Českotřebovský deník  346/2020 (4/12)
Nové video Českotřebovského deníku: Unzeitigův pohyblivý betlém má 100 let

  Video v plné velikosti ZDE
Českotřebovský pohyblivý betlém byl postaven v roce 1920 pekařem Čeňkem Unzeitigem. Společně se svým bratrancem Janem Resslerem jej pak postupně rozšiřovali a uvedli do pohybu.  Změnil se tak na tehdy řečený "chodící betlém". Byl proveden "na míru" do největšího pokoje u Unzeitigů, kde se stavěl pravidelně do šedesátých let. Na rodinný betlém ve videu natočeném po loňských Vánocích vzpomíná dcera Čeňka Unzeitiga paní Olga Preislerová....
Po snad desetileté přestávce a stavebních úpravách v domě pak betlém několikrát stavěla další generace - vnuci Čeňka Unzeitiga Karel a Zdeněk spolu se synovcem Jiřím Preislerem už v bývalém skladu mouky. Naposledy postavil betlém v roce 1976 Zdeněk Preisler mladší, tehdy jako vysokoškolák. 
V devadesátých letech  se díky nadšencům ve vedení města a muzea betlém opět dostal do centra pozornosti. Město betlém od rodiny odkoupilo do sbírek muzea. Jiřímu Pištorovi se svými spolupracovníky se podařilo betlém opět sestavit a doplnit. Stal se výstavním exponátem v depozitáři muzea v Borku. Veřejnosti byl ovšem přístupný jen o Vánocích a pro značnou vzdálenost od města jej mohlo spatřit jen minimum návštěvníků. Na oči veřejnosti se vrátil do výstavní síně v Kulturním centru před Vánoci v roce 2012.
Letos právě stoletý betlém byl vytvořen pro rodinu a její návštěvy, nebyl určen pro dlouhodobý výstavní provoz, na který není ani konstrukčně stavěn.  Potřebuje proto neustálou péči a údržbu a vzhledem ke svému stáří by se měl o něho také starat odborník - restaurátor.  Nyní je funkční pohyblivý betlém k dispozici ve Výstavní síni  Kulturního centra pravidelně vystavován často společně s dalším unikátem, modelem staré městské čtvrti Trávník, vyrobeným v letech 1994-5 trávnickým rodákem Josefem Hubálkem. Oba exponáty vlastně připomínají starý Trávník, který se stal po vybudování sídliště definitivně minulostí.
Sedmnáctiminutové video obsahuje i záběry z montáže betlému v devadesátých letech v depozitáři muzea v Borku  a ze stěhování do Kulturního centra před osmi lety. Kamera Libor Vašina, střih Milan Mikolecký, komentář Víta Balcarová.
 
V pátek 4. prosince poprvé po novém mostě, zatím třicítkou

Investor získal povolení k předčasnému užívání stavby a stavba mostu i navazující komunikace Podbranské a Hýblovy ulice je natolik připravena, že je s opatrností průjezdná.  Motoristům  ze čtvrtí za Třebovou odpadly dlouhé nepříjemné objížďky a tedy velké osmi a půlměsíční trápení, které snášeli od března t.r. Předtím do 24. 3. 2020 bylo sice nutné projekt po mostním provizóriu, ale  Ještě bylo možné Podbranskou ulicí projet. Probíhá velké uklízení a především likvidace mostného provizória a také dokončení narušených povrchů všech navazujících komunikací. Stále je také uzavřena jednosměrná část Lidické ulice pod náměstím, kde je třeba dokončit dodláždění ploch a  úklid nepořádku.  Ve směru do parku a pak dále do Benátek také není průchod otevřen. Stavbařům nelze upřít snahu, pracuje zde hodně lidí, jistě si všichni přejí, aby bylo dílo zdárně dokončeno.  A podmínky pro práci v prosincovém počasí moc dobré nemají. Více najdete ve zvláštním článku ZDE
 
Advetní čas v MŠ U Koupaliště.  

Letošní advent a vánoční Atmosféra je pro nás všechny úplně jiná, než kterou známe. Covid - 19 nás zavřel do domovů a nám v mateřské škole je moc líto, že se s rodiči neuvidíme na tradičních předvánočních akcích, jako jsou vánoční dílny a besídka.
 Je to líto i dětem, i když v rámci školy nebudou o žádné akce ochuzeny. Společně si vyzdobíme třídu vánočními dekoracemi, ustrojíme vánoční stromeček, napečeme perníčky a linecké cukroví, které si děti nazdobí a natřou marmeládou. Mikulášská besídka s nadílkou proběhla v pátek 4. prosince a roli Mikuláše, čerta a anděla sehrály paní učitelky.
Také pilně nacvičujeme na vánoční besídku, kterou si mezi třídami společně předvedeme a rodičům připravíme krátký videofilm ze všech předvánočních a vánočních akcí. Abychom se s rodiči alespoň trochu naladili na společnou vánoční notu, připravili jsme „školkovo- rodinnou“ hru – „Putování za betlémským světlem“, kdy  budou rodiče se svými dětmi plnit jednoduché úkoly. Společně dojdeme k betlémskému světlu, u kterého si s dětmi zazpíváme vánoční koledy. Přejeme všem šťastné, veselé a hlavně ve zdraví prožité vánoce.
 Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště.
 
Česká pošta bude vydávat na poště  02 balíky i v sobotu 5/12 odpoledne 
Česká pošta otevírá přepážky Balíkovny na 367 největších poštách po celé České republice v mimořádných hodinách pro veřejnost, a to v sobotu 5. 12. od 13:30 do 17:30 hod. Mimořádná otevírací doba je určená pouze pro výdej balíků.
Důvodem mimořádného otevření Balíkoven na poštách je extrémní nárůst balíků v předvánočním období. Mimořádným otevřením se se pro klienty rozšiřuje časová možnost vyzvednout si svoji balíkovou zásilku.
Pokud má klient na jedné z uvedených pošt uložený balík, stačí mu pouze kód z SMS od České pošty a zásilku si může vyzvednout. Česká pošta v případě zájmu ze strany zákazníků zajistí mimořádné otevření největších pošt i v dalších předvánočních víkendech, aby si klienti mohli lépe naplánovat termín, kdy si svůj balík vyzvednou.

Na obzoru je (v r. 2022) velká výluka na trati Brno - Česká Třebová

Bude především zcela uzavřen úsek Brno - Adamov a rychlíky budou jezdit dlouhodobě přes Havlíčkův Brod. ŘSD chce tuto dobu využit pro stavbu nového přemostění dálnice D35 u Opatovce  v ose stávající trati na Brno. Stavba mostu (podle obrázku) má být realizována v předstihu před dálnicí, je to při výluce trati u Adamova výhodné. Stavba mostu přeruší trať na dlouhou dobu, po kterou bude vybudován jen "provizorní" jednokolejný most pro nutnou železniční osobní dopravu a několik rychlíků jezdících na úseku Praha - Blansko.  Zatím o výluce nejsou konkrétnější informace, odkazuji na text článku uvedený na odkaze ZDE
11,7 km dlouhý Dálniční úsek Opatovec - Janov je velmi dobře připraven a očekává se, že na jaře dostane stavební povolení a bude mlžné zahájit výkupy pozemků. Situace trasy dálnice a stávající silnice I/35 je zřejmá na  přiložené mapce, která se po kliknutí zvětší.
Z mapky je zřejmé, že po překonání trasy železnice ČT - Brno se trasa dálnice odklání od I/35 směrem na Dětřichov a povede dále do cca 3km dlouhého Dětřichovského tunelu . Tento úsek dálnice bude bude vybudován ovšem zřejmě o něco později . Do doby dokončení tunelového úseku bude třeba dále jezdit na Moravu přes Hřebečovský tunel, Moravskou Třebovou a tzv. "Mohelničák".
 
Dobrý ohlas i na druhou e-píseň učitelů z Parníka 

Vraťme se v čase na začátek listopadu: Přes čtvrt milionu provedení  klipu "Učíme dál"   je stále tak velkým překvapením  Přitom původně klip měl být jen návodem žákům, jak pojmout školní projekt pro hudební výchovu, která je za distanční výuky popelkou. „Napadlo mě, že by si každý mohl přetextovat svoji písničku. Vybrala jsem rapovou, kde je jasná melodie a dá se vložit mluvený text, protože děti dnes moc nezpívají,“ vrací se na začátek úspěchu učitelka hudební výchovy na ZŠ Ústecká v České Třebové Pavla Skopalová. Její kolegové souhlasili s tím, že si tvůrčí proces také vyzkouší. Hledat téma písničky dlouho nemuseli, české školství nemá větší než distanční výuku. Při výběru skladby padla volba na rapovanou skladbu Karla Gotta Být stále mlád, kterou nazpíval s Leošem Marešem. Po nahrání na YouTube se vtipný videoklip začal mezi lidmi šířit jako lavina. Song na svém instagramu sdílel ministr školství Robert Plaga i Leoš Mareš. „Ježíš, to je tak milé…,“ napsal moderátor na svém profilu s tím, že si písničku pouští dokola.
V dalším vánočním songu "učitelský nepěvecký sbor" učitelů z parnické základky  peče vánočku a zpívá v přestrojení za členy mikulášské družiny. „V komentářích, které jsem pod Učíme dál četla, byly i výzvy, abychom zkusili i nějakou vánoční písničku. Leželo mi to hlavě. Říkala jsem si však, že pokud s ní přijdeme, mělo by to být brzy, protože později už na ni nikdo nebude mít čas,“ podotýká Pavla Skopalová. Společně s kolegy přetextovala notoricky známou skladbu Rolničky, která má spoustu verzí. „Řekli jsme si, že už uděláme něco malého a že to bude naše pééfko z Parníku, kterým všem popřejeme pěkné svátky a hodně štěstí do nového roku,“ podotýká učitelka hudební výchovy. Jejich ambicí nebylo vytvořit další hit. Někteří odběratelé YouTube ho však čekali. „Já i moji kolegové jsme uvažovali, zda je to vůbec dobrý nápad, protože Učíme dál se stalo hitem, nikdo z nás to nečekal a napsat cokoliv dalšího je těžké,“ uzavírá Pavla Skopalová. Žáci se vrátili do škol, třídy dohánějí učivo a tak na další skladby už učitelé z Parníku nemají energii ani čas. (Druhá píseň má ovšem také celkem na 5 tisíc shlédnutí). Učitelům z Parníka fandí jak starostka města, tak i Orlický deník nebo MF Dnes a dokonce i TV NOVA, která umístila reportáž on klipu do hlavního vysílacího času.. 
Před pěti lety pokřtil Lukáš Klánský v Malé scéně renovovaný koncertní klavír

Začátek prosincového koncertu KPH byl proto velmi slavnostní. Hostem byl klavírista Lukáš Klánský,   bývalý ředitel ZUŠ Bohuslav Mimra, který měl na rekonstrukci nástroje největší zásluhu, tehdejší předseda KPH Dr. Jaroslav Demel a místostarosta Dobromil Keprt. Renovace nástroje stála 220 tisíc Kč a dalších 200 tisíc věnovalo město na úpravu prostor pro nový klavír v samostatné místnosti vedle jeviště, kde je zajištěna klimatizace a stálá vlhkost vzduchu, což má velmi pozitivní vliv na stabilitu ladění.
Samotný proces "opatrného" pokřtění nového nástroje byl svěřen klavíristovi Lukáši Klánskému (na fotografii).
Ukázal, že si s lahví šampaňského dovede poradit, aby pak popřál novému nástroji dlouhý a užitečný život, pochválil jeho vlastnosti a potvrdil, že renovace byla dobrá a významná investice do dlouhé budoucnosti.  Nový nástroj pak Uvedl do hudebního života při první mistrovsky provedené  Sonátě E - dur opus 109 Ludwiga van Beethovena...

Před pěti lety měl Bendl 5 předvánočních koncertů. Letos - to nikdo nečekal...

Bendl v r. 2015 zahájil cyklus 5 plánovaných koncertů s Českou mší vánoční ve Fabrice ve Svitavách zazní. Ještě před vánoci ji Bendl zazpíval 17. prosince v Litomyšli s litomyšlským komorním orchestrem a místními sbory, 19. prosince v na domácí půdě v českotřebovském kostele svatého Jakuba a v neděli 20. prosince odpoledne hned dvakrát, a to v kostele Knapovci a v Dlouhé Třebové. Rybova mše navíc pak tradičně zazněla jako součást půlnoční mše na Štědrý den. Letos je úplně jiná doba, veřejné koncertní akce s publikem nelze uskutečnit. Možné jsou jen streamované komorní koncerty. Zatím se o nich uvažuje...
Pardubický kraj neplánuje škrty ve veřejné dopravě

V návaznosti na informace prezentované statutárním městem Pardubice deklaruje Pardubický kraj, že neplánuje snižovat počty spojů v regionální autobusové dopravě. Ročně kraj objednává v regionu přes 16 milionů kilometrů u autobusových dopravců, a to včetně Dopravního podniku města Pardubic. U něj se ročně jedná o 180 tisíc kilometrů v autobusové dopravě a téměř 130 tisíc kilometrů trolejbusové linky číslo 3 do Lázní Bohdaneč.
„Celkově v kraji řešíme 16 milionů kilometrů v autobusové dopravě ročně. Dopravní podnik města Pardubic patří mezi dopravce, u kterých objednáváme zajištění meziměstské autobusové dopravy v okolí krajského města, a to ročně v objemu 180 tisíc kilometrů. K tomu navíc objednáváme téměř 130 tisíc kilometrů trolejbusové linky číslo 3 přes Rybitví do Lázní Bohdaneč,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš. „Informace města, že kraj bude muset razantním způsobem snižovat finanční prostředky na zajištění regionální dopravy v kraji, mne velice překvapila, protože se nezakládá na pravdě. Žádné drastické škrty v kraji pro příští rok v regionu nechystáme, i když samozřejmě stávající situace dopadá na dopravce i krajský rozpočet,“ řekl Kortyš.
Již delší dobu probíhají jednání s Dopravním podnikem města Pardubic a starosty obcí v okolí krajského města. „Hledáme společně s obcemi a Dopravním podnikem města Pardubic optimální řešení na linkách, kde kromě našich modrých regionálních autobusů jezdí také pardubická MHD. Jedná se například o linky 9, 18 či 24. Naši dopravci tyto trasy obsluhují za 25 korun na kilometr, zatímco dopravní podnik požaduje po kraji až 40 korun na kilometr. Je tak možné, že posílíme meziměstské autobusy na úkor objednávky MHD. K dílčím změnám by po dohodě s dopravním podnikem mohlo dojít v březnu příštího roku,“ uvedl náměstek hejtmana Michal Kortyš.

6 nových kontejnerových stání stálo milion (v Náchodě)

Také v letošním roce pokračovali v Náchodě v obnově a zkrášlení kontejnerových stání ve městě. Jedná se o celkem šest stání, u kterých firma ELEKTROIN spol. s r.o., Náchod, provedla nové pojezdové plochy ze zámkové dlažby a terénní úpravy.
Obyvatelé Náchoda tak mohou již nyní ukládat komunální i tříděný odpad v příznivějších podmínkách v ulicích Zahradní, Kostelecká (u čp. 1824), Kollárova, Březinova, Pod Homolkou a v ulici Havlíčkova. Z městského rozpočtu si tato investice vyžádala částku více než jeden milion korun (1.007.195 Kč včetně DPH)