Českotřebovský deník 213/2020 (2/11)
Česká Třebová plánuje zavedení MHD

První informace na toto téma byly podány v listopadovém vydání Českotřebovského zpravodaje. O zavedení MHD jednala již v září dopravní komise rady města a otázka byla také projednávána na zářijové schůzce zástupců radniční koalice.   Bylo doporučeno problém dále rozvíjet, připravit také ekonomické zhodnocení a přednést námět občanům.Otevřeně musíme sdělit kolik to bude a co by za to bylo možné pořídit. A občané se pak k návrhu vysloví.  

V září t.r. jsem měl možnost prostudovat nyní diskutovanou bakalářskou práci zaměřenou na zřízení Městské hromadné dopravy v České Třebové.  Mohu práci pochválit, je zpracována s velkou důsledností.  Oceňuji práci autora, udělal na tom hodně práce.  Přesto si myslím, že přece jen jde o člověka, který není Třebovák (je z Plzeňska)  a nezná místní poměry, takže některé jeho návrhy bych při zavedení  MHD v České Třebové určitě pozměnil.

Osobně jsem byl zastáncem názoru MHD v České Třebové nezavádět, je to díra na peníze, domnívám se že lze dosáhnout obdobného efektu daleko lacinějším způsobem úpravou příměstských autobusových linek. Obslužnost trasy Lhotka - dopravní terminál je dostatečná, dopravu směr Borek lze vyřešit doplněním dalších spojů. Zvýšilo by to příspěvek města do dopravní obslužnost jen nepatrně. Největším defektem je nepřipojení sídliště Křib na veřejnou dopravu. Navrhl jsem několik způsobů, ale vždy se našel důvod, proč návrh nepřijmout. Jde např. o  malou šířku ulice bratří Čapků pro to, aby zde jezdil "obyčejný" linkový autobus. Musela by se zrušit parkovací místa. Přitom návrh linky MHD je veden v podstatě obdobným způsobem, jen bude jezdit menší autobus. 

Autobus typ Ústí nad Orlicí:  Délka je 8040 mm, šířka 2350 mm výška 2990 mm, míst k sezení 25, k stání 14 a hmotnost 7200 kg.   Autobus tohoto typu tedy podjede také podjezdy u Javorky a taky u Stadionu, kde je limitem výška 3 metry 

Více v rozsáhlejším samostatném článku ZDE

 
Covid způsobuje on-line život - internetové linky jsou podstatně více zatížené

Pociťuje to také systém Kabelové televize CZ v České Třebové, kde přes zvýšení konektivity se stále zaplnění pohybuje ve vyšších hladinách než bylo třeba začátkem roku.  Je třeba se přizpůsobit a a přijít s rychlým řešení. Dokonce je poměrně jednoduché, ale může bolet některé abonenty kabelové televize, kteří v tzv. "omezené nabídce" dosud používají analogové vysílání a nemají sep-top box..  Bude totiž znamenat, že v tomto segmentu budou služby poněkud omezeny (dosavadní počet analogových kanálů bude o šest snížen a některé frekvence budou změněny). Tato úprava se připravuje již v průběhu měsíce listopadu. Přesné informace poskytne Českotřebovský deník v co nekratším čase.

Nabízím k pronájmu garáž v ul. V Lukách. Volejte 736 518 072                        

Z jednání krajského krizového štábu

Armáda ČR začala působit v Domově pro seniory ve Sloupnici
V pondělí odpoledne znovu videokonferenčním způsobem zasedl krajský krizový štáb. Ten řešil kromě aktuálních lůžkových kapacit v nemocnicích také rozšíření profesí pro péči o děti ve věku od 3 do 10 let či situaci v sociálních službách.
„Na základě krizového opatření Vlády ČR rozšiřujeme výčet profesí, které mohou umístit své děti ve věku od tří do 10 let do vyčleněných škol v našem regionu. Nově se mezi tyto profese řadí například zaměstnanci České pošty, pedagogičtí a nepedagogičtí zaměstnanci mateřských škol či zaměstnanci Finančního úřadu, Úřadu práce a České správy sociálního zabezpečení. K dnešnímu dni je ve vyčleněných školách po celém kraji pečováno o 150 dětí, což je přibližně 10 procent z celkové kapacity těchto zařízení,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Zástupci Nemocnice Pardubického kraje na krizovém štábu informovali o aktuálním stavu lůžkových kapacit. „K dnešnímu dni máme 64 pacientů vyžadujících intenzivní lůžkovou péči. Prozatím s vypětím sil personálu a redistribuce lůžkových kapacit situaci zvládáme. Pokud se začnou tento týden vládní opatření pozitivně projevovat na snižování počtu pozitivních případů, tak pro nemocnice to znamená ještě 14 denní dojezd,“ sdělil generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje a.s. Tomáš Gottvald.
V průběhu víkendu začala v Domově pro seniory ve Sloupnici působit Armáda ČR. V žádném jiném zařízení pro tuto chvíli vojáci povolávání nejsou. „Dnes evidujeme celkem 400 klientů sociálních služeb v našem kraji v karanténě nebo covid pozitivní. U personálu se pak jedná o 189 osob. V tuto chvíli neevidujeme z žádného zařízení požadavek na povolání Armády ČR. Případnou změnou situace se budeme zabývat na čtvrtečním jednání krizového štábu,“ dodal hejtman Martin Netolický.

Přiložený obrázek Pavla Langhanse se k textu možná moc nehodí, je ale velmi trefným vyjádřením toho, jak vidí  autor kresby současné problémy "našeho světa"

 
Nejlepší webové stránky měly letos Lanškroun a Rohoznice

Pardubice - Soutěž Zlatý erb 2020 letos zůstane kvůli epidemiologické situaci bez slavnostního krajského ceremoniálu s vyhlášením výsledků, neuskutečnila se ani každoroční konference ISSS (Informační systémy ve státní správě) v Hradci Králové, kde se měly vyhlásit celostátní výsledky. Města a obce s nejlepšími weby v kraji nyní dostanou ceny individuálně. Odborná porota vybrala vítěze jednotlivých kategorií už na jaře. Nejvíce bodů v Pardubickém kraji získaly město Lanškroun a obec Rohoznice.
Soutěž se koná ve třech kategoriích pro města, pro obce a pro nejlepší elektronickou službu. V kategorii měst zvítězil Lanškroun před Moravskou Třebovou a Skutčí.  Mezi obcemi se porotě nejvíce líbil web Rohoznice a nejlepší elektronickou službu má Lanškroun v podobě interaktivní mapy.
Vítězové jednotlivých kategorií postoupili do celostátního kola, jehož výsledky budou teprve zveřejněny, až do situace dovolí.
 
Výsledky 2020 Pardubický kraj
Obce:
1. Rohoznice, https://www.rohoznice.cz/
2. Stéblová, http://www.steblova.cz/
3. Zdechovice, http://www.zdechovice.cz
Města:
1. Lanškroun, https://www.lanskroun
2. Moravská Třebová, http://www.moravskatrebova.cz
3. Skuteč, http://skutec.cz
Elektronické služby:
1. Lanškroun, Interaktivní mapa města, https://www.poznejlanskroun.cz
 
Váleční veteráni bojovali za naši svobodu. Teď potřebují naši pomoc oni!
Červené květy pomohou hrdinům v nelehké době karantény

Vzdejme úctu statečným lidem, kteří na válečných frontách i v odboji bojovali za svobodu a demokracii. Pomozme jim v dnešní době, kdy jsou právě oni silně ohrožení nemocí Covid-19. Umožňuje to veřejná sbírka u příležitosti Dne válečných veteránů, kterou již šestým rokem pořádá nezisková organizace Post Bellum. Sbírka, jejímž tradičním symbolem je červený květ vlčího máku, se koná od 1. do 30. listopadu a její výtěžek bude věnován na sociální pomoc hrdinům 20. století. Samotný Den válečných veteránů připadá celosvětově na 11. listopadu.
Lidé mohou sbírku vzhledem k omezením v souvislosti s epidemiologickou situací podpořit zejména online na www.denveteranu.cz
Přispět je možno libovolnou částkou, minimální doporučený obnos on-line je 50 korun. Za každý příspěvek pak organizátoři sbírky zapíchnou symbolický květ vlčího máku na makové pole v Hradci Králové a Pardubicích. Ve zmíněných městech bude makové pole odhaleno 11. listopadu. V 10:00 v Pardubicích před Východočeským divadlem a v 15:00 na Baťkově náměstí v Hradci Králové. Makové pole se následně na místo vrátí 30. listopadu, kdy se sbírka uzavírá.
„Chceme si navzdory všemu i v letošním roce, který nepřeje veřejným akcím, připomenout lidi, kteří nasazovali svoje zdraví a životy v boji proti totalitním režimům. Právě maková políčka ve městech jsou symbolem naší úcty a vděku těmto statečným osobnostem. Zároveň bychom rádi vyzvali veřejnost, rodiny s dětmi či školy, aby se k nám připojili a zpestřili si domácí izolaci výrobou vlastního kvítku vlčího máku, který za ně vložíme do makového pole. Je to příležitost, jak například dětem tento svátek představit,“ říká Mikuláš Kroupa, zakladatel a ředitel Post Bellum.
Knihovny, kavárny, prodejny, úřady, muzea, informační centra další stovky míst, která se každoročně do sbírky zapojují, zůstávají letos pro zákazníky zavřené. Přesto se ale rozhodla sbírku podpořit – vyzvou své klienty a zaměstnance k příspěvku on-line či k pořízení vlčího máku a dalšího zboží s motivem červeného kvítku na eshop.pametnaroda.cz.
Výtěžek sbírky pomůže prostřednictvím Centra pomoci Paměti národa konkrétním pamětníkům. Díky němu  zajistíme nákupy potravin, vyzvedávání léků i drobné pochůzky  a umožníme seniorům tolik potřebný mezilidský kontakt telefonicky nebo písemně.
Centrum pomoci Paměti národa vzniklo na jaře během jediného hektického týdne a naplnilo dlouhodobý záměr Post Bellum vzpomínky pamětníků nejen zaznamenávat, ale také hrdinům přímo a fyzicky pomáhat. Nabízí cílenou pomoc, telefonicky či písemně, 3500 lidem, kteří svůj životní příběh svěřili Paměti národa. Stovky z nich pomoc využili už při jarní vlně nákazy koronavirem a znovu se na centrum obracejí nyní, kdy se situace opět výrazně zhoršuje.
„Každý by měl nyní pomáhat tam, kde může. A my máme nejblíže k pamětníkům, kterým vděčíme za příběhy, které nám svěřili. Nyní je čas jim vše oplatit. Proto prosím podpořte sbírku a zakupte si vlčí mák na www.denveteranu.cz,“ uzavírá Tomáš Heller, ředitel východočeské pobočky Paměti národa.
Část peněz ze sbírky u příležitosti Dne válečných veteránů poputují stejně jako v předchozích letech na dokumentování jejich příběhů a natočení vzpomínek ve veřejně přístupném databázi Paměť národa. Ta v současné době obsahuje tisíce příběhů statečných lidí, mezi nimiž jsou v veteráni z válečných front i z domácího a zahraničního odboje, partyzáni, účastníci protikomunistického odboje a další hrdinové, kteří se postavili totalitám 20. století.
Díky výtěžku sbírku v ročníku 2019 byly v archivu Paměti národa v posledním roce publikovány vzpomínky například odbojářek Boženy Juroškové a Evy Štanclové.