Českotřebovský deník 283/2020 (3/10)

Sobota nabídla krásné počasí babího léta, teplo a slunečno, jen trochu foukalo (k radisti surfařů). Na Pekláku bylo živo, plné parkoviště už od dopoledních hodin, Zahájení akce se konalo brzo po poledni, z akce uvádím aktuální fotoreportáž, kterou najdete  na tomto odkazu ZDE.  Přítomna byla i kamera Českotřebovského deníku, z akce bude tedy uvedena také videoreportáž. 

Témata dne jsou dvě hlavní: COVID a VOLBY                  

Počet pozitivně testovaných  v našem městě i regionu roste.

Údaje se uvádí za okres a v případě potřeby i za některé zařízení, kde byly zjištěny nějaké problém.  Ty jsou nyní v podstatě všude, také na školách, ve zdravotnických i sociálních zařízení. V rámci okresu je nyní uváděno číslo 311 a přímo v České Třebové  jde pak o několik desítek lidí, další jsou pak v karanténě. 
Karanténa dnes ovšem není pojata tak široce a proto nebezpečí nákazy číhá všude. A tak výskyt koronaviru u dětí neomezuje docházku do práce pro jejich rodiče, proto se nedivme, že se pak časem vyskytne pozitivní test také u pracovníků ve zdravotnictví i sociálních službách, konkrétně také v českotřebovském domově pro seniory. Obezřetnost a důsledná ochrana u každého je dnes povinností. Foto - ukázka oblečení zdravotní sestry pro práci s pacienty covid. Jak dlouho byste vydrželi pracovat v takovém skafandru? (Směna zdravotní sestry trvá 12 hodin)
Zpráva Sociálních služeb: S politováním sděluji, že u tří zaměstnanců Domova pro seniory byla prokázána nákaza onemocněním COVID-19. Mohu vás však ujistit, že péče o seniory není touto okolností zásadním způsobem omezena. O vývoji situace vás budeme průběžně informovat. Rezervované víkendové návštěvy mohou proběhnout dle plánu, ovšem důrazně žádáme o dodržování preventivních opatření (zejm. ochrana dýchacích cest a důsledná hygiena rukou). Od pondělí 5. 10. 2020 bude zařízení Domova pro seniory na 14 dnů uzavřeno. Případné dotazy směřujte na toto telefonní číslo: 603 814 293 (ředitelka).  Děkuji za pochopení.  
JUDr. Magdaléna Peterková, Ph.D., ředitelka
 
Vedeme papírovou válku proti koronaviru

Byl jsem dva dny v nemocnici a tolik dotazníků ohledně všeho možného jsem už dlouho neviděl. Přibyla nejméně dva o tom kolikrát jsem se setkal s koronavirem atd.. Vždy jsem vše stvrdil podpisem. Opravdu nevím, jak bude s tímto naloženo, ale o účelnosti pochybuji. Složky dokumentace pacientů jsou jen tlustší  a těžší. Další dotazníky ve škole, v hudební škole, kamkoliv přijdete. Přitom mají platnost jen toho den, kdy byl dokument vytvořen. O den později už nemusí být pravdivý. Tím opravdu koronavirus porazíme?  Nejsou na vině spíš podivná a nesystémová  rozhodnutí, která expanzi zavinila?  (mm)
 
Volby: účast vzrostla proti roku 2016 o 2,5%!

Uveďme čísla v předchozích krajských voleb před 4 lety:  K urnám přišlo 5068 voličů což představuje v procentech volební účast 39,50%  Bylo to nad průměrem  našeho okresu, kde byla volební účast jen 37,88% a celého Pardubického kraje, kde vylilo jen 36,8% voličů. Volby proběhly ve dnech 7. a 8. října 2016.

Doplněno po sečtení hlasů: Letos byla účast vyšší o 2,5% nikdo to nepředopokládal.

Význam pro složení krajského zastupitelstva mají výsledky sečtené za celý Pardubický kraj. Před 4 lety nejvíce hlasů získalo ANO 2011 19,17%, ČSSD 18,01, Koalice pro Pardubický kraj 15,69%, ODS8,99%, KSČM 8,36%  a Starostové a nezávislí 5,62%. Celkem se o hlasy voličů ucházelo 22 volebních stran a hnutí.  Vítěz voleb - ANO nakonec neobsadilo ani post hejtmana ani žádné místo v radě. Proti ANO (s 12 mandáty) a KSČM (s pěti mandáty) se vytvořila  koalice všech ostatních.

Doplněno po sečtení hlasů: Letos  je situace obdobná, místo ČSSD je třeba započítat 3PK. KSČM se do krajského zastupitelstva neprobojovala, ani SPD. 1. ANO, 1. 3PK 3. ODS+TOP09, 4. Koalice pro PK, 5. Piráti, 6. Starostové a nezávislí.

Letos v roce volby ovlivňuje karanténa a COVID19, lze očekávat snížení hodnoto účasti voličů. O hlasy voličů se uchází 18 stran a hnutí.  Výsledky se začínají sčítat ve 14 hodin po uzavření volebních místností. O průběhu a výsledcích voleb uvedeme dnes v sobotu 3. října večer volební speciál.   VÍCE ZDE

KOHOUTI HRAJÍ S HLINSKEM - DIVÁCI JEŠTĚ MŮŽOU PŘIJÍT!

Českotřebovské Kohouty čeká druhé domácí utkání, které sehrají tuto neděli 4. října proti Hlinsku. Po vyhlášení nouzové stavu se jedná o zápas, který ještě mohou navštívit diváci.
Uprostřed tohoto týdne nový ministr zdravotnictví Roman Prymula mimo jiné prohlásil: „Veškeré sporty, které jsou registrované, ať už profesionální nebo výkonnostní, hrají, ale bez diváků.“ S platností od pondělí 5. října 2020 a na dobu dvou týdnů.
Nedělní souboj Kohoutů s Hlinskem bude minimálně na dva týdny „posledním normálním“ zápasem, na který se vztahují opatření přijatí před vyhlášením nouzového stavu. To znamená, že sportovní utkání v halách může sledovat jedna tisícovka sedících diváků. V případě českotřebovského zimního stadionu může být využita kapacita 576 míst k sezení.
"Před týdnem jsem na klubovém webu zmínil, že potřebujeme, aby sezona probíhala v normálních kolejích, aby se v krajské lize pravidelně hrálo. Aby na regionální hokej mohli chodit diváci. O pár dnů později dostal celý český sport tvrdou ránu. Nejen sportovní, ale také ekonomickou.
V případě našeho hokejového klubu, který měl v posledních letech jedny z nejvyšších diváckých návštěv a příjem ze vstupného byl důležitou součástí klubového rozpočtu, to platí měrou vrchovato. Mohu si o zmíněném vládním opatření myslet, co chci, ale to je asi tak všechno. Nezbývá než věřit, že se po dvou týdnech situace změní k lepšímu a nejen regionální hokej dostane od ministra Prymuly zelenou.
V každém případě zvu naše fanoušky na duel s posíleným Hlinskem, které zalovilo v extraligových vodách a na soupisku získalo dva Petry, obránce Čáslavu a útočníka Sýkoru. Pojďme v neděli na hokej, pojďme obsadit všechna místa k sezení!,“ vzkazuje předseda a manažer klubu Vladimír Vaněk.
Kapacita českotřebovského stadionu je 576 sedadel. Po odečtení míst, která patří partnerům klubu, a míst pro fanoušky, kteří si zakoupili permanentky, je jasné, že do volného prodeje půjde něco málo přes čtyři stovky vstupenek. Neváhejte a přijďte včas, samozřejmě s rouškou.
Prvních 100 dospělých diváků, kteří pořadatelům předloží platnou vstupenku, dostane na zahřátí panáčka…


Jeden z nejnavštěvovanějších turistických cílů v Orlických horách – nová rozhledna na Velké Deštné – se může pyšnit titulem Stavba roku 2020 Královéhradeckého kraje. Rozhodla o tom odborná porota, která udělila ještě pět dalších ocenění. O titul se letos ucházelo 15 staveb.

Čestné uznání získala revitalizace Muzea východních Čech v Hradci Králové, rekonstrukce kina Biograf Český ráj v Jičíně, rekonstrukce mostu M3 v Safari Dvůr Králové a hradecké schodiště Bono Publico. K udělení zvláštní ceny přesvědčila odbornou porotu přestavba Základní školy Trivium Plus v Dobřanech. Do soutěže bylo letos přihlášeno 15 staveb. Vedle Královéhradeckého kraje je pořadatelem soutěže Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Český svaz stavebních inženýrů, Svaz podnikatelů ve stavebnictví a Česká komora architektů. Soutěž se poprvé konala v roce 2004. V loňském roce zvítězila smuteční síň v Broumově.


Právě vyhlášené grantové programy Státního fondu dopravní infrastruktury

Bezpečnosti nebo plynulosti dopravy nebo opatření ke zpřístupňování dopravy osobám s omezenou schopností pohybu nebo orientace pro rok 2021 
Podporované aktivity:
·         chodníky
·         autobusové zastávky, zálivy 
·         přechody pro chodce, 
·         místa pro přecházení 
·         nasvětlení přechodů pro chodce včetně SSZ
·         vjezdové brány
Výstavby nebo opravy cyklistických stezek nebo zřizování jízdních pruhů pro cyklisty pro rok 2021
Podporované aktivity:
·         cyklostezky
Podmínky dotací:
·         výše dotace max. 85% z uznatelných nákladů
·         termín podání žádostí o dotaci do 29. ledna 2021, resp. 1. února 2021 (cyklostezky)
·         platné pravomocné stavební povolení + projektová dokumentace + položkový rozpočet


Vážení klienti. Vzhledem k současné nepříznivé situaci  pro cestování nebudu otevírat kancelář v ulici Na Splavě. Pokud budete chtít cokoliv zajistit v tuzemsku  i  v zahraničí  nebo získat informaci o možnostech cestování, můžete mi kdykoliv zavolat na tel.č. 723226287 nebo poslat požadavek na mail – hvtour.ca @seznam.cz. Přeji Vám všem dobrou imunitu, zdraví a optimismus. Hana Vraspírová. Cestovní agentura Česká Třebová