"Víceúčelová hala Šapitó" ve Svitavách přihlášena

v soutěži o titul Stavba roku


Hala stojí u svitavského stadionu od podzimu roku 2017, potom byla rychle, prakticky "přes zimu" doplněna ještě šatnová přístavba  Nahrazuje původní textilní halu v dožilém stavu s obrovskou energetickou náročností. Rekonstrukci prováděla místní stavební firma  stála  34 milionů korun. Jenže Svitavy jsou úspěšné na dotace a tak se podařilo celých 28 milionů získat z dotace ministerstva financí.  Zajímavé! Nová sportovní hala je unikátní nejen svým tvarem, ale použitými technologiemi. Konstrukci tvoří nosníky z ohýbaného hliníku, na které spočívá zateplená textilní fólie. Tvar, podle kterého se nové hale začalo říkat Šapitó, zaručuje vysokou nosnost sněhu.Sportovní hala, která kromě atletického oválu obsahuje i víceúčelové hřiště pro atletiku, volejbal, florbal, futsal a badminton, slouží místním školám, sportovním klubům a oddílům

Město Svitavy pak po dokončení haly prakticky plynule vybralo v rekordní době bez výběrového řízení zhotovitele nových šaten pro tuto sportovní halu Šapitó. Což o to, šatny jsou jistě potřeba. Na celé věci je zajímavá rychlost s jakou byl vybrán zhotovitel. Zastupitelé 15.11. 2017 odpoledne schválili žádost o dotaci na nové šatny. Ta mohla být reálně předána na ministerstvu nejdříve 16.11. Další den byl svátek 17.11, pak víkend. O přidělení dotace pak bylo rozhodnuto hned v pondělí 20.11. A již za 3 dny,  tedy 23.11. byla podepsána smlouva o poskytnutí dotace. Předpokládaná hodnota "veřejné zakázky malého rozsahu" činila podle projekčního rozpočtu 5,406.594,- Kč bez DPH. Cenová nabídka zhotovitele byla 5,377.378 Kč bez DPH. Rozdíl byl (v roce 2017) tedy pouze cca 0,5% ceny!  Na svitavském zastupitelstvu se vedla diskuze ohledně snížení částky po výběrovém řízení. Je zarážející, že na realizaci zakázky za 5,4 milionu korun nebylo vyhlášeno veřejné výběrové řízení. (To by se v České Třebové stát nemohlo a dost se divím, že poskytovateli dotace - snad MF ČR - chybějící  výběrové řízení nechyběla!)

 

A tak k nové sportovní hale (přezdívané Šapitó) rychle přibyly nové šatny. Cela tato stavba stála 6,9 milionu korun a byla realizována během zimy 2017/2018.  Samozřejmostí je dotace - tentokrát ve výši  pěti milionů korun, tedy 75 procent investice! Šikovní Svitaváci! Unikátní sportovní hala  se rozšířila o nové zázemí. Součástí jsou dvě šatny, sprchy a toalety. Zázemí je s vnitřní halou propojené spojovací chodbou. Až dosud docházeli sportovci na toalety na nedalekou tribunu stadionu, která se nachází za veřejnou komunikací. Při špatném počasí a z hlediska bezpečnosti jistě nešlo o ideální řešení. Problémy, především v zimních měsících, byly i s převlékáním. Školáci se museli převlékat buďto přímo v hale nebo docházet na tribunu stadionu. Radnice nechala na dostavbu šaten a sociálního zázemí zpracovat projekt už v průběhu stavby sportovní haly.

 

Nabízí se srovnání s Českou Třebovou. U nás jde o nedokončený letní atletický stadion:

Byli jsme ubezpečování, že pro získávání dotací dělá naše vedení v uplynulém období maximum, ale srovnání s městem Svitavy pro nás dobře nevypadá. Připomeňme, že tenisovou halu jsme za cca 30 milionů stavěli v letech 2017/ 2018 sami ze svého rozpočtu (a ještě na takovém divném místě) bez jediné koruny dotace, když se žádost o dotaci se v předchozím roce ukázala jako marná.  Pak přišel na řadu atletický stadion a také "aféra Pelta". Nakonec jsme na dvacetimilionový projekt 1. části (bez šaten) získali pro rok 2018 z dotace pouhých 6 milionů korun.  K tomu byla navíc spousta nezapočitatelných nákladů,  připomeňme si třeba, jak velké částky jsme věnovali na ozeleňování areálu a tzv. "náhradní výsadbu". Je jí tam tolik, že vlastně diváci nemohou chodit okolo stadionu kolem dokola.

Byli jsme ubezpečováni, že zde je pamatováno na všechno, že zde mohou být jakékoliv atletické závody. Když však hledáte kladivářskou klec, tak ji na stadionu nenajdete.  Zato tam najdete tzv. základnu pro hasičské závody, protože tam před rekonstrukcí prostě byla. Jenže stejně dříve bylo běžné, že na stadion vjížděla docela těžká hasičská technika. Nyní si těžko představit, že na drahém atletickém oválu budou jezdit hasičská těžká auta!  Takže toto se asi nepovedlo. Byly také vady a nedodělky, to je ovšem věc dodavatele a stavebního dozoru.

... A šatny - měly by být samozřejmostí - ale nemáme je. Také jsme "plynule projektovali",  příslušné žádosti o dotaci odsouhlasili, konkrétně v usnesení rady města č. 1122 z 3/12 2018 a č. 194 na zastupitelstvu města dne 17. prosince 2018, ale dotace nikde, chybička se vloudila, musíme zas rok čekat:

Termín podání žádosti byl 31.12. 2019, všechno vypadalo slibně. Při podrobném prozkoumání podmínek dotace však vznikl problém, město nemělo projekt pro vydání stavebního povolení připraven tak, aby jej bylo možné ještě do stanoveného termínu získat. Dotace tedy nebyla. Projektanti pracovali málo nebo je úředníci je dost nehonili. To by se ve Svitavách stát nemohlo! (Chtělo by to prozkoumat smlouvy, jaké byly termíny v zadání a zda byly splněny). Zastupitelé hlasují v dobré víře, že je vše zajištěno, ale ono není, projekt pro stavební povolení nebyl dokončen!

Stadion máme, ale sportovci a žáci našich škol musí docházet na toalety tak, že škemrají na zimáku (pokud je otevřeno) nebo na internátě za veřejnou komunikací. Není kam odkládat věci. Současné "sociální vybavení" opravdu není  na úrovni 21. století.  A jak řešit situaci při špatném počasí a z hlediska bezpečnosti? Vůbec nelze trenérům a učitelům zde sportujících škol závidět.  Bohužel jsme z megalomanských důvodů udělali projekt na šatny a tribunu za 43 milionů korun  i proto, aby zde byly další šatny pro zimní stadion. Projekt jsme zaplatil slušným procentem z ceny. Na rozdíl od Svitav, kteří dokázali všechno kolem dotace zařídit během pár dnů, u nás nemáme ani dotaci, ani příslib, že to bude během roku  vyřešeno. Letos zase projekt předěláváme a o dotaci budeme žádat znovu. Naštěstí se při tom podařilo alespoň odstranit dřívější chyby projektu. Věřím, že se projekt pro stavební povolení letos stihne v pohodě. Hlavně aby na nás zbyly dotační peníze.  Aby byla akce reálná, je totiž zapotřebí získat dotaci 20 milionů a to ještě budeme další 23 platit ze svého.... 

To, co ve Svitavách trvá tři dny, se u nás pořídí tak za jeden rok. Je to určitě k zamyšlení. 

Milan Mikolecký

O odmítnutí dotace se píše také zde v článku z 2. února 2019
"Šatny a zařízení pro atletický stadion (za 43 milionů korun) musí zatím počkat!