Českotřebovský deník 301/2020 (20/10)

Měření signálu DVBT-2 v České Třebové

Nyní již byly odpojeny všechny vysílače vysílající ve standardu DVB-T i v posledních oblastech, kde se ještě takto doposud vysílalo.V praxi to znamená, že Česká televize od 1. října 2020 vysílá terestricky výhradně v novém standardu DVB-T2. Její programy lze tímto způsobem sledovat v HD rozlišení. 
Vedení města Česká Třebová přislíbilo zajistit pro občany proměření intenzity signálu dostupných terestických vysílačů a vykrývačů v nových podmínkách. Jde zejména o vykrývač Česká Třebová - Výšina (37. kanál) a vysílače Slatiňany, Hřebeč (oba 21. kanál) a Jeseník (26., 28., a 31..kanál). Měření bylo realizováno dne 20.  října a ihned byly zveřejněny jeho výsledky.
Obecně lze říci, že všechny programy veřejnoprávní televize (Česká televize) lze přijímat na všech měřených místech bez rušení a ve velmi dobré kvalitě především na kanálu 37 (místní převaděč Výšina) a dále i na kanálu 21 (vysílače Slatiňany nebo Hřebečov u Moravské Třebové).
Signál komerčních stanic (Nova, Prima, ….) lze v poměrně dobré kvalitě přijímat na kanálu 21, a to buď z vysílače Slatiňany (– od České Třebové na západ), nebo Hřebečov mezi Svitavami a Moravskou Třebovou – od České Třebové na jihovýchod. Vysílač Jeseníky lze přijímat v přiměřené kvalitě jen okrajově na několika málo místech.
Více podrobností najdete ve zprávě o měření na tomto odkazu ZDE

Terestický příjem televize je stále nejpopulárnější

Terestický příjem přes domovní anténu je zdarma - to je jeho nesporná výhoda. Proto také nemají všechny domácnosti v České Třebové přípojku kabelové televize, za kterou je třeba platit. Zvláště tam, kde nepotřebují nebo nechtějí internet. Za "kabelovku" je třeba každý měsíc platit. Ne všechny televizní stanice však budou teresticky vysílat, ukazuje se to jako velmi nákladné. Proto je třeba uvažovat o alternativách. Televize přes anténu jako platforma je dle odhadů sice stále nejpopulárnější, ovšem jiné způsoby TV příjmu se dostávají do pozornosti právě v důsledku toho, že lidé tráví stále více času doma a snaží se objevovat nový obsah, zvláště nyní v koronavirové době.
Komerční televize až na výjimky omezily svou produkci. I když v průběhu léta došlo k opětovnému oživení, je zřejmé, že na předkrizovou úroveň se budou dostávat jen velmi pomalu. Důvodem je mimo jiné fakt, že ekonomika se zpomaluje a s tím souvisí i fakt, že zadavatelé reklamy jsou při nákupu drahého reklamního času v televizi opatrnější. Když máte nižší příjmy, musíte přirozeně snížit i výdaje. V této situaci navíc nastupují na scénu operátoři placené televize se zajímavými marketingovými kampaněmi, které mají v omezené volnočasové době velký význam. Placené platformy totiž mohou divákům nabídnout obrovské množství obsahu. Pokud jste doposud sledovali pouze tradiční televizi přes anténu, dostanete se díky placené televizi k stovkám dosud neviděných seriálů a filmů......
 
Soutěž o vytvoření jednotného vizuálního stylu města zrušena

V červenci letošního roku vyhlásilo město Česká Třebová veřejnou jednokolovou soutěž o vytvoření jednotného vizuálního stylu, jehož základem mělo být nové logo a logotyp města. Na odevzdání návrhů měli zájemci čas do 30. srpna. Po tomto datu se nad došlými návrhy sešla osmičlenná výběrová komise, kterou za tímto účelem zřídila Rada města Česká Třebová. Do soutěže se celkem přihlásilo jedenáct návrhů od sedmi autorů. Ačkoliv mezi návrhy bylo hned několik nápaditých provedení, rozhodla se výběrová komise doporučit radě města zrušení soutěže nebyla naplněna. Podmínky soutěže to umožnily Rada města se na svém jednání dne 19. 10. 2020 doporučení akceptovala a soutěž zrušila. 
 
Nový spěšný vlak  Letohrad - Žamberk - Hradec Králové (od prosince)

Na základě debaty se starosty měst a obcí bude od nového železničního jízdního řádu, tedy od 13. prosince, přidán na trati 021 z Letohradu do Hradce Králové jeden ranní pár spěšných vlaků i pro všední dny. Jedná se o spoje, které budou vyjíždět v 7:05 z Hradce Králové a v 7:29 z Letohradu.
„Po dohodě se starosty měst a obcí, v čele se starostou Letohradu Petrem Fialou, jsme se domluvili se Správou železnic a Královéhradeckým krajem, že na trati z Letohradu do Hradce Králové upravíme zveřejněný jízdní řád, který začne platit od 13. prosince. Přidáváme jeden pár spěšných vlaků v ranní špičce, který měl původně jezdit pouze o víkendech a svátcích. Díky tomu tak vyplníme určitou mezeru a zkvalitníme dopravní dostupnost z Letohradska a Žamberecka,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš.
Nové spoje na trati 021 od 13. prosince:
- Sp 1825 Hradec Králové (odjezd 7:05) – Žamberk (odjezd 8:18) – Letohrad (příjezd 8:27),
- Sp 1826 Letohrad (odjezd 7:29) – Žamberk (odjezd 7:39) – Hradec Králové (příjezd 8:53).
 
TV NOVA asi už nemá co vysílat...

Kvůli prvním mrazíkům museli ráno řidiči téměř po celé zemi škrábat okna aut a neobešlo se to bez problémů. V České Třebové při této činnosti mladá žena nezabrzdila vůz, ten se rozjel a přimáčkl ji ke dřevníku. Vozidlo se podařilo odtáhnout až s pomocí dalšího auta. Řidička utrpěla lehká zranění.
Ještě ani nezačala pořádná zima a kvůli mrazu už málem zemřel člověk. Kopeček, ruční brzda dole a na řadící páce neutrál. Auto se rozjelo ve chvíli, kdy řidička škrábala okno. Žena se snažila auto přetlačit, ale nebyla tak silná. Vůz ji po několika metrech skřípnul dolní polovinu těla. Volání o pomoc uslyšel soused. Muž se snažil auto odtlačit, ale ani on tolik síly neměl. Na místo mířili hasiči i s vyprošťovací technikou. Dřív ale zasáhl přítel ženy, který auto odtáhl. (www.tn.nova.cz)
 
Novou střechu opraví v litomyšlské nemocnici na jaře

Rada Pardubického kraje schválila na svém pondělním jednání dodavatele opravy havarijního stavu střešní krytiny monobloku Litomyšlské nemocnice. Samotná výměna střešní krytiny spojená s dalšími úpravami střechy bude realizována na jaře příštího roku s ohledem na klimatické podmínky. 
„Jedná se o stavební akci v areálu litomyšlské nemocnice, která je předvojem dalších postupných investičních úprav celého monobloku a plánu rozvoje této nemocnice. Předmětem opravy střechy je nyní nejen výměna střešní krytiny, ale například také výměna střešních oken nebo provedení hromosvodu a veškeré související klempířské, tesařské a zámečnické práce. Celá rekonstrukce se uskuteční na jaře v příštím roce,“ sdělil radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr.
„Cena za veškeré práce na střeše litomyšlského monobloku je 14 milionů korun včetně DPH,“ sdělil náměstek hejtmana Roman Línek odpovědný za investice.  

Návrh ČLnK k donášce léků pro karanténní pacienty

v období aktuálního nouzového stavu


Vzhledem k současné epidemiologické situaci, která svou závažností výrazně převyšuje jarní vlnu epidemie covid-19, radí Česká lékárnická komora (ČLnK) pacientům v karanténě, jak si mohou obstarat svoje léky. Lékárníci již na jaře tohoto roku navrhli zavedení tzv. návštěvní služby, díky níž by byl zajištěn výdej léků pacientům, kteří si je nemohou sami ani za pomoci svých blízkých vyzvednout v lékárně, a přitom zůstala zachována premisa toho, že pro bezpečné užívání léků je vždy nutná dispenzace lékárníkem. Návštěvní služba zatím nebyla legislativně upravena, a proto doporučení ČLnK vychází z nyní platných pravidel pro výdej léčivých přípravků s přihlédnutím k dopadům epidemie onemocnění covid-19.
„Za této výjimečné a mimořádné situace musíme reagovat na množící se žádosti pacientů v karanténě a zároveň respektovat to, že v žádném případě nesmí dojít k ohrožení zdraví pacientů vlivem nesprávného užívání léků. Tato situace platí, jak pro pacienty s akutním onemocněním, tak pro ty, kteří mají opakovanou preskripci. I u těchto zdánlivě jednoduchých opakujících se případů je naprosto nezbytné, aby lékárník zkontroloval, zda pacient užívá léky správně, rozumí dávkování apod.,“ vysvětluje Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., prezident ČLnK a dodává: „Pokud je pacient v karanténě a zjistí, že mu dochází dlouhodobě užívané léky nebo má předepsány léky zcela nové (například antibiotika), měl by požádat zdravého rodinného příslušníka, aby mu je vyzvedl ve své lékárně, kterou obvykle navštěvuje, nebo nejbližší lékárně v okolí. Vyloučena není ani pomoc dobrovolníků, kteří v této době pacientům pomáhají při obstarávání jejich základních potřeb. Lékárník samozřejmě i v tomto případě provede dispenzaci a požádá daného člověka, aby kompletní informace pacientovi předal spolu s léčivy. Pokud pacient nemá ve svém okolí nikoho, pak je výjimečně osobně doručí lékárník, neboť osobní kontakt je nezbytný. Tato možnost je ale skutečně pouze krajním řešením v nynější krizové situaci, které jinak nelze využít.“
Česká lékárnická komora upozorňuje, že při telefonickém rozhovoru s pacientem nebo při rozhovoru s rodinným příslušníkem či dobrovolníkem v lékárně může lékárník pokládat například následující dotazy, které jsou při dispenzaci léků důležité:
 
- Potřebujete své léky okamžitě nebo máte ještě nějakou zásobu?
- Užíváte léky dlouhodobě, nebo je máte předepsány nově?
- Neužíváte nějaké další léky, či doplňky stravy?
- Nemáte nějaké nové obtíže?
- Nezměnil se váš zdravotní stav?
- Může lékárník zaměnit váš lék, pokud v lékárně nebude dostupný, od jiného výrobce se stejnou účinnou látkou
   (využít tzv. generické substituce)?