Českotřebovský deník 334/2020 (22/11)
Staronové jabkancové video objeveno v archivu České televize: Jabkance 1980

Archiv ČT24: Hrnečku, vař! — Česká televize (ceskatelevize.cz)
Barevné záběry  České televize - tehdejší redakce televizních novin z Hradce Králové (tehdy byl plně funkční Východočeský kraj s krajským městem v Hradci Králové) z výroby a distribuce jabkanců již v nově zařízené Chalupě u Kateřiny z roku 1980. Na video "ožívají" postavy a osobnosti s Jabkancovopu poutí spojené v době tehdejšího občanského výboru a je třeba obdivovat co a jak se podařilo dát tehdy dohromady v době, kdy se takovým iniciativám mnoho nepřálo.  Podívejte se  znovu na i purkmistra Čeňka Hampla při povzbuzování pracovníků. 40 let staré záběry ukazují jaká je hodně zakořeněná tradice jabkanců u Kostelíčka.a jak to bylo před 40 lety. Vaření brambor v pařácích u Drábků, loupání v "parádní jizbě" chalupy pod obrazem Kostelíčka, dnes určené jako zázemí jabkancových umělců, výroba a pečení již v nově rekonstruované (také volební) místnosti... Krátký šot, ale hodně zajímavý, poznáte Květka Kubištu, Čendu Hampla ml. a další.... Je to obaleno reklamami, je třeba vydržet. Aspoň uvedu některé "obrazovkové" fotografie..

Zbyněk Ruda nechce provizorní řešení, ale o právě takové usiluje! 

Diskuze k "příspěvku zastupitele" Zbyňka Rudy zveřejněného v listopadovém Českotřebovském zpravodaji
"Zatímco pro naše děti  je chystaná kontejnerová přístavba mateřské školy U koupaliště dobrým a trvalým řešením,  tak varianta výstavby šaten pro letní stadion z obdobného kontejnerového systému nevyhovuje, je údajně provizorní.  Zbyněk Ruda by si přál, aby město  dále i v době velkého propadu rozpočtových příjmů  prosazovalo  "stavu trvalou za využití dotačních titulů Národní sportovní agentury", jinak řečeno  trvalo na neúsporném řešení  (za více než 40 milionů Kč).  které jsme zdědili po předchozím vedení města. A přitom se vlastně  také jedná o provizorium!  Za velké peníze by vznikl "kočkopes", hlavně že by zde měli hokejisté nějaké prostory.  Bude se stavět, tak my zde chceme být taky! Sice mimo zimní stadion, který by zůstal beze změn, ačkoliv po nich volá.  Přitom lze ze stejných dotačních titulů postavit jak systém šaten  a k tomu nástavbu šaten přímo na zimním stadionu a jistě levněji. Přitom současně vyřešit řadu neduhů, kterými dnes zimák trpí......"
Jde o citát z delší odpovědi, která bude zveřejněna v prosincovém vydání Českotřebovského zpravodaje. I zde je ovšem pro každého přispívatele z řad zastupitelů omezení, daní počtem 1500 znaků (zatímco jiné třeba i zbytečné texty mohou být sebedelší....). tak to je bohužel stanoveno, aby bylo možné zajistit vyváženost textů.
Protože potřebuji k této věci sdělit více a poukázat na jiné vhodnější a koncepční řešení, tak  pokračování  textu najdete ZDE na tomto odkazu..... Je třeba si totiž uvědomit, že doba je zlá a nemáme a také nebudeme mít na rozhazování a realizaci předražených projektů tak, jak byly koncipovány v předchozích bohatších letech.  (mm)
Tak hladký průjezd po mostě ještě nepamatujeme

Pracovalo se také o víkendu, zvláště v sobotu bylo hezky a ještě relativně teplo. V neděli už zima opravdu hlásila příchod.  Nicméně se podařilo stihnout vše co bylo nutné tedy je hotov definitivní asfaltový povrch komunikace. Na to jsme se těšili hodně dlouho.  Práce pokračovala i na kamenném obkladu nábřežních zdí tak, aby navazovala na starý obklad z roku 1958/59. Aby mohl být most předán alespoň  do předběžného užívání potřebuje ještě od nás nějakou dodatečnou trpělivost. Fotografie ze soboty 21.11. odpoledne.