Českotřebovský deník 200/2019 (18/7)
Od kroku k pokroku! - příměstský tábor muzea

Městské muzeum Česká Třebová uspořádalo po úspěšných táborech v předchozích dvou letech i letos začátkem července příměstský tábor, tentokrát pod názvem Od kroku k pokroku!  Druhý červencový týden čekal děti program zaměřený na cestování různými epochami našich dějin, které jsme započali v době dávno minulé, v pravěku, a dostali se až do století páry a období secese. Cestovali jsme do okolních měst jak skutečně vlakem či autobusem, tak i pomyslně do dávné historie. Navštívili jsme různé kulturní instituce, především muzea, kde byl pro děti připravený program. Děti plnily úkoly ve skupinách a odměnou jim byly zlaťáky a stříbrňáky. Na konci každého dne dostaly korálek v určité barvě, která symbolizovala konkrétní dobu, a vytvářely si tak postupně jednoduchý náhrdelník.  Na  slavnostní zakončení tábora byli pozváni rodiče dětí, a dorazili mnohdy i sourozenci a babičky. V badatelně muzea jsme předvedli výběr fotografií z jednotlivých dní, které jsme doprovodili komentářem k náplni programu. Vyhodnotili jsme celotýdenní snažení družstev, děti si nakoupily za nasbírané mince sladké odměny a ve velmi příjemné atmosféře dostaly na úplný závěr pamětní listy. Letošní tábor byl zase jiný a opět úspěšný. Sešla se skvělá parta dětí, které výborně spolupracovaly a které program bavil. Děti prožily pestrý týden, kdy cestovaly a ledacos zajímavého se dozvěděly, a budou mít jistě na co vzpomínat. Na muzejní náhrdelník možná přibudou další přívěsky coby zážitky z prázdnin, ale barevné korálky budou připomínat tábor náš. VÍCE ZDE
Za Městské muzeum Česká Třebová Radka Urbánková, Veronika Bílek Fadrná
 
Jaké to je na čele průvodu při oslavách 110 let našeho gymnázia

Je mi 90 let, od narození žiji v České Třebové, kde jsem maturovala v roce 1948. Téměř půl století odebírám a čtu Českotřebovský zpravodaj a čtu o dění v našem městě.  Naše třída absolventů gymnázia se pravidelně setkává každým rokem, počet se však rychle zmenšuje. Na loňském sjezdu (70 let po maturitě nás již bylo pouze šest. Na oslavách 110tého výročí gymnázia mě mile překvapilo, že se všichni zúčastnili. Přitom paní Mgr. Eva Hanyková - Pavlová, která přispívá do Českotřebovského zpravodaje (letos např. článkem českotřebovském astronomu Františku Krejčím), přijela až z Karlových Varů. Do průvodu jsme se za tabulkou absolventů z roku 1948 pak odvážili jít jen tři: PhDr. Libuše Dušková - Mehlová, Ing. Jiří Sedláček a já (s pomocí dcery a hole). Kolegové mě žádali o fotografie čela původu, ale žádnou zatím nemám. Věřím, že se Vám je podaří zajistit i pro mé kolegy. Nejstarší přítomní absolventi oslav si zaslouží i zveřejnění.... PhMr. Jana Schromová, Česká Třebová  (hledanou fotografii pořídil Martin Šebela)
 

PŘIJMU KOSMETIČKU NA ŽIVNOSTENSKÝ LIST. 
KOSMETIKA - PEDIKURA NOVÉ NÁMĚSTÍ ČESKÁ TŘEBOVÁ. 
Více info na telefonu 605940684    

Na vydařený sjezd rodáků jsou v Kozlově pyšní

Akce, která se konala v sobotu 6. července se moc podařila zásluhou kolektivního výkonu organizačního výboru a dalších nadšených spoluobčanů.  Když jsem se obrátil na Jaroslava Pakostu, který měl na starosti úvod celého dění v sále U Sitařů,  tak raději ani nechtěl moc jmenovat. "Pomáhala spousta lidí a nerad bych na někoho zapomněl, zbytečně to pak dělá zle. Lidi ten nápad chytl a sami se hlásili s pomocí.   Organizační výbor? No, několikrát jsme se sice s paní Rouskovou a paní Sodomkovou sešli se záměrem řešení sjezdu, ale většinou se to potom stejně řešilo za pochodu, jak to tak bývá. Paní Rousková měla na starosti hlavně zajištění informování účastníků, zvlášť těch mimo Kozlov. Ona má největší přehled kde kdo je a má i kontakty. Paní Sodomková měla na sobě zajištění všeho toho zázemí kolem, přípravu hospody, okolí, stánky, občerstvení a zajišťovala i Veselou trojku a oblečení na tanečky. Já jsem obstarával mši v kapličce, věci kolem položení věnce u pomníčku a organizaci vlastního zahájení a oficiálního programu sjezdu, řekl Jaroslav Pakosta. Chtěl bych ale domácí kozlovské patrioty pochválit. Podařilo se nám připravit i úvodní program, který měl opravdu velký ohlas. Chválím trak recitátorky Ivu Rejsovou, Hanu Veselskou i Janu Saifrtovou a samozřejmě i šest párů tanečníků. Myslím, že jsme dokázali v sále nastartovat dobrou náladu..
"Celkový dojem ze sjezdu rodáků je krásný a hlavně z toho zapojení lidí. Ještě jsem jim všem poděkoval zahráním jejich oblíbených písniček teď v neděli z toho našeho "povodňového" rozhlasu. A podle reakcí měli velkou radost. Takže i ty dozvuky sjezdu jsou moc příjemné a krásné a snad se zase nastartovala ta dřívější soudržná atmosféra, na kterou jsme bývali v Kozlově pyšní," dodal Jaroslav Pakosta.
Sám jsem si v duchu porovnával spontánní událost v Kozlově třeba se sjezdem rodáků v daleko větší Dlouhé Třebové, kde bylo možné využít rozpočtové prostředky obce, zapojit zastupitele apod. Tady šlo o vydařenou spontánní akcí, která si  s většími akcemi obdobného druhu nezadala. A nebyla to jediná vydařená akce v Kozlově.  (mm)

Hledá se vítěz

Jedná se o seriál cyklistických závodů pro děti od 2 do 15-ti let. Bude se konat  na Horách dne 17. srpna, tedy přesně za měsíc. Na závěr sobotních závodů vložíme závod pro juniory, ženy a muže, tak, abychom dali možnost zasportovat celým rodinám nebo doprovodům.  Akci pořádá PRESTIGE MTB CYCLING TEAM ČESKÁ TŘEBOVÁ. Více ZDE
 
Na Dolní Moravě otevřou nejdelší bobovou dráhu v Česku

Bobová dráha na Dolní Moravě bude měřit tři kilometry, povede lesem a pláněmi. Bude nejdelší v České republice a druhá nejdelší v Evropě. První odvážlivci ji vyzkoušejí začátkem srpna.  Kochat přírodou se však nejspíš nestihnete. Při převýšení 364 metrů prosvištíte 25 zatáček, z nichž jedna má 360 stupňů a leží ve výšce 12 metrů nad zemí. Přehoupnete se přes čtyři jumpy nad lesními cestami a projedete osmičkovou smyčku či podzemní tunel. Dolů zamíříte až ve 30procentním sklonu a pojedete rychlostí až 50 kilometrů v hodině. Není však důvod se bát - Mamutí horskou dráhu zabezpečuje speciální antikolizní systém. Stačí se připoutat a užít pořádnou jízdu!
Vychutnat si však můžete nejenom dechberoucí sjezd. Už cesta na vrchol horské dráhy stojí za to. Vyberte si podle nálady sedačkovou lanovku, nebo dvoumístný bob, které vás vyvezou do výšky 1116 metrů nad mořem. Užijte si výhled do horské krajiny a třeba se rozhodnete chvíli se zdržet. Protože všechny atrakce Dolní Moravy za jeden den nestihnete. Vystoupat můžete na na Stezku v oblacích, která nabídne na 710 metrů dlouhé trase výhled na jesenickou hřebenovku a Masív Králického Sněžníku. V sobotu 3. srpna na ní pořádají noční show plnou odvážných artistických výkonů a slavných muzikálových melodií. Objevit zdejší krajinu můžete na speciálních horských koloběžkách. A prozkoumat tajemné podzemí vám umožní Stamichmanova štola, jíž vás provede speciální aplikace se zábavnou hrou. Pro děti je i mnoho dalších atrakcí - jako například pískový svět, lestní svět, mamutíkův park a 13 metrů vysoký mamut, do jehož útrob se mohou ponořit. 
 


Veřejná sbírka pro požárem postižené spoluobčany pokračuje
Peníze na restart budou moc potřeba

Na běžném účtu veřejné sbírky na pomoc obyvatelům domu č. p. 177 a 178 Lhotka v České Třebové postiženého požárem dne 3. června 2019 bylo k 10. červenci  255.496 Kč. 
Finanční příspěvky lze zasílat na zvláštní bankovní účet:  115-9931320257/0100 . Děkujeme spoluobčanům, aby znovu zvážili své možnosti pomoci těm, kteří se dostali do svízelné situace zcela nezaviněně.
Českotřebovský cyklomaraton 2019 - poděkování partnerům

Agentura VANĚK AGENCY, pořadatel 11. ročníku Velké ceny České Třebové v cyklomaratonu, děkuje za spolupráci všem partnerům, kteří závod podpořili finančními a věcnými cenami. Poděkování patří partnerům trasy a všem spolupracovníkům.

Partneři:
Město Česká Třebová
Společnost Eko Bi, Česká Třebová
Společnost Rieter CZ, Ústí nad Orlicí
Společnost AUTO-ELI, Řetová
Společnost OKNA Langer, Ústí nad Orlicí
Společnost KAJA UnO, Ústí nad Orlicí
Hotel Uno, Ústí nad Orlicí
Společnost S.A.S.cz, Česká Třebová
Společnost CZ LOKO, Česká Třebová
Společnost RCI Financial Services, Praha
Společnost Sarantis Czech Republic, Praha
Společnost Klahos, Česká Třebová
Výrobní družstvo Čoko Klasik, Česká Třebová
Společnost Hostalek-Werbung, Česká Třebová
Společnost RC Aktiva, Ústí nad Orlicí
Hokejový oddíl HC Kohouti Česká Třebová
Pan Vladimír Vaněk ml., Vaněk Design, Hradec Králové
Pan Petr Gregar, prodejna elektro, Česká Třebová
Pan Michal Křečan, prodejna Cyklo Pokr, Pardubice
Pan Karel Beran, prodejna Techcentrum, Česká Třebová
Pan Petr Ulrich, bazény a příslušenství, Ústí nad Orlicí
Pan Miroslav Krsek, masérské služby, Luková u Lanškrouna
Pan Jaroslav Hamerník, společnost Lomax, Česká Třebová
Pan Josef Janda, hotel Bravo, Česká Třebová
Pan Ladislav Šmíd, prodejna klenoty-hodiny, Česká Třebová
Pan Vladimír Ureš, stavebniny Ureš, Česká Třebová
Pan Jaroslav Koníček, společnost Printo, Česká Třebová

 

Partneři trasy:

Ski Areál Peklák
Lesy České republiky
Městská policie Česká Třebová
Městské lesy Litomyšl
Areál Andrlův chlum
chata Maxe Švabinského
TJ Semanín
Sbor dobrovolných hasičů Parník
Fotbalový klub Česká Třebová
Sbor dobrovolných hasičů Přívrat
Sbor dobrovolných hasičů Řetová
Sbor dobrovolných hasičů Dlouhá Třebová
Dům dětí a mládeže Kamarád Česká Třebová


DDM Kamarád informuje


Na září připravujeme bazar věcí pro děti
Bazar dětského a kojeneckého oblečení, oblečení pro „teenagery“, autosedaček, hraček, postýlek a dalších věcí pro děti
Příjem zboží:             pondělí           16. 9. 2019       9:00 – 11:00              13:00 – 17:00
Prodej zboží:             úterý               17. 9. 2019      9:00 – 11:00              15:00 – 17:00
Výdej zboží:              středa                         18. 9. 2019      15:00 – 16:00

Nutné vyzvednout – 18. 9. 2019 v určeném čase. V případě nevyzvednutí propadají věci charitě!!!

!!! Oblečení je možné označit dopředu !!! Seznam a informace k označení oblečení bude na našich stránkách v sloupečku „naše akce” pod letáčkem Bazaru nebo k vyzvednutí v kanceláři.   Poplatek za příjem zboží – POZOR ZMĚNA

    0 - 30   ks          50 Kč
  31 - 60   ks        100 Kč
  61 - 120 ks        l60 Kč
121 - 200 ks       220 Kč
201 a více            300 Kč
kočárek  20 Kč    sedačka 20 Kč    postýlka  20 Kč
 
Poděkování
Moc děkujeme Čalounictví Libor Dašek z České Třebové za bezplatné opravení roztrhané žíněnky.
 
Sbírka
Od 1. 8. 2019 vyhlašujeme sbírku látek (minimální rozměr 20 cm x 20 cm). Potřebujeme hlavně bavlněná plátna, uvítáme i knoflíky, nitě, zipy. Materiál bude použit pro zájmový kroužek Jehlička.