Českotřebovský deník 234/2019 (26/8)
Vizualizace protihlukových stěn  v Tykačově ulici

Tykačova ulice návrh
Předkládám další obrázky z Tykačovy ulice. Opět připomínám, že nejde o definitivní řešení, ale návrhy z dílny projektantů SUDOPU Brno, které vychází z nové hlukové studie a dávají představu o vlivu stěny na provoz na zmíněných komunikacích a bydlení v domcích při této ulici. Stěny jsou 3 metry vysoké nad úroveň komunikace, mají navržen jistý způsob ozelenění a  konkrétní řešení by bylo dále domluveno s městským architektem. V Tykačově ulici jde o nadlimitní vypočtený hluk u více domů, zde individuální opatření nepřipadají v úvahu. SUDOP také provedl výpočty které vedou k tomu, že postavením stěn nedojde ke zhoršení osvětlení v přízemních bytech.    Dokonce je z tabulek zřejmé, že má jít o nějaké vylepšení situace, výpočet počítá i s odrazem světla.
 
Cestovní agentura Hana Vraspírová, Na splavě 53 nabízí:

Sleva na zájezdy až 68% - last minute, prodej zimních pobytů...
Zájezd do Prahy 7.12.  na muzikály  Kvítek  Mandragory, Čarodějka, Mefisto, Drakula, Johanka z Arku
Ceny včetně dopravy od 740,-Kč.
Na Vaší návštěvu se těším v pondělí a ve čtvrtek 9-12  14-16 hod.,
na telefonu 723226287 a mailu hvtour.ca@seznam.cz kdykoliv. Hana Vraspírová

Poslední závod letošního MMČR v motokrosu

Tuto neděli se jel poslední závod MMČR v motokrosu v Jiníně nedaleko Strakonic. Do boje o poslední  mistrovské body letošní  sezony se vydal  i českotřebovský tým DD Racing z.s. s jezdcem Denisem Dvořákem. O čtyřicet míst na startovním roštu kategorie MX2 se v kvalifikaci utkalo 49 jezdců. Denis dojel na solidní osmnácté pozici.  Více ZDE
Nabízím k prodeji byt 1+1 v lukrativní oblasti na Parníku, součástí bytu je prostorný balkón, umístěný v mezipatře - uzamykatelný. V blízkosti přes silnici se nachází, market Lidl, autobusové zastávky, dále cca dvě minuty chůze je Kaufland, Tesco, obchodní centra, lékárny. Nízké měsíční náklady

Z Javorky zmizelo pískoviště pro děti

Místo, na kterém bylo řadu let ve vstupní části Javorky volně přístupné pískoviště je nově zadlážděné, po pískovišti ani stopy.  Bylo to nutné opatření, takto volně přístupné pískoviště neodpovídá hygienickým předpisům. Aby bylo funkční, muselo by být  zcela oplocené, aby přes něho nemohli volně pobíhat např. psi.  Nyní volné místo by mělo být zaplněno novým mobiliářem.
 
Snaha o vyčištění vodoteče v Javorce

O možnost využít tůně na vodoteči vytékající z pramene Javorka projevili před časem zájem českotřebovští otužilci. Voda z pramene Javorka má stálou nízkou teplotu v létě i v zimě a mohla by sloužit k osvěžení. Velké úpravy pro tento účel nejsou nutné, jen je zapotřebí vodoteč a tůně na její trase vyčistit  a poopravit kamenné zdivo nádrže.  Práce je ovšem nutné koordinovat s MO Českého rybářského svazu, kteří javoreckou vodu potřebují pro provoz rybí líhně. Vhodným obdobím je právě léto, kdy je také vydatnost pramene nejmenší. První pokus o vyčištění a opravu se zatím zcela nepovedl, je třeba koordinovat možnosti hasičů a stavební firmy.
 
První burza ve Slovanské ulici u Korada vydařená

Konala se v neděli 25. srpna dopoledne a zájemci zde našli prodejce zajímavého artiklu, aníž by za nimi museli jako dříve až do Semanína. Obdobně jako na jiných burzách v jiných městech se zde ovšem vybíralo vstupné. Foto M. Šebela. Více ZDE
Do konce veřejné sbírky zbývá týden

 
 
 
Jeden poslední týden zbývá do konce veřejné sbírky na pomoc obyvatelům domu číslo popisné 177 a 178 Lhotka postiženého požárem dne 3. června 2019. Přispívat můžete do 31. srpna na bankovní účet 115-9931320257/0100. Ke dni 23. 8. 2019 bylo vybráno celkem 344 611 Kč. Děkujeme za projevenou solidaritu a podporu.
 
 
Festival České republiky v Moskvě za účasti Pardubického kraje

Festival České republiky v Moskvě přilákal do Baumanova sadu desetitisíce návštěvníků, kteří se kromě ochutnávek tradičních českých pokrmů mohli seznámit také s jednotlivými destinacemi, mezi kterými nechyběl ani Pardubický kraj. Zájem o informace byl obrovský. Hejtman Martin Netolický navíc společně s českým velvyslancem Vítězslavem Pivoňkou celý festival zahajovali a následně vařili zájemcům tradiční český guláš zahuštěný pardubickým perníkem. Radní René Živný pak jednal s ruskými touroperátory a Czech Tourismem o možnosti další prezentace kraje v Rusku.
„Ruská klientela patří mezi velmi významnou v žebříčcích návštěvnosti České republiky. Jako destinace jsme velmi oblíbení, avšak turisté povětšinou navštěvují jen několik málo míst včetně Prahy, Karlových Varů či Českého Krumlova. Chceme proto ukázat, že i jako region máme co nabídnout. České dny jsou velkým festivalem, který navštěvují desetitisíce lidí, konkrétních potenciálních turistů, a proto jsme rádi, že jsme se zde mohli odprezentovat a ukázat krásy našeho regionu,“ řekl hejtman Marin Netolický, který společně s českým velvyslancem Vítězslavem Pivoňkou a šéfkuchařem ambasády v Moskvě Petrem Kolaříkem uvařili návštěvníkům český guláš zahuštěný pardubickým perníkem. Podle velvyslance Pivoňky se jednalo o největší akci, kterou kdy česká diplomacie v zahraničí uspořádala.
Vzhledem k tomu, že se jednalo o prezentaci nejen české gastronomie a kultury, ale také cestovního ruchu, řešil radní René Živný možnosti, jak nadále náš kraj v Rusku propagovat. „Podařilo se nám dojednat návštěvu ruských touroperátorů a novinářů z Moskvy a Kalužské oblasti, kteří by následně nejen propagovali náš region v místním tisku a na sociálních sítích, ale především by ve spolupráci s naší Destinační společností Východní Čechy připravili konkrétní balíčky pro ruské turisty. V případě, že by se podařilo otevřít přímou linku z Kalugy, dostala, aby tato možnost nový rozměr. Produkt však může fungovat i při spojení z některého z moskevských letišť,“ řekl radní pro cestovní ruch René Živný.
Návštěvníkům festivalu se představil folklórní soubor Rosénka, dále rocková skupina Fleret, či Timmy White, Jiří Klapka, akordeonista Vojtěch Szabó a jazzová zpěvačka Eliška Mlatečková. Po promítání pohádek Šťastný smolař a Anděl Páně 2 se konala
také beseda s režisérem Jiřím Strachem. 
Hazard se zdravím v podobě starých zářivek, baterií i počítačů máme doma

Topná tělesa s azbestem, jedovaté látky z chladicích či klimatizačních jednotek, oxid olovnatý v součástkách z počítačů nebo toxické těžké kovy z baterií. To je jen stručný výčet chemických nebezpečí, kterými nás i životní prostředí ohrožuje nesprávně vyhozený nebo uskladněný elektroodpad či baterie. I přesto, že Češi třídí vysloužilá elektrozařízení čím dál zodpovědněji, velké množství elektroodpadu stále skladují doma. Přitom starých baterií, které vám leží v šuplíku a teprve po „vytečení“ končí nesprávně v koši se směsným odpadem, se lze díky různým podpůrným projektům zbavit velmi snadno, rychle a zdarma.
Podle dat Eurostatu z roku 2016 činil v České republice podíl třídění elektroodpadu asi 46 procent. Dle statistik společnosti REMA Systém, kolektivního systému pro odběr vysloužilých zařízení, Češi v roce 2018 vytřídili 16 672 tun elektroodpadu, což oproti roku 2017 představuje nárůst zhruba 9 procent. Ačkoliv se tedy Češi v třídění vysloužilého elektra zlepšují, stále jich celá řada elektroodpad vyhazuje do komunálního odpadu nebo zbytečně skladuje doma. A co víc, tento elektroodpad v sobě velmi často obsahuje zdraví či přírodě škodlivé látky.
Jedy v žárovce, monitoru, toneru či klimatizaci
Téměř poloviční množství vytříděného elektra tradičně zabírají velké domácí spotřebiče jako pračky, myčky či sporáky. Vzhledem k velikosti těchto zařízení nemají lidé tendenci vyhazovat je pohodlně do popelnic, jako se tomu může často stát u menšího elektra. „V koši například často končí malá zařízení jako žárovky, zářivky či výbojky a také baterie a akumulátory. Všechno to jsou ale bohužel příklady nebezpečného elektroodpadu, respektive elektroodpadu, který v sobě obsahuje toxické látky,“ uvádí David Vandrovec, ředitel společností REMA. V bateriích a akumulátorech se například nacházejí zejména těžké kovy rtuť, kadmium a olovo. Ty mohou nesprávným skladováním baterií snadno proniknout do životního prostředí. Rizikové látky obsahují i počítače, kupříkladu oxid olovnatý nebo fluorescenční přísady na bázi kadmia. Zdraví škodlivé látky mohou rovněž unikat z chladicích nebo klimatizačních zařízení, topných těles s obsahem azbestu, CRT displejů a obrazovek či dalších olovnatých skel nebo skel s obsahem rtuti. Problematické jsou pak také tonery, v nichž zůstávají zbytky tiskového tonerového prachu. Všechny tyto nebezpečné látky nejen poškozují životní prostředí, ale půdní a vodní kontaminací se dostávají také do těl organismů včetně člověka, kde mohou způsobovat vážné zdravotní problémy.

Slavnostní otevření nové sociální služby v Poličce

Organizace Domov na zámku Bystré se zapojila do projektu Transformace pobytových sociálních služeb, díky kterému se
podařilo vybudovat nové bydlení rodinného typu pro 24 uživatelů naší sociální služby. Jedná se o dva rodinné domy jeden v Bystrém a také jeden v Poličce. Slavnostní otevření se koná 28. srpna.