Českotřebovský deník 227/2019 (19/8)

Delegace z Kozlova na českotřebovské radnici

Na pozvání paní starostky dnes přijela na českotřebovskou radnici milá návštěva z Kozlova. Jana Vejdovská a Marie Rousková s sebou přivezly Pamětní knihu obce Kozlova s osobním věnováním pro paní starostku. Ta se nemohla osobně zúčastnit křtu knihy, proto využila této příležitosti, aby osobně autorce knihy, paní Janě Vejdovské, poděkovala a zároveň také vyjádřila poděkování paní Marii Rouskové za dlouholeté vedení kroniky obce Kozlov. Po přijetí darů a podpisu do pamětní knihy města Česká Třebová obě dámy zasedly za jeden stůl s vedením města a následoval příjemný rozhovor v přátelské atmosféře. Přítomen byl také syn paní Jany Vejdovské, akademický sochař Tomáš Vejdovský, díky jeho spolupráci se podařilo pro Kozlov zajistit expozice výstavy FIGURAMA studentů výtvarných fakult z Česka i Slovenska. K události připravujeme také samostatný článek. 

VEŘEJNÁ SBÍRKA  NA POMOC OBYVATELŮM POŽÁREM POSTIŽENÉHO bytového domu Lhotka č. p. 177 a 178
Stav veřejné sbírky na pomoc obyvatelům domu  Lhotka č. p. 177 a 178:
  • k 11.06.2019 je na běžném účtu veřejné sbírky   71.720 Kč.
  • k 17.06.2019 je na běžném účtu veřejné sbírky 136.801 Kč.
  • k 18.06.2019 je na běžném účtu veřejné sbírky 141.134 Kč.
  • k 25.06.2019 je na běžném účtu veřejné sbírky 202.223 Kč.
  • k 02.07.2019 je na běžném účtu veřejné sbírky 233.956 Kč.
  • k 09.07.2019 je na běžném účtu veřejné sbírky 255.496 Kč.
  • k 16.07.2019 je na běžném účtu veřejné sbírky 269.796 Kč.
  • k 22.07.2019 je na běžném účtu veřejné sbírky 275.846 Kč.
  • k 02.08.2019 je na běžném účtu veřejné sbírky 293.121 Kč.
  • k 07.08.2019 je na běžném účtu veřejné sbírky 302.111 Kč.
  • k 13.08.2019 je na běžném účtu veřejné sbírky 320.211 Kč.
  • Sbírka bude ukončena k 31.8. 2019
  •  
    Mládežnický hokejový oddíl T.J. Lokomotiva
    posílá do soutěží týmy ve všech kategoriích

    Pro letošek máme v soutěžích opět obsazené všechny věkové kategorie. 3 týmy na Minihokeji 2. – 4..třídy (roč.2012, 11, 10, dále velký hokej 5.třídy (2009) a pak mladší (2007,08) a starší žáci (2005,06), dorost (2003,04) a junioři (2000,01,02). Týmy budou nastupovat ve stejných soutěžích jako v minulé sezóně.
    Minihokejisté a 5. třídy v krajských soutěžích.
    Žáci v žákovské lize a dorost s juniorkou v Lize dorostu a Lize juniorů.  
    Více o přípravě mladých hokejistů na sezónu najdete ZDE

    24. září proběhne na ZS náborová akce Týden hokeje a 1. října pak zahájí další kurz Školičky bruslení.

    Přípravná utkání:
    Junioři:  23.8. ve 20:00 h. TJ Loko – HC Litomyšl, 5.9. v 17:30 h. TJ Loko – HC Opočno, 9.9. v 17:15 TJ Loko – HC Litomyšl
    Ml. + St. žáci: 1.9. od 9 a 11 h. TJ Loko - HC Poděbrady (?)
    Mistrovské soutěže zahajují junioři 13.9. ve 20:00 s Lanškrounem a 14.9. v Poličce, Žáci 14.9 od 9 a 11 h.hostí Lanškroun/Litomyšl  dorost pak 15.9. ve  14:45 h. přivítá doma Choceň.
    Všechna utkání a rozlosování lze dohledat na: https://hokejovyzapis.cz/seznam-zapasu nebo https://www.ceskyhokej.cz/  v sekci soutěže –systém zápasů. Ostatní informace z mládežnického hokejového oddílu naleznete na: https://www.hokej-ceskatrebova.eu
     
    Týden hokeje v České Třebové proběhne v úterý 24. 9

    V úterý 24. 9. 2019 od 15:00 hodin proběhne na zimním stadionu na Skalce v České Třebové náborová akce pořádaná mládežnickým hokejovým oddílem TJ Lokomotiva Česká Třebová ve spolupráci s ČSLH – "Týden hokeje".
    Týden hokeje je akce, která dvakrát ročně (v září a v lednu) umožňuje velkému množství dětí po celé České republice vyzkoušet si zdarma, co lední hokej obnáší, udělat své první krůčky na ledě a prožít mnoho zábavy v kolektivu svých vrstevníků pod vedením kvalifikovaných trenérů. Akce je určena dětem ve věku 4-8 let a jejich rodičům. Účastníci akcí Týden hokeje, kteří na místě vyplní přihlašovací formulář do projektu Pojď hrát hokej, získají nejen zajímavé dárky při samotné akci, ale také následně v případě registrace do Českého hokeje poukaz v hodnotě 1500 Kč na své první hokejové vybavení. Více informací k náborovým akcím lze získat na: www.pojdhrathokej.cz

    Cvičení  JOGY začíná v úterý  17. září 2019  v 18 hod. na Habrmanově škole 
    Cvičitelé  Marie  Hyšková  a Jana Cejnarová .

    Nově vysazené jehličnany v parku u gymnázia trpí suchem.

     Práce na sadových úpravách jsou zřejmě dokončeny, park byl převzat investorem. Nyní nastává fáze péče o vysázené rostliny a dřeviny. Podle návrhu projektanta má objednavatel, tedy město, požadovat po realizační firmě 24 měsíců záruku na rostlinný materiál. Věřím že se tak také stalo, zvláště když realizační firma a projektant mají stejné IČO. Veškeré dřeviny, které toto dvouleté "záruční období" nepřežijí by měla realizační firma nahradit bezplatně.  Na přiloženém obrázku, který jsem dnes obdržel ke zveřejnění, jsou jehličnany, které problémy mají. Na špatnou péči o rekonstruovaný sad by si nikdo neměl stěžovat, protože péče o park u Gymnázia  je právě v rukou firmy Garden servis, která park vysázela a také projektovala. Podle "poznámek k projektanta k realizaci" se u všech rostlin se počítá s dostatečnou zálivkou v rámci dokončovací péče a s následnou rozvojovou péčí (1. až 3. rok po výsadbě). Věřme tedy, že podobný osud nepotká větší počet vysazených dřevin.
     
    PRVNÍ ÚSTECKÝ RIETER VÍKEND BYL ÚSPĚŠNÝ

    Ve dnech od 16. do 18. srpna 2019 se v Ústí nad Orlicí uskutečnil první ročník sportovně-společenské akce s názvem Ústecký RIETER víkend. Téměř pětadvacet let se hrály v Ústí nad Orlicí kvalitní české a mezinárodní tenisové turnaje, na kterých startovali hráči a hráčky, kteří to o pár let později dotáhli do světové špičky. V loňském roce tradice skončila. Tenis nyní střídá v Ústí nad Orlicí královna sportu, ATLETIKA. Byl to Vladimír Vaněk, v minulosti úspěšný atlet, kdo přišel s novým nápadem.
    Hlavní součástí programu byl atletický mítink RIETER, na kterém startovali atleti z celé České republiky, Ukrajiny a Indie. Účastnila se zde řada předních českých atletů a atletek. Například čtvrtkař Pavel Maslák, který běžel závod na 300 metrů. Nechyběla také Zuzana Hejnová, která běžela závod na 300 metrů překážek. Fanoušků atletiky se dále představil výborný koulař Tomáš Staněk nebo oštěpařka Nikola Ogrodníková.
    Disciplíny: Muži: 100 m, 200, 300 m, 800 m, 1 500, skok daleký, vrh koulí, hod oštěpem. Ženy: 100 m, 100 m př., 400 m, 800 m, 1 500 m, skok daleký, skok do výšky, hod oštěpem.
    Ústecký Rieter víkend pokračoval v neděli 18. srpna, kdy se uskutečnil atraktivní fotbalový zápas pro širokou veřejnost, sponzory, obchodní partnery a zaměstnance společnosti Rieter CZ. Od 16 hodin změřila síly XI. Rieter  a stará garda SK Slavia Praha.
    Podrobné informace naleznete na webu https://www.rieter-atletika.cz/.
     
    Investory na Poličsku již nebude trápit nedostatek elektrického proudu

    „Byl to ten slavný den, kdy k nám byl zaveden elektrický proud…,“ to se zpívá v písni autorské dvojice Uhlíř a Svěrák. Ačkoliv Polička je již dávno elektrickým proudem obdařena, bylo páteční odpoledne také velmi důležité pro další rozvoj města. Za přítomnosti hejtmana Martina Netolického zde byla zprovozněna poslední etapa stavby vedení vysokého napětí 110 kV Hlinsko – Polička. Tato strategická stavba umožní připojování dalších odběratelů, především z řad významných zaměstnavatelů, ale také vlastníků rodinných domů. Celkové náklady této stavby se pohybují kolem 400 milionů korun.
    Vybudování vedení vysokého napětí mezi Hlinskem a Poličkou je výsledem čtyřleté snahy a doufám, že celá stavba bude pokračovat nadále směrem na Svitavy. Pro nás se jedná samozřejmě o velmi výraznou investici, protože na Poličsku byl velký problém s připojováním do sítě z důvodů kapacity. Ani jsem netušil, že máme v kraji podobné bílé místo, na což jsem byl upozorněn při návštěvě jednoho ze zaměstnavatelů v regionu. Nyní odpadá problém jak pro potenciální investory, tak pro individuální výstavbu rodinných domů, což může celý region dále posunout,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se v minulosti zúčastnil také celé řady jednání ohledně majetkoprávních záležitostí. „Jednali jsme s jednotlivými vlastníky včetně církve a jsem rád, že se podařilo vytvořit pracovní skupinu, která chystala majetkoprávní vypořádání. Celkem zde bylo 450 případů, a pokud by se některé nepodařilo včas vyřešit, stavba by se oddálila,“ řekl hejtman.
    Ten se zástupci ČEZu hovořil také o další důležité investici, kterou bude vyžadovat oblast Králicka. „Problém s nedostatečnou kapacitou začínáme nyní pociťovat také na Králicku, a to především z důvodu masivního rozvoje celé oblasti, která se stala významnou turistickou lokalitou,“ doplnil hejtman Netolický.
    Výstavba vedení 110 kV Hlinsko - Polička byla zahájena na podzim roku 2017 přípravnými pracemi, kácením dřevin v koridoru budoucí stavby, realizací souvisejících přeložek a technickými úpravami distribučních vedení vysokého napětí v průmyslové zóně Polička. Celá stavba byla rozdělena do několika etap, které se postupně realizovaly. Samotné stavební práce na vedení 110 kV Hlinsko - Polička byly zahájeny na začátku jara 2018. Postupně byly po trase vedení rozváženy první základové díly pro jednotlivé stožáry, a jakmile to klimatické podmínky umožnily, zahájila dodavatelská firma výkopové práce a betonáž základových dílů. Následně v jarních měsících montovala mřížové stožáry.
    Pracovalo se na všech částech trasy a postupně docházelo ke zprovozňování jednotlivých dílčích úseků. Byly zprovozněny i nové kabelové rozvody vysokého napětí na území města Polička a rozvodna 35 kV v Poličce. Celkem bylo nově vztyčeno skoro 200 stožárů, které mohou mít v závislosti na terénu výšku až 40 metrů, celková délka vedení o napětí 110 kV je 28 kilometrů. Celkové realizační náklady této stavby se pohybují kolem 400 milionů korun.
     
    V Domě hudby se nyní bourá, ve výrobě jsou nová okna

    Dvě původně nezávislé investiční akce, úspora energie s výměnou oken a dveří v celém objektu a dále rekonstrukce interiérů ve společenské a vstupní části a Domu hudby v Pardubicích, byly letos v létě neplánovaně zahájeny téměř ve stejném termínu. Má to však i své výhody, řada prašných prací se uskuteční najednou. Zatímco Komorní filharmonie na půl roku přesouvá své koncerty do náhradních prostor na Univerzitě, Konzervatoř Pardubice a její nájemci se budou muset vyrovnat s výměnou oken za provozu v průběhu školního roku.
    „Rádi bychom měli všechny bourací práce ve společenské a vstupní části hotové o prázdninách, kdy tu není žádný provoz,“ řekl 1. náměstek hejtmana pro majetek, investice a kulturu Roman Línek. V současné době už zmizely vestavěné příčky v ochozu společenské části, ale také obložení topení či konstrukce připevněné na stropě. „Tady nás překvapilo několik stovek velkých železných háků z betonového stropu, na kterých byly podhledy zavěšené, a které budeme muset složitě odstranit. S tím nikdo nepočítal, dnes už jsou moderní technologie jednodušší,“ komentoval Línek zjištění z kontrolního dne.
    Na stavbu dohlíží z pohledu majitele autorských práv také architekt Jan Třeštík, který ji v 80. letech vyprojektoval pro tehdejší sídlo okresního výboru Komunistické strany Československa. Patřila tenkrát k nejpovedenějším moderním stavbám ve městě a byly v ní využity kvalitní materiály. „Tomu musí odpovídat i rekonstrukce, aby se nezměnil vnější vzhled budovy. Proto i nová okna budou z hliníkových profilů, samozřejmě s mnohem lepšími tepelně-izolačními vlastnostmi,“ uvedl Línek a pokračoval: „Přibližně za měsíc budou hotová první nová okna, která se teď vyrábí na míru. Začneme s výměnou ve společenské části, která má být hotová do konce ledna příštího roku, aby se sem mohl vrátit umělecký provoz.“
    Výsledkem rekonstrukce společenské části za 56 milionů korun bude nová koncepce využití tzv. kolonády pro návštěvníky kulturních akcí, větší uživatelský komfort v příjemném prostředí, výměna všech dožilých rozvodů, ale také vylepšení všech tří sálů pro kulturní produkce po stránce technické, akustické i estetické.
    „Studenti konzervatoře a Základní umělecké školy Havlíčkova budou mít příští rok částečně ovlivněný pokračující stavbou,“ konstatoval radní pro školství Bohumil Bernášek, zároveň ale dodal: „Komu doma vyměňovali okna, ví, že to netrvá dlouho. Je k tomu ale zapotřebí vše, co nejde odnést z místnosti, dobře zabalit. To může být třeba u drahých klavírů v místních učebnách o něco složitější.“
    Zateplení celé budovy potrvá do srpna příštího roku, polovinu z jeho 30milionové ceny hradí Evropská unie, zbytek Pardubický kraj.