Českotřebovský deník 50/2020 (16/2)  
V pondělí  17. února se projednává rozpočet města  na rok 2020

Od 15. hodin odpoledne se koná první letošní jednání zastupitelstva města. Nejdůležitějším bodem programu bude schválení rozpočtu města. Je významný především tím, že podmiňuje zahájení některých investic. Stavební sezóna je omezená a je třeba mít všechny investiční akce  včas připraveny.  Současně  budou řešeny majetkové záležitosti a na programu je projednání záměru privatizace městských bytů v tzv. "Jezevčíku", tedy domě čp. 1979 - 1983 a současně bude jednáno o dalším osudu domu čp. 7 v Klácelově ulici (bývalá pošta 01), který se připravuje na rekonstrukci. V návaznosti na rozpočet pak budou projednány některé individuální dotace nad 50 tisíc Kč, jejichž schválení je podmíněno souhlasem zastupitelstva.
 
Mateřská škola U Koupaliště, hledá akutně výpomoc do kuchyně.
Jedná se o zástup za nemocnou kuchařku. Info na 736 518 003.
 
K omezením u stavby mostu v Lidické ulici

Všechna dopravní omezení, která byla provedena a která se týkají motoristů i pěších  jsou v souladu s podmínkami pro stavební povolení. Bude tedy záležet jen na dodavatelské firmě, jak bude při průběhu prací jednotlivé  prostory uvolňovat. Forma je odpovědná za bezpečnost v okolí staveniště a proto nemá zájem na konfliktu trasy chodců a staveniště. Současný stav jí tedy vyhovuje.  Přes park na Zámostí  bude tedy průchod dále uzavřen. V parku mají být navíc prováděny úpravy, rozpočet počítá s částkou 500 tis. Kč. Termín těchto prací není zatím znám.  Vzhledem k tomu, že budou souběžně prováděny další práce při rekonstrukci Podbranské ulice, mohla být cesta přes park na Zámostí pohodlnou obchůzkou zejména pro obyvatele oblasti za Třebovkou, kteří chodí nakupovat do Diskontu na Chmelnici. Zatím to na to ovšem nevypadá. (mm)
 
Z druholigového volejbalu

Ženy T. J. Sokol Č. Třebová se vrátily z Červeného Kostelce bez bodu. Dvakrát prohrály 3 : 0  v tabulce klesly již na 7. místo.
Muži T.J. Sokol II hostili doma Turnov.- První utrkání prohráli 2 : 3, v druhém zvítězili 3 : 1..   V tabulce jsou nadále na druhém místě tabulky druholigové skupiny B.  příští týden jedou hrát do Brna s Kometou.


Fotbalový klub v přípravě na jarní sezónu

FK informuje o prvních přípravných Zápasech A mužstva na jaro 2020.

prvním přípravné utkání:   prohra s Lanškrounem 6:8.

druhé přípravném utkání: vÝhrA v Zábřehu 2:1.
třetí přípravné utkání:  vÝhrA nad Týništěm n. O. 2:0.

HC Kohouti hlásí: trenér Palínek skončil 

Dva dny po překvapivém vyřazení ve čtvrtfinále play off skončil na střídačce českotřebovských Kohoutů trenér Martin Palinek, který v minulé sezoně dovedl tým k zisku mistrovského titulu „Přijel jsem v pátek do České Třebové a požádal šéfa klubu pana Vaňka o ukončení naší spolupráce. V klidu jsme všechno probrali a domluvili se. Hanba by mne fackovala, kdybych bral peníze za to, že budu s tak kvalitním mužstvem hrát o páté až osmé místo,“ řekl klubovému webu Martin Palinek. Padesátiletý trenér neskrýval zklamání z nevydařené sezony. „Ještě v létě budu nešťastný z toho, jak jsme ve čtvrtfinále propadli. Po výhře v základní části soutěže, a s ohledem na kvalitu našeho kádru, jsem věřil, že se probojujeme do finále. Bohužel nám to nevyšlo, což mne strašně mrzí. Hráči by si měli sáhnout do svědomí a vyhrát alespoň Pohár Vladimíra Martince.“
K situaci se vyjádřil manažer klubu Vladimír Vaněk: „Trenér Palinek přišel k týmu ve chvíli, kdy vztah jeho předchůdce s většinou hráčského kádru byl na bodě mrazu. Přispěl k uklidnění situace a dovedl Kohouty až k titulu. Letos to měl vzhledem ke svému velkému pracovnímu zaneprázdnění složitější. Měli jsme spolu korektní vztah, hráčům měřil stejným metrem, je to férový člověk. Odstoupení trenéra Palinka chápu jako výraz určité sebereflexe a za celý náš hokejový klub mu přeji vše dobré, na prvním místě zdraví.“  

2010: Hokejisté přišli v krajské soutěži o finále - rozhodlo se u zeleného stolu 

Před 10 lety Lokomotiva hrála krajskou soutěž a po kontumaci semifinálových výsledků skončila na třetím místě  
Černý sen českotřebovských hokejových fanoušků se v únoru 2010 naplnil, o druhém postupujícím do finále krajské soutěže se rozhodlo u zeleného stolu. Obě semifinálová utkání mezi Lanškrounem a Českou Třebovou která skončila na ledě výsledkem  8 : 6 (doma, tehdy opřed návštěvou 863 diváků)  a 3:9, bylo dvakrát kontumováno 5:0 ve prospěch poraženého mužstva.  Stanovisko sportovně technické komise Pardubického krajského svazu ledního hokeje je stručné: „Zápasy byly kontumovány kvůli startu tří hráčů Lokomotiva Česká Třebová (Mečiar ml., Poul, Mlejnek) v rozporu s čl. 7/3 Přestupního řádu. Do finále krajské soutěže postupuje Lanškroun, který změří síly s Poličkou. Lokomotiva Česká Třebová pak hrála o třetí místo se Spartakem Choceň B."  U zeleného stolu bylo rozhodnuto o tom, že v semifinále Polička - Choceň B 2:0 na zápasy, a  také Česká Třebová - Lanškroun 0:2 na zápasy.
Česká Třebová si tehdy před play off zamluvila pět posil. Jenže u čtyřech z nich je problém. Mečiar ml., Poul, Mlejnek a Chochola jsou v týmu na střídavý start z druholigového Trutnova, a to vadí. „V Praze Třebové vyhověli a střídavý start zařídili. Jenže to je možné udělat pouze do nejvyšší krajské soutěže, což je v našem případě krajská liga a Třebová tehdy hrála krajskou soutěž.

Jak to tehdy dopadlo?

Podaný protest ani odvolání nemělo potřebný účinek a tak  hokejisté Lokomotivy sehrály dva zápasy a 3. místo s B týmem Chocně.

První zápas v Chocni Českotřebováci prohráli 21. února o 3 branky 5 : 8  a odveta se pak hrála 28. února na českotřebovském zimním stadionu před 430 platícími diváky  s výsledkem 7 : 3 pro Českou Třebovou.  Šedesát minut na čtyřgólové vítězství nestačilo, hrálo se ještě prodloužení. zde potom po 1:15 hry vše rozhodl Miroslav Váně. Zápasy o třetí místo se hrály jen dva a skóre tedy rozhodovalo. Bylo to drama až dokonce a zápas byl tedy zajímavý i při našem vedení 6 : 3.   O čtyři branky vyhraný zápas neznamená, že by choceňský tým hrál špatný hokej, jejich kolektiv však byl mnohem užší a tak se snad v závěru  už vydali ze svých sil. Ze závěru zápasu máme také fotografie.

 

Bývaly roky, kdy byl na sjezdovce sníh, dostatek sněhu.  Vraťme se nazpět o deset let , kdy se na Pekláku, konkrétně na sjezdovce Zahrádky, tehdy na závěr jarních prázdnin v neděli 28. února, konala nevídaná přehlídka  možných i nemožných, lépe či hůře pojízdných či ovladatelných strojů, menších či větších, řada z nich opravdu budila pozornost.  Na jezdících monstrech či jednodušších strojích jezdili mladí i starší, malí i nejmenší, také krojované maškary. Přehlídka byla vzorně organizovaná a byla velkým a velmi vydařeným zpestřením letošní zimní sezóny. Dokonce tak vydařeným, že se tento závod dostal do závěru večerních televizních novin na TV NOVA. Peklák tým si zkrátka vede letos na jedničku. Také počasí se vydařilo, déšť přišel až večer a komu bylo zima, tak si zašel na svařák.... Šikovné bylo i vyhodnocení nejlepších  nikoliv podle dosaženého času, ale podle hodnocení početné veřejnosti. závodní stroje byly po projezdu cílem odtaženy do depa, před každým byl malý kbelík do kterého přítomní diváci  házeli  zátky od pet lahví, které získali od pořadatelů.  Kdo měl nejvíc vyhrál, po zásluze to byla gaučová trojice s nejrychlejším gaučem v údolí Třebovky.  Závody i celé dění okolo velmi dobře komentoval Petr Svoboda.  (Foto Milana Soukupová)


Unor 2010: Bendl zpíval v Bratislavě před odborníky, řídil Jiří Kadavý

Bendl pod vedením Jiřího Kadavého ml. zazpíval v sobotu 27. února na jeho bakalářském koncertě na Vysoké škole múzických umení v Bratislavě. Jiří Kadavý ml. jako student 3 ročníku oboru sbormistrovství zastává již delší dobu funkci druhého sbormistra vedle prvního sbormistra Josefa Menšíka, který na bakalářském koncertě posílil tenorovou sekci sboru. Jiří Kadavý pro tento koncert nacvičil se sborem některé nové skladby (Ave Maria Patrika Kileena , Exultate Justi Lodovica Grossi da Vidiana, Vyběhla bříza běličká Antonína Dvořáka) a oprášil a do posledního detailu dotáhl řadu již nacvičených skladeb, které v podání Bendlu dlouho nezazněly (Dvořákovy Napadly písně, lidová píseň Mikulecká dědina). Své slovenské premiéry se dočkala i Pálkova Ralbitzská missa, která po 5 letech od premiéry zazněla v listopadu 2009 v kostele sv. Jakuba v České Třebové.
V Bratislavě tehdy zazněla většina částí mše. Do z více něž z poloviny zaplněného velkého sálu "DVORANA" VŠMU si koncert přišli poslechnout nejen Jirkovi přátelé a studenti fakulty, ale i řada jeho učitelů, včetně doc. Ondreja Šaraje, v jehož třídě Jirka sbormistrovství studuje. Dále přijelo Jirku podpořit několik přátel z České Třebové.Jak potvrdil doc. Šaraj, byl koncert Bendlu v Bratislavě nevídaným zážitkem, a to hlavně z toho důvodu, že studenti oboru sbormistrovství zpravidla vystupují spíše s komorními tělesy, složenými z ostatních studentů fakulty a jejich přátel. Aby přijel vystupovat na bakalářský koncert do Bratislavy 41-členný pěvecký sbor z České republiky, tak to tato fakulta dlouho nezažila. Pro Bendl bylo vystoupení na akademické půdě obrovským zážitkem hlavně proto, že bylo zároveň součástí zkoušky, kterou Jirka zvládnul na výbornou. Bendl, ačkoliv pravidelně reprezentuje město na různých pěveckých festivalech, není tolik zvyklý zpívat před odborným publikem.

Před deseti lety byli oceněni sportovci: Denis Špička   Jan Dostál   Monika Simonová - cyklistika,  Martin Voleský - hokejbal, Michal Horáček  Miloslava Keprtová - atletika, Vojtěch Typl - judo, Tereza Bílá Kristýna Černá Lea Johanidesová - baitlon, Lukáš Vondra - šachy, Družstvo dívek ŠSK Gymnázia - gymnastika (Zuzana Slavíková, Tereza Řeháková a Veronika Voleská).
 
Jubilejní 60. zimní karneval v Králíkách byl hodně vydařený

Zimní karnevalový rej masek v Králíkách a spousta další akcí navíc
Téma: "Volné". Program v sobotu 15.2.2020 na Velkém náměstí začal již od 10:00 – stánkový prodej po celý den – zabíjačkové speciality, guláš, trdelníky, frgále a jiné. 14:00 – kulturní program, 17:30 – zahájení - průvod nejen masek za kočárem, ohňostroj (cca 18:45), korzo po městě, kulturní dům Klub Na Střelnici – 19:30 – zábava se skupinou Plazma rock, 22:30 – vystoupení skupiny historického šermu Corporal, 23:00-23:30 – defilé masek a vyhlášení masek. 1:00 – losování o ceny. 
Karnevalové dění pokračovalo potom v neděli 16.2.2020 – Kulturní dům Klub Na Střelnici – 14:00 - dětský karneval – odpoledne plné překvapení s klaunem. Fotografie Luboš Kozel


  • Velký zájem o akci  a nakonec i její šedesátiletá tradice je porovnatelná s českotřebovskou Jabkancovou poutí. zde jde ovšem o celoměstskou záležitost na které se spontánně podílí sdružení k tomu vytvořené, i když starosta města Václav Kubín to má jistě také pod kontrolou. Na posledním snímku Luboše Kozla je společně  vyfocen s hejtmanem Martinem Netolickým. Program je uveden výše a ukazuje, že se neobešel ani bez koncertu, vystoupení skupiny historického šermu a ohňostroje.