Českotřebovský deník 357/2020 (15/12)
Nové video Českotřebovského deníku

  Plná velikost videa ZDE
Studio Táňa přichází s předvánočním receptem, který se může hodit jak pro obohacení svátečního menu, tak i jako dárek pro milovníky dobrého jídla. Takovou vynikající hořčici totiž nikde nekoupíte. A přitom to je tak jednoduché a suroviny pro přípravu jsou dostupné. A to není všechno.  K videu přidáváme další předvánoční recepty Studia Táňa, které mohou být inspirací na změnu i návratem k tradicím. Předvánoční recepty Studia Táňa najdete ZDE

Jubilejní 30. Adventní koncert v Dlouhé Třebové navzdory zákazu koncertů!
Bude mít premiéru v neděli 20. prosince

Jde o streamovaný koncert  natočený v neděli 13.12. a bude k dispozici na webu  a facebooku Českotřebovského deníku, českotřebovské Řimskokatolické farmosti, na facebooku Kulturního centra Česká Třebová, na webu obce Dlouhá Třebová a na regionálním portálu Orlicky.net.   Koncert naváže na tradici koncertů pořádaných v kostele sv. Prokopa v Dlouhé Třebové  bez přestávky a tradice nebude přerušena ani v letošním problematickém roce. Diváci ovšem nebudou v lavicích v kostele, ale pěkně doma v teple. Nemusí přijít na čas, koncert bude k dispozici na webu po celou zlatou neděli  20. prosince od 8 hodin ráno....Repríza koncertu se potom objeví ještě znovu v lednu 2021 ve vysílání Kulturního centra Česká Třebová...
Slaměný betlém na v Kališti

K zásilce bylo přídáno i video, které představím  společně s dalšími betlémy, které jsou postaveny v okolních obcích a také např. v městském muzeu, nebo které teprve postaveny budou. Jde např. o velký kostelní betlém, který bude Českotřebovský deník také prezentovat v době těsně před vánočními svátky....

Modernizace vozového parku Českých drah v Pardubickém kraji pokračuje

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a jeho 1. náměstek pro oblast dopravy a dopravní obslužnosti Michal Kortyš jednali s novým generálním ředitelem a předsedou představenstva Českých drah Ivanem Bednárikem. Tématem byla především pokračující modernizace vozového parku v Pardubickém kraji.
„Průběžná modernizace vozidel byla jedním z hlavních cílů při vyjednávání o nové desetileté smlouvě, která začala platit před rokem. V tuto chvíli víme, že České dráhy mají uzavřenou smlouvu na modernizace celkem 16 vozů Bdmtee. Ty budou postupně nasazované v kraji od jara příštího roku, a to především na koridoru z Kolína přes Pardubice do České Třebové,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Vedle těchto vozidel nabízí České dráhy kraji možnost nasazení desítky vozů řady RegioSpider. „Jedná se o nízkopodlažní vozy určené právě na regionální tratě. České dráhy jich pořídily 22 a nám nabízí přibližně deset z nich. V tuto chvíli budeme o možnosti jejich pořízení jednat. Cena za jeden vůz se pohybuje okolo 18 milionů korun s tím, že je nutné ještě připočíst náklady na úpravu vozidel na české podmínky,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.
Národní dopravce v rámci desetileté smlouvy, ze které uplynul první rok, zajišťuje pro Pardubický kraj 4,75 milionu vlakových kilometrů ročně. Jedná se o přibližně 80 procent celého území kraje s výjimkou dvou tratí 024 a 025 v oblasti Letohradska a Králicka, kde působí soukromý dopravce LeoExpress.

Vánoční trhy na Nádražní ulici 20.12. 2020 jsou dle nařízení vlády zrušeny. Zároveň se nebude konat  Vánoční výstava v Kulturním centru.

V náhlé krizi pomůže pečujícím „lůžko okamžitého přijetí“ 

Pardubice - Oblastní charita Pardubice patří mezí významné poskytovatele sociální péče v našem kraji. Zajišťuje pomoc širokému okruhu osob, které se ocitnou z nejrůznějších důvodů v obtížných životních situacích. A nyní je tu možnost zajistit nově vzniklým lůžkem okamžitého přijetí pomoc také ve vážných a nepředpokládaných situacích, kdy o ně jejich blízcí nemohou pečovat doma
„Je to v našem kraji první vlaštovka, která vzešla z praktických potřeb v terénu. U zrodu myšlenky byla koordinátorka komunitního plánování Michaela Stránská a pracovní skupina Osoby se zdravotním postižením a zdravotním znevýhodněním. Ve spolupráci s dalšími subjekty, včetně Krajského úřadu Pardubického kraje, se podařilo Oblastní charitě Pardubice vytvořit od 1. ledna 2021 jedno lůžko okamžitého přijetí. Moc jim za to děkuji a věřím, že v budoucnu takových lůžek přibude. Praxe totiž ukazuje, že v obtížné situaci se čas od času ocitne více pečujících osob,“ uvádí radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Oproti běžné odlehčovací službě, která je dopředu plánovaná a může trvat až 3 měsíce, se tady jedná o situace, kdy je nutná neplánovaná a okamžitá pomoc. Toto lůžko je pouze na 14 dní, během kterých se rozhodne, zda se klient může vrátit do domácí péče či potřebuje jinou formu péče.
O tom, jak vyřešit vážné nepředpokládané situace při péči o osoby v domácím prostředí, jsme dlouho přemýšleli. Může to být úraz nebo onemocnění pečující osoby, nutnost náhle něco vyřešit mimo domov a podobně. Právě pro takové situace je „lůžko okamžitého přijetí“ určené,“ říká ředitelka Oblastní charity Pardubice Marie Hubálková.
Sociální služba bude poskytována osobám žijícím v Pardubickém kraji, které jsou starší 18 ti let, mají sníženou soběstačnost z důvodu tělesného postižení či chronického onemocnění, a běžně žijí v domácím prostředí, kde o ně pečují jejich blízcí.  Kontaktní osobou k této službě je vedoucí zmíněné sociální služby, Robert Vítek, tel. 735 726 954. Bližší informace naleznete také na stránkách Oblastní charity Pardubice, Charitních odlehčovacích služeb Červánky, na  https://youtu.be/ZmEUw32dCBc.
 
Kraj pokračuje v hledání shody se státem na rekonstrukci mostu v Řečanech

Most v Řečanech nad Labem patří mezi důležité spojnice levého a pravého břehu Labe. Pardubický kraj plánuje vzhledem ke stávajícímu stavu jeho rekonstrukci. Na té se snaží domluvit s Ředitelstvím vodních cest, Ministerstvem dopravy a Státním fondem dopravní infrastruktury. O dalším postupu jednal se zástupci těchto organizací náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.
„Potvrdili jsme si se zástupci Ředitelství vodních cest, Ministerstva dopravy a Státního fondu dopravní infrastruktury, že panuje shoda na společném postupu v případě modernizace mostu, který je důležitou spojnicí do hřebčína v Kladrubech nad Labem. Předpokládaná hodnota je nyní 160 milionů korun. Samozřejmě by bylo možné most opravit výrazně levněji, ale už by nesplňoval pro stát důležité parametry pro průplavnost Labe. Proto se stát bude výrazným způsobem podílet,“ řekl náměstek hejtmana Michal Kortyš. „Vedle technických parametrů mostu myslíme také na bezpečnost chodců a cyklistů, proto v rámci nového mostu řešíme také chodníky a stezky pro cyklisty, aby byli odděleni od automobilové dopravy, což nyní není,“ doplnil Michal Kortyš.