Českotřebovský deník  347/2020 (5/12)

Stalo se před rokem: požár na Skalce nad ránem 5. prosince 2019

Ráno 5.12. 2019  vzbudily Českou Třebovou kolem páté hodiny Českou Třebovou sirény hasičských vozidel.
Požár vznikl v dobře přístupném  domě čp. 661  na Skalce  přímo u hlavní silnice, tedy v ulici Dr. E. Beneše  přesně naproti prodejně Mototechny a bývalé prodejně Konzumu. Podle fotografických snímků zaslaných redakci Petrem Šáchou (pořízených až ze sídliště Lhotka) byl sloup černého kouře nad oblastí Skalka vysoký. Zásah hasičů byl rychlý, Podle jejich sdělení zasahovala na místě směna C se dvěma požárními automobily CAS 20 SCANIA a CAS 32 T 815. V 7:30 odjížděla zasahující vozidla zpět na základnu. Podařilo se uchránit okolní blízké budovy a tedy velké hodnoty.  Hořet začalo od provizorního topidla, které nechala rodina v domě bez dozoru. Požár začal v části, která sloužila jako administrativní, později se přenesl na střechu obytného prostoru. Odhadovaná škoda je 2,6 milionu korun. V domě čp. 661 dříve bydleli Plemeníkovi, které mnoho Třebováků zná z jejich pedagogického působení na ZŠ Habrmanova a na průmyslovce. Nyní sloužil podle uvedení hasičů z části také jako dílna. Rodina, která zde bydlela, byla včas zachráněna. Vlastníkem objektu je pan Ondřej Buříval  z České Třebové. Komunikace I/14 na místě byla při hašení požáru uzavřena, doprava odkloněna. Požár přilákal do České Třebové také kameru České televize, zachytila skutečně zásah hasičů v celé složitosti, tedy včetně komplikace mrazem a zásahem na hlavní komunikaci ve městě. Zpráva byla uvedena jako první v pořadu Události v regionech dne 5/12, Odkaz na video najdete ZDE:
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10118379000-udalosti-v-regionech-praha/219411000141205-udalosti-v-regionech/obsah/737473-zasah-hasicu-v-mrazu
Českotřebovský deník pak po dohodě s majitele měl možnost prozkoumat následky požáru a pokusil se zajistit postižené rodině  finanční příspěvky občanů. Škoda byla totiž katastrofální, byla také porušena statika části objektu. Fotografie z prohlídky objektu po požáru před zahájením likvidačních prací ukazují na velké poškození, bylo třeba províst spoustu demoličních prací.    Prohlédněte si celý příspěvek Českotřebovského deník na toto téma, který najdete ZDE a zejména pak další příspěvek také ZDE
Od té doby bylo na domě vykonáno neuvěřitelné množství práce, bylo třeba začít zase zpátky od nuly. Snad s šancí na nové lepší uspořádání domu, protože se zde měnilo kromě základních zdí prakticky všechno. Kolemjdoucí dnes uvidí po roce dům již pod střechou a to je před nastávající zimou hodně důležité:

Česko zpívá koledy 

Akce Česko zpívá koledy s Deníkem slaví svoje první velké kulatiny. Ve středu 9. prosince se totiž od 18 hodin uskuteční už po desáté. Byť s jistým omezením, jelikož vládní omezení opatření znemožňují hromadné akce. A právě při zpěvu vánočních písní se na řadě míst před pódii shromažďuje klidně i přes tisíc účastníků.
A jak to tedy bude letos? Prostě si zazpíváme v domácím prostřední v rodinném kruhu.
Stejně tak se nemění, že akce Česko zpívá koledy je hromadnou akcí, kdy zpívání těch nejkrásnějších vánočních písní ve stejný čas na dálku propojí obyvatele napříč naší vlastí. A opět věříme, že se k nim přidají i krajané žijící v zahraničí.
Také letos se můžete k účasti přihlásit na našich webových stránkách na adrese ceskozpivakoledy.cz. Následně od nás získáte odkaz na společný stream, na kterém bude 9. prosince tempo i tóny udávat v přímém přenosu kapela Čechomor. Živý přenos naladíte také na regionálních stanicích Českého rozhlasu 9. prosince od 18 hodin. V letošním roce máme připravenou zvukovou pohlednici, kterou může každý čtenář odeslat z webu www.ceskozpivakoledy.cz svým blízkým.
Fotografie z akce Česko zpívá koledy na Starém náměstí v prosinci 2018. Pěvecký sbor řídí Mgr. Kamila Pavlíková


Parkem na Zámostí neprojdete, ještě se zde staví.
Odpadkové koše by ovšem měly být vyprázdněny!

Počasí je někdy takové, že rozhodně na vycházky do parku neláká. Snad pejskaře, kteří prostě musí ven trak, jak jim  pejskové velí. Nakonec v tom je důležitý úkol pejsků, vyhánět ven také páníčky a paničky, aby furt neseděli doma.  Park na Zámostí měl ovšem ještě důležitou komunikační funkci, která byla ovšem od 3. února zrušena, projít se tudy nedá. Už to vypadalo, že se to brzo napraví, ale hromada materiálu na místě, kde se cesta spojuje s Lidickou ulicí je   a ještě chvíli bude staveništěm, Je zde třeba dodělat kamenné vyložení koryta tak, aby most navazoval na dřívější kamenem obložené břehy. Na jedné straně od Drašnarovy zahrady  je hotovo, na druhé straně nikoliv a proto jsou zde ty hromady materiálu. Doufejme, že to nezůstane do jara.
Odpadkový koš zde už dlouho nikdo nevyprázdnil, svědčí o používání parku a také o vandalech, protože své spreje zde na něm slušní lidé nezkoušeli. Kdyby byl koš prázdný, nabyl by nepořádek okolo.  Věřím, že park po zprovoznění bude opět více pod dozorem, i když jeho budoucnost a tedy i rozvoj je zatím jen v plánech. Stačilo by však prozatím málo, přidat tak dvě lavičky a pravidelně se starat o zdejší porosty. (Foto VV)


Poslední jízda starých vozidel skončila v České Třebové

Republikou projel již začátkem října vlak složený z vozidel určených ke šrotaci. České dráhy vlak vypravily z Plzně, konečná byla v České Třebové, kde vozidla doplnila zdejší "železniční hřbitov" .V čele vlaku byla lokomotiva řady 362 (eso). Na šrotiště potáhne vozidla řad 810, 012 a 021. V rámci zmíněné přepravy se nejednalo o historická vozidla, ale o běžné vozy určené ke šrotaci dle provozního plánu.
 
Větrné počasí odpojovalo elektřinu také na našem okrese

Nejhorší situace byla právě na východě Čech. V Královéhradeckém kraji bylo nejvíce postiženo bylo Rychnovsko. V Pardubickém kraji byla situace mnohem horší - 15 poruch na vedení vysokého napětí - nejhorší situace byla na Chrudimsku, Pardubicku, Ústí nad Orlicí a Svitavsku," popsala situaci mluvčí energetiků Šárka Lapáčková. Poruchové čety pracovaly  na obnovení dodávek elektřiny po celý den  i v noci Na některých místech je situace vážná, velké vzrostlé stromy byly popadané ve vedení, spadlé vodiče.
Poruchy převážně způsobil velmi silný vítr a pády stromů a větví do vedení. Předpověď počasí není příznivá, podle meteorologů bude nadále foukat velmi silný vítr.
V Pardubickém kraji bylo ještě odpoledne 5 poruch VN – cca 2 tisíce domácností bez energie (Orlickoústecko a Chrudimsko)
Královéhradecký kraj 2 poruchy na vedení vysokého napětí – cca 91 domácností - Rychnovsko Vysočina 1 porucha na vedení vysokého napětí  cca 500 domácností bez energie na Havlíčkobrodsku.