Českotřebovský deník 237/2019  (29/8)
Uzavírka silnice II/358 také v Litomyšli 

Třebováci, kteří jedou po důležité silnici II/358 na Litomyšl se nestačí divit. Aniž by někdo Třebováky informoval, je na průtahu Litomyšlí silnice II/358 zcela uzavřena a platí to i pro linkové autobusy.
Pro řidiče osobních aut je připravena objízdná trasa vedoucí přes kruhový objezd u Penny Marketu a odtud po ulici Zahájská směrem na Němčice a obráceně. Tato objížďka bude také platit autobusy linky Litomyšl – Česká Třebová jedoucí přes Němčice.
 
Aktuální informace k uzavírkám s aktualizovanými mapami jsou zveřejněny na webu litomysl.cz. Délka rekonstruovaného úseku v Litomyšli je 1,2 kilometru a dodavatelem stavby je společnost M Silnice Pardubice. V letošním roce se bude pracovat na komunikaci v Litomyšli a České Třebové, příští rok mají dělníci pokračovat na silnici mezi těmito městy..    VÍCE ZDE
 
První lokomotivy EffiShunter 600 jsou v Turecku

Po třítýdenní cestě, zahrnující jízdu po železnici, řece i silnicích, dorazily v druhé polovině srpna do Turecka první dvě ze šesti lokomotiv EffiShunter 600.
Cesta z výrobního závodu společnosti CZ LOKO v Jihlavě do Iskenderu na pobřeží Středozemního moře proběhla bez výraznějších komplikací.
Lokomotivy nejprve dojely po kolejích do bratislavského přístavu, odkud po Dunaji odpluly na palubě lodi do bulharského Ruse. Tam byly přeloženy na silniční podvalník, na němž doputovaly do největších oceláren v zemi Isdemir, kde si je převzali noví vlastníci.
Zde budou v náročném hutním provozu nasazeny na středně těžký posun.

Více ZDE


Zdroj: https://orlicky.denik.cz/zpravy_region/obrazem-piknik-v-javorce-lakal-na-pohadky-dilnicky-i-jazz-20190828.htm
Kraj chce o novém zápisu UNESCO informovat i americké televizní diváky

Radní pro cestovní ruch René Živný spolu s dalšími představiteli Pardubického kraje jednali o pokračování spolupráce s ředitelem Czech American TV Johnem Honnerem. Náš kraj se prostřednictvím filmových dokumentů představuje v USA ve vysílání na kabelové televizi a na webovém portálu CATVUSA už od roku 2013.
CATVUSA nabízí dokumentární pořady o českých regionech, městech a památkách. Reportáže a spoty představují bohatý český folklor, tradice a historii, nabízí i edukativní programy - projekt Genealogy, Česká škola a Regionální kuchařky. To vše přispívá nejen ke zviditelňování českých regionů a jejich turisticky atraktivních destinací, ale i k osvětě a udržení českých tradic v krajanských komunitách.
„Na seznam UNESCO přibyla od července 2019 druhá lokalita na území kraje, a to Krajina pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem. Rádi bychom i tuto informaci prezentovali prostřednictvím Czech American TV. Zástupci oblastních organizací cestovního ruchu a turistických informačních center Pardubického kraje jsou informováni o spolupráci s CATVUSA a mohou se do ní kdykoliv bezplatně zapojit,“ informoval radní René Živný.
CATVUSA je nezisková organizace se sídlem v USA, která vysílá pouze nekomerční videodokumenty, spoty a reportáže v anglickém jazyce. Pořady o České republice na kabelové televizi mají atraktivní super-prime time.  V USA je sledovanost 2,5 milionu domácností v 60 městech, a dalších více než 100 tisíc diváků je na internetu. Mimo USA je největší sledovanost v Kanadě, Austrálii, Anglii a v Rusku. Odvysílané dokumenty jsou po dobu 6 měsíců zpřístupněny v archívu na webu k opakovanému zhlédnutí. Pracovníci, kteří se na vysílání podílí, jsou mediální profesionálové, kteří věnují svůj čas a znalosti na vytvoření unikátního TV programu pro ty, které zajímá Česká republika a její kulturní dědictví. Realizační tým má technickou oporu i ve spolupráci s českými universitami.
 
Nabídka na odprodej parcely pro rekreační výstavbu 

Obec Semanín, parcela pro rekreační výstavbu 1099  m2  , prodej
Nabízíme k prodeji parcelu v obci Semanín, územním plánem obce pozemek určen k výstavbě rekreačního objektu.
Parcela se nachází v klidné části obce pod lesem, v blízkosti obecní komunikace, velmi hezké místo pro bydlení.
Spolu s pozemkem se prodává podíl 1/7 na společné přístupové komunikaci.
Pozemek není zatížen nájemní smlouvou, lze jej okamžitě využívat. Financování pomůžeme zajistit.
Elektřina a voda v dosahu, doporučujeme prohlídku.   
Zaváděcí cena 300.- Kč/ m2, na první prodanou parcelu dle vlastního výběru

Den otevřených dveří ve společnosti PETROF


Srdečně vás zveme na Den otevřených dveří společnosti PETROF, s r.o., který se koná k výročí 155. let. Přijďte zažít unikátní atmosféru manufaktury, kde na vlastní oči uvidíte, jak vznikají nástroje v rukou šikovných zaměstnanců, jež dělají radost tisícům spokojených zákazníků po celém světě. Prohlédněte si ty nejzajímavější exponáty z historie i současnosti české firmy PETROF.

Program: (zdarma)
Prohlídka výrobou
Prohlídka muzea
Prohlídka PETROF Gallery
Začátek 7. 9. 2019 od 08:00,  Konec  7. 9. 2019 do 13:00
PETROF, spol. s r.o.,  Na Brně 1955, 500 06 Hradec Králové  Těšíme se na Vaši návštěvu !

Dopoledne za přítomnosti Českého červeného kříže, složek Integrovaného záchranného systému a také studentů ústecké zdravotnické školy nabídne ukázky poskytování první pomoci či maskování poranění, měření krevního tlaku, ukázky činnosti hasičů, výstavu i ukázky záchranné techniky, prodej odborné literaturty, informace o silničním provozu či soutěže pro děti. Série akcí odstartuje 4. září v 9 hodin v centru Lanškrouna, 5. září bude na Kociánce v Ústí nad Orlicí, 10. září ve Vysokém Mýtě, 11. září v České Třebové a 17. září v Chocni. 
 
Náměty a postřehy občanů na dopravní téma

Na
Na problémy s parkováním v Sadové ulici se poukazuje opakovaně. Proto stojí za to zveřejnit "nápad" řidiče vozidla s SPZ 3E1....., který prakticky 3 dny blokoval  dopravu v této ulici parkujíc v zákazu stání, kdy je už tak hodně provoz omezen auty, kteří na to mají povolení u druhé strany vozovky.  Vím, že se strážníci městské policie snažili zajistit pořádek, podařilo se to ovšem až po dlouhém čase. Touto ulicí projíždí téměř všechny autobusové linky na terminál. Fotografie ukazuje obtížnou dopravní situaci z 28/8, vozidlo autoškoly si netroufá překážku před sebou objet, strážníci MP na chodníku čekají až provinilec konečně vozidlo odveze....
Prostor před Rodinným centrem ROSA je podle tabulky vyhrazeným parkovištěm pro zaměstnance Ústecká a pro MC ROSA.
Občané se pozastavují především nad stavem této plochy, která by zasloužila úpravu a nad nepořádkem i zápachem kolem umístěných kontejnerů. Jednoduchou nijak nákladnou úpravou by zde mohlo vzniknout důstojné prostředí. Taková akce je již v investičním plánu města zakotvená.
Vyhrazení parkoviště pro RC ROSA je logické, do mateřského centra přijíždí většina návštěvníků auty, z města je sem daleko. Ale ve spojení s parkovištěm pro zaměstnance ztrácí smysl. Zaměstnanci školy mohou parkovat v jejím areálu, jak také činí. Upozornění  na rezervování plochy je však vhodné proto, aby toto místo nebylo zneužito k trvalému odstavení  některých např. dodávkových vozidel, které jejich majitelé nemají kam zaparkovat. V každém případě je třeba vyřešit kontejnery, u vchodu do mateřského centra nemají co dělat.  Nedivme se sousedovi, který si obalil za kontejnery plot fólií, asi má své zkušenosti.... (re)

Vycházka po Svitavsku za stromy našich parků

Proběhne v sobotu 7.9. v 9:00 (sraz před Langrovou vilou). Jde o letos druhou vycházku z cyklu "Po Svitavsku za...", který pořádá ZO ČSOP Rybák Svitavy ve spolupráci s Městským muzeem a galerií ve Svitavách za podpory z programu "Ochrana biodiverzity".  Těšit se můžete na zajímavé informace o dřevinách místních parků i městské zeleně. Pro děti bude navíc připravena soutěž o zajímavé ceny. Vycházku vede Jan Richtr.

Další úseky cyklostezky Mechu a perníku už čekají na stavební povolení

Začátkem letošního roku byla slavnostně otevřena první etapa cyklostezky Mechu a perníku z Hradce Králové směrem na Pardubice do Vysoké nad Labem. Celá spojnice dvou krajských měst je součástí nadnárodní cyklotrasy Labská stezka. Na její budování přispívají evropské fondy.
„Dosud projelo a prošlo tímto nově vybudovaným úsekem přes 63 700 cyklistů, in-linistů a pěších v obou směrech, což jasně potvrzuje potřebu pokračovat s výstavbou cyklostezky dál směrem našeho krajského města,“ sdělil radní Pardubického kraje René Živný.
V současné době jsou v přípravě ke stavebnímu povolení další dva úseky, Vysoká n. L - Opatovice n. L., Dříteč - Němčice (až pod hrad Kunětická hora). Stavba je plánována na období 2020 až 2021. Propojení Opatovice n. L. – Dříteč je momentálně ve fázi výkupu pozemků a záměr realizace výstavby je plánován na období 2022 až 2023.
Na přípravě výstavby Labské stezky se pracuje také mezi městy Pardubice a Týnec nad Labem. Na tomto cca 34 km dlouhém úseku se již zahájil výkup pozemků, a to v oblasti obce Řečany. Pokračovat se bude v úseku Chvaletice - Týnec nad Labem a dále od Řečan k úrovni obce Semín, kde je plánované přemostění Labe a vedení cyklotrasy po levém břehu řeky Labe. Z pohledu výkupu pozemků jsou nejproblematičtější úseky v lokalitě Přelouč a napojení města Pardubice na obec Valy. Zde se aktuálně vyhledává alternativní trasování cyklotrasy pro zajištění prostupnosti územím.
„Pardubický kraj finančně podporuje výkup pozemků a činnosti obou svazků obcí, které pracují na realizaci výstavby Labské stezky na území Pardubického kraje,“ dodal radní Živný.  Více informací o realizované i plánované výstavbě Labské stezky včetně fotografií a videí najdete na  https://www.hradubickacyklostezka.cz/ a na https://www.pardubickalabska-cyklostezka.cz/
Otevření nových dvojdomků pro klienty Domova pod Hradem Žampach

Uskuteční 3. září 2019 od 13:00 hodin v Letohradě v lokalitě Nad Bažantnicí slavnostní otevření dvou nových dvojdomků v ulici U Obory a v ulici U Biatlonu pro klienty Domova pod hradem Žampach.
 
Veřejnost bude mít možnost se do domků podívat 11. září:.
Domov pod hradem Žampach  - poskytovatel sociálních služeb
srdečně zve veřejnost k prohlídce nových domků
horní domek v ulici U Obory 
dolní domek v ulici U Biatlonu
ve středu dne 11. 09. 2019   od 16:00 hodin do 20:00 hodin
za účasti zástupců Pardubického kraje a Města Letohrad.