Jubilejní 20. Tříkrálový koncert 2020                                   

Všechny koncerty, které se konaly začátkem ledna  v letech 2001 - 2020 měly jedno společné: na všech vystupoval českotřebovský smíšený pěvecký sbor Bendl a s ním potom ještě další host, ať již z blízka nebo i z daleka.  Historie všech 19 dosavadních ročníků českotřebovských Tříkrálových koncertů je popsána ZDE. Podrobně, koncert po koncertu. 

I letos byla  v sobotu 11. ledna  velká účast, stejně jako v minulých letech.  Dá se také napsat, že pěvecký sbor Bendl vystupuje jako "domácí". Ve skutečnosti jsou pořadatelem  koncertu organizátoři Tříkrálové sbírky a ti letos pozvali mimo sboru Bendl ještě pěvecký sbor Církve adventistů Sedmého dne.  Rozhodně udělali dobře, protože tento mladý sbor přinesl do programu  určitě velké oživení.  Již při vstupu do kostela si všichni nemohli nevšimnout mixážního pultu a mikrofonů, ozvučovací techniky, kterou přece Bendl nebo jakýkoliv jiný sbor nikdy nepotřeboval. Dalo se tedy očekávat, že to bude letos jinak....

Úvod koncertu - vystoupení starostky města Magdalény Peterkové  děkana Miloše Kolovratníka a vedoucí okresní charity Ing. Marie Malé se nesl v duchu poděkování všem přispívatelům Tříkrálové sbírky, která  se letos konala také po dvacáté. Její trvalou součástí je Tříkrálový koncert, který nalezl velkou podporu v českotřebovské veřejnosti. Paní Marková současně vysvětlila účel letošní sbírky, která je realizována  na celém našem okrese a nejen tady. Její výsledky budou opět jistě obdivuhodné a budou zveřejněny.  Tříkrálová sbírka má mezi ostatními podobnými akce snad největší kredit a každoročně přinese velké částky na užitečné projekty.

První část koncertu patřila pěveckému sboru Bendl. Jeho program uvedla Alena Formánková, sbor řídili Josef Menšík a David Lukáš, klavírní spolupráce Blanka Poukarová. Do programu zařadil tyto skladby: Den přeslavný, Slovácká koleda, Tui sunt coeli, White Christmas (ženský sbor), Již slunce z hvězdy vyšlo, Vánoční noc, Krásná panna, Nesem Vám noviny, Nobody Knows The Trouble I´ve Seen.  Bendl tím zahájil další rok své činnosti, která začala v roce 1923,  letos tedy slaví svoje 97. narozeniny, přesto stále v plné síle s elánem a novými plány.  

V druhé části koncertu se představil mladý sbor Církve adventistů Sedmého dne. Jeho program doprovázený  instrumentální skupinou měl u publika velký ohlas. Byl osvěžením v tradičním programu a ukázkou, že ve sboru lze najít vynikající uplatnění i pro mladé. Na melodické a rytmické skladby s duchovním zaměřením nejsme běžně zvyklí a třeba právě to je velkou devizou  tohoto vynikajícího sboru. Jeho účast na koncertu byla velkým obohacením. Podle rozhovorů po koncertu je takto mladá většina ze sboru Církve adventistů, jen na dnešní sobotní mši napočítali na 40 malých dětí. Prostory ve Smetanově ulici, byť rekonstruované poměrně nedávno, prý nestačí a  tak uvažují o přístavbě.....

Zakončení koncertu bylo tradiční, opět s příchodem Tří králů.  Koncert se vydařil,  snad i podle očekávání, byť nepřijeli hosté zdaleka. Ale ukázalo se, že z vlastních zdrojů dokážeme vytvořit velmi zajímavý program. Takový, jaký jsme snad neočekávali.

Milan Mikolecký

P.S. Když jsem vybíral hlavní úvodní fotografii, tak jsem váhal mezi snímkem nového hosta, sboru adventistů a "trvalým inventářem" Tříkrálových koncertů, tedy sborem Bendl. Vyhrál Bendl. "Byl u toho" od začátku, ani jednou nevynechal, je spolehlivý, tvořivý, má dobrou partu, která sbor drží pohromadě. A je taky starší, bude mu letos již devadesát sedm.

VIDEO:  Krátký sestřih (2:50min) z programu Tříkrálového koncertu najdete ZDE