Českotřebovský deník 247/2019 (8/9) 
V Kozlově hrálo 50 šachistů o Pohár Maxe Švabinského                                  

Na turnají  rapid šachu v Kozlově kralovali dva vynikající šachisté: Aleš Jedlička z Polabin a  Jan Bernášek (Unichess), kteří obsadili první dvě místa v dobře obsazeném prvním ročníku turnaje "O pohár Maxe Švabinského". V sále U Sitařů se o deštivé sobotě 7. září 2019 sešla padesátka šachistů zejména z oblasti východních Čech, aby zasedli k šachovnicím a  digitálním hodinám a sehráli turnaj na 9 kol v rapid šachu. Skóre dvou nejlepších je impozantní: Aleš Jedlička získal 8,5 bodu  a Jan Bernášek o půl bodu méně. Vítěz získal z rukou starostky města Magdalény Peterkové pohár Maxe Švabinského a navíc i finanční odměnu přislíbenou  pořadateli turnaje. Nejlepším šachistou  českotřebovského šachového oddílu byl podle očekávání Lukáš Hurt (zastával také funkci ředitele turnaje) na desátém místě s 5.5 body a Karel Jasanský. Ten získal o půl bodu méně a to již znamenalo 22. místo v celkovém pořadí v turnaji. 
Organizátorem turnaje byl Ivo Prax, funkci rozhodčího vzala na sebe Veronika Šmajzrová. Turnaj byl první příležitostí v nové sezóně a současně i ukázkou toho, že  šachový klub Česká Třebová myslí na lepší zítřky, na zapojení dalších šachistů z řad mládeže. Vždyť to není tak dávno, co třeba šachisté z českotřebovského gymnázia patřili mezi nejlepší v republice.
Šachisté měli pro celodenní turnaj v kozlovské hospůdce U Sitařů velmi pěkné prostředí, v krbových kamnech praskalo hořící dřevo, bylo zde útulno jako na horské chatě.  Pro všechny byl také zajištěn chutný oběd, tak "chlazené" občerstvení. Škoda, že deštivo a pošmourno nedovolilo o polední pauze alespoň krátkou vycházku k chaloupce Maxe Švabinského.   Věřím, že se takový turnaj nekonal v Kozlově naposledy a věhlas  turnaje bude v další letech jenom narůstat. Více ZDE
 
Kohouti 8/9 se Skutčí nehrají (soupeř nemá hráče) - náhrada Litomyšl 11/9
 
Máme nové kontejnery na kovový odpad - co do nich patří a co nepatří

Patří:  Do kontejnerů patří drobnější kovový odpad, který lze skrz otvor bez problémů prostrčit – typicky plechovky od nápojů a konzerv, kovové tuby, alobal, kovové zátky, hřebíky, šroubky, kancelářské sponky a další drobné kovové odpady.
Na sběrné dvory lze kromě těchto menších odpadů odvážet i další kovové odpady – trubky, roury, plechy, hrnce, vany, kola a další objemnější předměty. Samostatnou kapitolou jsou kovové elektrospotřebiče, které lze na sběrných dvorech odkládat pouze kompletní.

Nepatří: Do kontejnerů na ulici nepatří plechovky od barev a jiných nebezpečných látek, tlakové nádoby se zbytky nebezpečných látek, ani domácí spotřebiče a jiná vysloužilá zařízení složená z více materiálů. Tyto druhy odpadů se třídí na sběrných dvorech samostatně. Nepatří do nich ani těžké nebo toxické kovy, jakou jsou olovo či rtuť. Samostatnou kapitolu pak tvoří autovraky, jež převezmou a doklad o ekologické likvidaci vystaví na vrakovištích.
 
Průmyslovka v Letohradě otevírala nové dílny a učebny

Průmyslová střední škola Letohrad slavnostně otevřela rekonstruovanou budovu a přístavbu pro odborné učebny a dílny za téměř 60 milionů korun. Úvodní slavnosti se zúčastnili hejtman Martin Netolický, radní Bohumil Bernášek, radní Hana Štěpánová, starosta města Letohrad Petr Fiala, ředitel Průmyslové střední školy Jiří Štěpánek a zástupci firem, které se na celé výstavbě podíleli.
„Je to jedna z největších staveb v rámci Pardubického kraje v oblasti středního školství. Osobně považuji tento projekt za jeden z klíčových, protože podporujeme technické obory. Před několika lety učiliště bylo ve stavu, které odpovídalo situaci 70. let, proto bylo potřeba zainvestovat. Uchazeči o studium se nebudou hlásit do škol, které nemají moderní vybavení. Dnes se letohradské učiliště v tomto směru stává určitým vzorem,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Radní pro školství Bohumil Bernášek k tomu dodal: „Za poslední dva roky investoval Pardubický kraj do svých středních škol částku ve výši zhruba tři čtvrtě miliardy korun. Z velké části nám v tom pomáhají evropské fondy a jsem přesvědčen, že se díky tomu zlepší podmínky jak pro naše studenty, tak i pro pedagogy.“ Bohumil Bernášek také v tento den uvedl do funkce nového ředitele školy Jiřího Štěpánka a poděkoval za předchozí vedení školy Martinu Priknerovi, který zůstává ve škole ve funkci zástupce ředitele.
„Na této akci v Letohradě se podílely dva evropské projekty s pomocí Integračního regionální ho operačního programu a  z operačního programu Životní prostředí.  Jsem ráda, že se rozvíjí škola tohoto rázu. V dnešní době jsou potřeba techničtí pracovníci v celé naší zemi,“ pověděla radní Hana Štěpánová.
Starosta města Petr Fiala se ohlédl za čtyřletou cestou, která dospěla k vybudování učiliště. Poděkoval všem, kteří se přičinili o jeho vznik.
Slavnostního aktu se zúčastnili také zástupci firem, které se právě zasloužily o vznik učiliště. Kupříkladu zástupce firmy HAAS Technical Education Center stvrdil s ředitelem Jiřím Štěpánkem obousměrně prospěšnou spolupráci letohradského učiliště s Belgií. Poté následovalo slavnostní přestřižení pásky, které symbolizovalo oficiální otevření objektu a následná prohlídka celého areálu.
Průmyslová střední škola Letohrad nabízí čtyřleté maturitní studium, dále tříleté učňovské studium a to jak ve formě denního, tak i studia večerního. Vzdělávání je zajištováno na dvou pracovištích. V Komenského ulici se nachází pracoviště střední průmyslové školy (SPŠ), které je čtyřleté a zakončené maturitou. Pracoviště středního odborného učiliště (SOU), jež se zaměřuje na tříleté obory zakončené výučním listem, se nachází v Ústecké ulici. Zde proběhla výstavba nových dílen a odborných učeben.
 


Cestovní agentura Hana Vraspírová, Na splavě 53 nabízí:

Sleva na zájezdy až 68% - last minute, prodej zimních pobytů...
Zájezd do Prahy 7.12.  na muzikály  Kvítek  Mandragory, Čarodějka, Mefisto, Drakula, Johanka z Arku
Ceny včetně dopravy od 740,-Kč.
Na Vaší návštěvu se těším v pondělí a ve čtvrtek 9-12  14-16 hod.,
na telefonu 723226287 a mailu hvtour.ca@seznam.cz kdykoliv. Hana Vraspírová

 


Nabídka na odprodej parcely pro rekreační výstavbu 

Obec Semanín, parcela pro rekreační výstavbu 1099 m2, prodej
Nabízíme k prodeji parcelu v obci Semanín, územním plánem obce pozemek určen k výstavbě rekreačního objektu.
Parcela se nachází v klidné části obce pod lesem, v blízkosti obecní komunikace, velmi hezké místo pro bydlení.
Spolu s pozemkem se prodává podíl 1/7 na společné přístupové komunikaci.
Pozemek není zatížen nájemní smlouvou, lze jej okamžitě využívat. Financování pomůžeme zajistit.
Elektřina a voda v dosahu, doporučujeme prohlídku.   
Zaváděcí cena 300.- Kč/ m2, na první prodanou parcelu dle vlastního výběru

 




 



Restaurace v Hliníkách opět otevřena středa - neděle

Výbor zahrádkářů ZO Hliníky sděluje všem přátelům zahrádek, vycházek, výletů a dobré zábavy, že se po téměř roční odstávce opět otevírá  restaurace ve Spolkové chatě Hliníky. 
Otevírací doba
v letním provozu
( srpen - říjen):

St  15-21 hodin
Čt  15-21 hodin
Pá  15-23 hodin
So  15-23 hodin
Ne  14-21 hodin                (pondělí a úterý zavřeno)




  •