Českotřebovský deník 221/2019  (7/8)

Páteční akce v Hliníkách:  BUŘTY NA PIVU + POSEZENÍ S HUDBOU

Nově otevřená restaurace v Hliníkách zve
v pátek 9. srpna
na posezení v přírodě i uvnitř naší restaurace. 
Specialita:
Buřty na pivu
Otevírací doba

St  15-21 hodin
Čt  15-21 hodin
Pá  15-23 hodin
So  15-23 hodin
Ne  14-21 hodin
Na čepu Polička 11°, Svijany 11°, velký výběr nealkoholických i alkoholických nápojů. Přijďte se podívat, pobýt, pobavit!

SPORTOVNÍ
VÍKEND
S FIRMOU
RIETER
 
Zveme Vás na sportovní víkend s firmou Rieter, který se uskuteční 17. - 18. 8 v Ústí nad Orlicí na atletickém stadionu.
 
V sobotu proběhne atletický mítink
V neděli se bude konat přátelské utkání výběru firmy Rieter se starou gardou Slavie Praha.
 
Více info na www.atletika-rieter.cz

 
Velký zájem o divadlo pro děti v Javorce

Divadýlko z pytlíčku představilo  pohádku KRÁLOVNA BAREV a s velkým úspěchem . V Javorce bylo plno, i když mraky hrozily deštěm. ten nakonec skutečně asi ve čtvrt na sedm přišel a byl to déšť vydatný, opět narušil i večerní promítání na Starém náměstí....
 
Před 5 lety U skládky v Třebovici  spadlo malé letadlo
V pátek 15.8. 2014 deset minut po půl čtvrté došlo k pádu malého motorového vrtulového letadla , ve kterém cestovaly dvě  osoby. Po pádu utrpěly smrtelná zranění. Stroj se zřítil poblíž skládky odpadu. Podle starosty obce Třebovice Libora Gremlici bylo havarované letadlo ultralight typu VL-3. Mrtví byli dva muži středního až vyššího věku, údajně z orlickoústeckého aeroklubu.
Před 5 lety přijeli Italové Z MAlE a RONZONE připomenout památku Vladimíra Pácla
V pondělí 1. září přijela do České Třebové delegace z "Údolí slunce", "Val di Sole" a především z městečka Malé, aby poznali rodné město svého uctívaného spoluobčana Vladimíra Pácla. V čele delegace byl i starosta města Malé Bruno Paganini další členové "Výboru Vladimíra Pácla", který  letos v zimě vznikl, aby zorganizoval oslavu nedožitých devadesátin našeho rodáka, který však naše město s koncem II. světové války prakticky opustil a vracel se sem  již nejdříve jako student vysoké školy, sportovec a potom  i funkcionář. Od roku 1971 pak spojil  svůj osud s italskými městy Ronzone a Malé. V tomto roce se totiž připomínala dvě významná Páclova výročí: 90. nedožité narozeniny a 10 let od jeho úmrtí.  Nyní si můžeme tohoto významného Třebováka, skautského vůdce, reprezentanta v lyžování,  pořadatele a funkcionáře FIS a  organizátora mnoha akcí v italské emigraci připomenout znovu s pětiletým odstupem. Více o vzpomínkové akci před pěti lety ZDE
 
9. srpna 2014 ŠEL HUDEBNÍ PRŮVOD  OD NÁDRAŽÍ NA HORY

Tento hudební průvod neměl žádné politické cíle. Byl to první průvod povolený v České Třebové od sametové revoluce v roce 1989, nepočítaje v to průvody majálesové.Hlavním organizátorem byl Martin Saifrt Před nádražím se v klidu již od 15 hodin vše začalo připravovat, přicházeli první účastníci  i s hudebními nástroji. Nádraží bylo obleženo cestujícími, neboť rychlíky měly ten den velké zpoždění všemi směry, problémy byly se zabezpečovacím zařízením kdesi u Velimi.... Byl to vlastně happening, který se postupně posouval z místa "startu"  k dalším zastávkám na trase, která končila v bývalém letovisku na Horách. Byla to pouť za piánem, které (před nádražím sousedy z Vinohradské ulice a radou města zapovězené) nyní smutně stojí v altánu před tamní restaurací. Předtím totiž nějakou krátkou dobu  sloužilo v rámci akce "Piána na ulici" pod zakrytým příchodem  k vestibulu vlakového nádraží. Podobně dodnes hrají piána např. v Litomyšli, V Olomouci a jiných městech, kde se žádné petice za jejich odstranění nekonají. Připomeňme si hudební průvod a také piáno na terminálu na pár snímcích z roku 2014, tedy z 9. srpna 2014....

Horská služba má letos  méně zásahů než v jiných letech

Hejtman Martin Netolický jednal s náčelníkem Horské služby ČR, oblasti Orlické hory Josefem Hepnarem o aktuálním průběhu turistické sezony a další spolupráci kraje a horských záchranářů. V letošním roce kraj přispěl částkou 100 tisíc korun na nákup zdravotnického materiálu a koncem května schválili krajští radní dotaci 200 tisíc korun na dobudování podkrovních prostor stanice v Čenkovicích, jejíž vybudování podpořil kraj v minulosti půl milionem korun.
„Spolupráce s Horskou službou je dlouhodobá, a to jak s oblastí Orlické hory, tak oblastí Jeseníky. V minulých letech jsme podpořili nákup terénní čtyřkolky za půl milionu korun, zakoupili jsme defibrilátory, přístroje GPS, GO PRO kamery, skialpinistické lyže či víceúčelová nosítka. V neposlední řadě jsme půl milionem korun pomohli s vybudováním nové stanice v Čenkovicích, která byla otevřena v roce 2016,“ uvedl hejtman Netolický. „V letošním roce jsme kromě příspěvku 100 tisíc korun schválili dotaci 200 tisíc korun na dobudování podkrovních prostor, které by měly sloužit pro školení a vzdělávání záchranářů. Prostory by měly být připravené ještě před zahájením zimní sezony,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Ten se zajímal také o aktuální vývoj letní sezony z pohledu zásahů. „Prozatím se letošní letní sezona v oblasti Orlické hory jeví jako méně riziková z pohledu úrazů, což však není způsobeno nižší návštěvností českých hor. Pevně doufám, že se tento trend podaří udržet nejen v letní sezoně, ale následně i v té zimní,“ doplnil hejtman.
 
Protihlukové stěny v České Třebové na programu schůzky s generálním ředitelem SŽDC

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal v úterý v Praze s generálním ředitelem Správy železniční a dopravní cesty Jiřím Svobodou ozabezpečení železničního přejezdu u Žlebských Chvalovic, opravě silnice na nádraží v Chornici, ale také o zrychlení spojení mezi Pardubicemi a Chrudimí i protihlukových stěnách v České Třebové.
„Na základě jednání se starosty a zaměstnavateli v okolí Ronova nad Doubravou a Třemošnice jsem chtěl upozornit na železniční přejezd na trati mezi Čáslaví a Třemošnicí u Žlebských Chvalovic, který protíná naší silnici II/337, kterou budeme v nejbližších letech i za přispění evropských fondů modernizovat. V této souvislosti se nabízí zabezpečení tohoto železničního přejezdu, jelikož trať je hojně využívána jak osobní, tak především nákladní dopravou z firem jako Kovolis nebo DAKO. Obecně vnímám bezpečnost jako velmi důležitou a tento přejezd po tom jednoznačně volá,“ řekl hejtman Martin Netolický, podle kterého SŽDC zahrne tento přejezd do plánu zabezpečení.
V rámci jednání krajského kůrovcového štábu byl mimo jiné řešen odvoz kůrovcového dřeva po železnici z jednotlivých lokalit. Pro naložení kulatiny slouží také nádraží v Chornici. Je zde však problém se špatným stavem příjezdové komunikace. „Lokalita je majetkově roztříštěná mimo jiné s účastí Českých drah a SŽDC. Chceme proto hledat optimální a především rychlé řešení, aby tato komunikace byla v takovém stavu, který umožňuje nakládání dřeva bez omezení tonáže.
Ten s generálním ředitelem Svobodou řešil také problematiku takzvané Ostřešanské spojky, protihlukových stěn v České Třebové či další investice SŽDC v regionu. „Ostřešanská spojka či jakékoliv další logické spojení Pardubic a Chrudimi by mělo být jednou z priorit. V případě chrudimské samosprávy tomu tak je, což mi pan starosta v rámci našeho setkání potvrdil. Cestování přes úvrať v Rosicích nad Labem nedává žádnou logiku a navíc se ztrácí drahocenné minuty. V tuto chvíli je zpracovávána studie proveditelnosti této stavby,“ řekl hejtman Netolický.
 


Hledáme brigádníka, nejlépe důchodce, na údržbu zahrady u firmy SIGAS-CZ s.r.o.,
U Koupaliště 605, Česká Třebová. Bližší informace poskytneme na tel. 465 533 028.