Českotřebovský deník 36/2020 (3/2)    

Dny starého mostu v Lidické ulici jsou sečteny
aneb mostní provizorium v akci (bez osvětlení)

Tma jako ....  v pytli, chodci se pletou vozidlům
Kdy dojde k nehodě - čí to bude vina?
O potřebě zajistit náhradní osvětlení prostor se již snažím od konce minulého týdne - zatím marně...
Podívejte se na fotografie a také na video z dnešního podvečera!
Jsem zvědav, jestli alespoň tyto záběry dokážou změnit situaci...
 
Zákaz návštěv v Domově pro seniory Česká Třebová

Od dnešního dne (3. února 2020) platí v Domově pro seniory Česká Třebová zákaz návštěv, a to z důvodu chřipkové epidemie. V souvislosti s narůstajícím počtem chřipkových onemocnění, jejichž vzestup se ještě nadále očekává, bylo rozhodnuto o preventivním zákazu návštěv v zařízení Domova pro seniory, a to s ohledem na ochranu uživatel, personálu i veřejnosti před zvýšeným rizikem nákazy. Ukončení zákazu návštěv bude vyhlášeno bez zbytečného odkladu po zlepšení situace.


Burza práce pro osoby se zdravotním postižením

Organizace zabývající se problematiku zaměstnání osob se zdravotním postižením představí v Ústí nad Orlicí opět své služby. Především zaměstnavatelé vám zde poskytnou podrobné informace o pracovních místech a pracovních podmínkách. Ostatní organizace nabídnou poradenství a pomoc všem, kterým jejich zdravotní omezení brání najít vhodné zaměstnání.
Přehlídka proběhne dne 20. 3. 2020 od 9:30 do 12:30 hodin v prostorách Úřadu práce ČR, kontaktní pracoviště Ústí nad Orlicí, 17. listopadu 1394. Kontaktní osoba:  Jaroslava Rollerová, poradce pro OZP
Úřad práce ČR - kontaktní pracoviště Ústí nad Orlicí, 17. listopadu 1394  T: 950 172 441
E: jaroslava.rollerova@uradprace.cz 

Video z prvního play-off zápasu čtvrtfinále Krajské hokejové ligy mezi domácím týmem HC Kohouti a hostujícím HC Chotěboř navozuje nadstavbu hokejové soutěže, která jí dává na zajímavosti.
Dříve byly pravidelné videoreportáže ve sportovních zprávách   OIKTV, v letošní sezóně se na hokeji její reportéři s kamerou ještě neukázali, i když  ve svém sloganu tvrdí, že "máme k vám nejblíž". Něco je asi jinak, než bylo dříve, asi mají jiní daleko atraktivnější  příležitosti, hokej asi už tak netáhne? A tak jako pozvánku na další zápasy nadstavby uvádíme šestiminutové video z prvního zápasu s Chotěboří alespoň na internetu. Můžete si ho pustit kdy potřebujete a třeba opakovaně, nemusíte čekat na zprávy. Do konce sezóny se s kamerou na zimák jistě ještě vrátíme.

Pro lektora Taneční školy (Martin Paděra), hledáme dlouhodobý pronájem malého bytu (1+kk, 1+1) v České Třebové. Spolehlivý, nekuřák, bez velkých zvířat. Nejlépe širší centrum města (ne Semanín). Cena okolo 6 500,-. Tel.: 732 525 908, martin.padera@seznam.cz

Sídlo poradny v Ústí nad Orlicí prošlo rekonstrukcí  

Pardubický kraj dokončil realizaci úspor energií v sídle Pedagogicko - psychologické poradny v Ústí nad Orlicí.  Díky investici za více než devět milionů korun se podařilo budovu zateplit a vylepšit interiér budovy tak, aby lépe sloužil klientům i zaměstnancům poradny. 
„Realizace úspor energií a úprava interiéru stála 9,2 milionů korun. Příspěvek EU činil 860 tisíc korun. Řešili jsme také havarijní stav kanalizace, náklady na její opravu činili 900 tisíc korun,“ sdělil Bohumil Bernášek, radní pro oblast školství. 
Kompletní rekonstrukcí budovy z roku 1899, která původně sloužila jako rodinný dům, získala poradna navíc sedm nových místností. Byla kompletně zateplena a pořízen byl nový kotel. Vzniklo nové sociální zařízení a další bylo rekonstruováno. Pracovníci mají k dispozici nově vybavené místnosti pro práci s klienty a nové kuchyňky. 
Pedagogicko-psychologická poradna sídlí ve třech budovách. Dvě jsou v Ústí nad Orlicí a jedna ve Svitavách. Dalších 6 detašovaných pracovišť je umístěno ve školách okresů Ústí nad Orlicí a Svitavy. Stará se o téměř 4000 klientů.
 
Návštěva v Českém rozhlase Pardubice

Byla to pro mne takové exkurze ke kolegům novinářům, kteří dělají vysílají 24 hodin denně do étéru  hudbu a zpravodajství zejména z našeho Pardubického kraje. Byla rozhodně poučná, protože jsem měl možnost vidět nejen přípravu celého denního vysílání, ale dokonce se na něm i podílet. Zjistilo jsem také,. že Česká Třebová má v pardubnickém rozhlase důstojné zastoupení díky redaktorce Báře Soukupové a také  jinak zaměřené Vítě Balcarové. Iniciátorem mého hostování byla udělená  medaile hejtmana Pardubického kraje, které si opravdu vážím, jde o ocenění, které nemá každý druhý.  Práce na zpravodaji a nyní internetovém médiu se pro mne stala životním stylem, snažím se předat lidem informace nezabalené do zamlžených klišé a frází a sledovat problémy od jejich vzniku až k vyřešení. Mluvili jsme i o tom, že doba přináší změny přístupu k informacím, vše co je v tištěných novinách je vlastně nejméně včerejší, doba se zrychluje. Proto to zaměření na internet. Současně odpadá  složitý a těžkopádný systém distribuce tisku, vzniká možnost  rychle reagovat.  Jsem rád, že se v souvislosti s oceněním se vlastně také píše a mluví o Českotřebovském zpravodaji, který přežil svou padesátiletou existenci, než se "převtělil do nového formátu A4, ve kterém se vynachází v současné době. Musíme si zvyknout, však takový formát přece mají i jiné oblíbené časopisy. Z dnešní návštěvy (3.2.) mohu poskytnout  také odkaz na realizovaný rozhovor s redaktorem Jakubem Malým. Bylo mi tak trochu těžké hovořit o sobě, neboť jsme za celou dobu své práce pro tisk psal a mluvil především o těch druhých....
https://pardubice.rozhlas.cz/bokovka-prerostla-puvodni-praci-ucitel-milan-mikolecky-proslul-jako-novinar-8143687
Kraj pomáhá Jevíčku nejen s památkami

Město Jevíčko bylo v minulých dnech skloňováno v médiích zejména v souvislosti s opravou památek. Zvítězilo v krajském kole soutěže Historické město roku 2019 a také v krajské soutěži Památka roku.  Jak jsou na tyto účely využívány dotace Pardubického kraje i další záležitosti, kterými město žije, představil nyní starosta Jevíčka Dušan Pávek prvnímu náměstku hejtmana Romanu Línkovi.
„Prohlédli jsme si dokončenou protipovodňovou stavbu, na kterou městu přispěl Pardubický kraj a díky které mohl vyrůst v záplavové oblasti nový závod společnosti Rehau. Ten zde nyní zaměstnává v původních a nových prostorách  na 380 lidí. Kromě památek se kraj ve městě aktuálně angažuje v rekonstrukci budovy gymnázia, kde budeme muset hledat nového dodavatele prací, a také v modernizaci silnic. Spojnice Jevíčka a Jaroměřic, silnice II/371, má přijít na řadu ještě v letošním roce. Přípravy nyní o něco zpozdil částečný nález dehtu ve starých vrstvách, a podle legislativy to pro nás znamená upravit projektovou dokumentaci. Přesto věřím, že se práce rozeběhnou ve druhé polovině roku,“ uvedl Roman Línek.
Společně se starostou si prohlédl také objekt bývalého kina, který je nyní kvůli havarijnímu stavu střechy uzavřený. „Rádi bychom tento hlavní prostor pro větší společenské akce v Jevíčku zmodernizovali a multifunkčně upravili. Mohly by tu nalézt zázemí jak podnikatelské aktivity, tak i kulturní pořady, divadla, plesy a podobně. V současné době hledáme možnosti financování,“ představil svou vizi starosta Dušan Pávek.
Mezi opravenými památkami v Městské památkové zóně je také bývalá synagoga, ke které vede nově vydlážděná ulice. Město, které ji vlastní, ji postupně vrací do původní podoby a využívá pro menší kulturní akce, zejména komorní koncerty. Letos kamenný husitský kalich na průčelí vymění za kamenné desky desatera, které tu bývaly do té doby, než byla zdejší židovská komunita zdecimována. „Podporuji myšlenku připomenout všechny místní oběti holocaustu památníkem v takovém meditačním koutku před synagogou. Je potřeba, aby si tyto skutečnosti uvědomovaly i další generace obyvatel,“ řekl Roman Línek.
Prohlédl si také kapličku v Zadním Arnoštově, která je takovým malým zázrakem. „Všechno vzniklo náhodou, když jedna místní obyvatelka sdělila, že jistý donátor, který se léčil na nedalekém odborném léčebném ústavu, nabídl 10 tisíc korun na její vybílení. Přitom se zjistilo, že pod vrchním nátěrem se skrývají barokní malby, které pak byly díky padesátitisícovému příspěvku Pardubického kraje zrestaurovány,“ vysvětlil starosta. „Kromě toho pomohly krajské příspěvky v loňském roce s opravou dvou kamenných křížů ve městě a také vzácného mobiliáře v kostele Nanebevzetí Panny Marie,“ dodal k památkám v Jevíčku Roman Línek.