Českotřebovský deník 288/2020 (7.10.)

11. Podzimní benefiční ples Za jeden provaz se ruší

Do poslední chvíle jsme doufali, že se podaří uspořádat 11. Podzimní benefiční ples Za jeden provaz, který byl naplánován na 14.11.2020. Bohužel současná situace nám to nedovoluje, a proto se tato společenská událost ruší. Všem bychom rádi popřáli pevné zdraví do následujících měsíců a poděkovali za pochopení našeho rozhodnutí.   Za jeden provaz, z. s.

Jarmark v Přívratu na statku U Kubů bude 21. listopadu odpoledne               

Šťastný konec projektu Za jeden provaz pro Verunku

Na chvíli se vraťme do roku 2018. Spolek Za jeden provaz byl osloven Markem Trejtnarem, organizátorem Memoriálu Mistra Jana Husa, aby zaštítil dobročinnou stránku této velké sportovní události. Díky kontaktům z řad spolku jsme se po vzájemné dohodě rozhodli pomoci mentálně handicapované Veronice Šrámkové a její mamince, která o ni nepřetržitě pečuje. Veřejná sbírka měla jasný cíl – vybrat dostatek finančních prostředků na velice potřebnou rekonstrukci koupelny.  Více ZDE
 
Poděkování 

Rády bychom poděkovaly všem, kteří se během uplynulých dvou let spojili, aby nám pomohli zrealizovat náš sen - koupelnu s bezbariérovým sprchovým koutem.  Byly jsme překvapeny a trochu zaskočeny takovou vlnou solidarity, která nebývá v dnešní době až tak obvyklá, a velmi si vážíme všech, kteří nás jakkoliv podpořili. Během této doby jsme měly možnost poznat mnoho zajímavých lidí a vznikla také nová přátelství. Verunka si v nové koupelně brzy zvykla a sama si začíná říkat, že se chce vysprchovat. Oproti koupání ve vaně ve staré koupelně to je velký pokrok, z traumatu v podobě přesunu do vany a věčného pláče se ze sprchování stala příjemná záležitost. Také pro mě je bezbariérový sprchový kout výrazným ulehčením každodenní péče o Verunku.
S pozdravem Verunka a Eva Šrámkovy
 
Starosta Letohradu Petr Fiala na kraj pracovat nepůjde

V minulém zastupitelstvu byl předsedou výboru pro dopravu a dopravní obslužnost.Také v novém volebním období se chce podle informace v Orlické deníku opět zaměřit na dopravu. Měl by jako neuvolněný zastupitel opětovně vést jako předseda Výbor pro dopravu a dopravní obslužnost zastupitelstva Pardubického kraje. T.j. také dohlížet na přípravu a realizace přivaděčů pro D-35, ale zaměřit se též ještě více na veřejnou dopravu, její návaznost, aby ještě lépe sloužila potřebám občanů našeho kraje. Z radnice v Letohradu tedy neodchází....

Memorandum, o budoucím uspořádání Pardubického kraje - najdete ZDE


Soutěž o nejlepší fotografii alejí vrcholí koncem října

Anketa Alej roku spolku Arnika hledá nejen nejkrásnější alej České republiky, ale také nejlepší fotografii alejí. Přihlašování soutěžních snímků probíhá na www.alejroku.cz do 27. října 2020. Autor vítězné fotografie Valdštejnské aleje v Zahrádkách v příloze je Miloslav Janovský.
“Příroda se právě zbarvuje do překrásných tónů. Počkejte si, až alej zahalí mlha, prosvítí slunce nebo listí stromů načechrá vítr a zachyťte nádhernou atmosféru. Těšíme se na vaše úlovky,” říká Karolina Kostićová z Arniky.
Tři nejlepší snímky (1) zvolí patroni ankety Alej roku (2). Arnika pak začátkem ledna 2020 odhalí vítěze, který získá digitální zrcadlovku značky Canon (3).
Patroni Aleje roku:
-               malířka a herečka Iva Hüttnerová
-               zpěvačky Sestry Havelkova
-               muzikálová zpěvačka a herečka Petra Vojtková
-               botanik RNDr. Václav Větvička
-               fotograf Jan Cága
-               doc. Ing. Petr Kučera, Ph.D. z Mendelovy univerzity v Brně
-               spisovatelka Marie Hrušková
-               spisovatelka Marie Holečková
-               ředitelka AUDIT DANĚ CZ Ing. Jana Moučková
Nevíte si rady? Máme pro vás pár rad a triků, jak aleje nafotit: https://www.alejroku.cz/tipy-jak-fotit-aleje
Od listopadu do konce letošního roku bude navíc veřejnost hlasovat o nejkrásnější Aleji roku 2020 (4). Nejoblíbenější alej České republiky a vítězné aleje v jednotlivých krajích Arnika vyhlásí také začátkem ledna 2020. 
Cílem ankety Alej roku je přitáhnout pozornost lidí k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Hledejte s námi nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorněte na ty, kterým hrozí zánik, a představte nám mladé aleje, které jste vysadili, a o které budete pečovat i v příštích letech. Krajina bez alejí je jako obraz bez rámu. Generálním sponzorem ankety je AuditDaně CZ.