence, jejich rodiče a pro své členy tradiční závěr sezóny ve sportovní areálu Srnov. A stálo to za to!
Předseda oddílu, p. Martin Štusák, ve svém úvodním slovu zhodnotil krátce uplynulou sezónu a jako první poblahopřál k významnému životnímu jubileu Ing. Lubomíru Novákovi, který dlouhá léta v oddíle působil a všichni věříme, že i nadále bude nedílnou součástí oddílu JUDO Česká Třebová. Luboš, jak p. Novákovi všichni judisté říkají, byl i dlouholetým činovníkem v rámci Pardubického krajského svazu juda, Východočeského krajského svazu juda a Českého svazu juda a právě Český svaz juda se na návrh oddíl rozhodl udělit Lubošovi k jeho 70. narozeninám čestný 3. DAN. Gratulujeme a děkujeme.
Následně byly předány ocenění nejlepším judistům v každé ze 3 tréninkových skupin a cenu za svoji obětavou činnost obdržel i kondiční trenér p. Roman Klimeš. Po společné fotce následovalo všeobecné veselí, a to jak na skákacím hradu, tak v hasiči vytvořené pěně a dále za doprovodu rytířské skupiny Tartas. Závěr judistické sezóny 2018/2019 se opravdu povedl. 
Čechomor vystoupí na prvním zámeckém nádvoří
Od 6. do 8. září se bude v Litomyšli konat Národní zahájení Dnů evropského dědictví. Letošním téma, které určila Rada Evropy, je jako na míru ušité pro Litomyšl: Památky a zábava. Kapele Čechomor bude patřit první zámecké nádvoří v pátek 6. září, tak si to nenechte ujít.  „Litomyšl se o svůj památkový fond stará příkladně, vhodně jej doplňuje vrstvou soudobé architektury, ale i kulturními či společenskými akcemi,“ tolik citace z přihlášky do soutěže o konání této akce. V letošním roce se navíc připomínáme 20. výročí od zápisu na Seznam UNESCO a oslavit toto významné výročí celonárodní akcí s evropským přesahem je velmi zavazující.
Podrobný program přineseme později. Dnes upozorníme jen na některé připravované body. Ve výstavním sále zámeckého pivovaru bude k vidění práce Nositelů tradic lidových řemesel. V podzámčí proběhne další ročník Litomyšlských dvorků a těšit se můžete i na pozorování Slunce či hvězdné oblohy v Klášterních zahradách. Samotné Národní zahájení Dnů evropského dědictví nás čeká v sobotu od 10.00 hodin na prvním zámeckém nádvoří za hudebního doprovodu Sester Havelkových. Kromě různých komentovaných prohlídek a projížděk bude sobotní odpoledne patřit Italské slavnosti.
Pozornost prosím věnujte i pátečnímu koncertu pro celou rodinu, který se bude konat na prvním zámeckém nádvoří. Hlavní hvězdou večera bude skoro domácí kapela Čechomor. Výběr kapely není náhodný – mnozí z nás si jistě pamatují na koncert Čechomoru s Jarkem Nohavicou, který před devatenácti lety také „předskakoval“ Národnímu zahájení Dnů evropského dědictví. Letošní koncert uvede litomyšlská kapela Amélia. Věříme, že zazní i písnička, kterou pro Amélii složil frontman Čechomoru, František Černý. Předprodej vstupenek bude zahájen nejpozději začátkem července. Lístky v předprodeji lze zakoupit za 300 Kč v informačním centru, případně on-line přes www.smetanuvdum.cz nebo na místě za 400 Kč.

Toulovcovy pátky v Litomyšli

Cyklus začal již v pátek 5. července a pokračoval 12.7. Třetí prázdninový pátek 19/7 zahájíme pohádkou O kůzlátkách v podání divadla Kejkle. A poté nás již čeká výběrová sestava muzikantů napříč žánry - rock, folk, jazz, blues, country - vše elegantně propojené v aktuální sestavě kapely s názvem Pozdní sběr. Frontmana kapely Jiřího Pařeza doplňují Michal Vašíček (ex Druhá tráva a Kamelot), Emil Formánek (ex Druhá tráva), Štěpán Baloun (ex KDJ, AG Flek) a další výborní muzikanti.
Poslední červencový pátek nám divadlo Elf odvypráví pohádku Plaváček. Představovat zpívajícího právníka Ivo Jahelku je téměř zbytečné. Jeho zhudebněné soudní případy a příběhy ze života jsou již legendární. „Vycházím z toho, že humor a smích jsou kořením života, že každý se rád zasměje neštěstí druhých,“ říká Ivo Jahelka a dodává:“ Jak pravil jeden recidivista – život je nepřetržitá řada průserů nepravidelně po sobě jdoucích.“
Tak tedy nezapomeňte – každý pátek o prázdninách, od 18.00 pohádka, od 19.30 koncert – vše na Toulovcově náměstí v Litomyšli.  V případě nepříznivého počasí se sejdeme v Music Clubu Kotelna. Právě zde se bude každý pátek o prázdninách od 22.00 do 03.00 hodin konat Toulovcova afterparty.
 
Vycházka za ptactvem a netopýry, kteří obývají lidská obydlí

Akce proběhne v sobotu 19.7. Sraz je v 19:30 u Červené knihovny ve Svitavách.