Českotřebovský deník 44/2020 (11/2)    
Informace k zápisu do mateřských škol v České Třebové

Vyzvednutí přihlášky
Přihlášku si rodiče mohou vyzvednout ve středu 01.04.2020 od 8:00 do 15:00 hodin a ve čtvrtek 02.04.2020 od 8:00 do 12:00 hodin v příslušné mateřské škole, ve které chtějí své dítě umístit.
Zápis do mateřských škol
Zápis do MŠ proběhne v pondělí 04.05.2020 od 8:00 do 16:00 hodin, v těchto dnech rodiče odevzdají vyplněnou přihlášku v příslušné mateřské škole. Více včetně formulářů najdete ZDE na webu  města Česká Třebová
 
Informace k zápisu do 1. tříd základních škol v roce 2020

  
Pro rok 2020 byl stanoven termín pátek 3.4.2020 od 14:00 do 17:00 hodin a sobota 4.4.2020 od 9:00 do 11:00 hodin.
 
Více informací a další dokumenty najdete zde na webu města Česká Třebová
 
Mobilní aplikace města Česká Třebová

Město Česká Třebová se dlouhodobě snaží pracovat na své komunikaci s veřejností. V minulém roce začalo aktivně působit na sociální síti Facebook, kde má dnes již půl druhého tisíce fanoušků. Příspěvky jsou také pravidelně vkládány na nový instagramový profil. Jak se ale dozvědět aktuální informace o dění ve městě, když si nechci pořizovat profil na sociálních sítích nebo každý den kontrolovat městský web? Ideální možností mohou být mobilní aplikace, které město provozuje již delší čas.
První takovou aplikací je Mobilní rozhlas. Do systému se můžete zaregistrovat na adrese ceskatrebova.mobilnirozhlas.cz. Po registraci do systému vám budou chodit novinky z města ve formě SMS zpráv, e-mailů nebo hlasových zpráv. Vždy budete včas informovaní v případě akutních mimořádných událostí či krizových situací, budete dostávat pozvánky na kulturní a sportovní akce a nepřekvapí vás ani např. významné uzavírky silnic nebo odstávky sítí.
Další podobnou aplikací je Marushka Foto, která slouží k hlášení závad na městském majetku. Postup hlášení není složitý. Stačí si do svého chytrého mobilního telefonu stáhnout zdarma aplikaci, kterou vytvořila firma Geovap. Pomocí aplikace se mohou oznámit závady technického charakteru, například objevení černé skládky, vyvrácenou značku, závadu na chodnících, nefunkční veřejné osvětlení, nebezpečný strom, rozbitou lavičku, výtluky na městských ulicích, poničenou zeleň a jiné závady vyskytujících se na majetku města. Závada se začlení do kategorie a společně s fotografií, GPS pozicí a textovou poznámkou se odešle odpovědným pracovníkům na městský úřad. Pro každou kategorii je určen specialista, který posoudí závadu a zajistí způsob jejího řešení. Ve veřejné interaktivní mapě je nahlášená závada zobrazena příslušným bodovým symbolem. Občan pak může kliknutím na tento symbol sledovat průběh řešení. Za období 15. 2. – 31. 12. 2019 bylo prostřednictvím této aplikace v našem městě nahlášeno 165 závad, které spadaly do následujících kategorií: 52x odpady, 27x osvětlení, 26x komunikace, 18x zeleň, 11x městská policie, 4x dopravní značení a 27x ostatní závady. Z těchto závad bylo k dnešnímu dni vyřešeno 142 případů, tedy přibližně 86 %. Dalších 14 závad bylo zamítnuto (nejčastěji proto, že hlášená závada nebyla na městském majetku) a 9 závad je stále v řešení. Celkem bylo od roku 2018, kdy byla aplikace v našem městě spuštěna, nahlášeno jejím prostřednictvím 259 závad. Závady, které jsou objeveny dříve, je město schopno řešit rychleji a efektivněji s vynaložením mnohem menších finančních prostředků, než když se z malé závady stane velký problém. Proto děkujeme všem občanům, kteří nám je pomocí této aplikace pomohou odhalovat, a tím významně přispět k udržování a zvelebení našeho města.


Počet žáků na středních školách roste. Školy vyplácí stipendia....

Rada Pardubického kraje schválila Výroční zprávu o stavu a rozvoji vzdělávací soustavy v Pardubickém kraji za školní rok 2018/2019. Z té vyplývá, že se daří naplňovat dlouhodobé záměry kraje v této oblasti. Jedná se zejména o podporu technických oborů nebo spolupráci středních škol se zaměstnavateli. Pozitivní je i zlepšení výsledků žáků u maturit nebo nárůst počtu žáků na středních školách.
„Stejně jako v minulém období se nám podařilo vyplatit stipendia na 21 středních školách ve výši přesahující 2,5 milionu korun. Tímto krokem se snažíme podpořit obory, které jsou velmi potřebné, a není o jejich studium velký zájem. Daří se nám spolupráce středních škol a zaměstnavatelů a to zejména na Orlickoústecku. Pozitivní informací bezesporu je, že mírně vzrostl počet žáků na středních školách,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Pardubický kraj zřizuje 53 středních škol, 1 konzervatoř a 12 speciálních škol a několik dalších školských subjektů. V Pardubickém kraji je dále 321 mateřských škol a 250 základních škol, jejich zřizovateli jsou převážně obce nebo soukromé subjekty.  
„Naplněnost středních škol a konzervatoře mírně vzrostla. Nejvíce přihlášek podali uchazeči na gymnázia, dále byl zájem o strojírenství, elektrotechniku, výpočetní techniku a ekonomiku spojenou s administrativou. Zlepšili se i mírně výsledky u jarní části maturit a to zejména u zkoušky z cizího jazyka naopak ke zhoršení došlo u češtiny. Pro žáky učebních oborů bylo obtížnější složit písemnou zkoušku než tu praktickou,“ informoval radní pro školství Bohumil Bernášek.


Březnový program v ekocentru Podorlicko

CESTY DO PRAVĚKU
Středa 25.3.2020 v 17:00 hodin
Dobrodružství experimentální archeologie - plavba po 8000 letech
Povídání Jardy Šplíchala účastníka expedic MONOXYLON o důvodech a průběhu tří  mořských cest.
Expedice MONOXYLON, zkoumající kořeny evropské a středomořské civilizace, je úspěšně etablovaný mezinárodní vědecký a dobrodružný projekt prehistorické mořeplavby spojené s šířením zemědělství do Evropy. Na úspěšné výpravy Monoxylon I (1995) a Monoxylon II (1998) navázala aktuální expedice Monoxylon III, která ukazuje možnosti šíření raných zemědělských populací na Krétu za použití jednoduchých plavidel dlabaných z jednoho kmene.
Vstupné dobrovolné.                             
 
KUBA +55

Středa 1.4. 2020 v 18,00
Přednáška Jaromíry Žáčkové o poznávání Kuby posledních let.  
Vstupné dobrovolné.
 
20. ročník Kalibr cupu - soutěže pro kadeřníky a kosmetičky 

Lanškroun – V nově zrekonstruované sportovní hale SOŠ a SOU Lanškroun se 6. února uskutečnil 20. ročník soutěže Kalibr cup. V soutěži startují děvčata i chlapci, kteří studují kadeřnické a kosmetické obory. Účastníky z České republiky a Polska přijel podpořit i jeden ze zakladatelů  soutěže, současný radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.
„Zvolené téma „Party look“ bylo velmi atraktivní a já jsem byl velmi zvědavý, jak se s ním žákyně a žáci vypořádají. Musím konstatovat, že se to velmi vydařilo a obzvláště mě těší, že zástupci z Pardubického kraje dosáhli na výborná umístění v konkurenci škol z celé České republiky a Polska,“ sdělil radní Bohumil Bernášek.
Soutěžilo se v následujících tématech: účesová tvorba (27 účastníků), make-up (14), nail-art (4), body-art (3).  Během soutěže byl připraven doprovodný program. Organizátoři nezapomněli připomenout módní přehlídkou dvacet let soutěže, která je jednou z největších v České republice.  Soutěžící byli pod neustálým dohledem porotců, ti následně vyhodnotili tři nejlepší soutěžící v každé kategorii. Zvláštní cenu v kategoriích účesů a make-upu udělil i radní Bohumil Bernášek.
Výsledky v jednotlivých kategoriích Kalibr cup 2020
Účesová tvorba:  Štěpánka Němcová, Frýdek-Místek, Natálie Hurychová, Polička,Anežka Červová, Pardubice
Make-up:  Zuzana Brožová, Pardubice, Tereza Skálová, Přerov, Michaela Lajzová, Lanškroun
Body-art: Barbora Benešová, Lanškroun, Martina Vávrová, Polička, Tereza Štorková, Lanškroun
Nail-art: Jana Poulová, Lanškroun, Petra Sobotková, Jihlava, Davaajargal Oyunjargal, Jihlava (na fotografii)
Cena radního B. Bernáška za účesovou tvorbu: Anežka Červová, Pardubice
Cena radního B. Bernáška za make - up: Jan Horský, Lanškroun   
 
Správce firmy Amati chce prodat co nejrychleji podnik v chodu 

Insolvenční správce firmy Amati - Denak s.r.o. Kraslice, významného výrobce hudebních nástrojů, chce prodat co nejrychleji podnik v chodu. Zájemců o celou firmu je pět, většinou z oboru. Hlásí od zahájení insolvenčního řízení, tedy od loňského září. Uvádějí, že chtějí zachovat výrobu. Po Amati, které je od středy v konkurzu, požadují věřitelé 257 milionů korun. Správce a insolvenční soud dnes uznali pohledávky 88 věřitelů za 162 milionů. Tato suma byla dnes zjištěna po právu, je to bez České správy sociálního zabezpečení, řekl insolvenční správce Lukáš Zrůst.  “Atmosféra ve firmě je napjatá, jsem kontaktu s předsedou odborů. Od včerejška (prohlášení konkurzu) ale vidí zaměstnanci progres. Zatím je výroba omezená, a teď by se měla rozběhnout,” řekl. Základem je podle Zrůsta prodat podnik v dobré kondici. Ve ztrátovém provozu v Hradci Králové, kde je firma v nájmu, už výroba nefunguje. Podle správce je stále ve firmě zhruba 115 zaměstnanců a u 35 lidí, z nichž je 20 z Hradce Králové, běží výpověď. Podle Zrůsta je jednou z mála pozitivních zpráv, že je pět vážných zájemců. “Projevují extrémní zájem koupit běžící podnik Amati, zachovat výrobu a pokračovat v ní,” řekl. Zrůst doufá, že se prodej podaří do tří čtyř měsíců, protože jde o renomovanou firmu s dlouhou historií. “Pokud se Amati povede rychle prodat, tak může být konkurz rychlejší variantou než reorganizace,” řekl správce. O reorganizaci ani dlužník, ani věřitelé do termínu daného soudem nepožádali. Správce, který ve středu převzal dispoziční právo k firmě, chce mít nejdéle do konce února inventuru majetku i účetnictví.