Českotřebovský deník 335/2020 (23/11)

Zdobení vánočního stromu na Starém náměstí začalo. 

Vyžaduje to techniku a také artistické výkony. Musí se to stihnout tento týden, slavnostně se poprvé strom rozsvítí v neděli 29.11. v 17 hodin.  Bez programu, jinak to nejde. Podívat se přijít ovšem můžete...
 
COVIDU v našem regionu daří 

V tomto smyslu patříme ke špičce v republice. Nejde ani tak přímo o Českou Třebovou, ale  o  regiony v našem okolí, zejména na okrese Svitavy a Chrudim. To nám zvedá skóre do vyšších čísel, která znamenají přísná omezení. Nebude na škodu, budeme.-li i u nás dbát opatrnosti a všechna přísná opatření trvale důsledně dodržovat. Stále je evidovaných více než 8 desítek  pozitivně testovaných, skutečný počet bude jistě vyšší, už proto, že týdenní nárůst se nedaří snížit pod 40.  A právě to je stále varující. Stále jsou velká omezení pro shromažďování osob, zejména v uzavřených prostorách.  To platí ve všech obcích a městech. Dobrá zpráva je z našich sociálních služeb, kde se daří udržovat "čistý stůl".
Hudební Skuteč 2021 zahájila předprodej

I na festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč dolehla koronavirová omezení. Proto se v letošním roce nemohl uskutečnit ani jeden jediný koncert či představení. O připravený program ale nebudete ochuzeni. Celý se totiž přesouvá na rok 2021. A předprodej na tento staronový XVII. ročník startuje už v pondělí 30. listopadu.
Jedna z největších společenských akcí chrudimského okresu každoročně přiláká přes čtyři tisíce návštěvníků. V programu, který potrvá od 21. března do 16. května 2021, naleznete operní, operetní i baletní představení, komorní koncerty, ale i velké crossoverové projekty na zimním stadionu (Dasha Symphony nebo RockSymphony).
„Doufáme, že nám návštěvníci zachovají přízeň i přes tuto nejistou situaci,“ dodává k zahájení předprodeje Lenka Frídlová z pořadatelského týmu. A dodává: „Připomínáme, že vstupenky zakoupené v na rok 2020 nebudou v příštím roce platné. O vrácení peněz můžete žádat ještě do 31.12.2020.“
Více informací nebo podrobnosti o programu naleznete na stránkách hudebni.skutec.cz.
 
Pernštejnové osloví návštěvníky i pomocí digitálních technologií

Další etapu rekonstrukce pardubického zámku završí v závěru příštího roku otevření nově připravované expozice s názvem Pernštejnská rezidence – nejstarší renesance v Čechách. Východočeské muzeum v ní bude mít také řadu moderních digitálních pomocníků. Pardubický kraj jako investor už vyhlásil výběrové řízení na dodávku audiovizuální techniky. Samotná expozice se začne budovat hned poté, co zámek na konci dubna 2021 opustí stavbaři.
„Pro muzejníky je vždy nejcennější originální historický předmět, dokument či jiný artefakt. Ale v dnešní době přichází na pomoc také audiovizuální technika, která návštěvníkům může zprostředkovat už neexistující skutečnosti. Tak se i díky tomu budeme moct podívat na různé prostorové animace, jak vypadaly Pardubice v době Pernštejnů nebo jak se rozrostla jimi budovaná rybniční soustava velmi názorně,“ říká náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek.
 Součástí expozice budou například „mluvící obrazy“ Pernštejnů, které „ožijí“ v přítomnosti návštěvníků, nebo digitální kiosky s doplňujícími informacemi a širšími souvislostmi. Návštěvníci se díky moderním technologiím seznámí třeba s dobovými dokumenty, nebo jim animace přiblíží stavebně historický vývoj pardubického zámku včetně 3D modelů jednotlivých fází vývoje. Jednotlivé audiovizuální prvky budou centrálně řízené. Ovládání bude pro návštěvníky maximálně jednoduché – formou dotykových obrazovek.
 
Příběh z trafiky 

Dopoledne jsem šla pro noviny do trafiky. Před trafikou stáli dva lidi, dovnitř můžou taky jen dva. Po 12 minutách poměrně chladno a vlezlo. Měla jsem jít na řadu, když  tam přišla dvě děvčata sotva středního věku, jedna s  rukou v závěsu. V prodejně se uvolnilo místo, chtěla jsem jít dovnitř, ale jedno z děvčat povídá, že invalidé mají přednost. Než jsme se zmohli na odpověď (to už nás tam čekalo 5), byly "invalidé" uvnitř a dlouze si vybíraly vánoční věci. Konečně jsem se i já dostala dovnitř, koupila noviny – trvalo to necelou minutu, zatím zmíněné dámy dál vybíraly a zabíraly místa dalším zmrzlým čekajícím. Že by ale měli takoví invalidé přednost, jsem nikde nezjistila. Inu drzost mládí. Přece nebudou brát ohled na staré lidi ? Příště ale budu chytřejší. Kdyby to byl skutečný invalida o berlích, kterému se špatně stojí, neměla bych s tím problém a sama ho pustila, tak jak to dělám i jinde, ale  tohle ? .. (VV)
 
Kultura bude pouze bez diváků pro kamery a záznamy

S přechodem do nižšího stupně platných opatření proti šíření koronaviru, jak je stanoví protiepidemický systém PES, zůstanou pro veřejnost stále uzavřená divadla, koncertní sály, muzea i galerie. Kulturní produkce, jichž se běžně účastní diváci, už nebudou ve čtvrtém stupni zakázané, bude ale platit zákaz přítomnosti publika. Vyplývá to z pátečního usnesení vlády, které nahradilo usnesení z 16. listopadu.
Páteční usnesení vlády, podle něhož se od pondělí ruší „zákaz kulturních akcí“, ale začíná platit „zákaz diváků“, mnohé zmátla. „Úřednicky napsaná a možná absurdně znějící věta ze včerejšího usnesení vlády znamená jediné: Od pondělí se mohou natáčet a streamovat hudební, divadelní a jiná umělecká představení, ale stále platí, že na návštěvy divadel, koncertů atd. si budou muset lidé ještě nějakou dobu počkat,“ uvedl dnes na Twitteru Zaorálek.
 
Šidilo se při rekonstrukci průtahu městem v r. 2018? 

Existuje podezření, že se při opravách českých dálnic a silnic šidilo. Přesněji řečeno se k rekonstrukcím vrchní části vozovky potažené gumoasfaltovou směsí používal méně vhodný materiál, než předpokládali projektanti, což má za následek rychlejší opotřebení. Z toho pak vyvstává potřeba dalších oprav. Potenciálním průšvihem se už začalo zabývat ministerstvo dopravy.
Vicepremiér a šéf resortu Karel Havlíček (za ANO) spustil prověrku na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), jež má modernizaci dopravní infrastruktury na starosti. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) kontroluje opravy průtahu Českou Třebovou a dálnice D8.
Ano, problematiku gumoasfaltu v současné době řešíme v rámci projednávání návrhu české technické normy. Nicméně závěry projednávání okomentujeme až po jeho skončení,“ napsal pro Lidovky.cz Tomáš Lukašík tiskový mluvčí ministerstva dopravy.
Jak ale zjistily Lidovky.cz, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) kontroluje opravy průtahu Českou Třebovou a dálnice D8.