Českotřebovský deník 312/2020 (1.11)
Losos se sváteční přílohou 

Lososa naložím na pár hodin se saturejkovými lístky a připravím v horkovzdušné fritéze. Lososa můžete získat z naprosto čistého chovu a několik hodin po výlovu jej můžete mít na stole. Tento unikátní projekt nám umožňuje tu nejkvalitnější, dietní rybu mít v co nejvyšší kvalitě a výživové hodnotě. Informace na telefonu : 776 793 552 
 
Příloha - batátové hranolky, hokkaido v kabátku a cuketová roláda se sýrem a uzeným lososem.
Batátové hranolky připravím v horkovzdušné fritéze bez tuku
Hokkaido nakrájím na špalíčky a obalím do plátku moravského uzeného. Upeču na pečícím papíru v troubě asi 20 minut.
Cuketová roláda lze využít s řadou náplní, ale uzený losos je opravdu delikátní a navíc roládu můžeme jíst i za studena. 
400 g cukety
200 g strouhaného sýru Eidam
100 g lososa 
  50 g mandlové mouky
    5 vajec
Cuketu nakrájím škrabkou na dlouhé plátky a naskládám na plech s pečícím papírem. Plech vložím do předehřáté trouby a nechám cuketu zavadnout.
Z pěti bílků a špetky soli vyšlehám sníh, přidám 100 g strouhaného Eidamu, mandlovou mouku a žloutky. Lehce spojím a těsto naliji na cuketu. Peču v předehřáté troubě na 200°C asi deset minut. Ihned po vyndání z trouby zasypu zbylým sýrem a stočím do tvaru rolády.
Jídlo na stole vypadá opravdu svátečně, je vzhledem k množství D vitamínu hodnotné, ale také plně odpovídá stylu plnohodnotné výživy Efektivního hubnutí Studia Táňa.
Dobrou chuť ! Táňa

Vitamínový seriál Studia Táňa 1. díl
Vitaminový seriál Studia Táňa: 2 díl (máme D2 a D3)!
Vitamínový seriál Studia Táňa - 3. díl

Ve spolupráci s Táňou Řehákovou  jsem uvedl třídílný seriál k problematice Vitaminu D, který je aktuální právě v současném období, kdy je třeba pamatovat na zvýšení odolnosti organismu. Jednotlivé díly seriálu najdete na výše uvedených odkazech. připravuje se pokračování zaměřené na vitamín C. Ani to není všechno.  Na povídání o vitamínech už nyní navazuje seriál receptů. Budou uváděny postupně, aby byly později shrnuty do samostatného souboru, kde budou navíc tříděny podle zaměření. Pokusíme se k tomu připravit  také o bohatší fotodokumentaci. 

  • Vzpomínka na zesnulé kamarády letos odložena 
  • Každý rok se na dušičky (nebo ve vhodném termínu okolo) uskutečnila vzpomínková akce na městském hřbitově k uctění památky zesnulých kamarádů a hudebníků. Hrála malá dechová kapela, která se vždy zastavila u jednotlivých hrobů našich kamarádů, kde zahrála smuteční skladbu.Ostatní přihlížející kamarádky a kamarádi zapalovali svíčky. Hraní dechovky bylo slyšet široko daleko, ostatní návštěvníci se s údivem zastavovali, někteří si sedli na zřízené lavičky sedli a se zájmem si vyslechli hudební produkci.Vypadalo to jak na lázeňské kolonádě. Zvlášť když se vydařilo počasí, což ovšem nebylo každým rokem. Hudba hrála, někdo seděl, jiní se procházeli, občerstvení měl každý svoje.Velký dík patří za tyto produkce patří především hlavnímu sponzorovi panu Janu Broulikovi, i všem hudebníkům a dalším přítomným k uctění této památky.
  • Po zralé úvaze v době šíření Covidu-19 pan Broulík uznal, letos by tato produkce byla hazardování se zdravím a proto se v letošním rouce na dušikčky s dechovkou na hřbitově vzpomínat nebude. Tak jako jiné kulturní nebo sportovní akce se snad posune na příští rok. Fotografie vzpoiomínky, která se konala na klrásného počasí je z 24. října 2015. (mm)
  • Dva roky od úmrtí paní učitelky Aleny Zapletalové

    Před dvěma lety zastihla Třebovou smutná zpráva o nenadálém odchodu bývalé českotřebovské učitelky, paní Aleny Zapletalové, nar. 2.7. 1926 v Zámrsku.
     V období druhé světové války přestoupila na jeden rok na rodinnou školu do Vysokého Mýta, odtud potom na  učitelský ústav domácích nauk v Hradci Králové. Zde setrvala asi 1 rok. Pak přešla na učitelský ústav literní. Maturovala v roce 1946. Dne 2. 7. 1949 se provdala za Miroslava Zapletala, pocházejícího z Prahy. Své první místo získala ve škole v Dolní Dobrouči v roce 1946. Zde působila asi 1 rok. Odtud přešla na dva roky do školy ve Skuhrově. V  letech 1950 - 1953, po narození dcery Aleny ml., absolvovala mateřskou dovolenou. Po jejím ukončení poznala další místa v okolí. Dostala se do školy v  Rybníku a odsud potom na školu v Nádražní ulici v České Třebové. Ředitelem zde byl tehdy Adolf Brkl. Odsud odešla na základní školu na Tyršově náměstí (v budově gymnázia), kde nějaký čas pracovala jako ředitelka 1. stupně školy. Své místo převzala po Zdeně Tokičové. Dále potom působila na Červené škole na Farářství, odkud odešla v 56. letech  do důchodu. Jako důchodkyně vypomáhala na třebovských školách.
    Jméno paní Aleny Zapletalové je navždy spojeno s českotřebovským  Sokolem. Alena, tehdy ještě Rybková, cvičila na dvou sletech. Jako žákyně se objevila na Sokolském sletu východočeské sokolské župy Pippichovy, který se uskutečnil v červnu 1935 na starém fotbalovém hřišti na Farářství u Červeňáku. Tato událost jí také do konce života  zůstala v paměti: „Cvičila jsem ve Třebové na sletu v roce 1935, šla jsem také v průvodu přes náměstí kolem Sukovy cukrárny.“ Druhým sletem, kde se Alena objevila, byl  XI. Všesokolský slet v Praze na Strahově  v roce 1948. I na tuto událost  paní Zapletalová zavzpomínala: „ V Praze při sletu jsme spali v nějaké tělocvičně za Hradčany.  Byl krásný průvod, křičeli jsme v něm ‚Byli jsme a budem, za Benešem půjdem’. Na tribuně stál prezident Gottwald s manželkou Martou a my, děvčata v průvodě,  ve chvíli, kdy jsme tribunu míjely, jsme všechny otočily hlavu na druhou stanu. Pak jsme přijeli domů  a ve Třebové se to už vědělo. Maminka mi říkala: ‚Cos to vyváděla v průvodu?’ Řešilo se to také ve škole.“...
    Alena Zapletalová se také po dlouhá léta účastnila  kulturních akci ve Třebové, jako vernisáží výstav a koncertů. Poslední období svého života prožila paní Alena Zapletalová v Bezděkově, v domově pro seniory. (Podle Martina Šebely)
    Prokletá křižovatka v Podbranské ulici

    O víkendu se slavila Památka zesnulých a tak se na silnici ani na sítích v Podbranské nepracovalo. Díky trvalému dešti se však vyhloubené jámy dobře naplnily vodou a tak  hned zítra budou mít pracovníci práci navíc. Nezoufejme, nikdo si ty problémy nevymýšlí, snaha vše dokončit co nejdříve je zřejmá a jde také o výslednou kvalitu. Těch trubek a kabelů na jednom mostě je však trochu moc...