Českotřebovský deník 48/2020 (14/2) 
Panorama u Třebovky doznává každým dnem nějaké změny, most se zužuje  


Bourání mostu bylo zahájeno. Počasí přeje, žádná zima vlastně nebyla. Dění na Zámostí sleduje veřejnost velmi pečlivě, snažím se také postupně natáčet každý den nějaké záběry na videozáznam. Tak aby byla demontáž a stavba nového mostu dobře zdokumentována. Fotografie v dnešním deníku: Ing. P. Skopal, V. Vohralíková


Návštěvy v Domově pro seniory opět povoleny od soboty 15. 2. 2020 

Prosíme ovšem návštěvníky, aby respektovali ochranu zdraví našich uživatelů a personálu, a do zařízení vstupovali bez příznaků chřipky, nachlazení či jiné zdravotní indispozice.  Děkujeme za pochopení.

 

Cestománie - Mise ITIBO  


Mateřská škola U Koupaliště, hledá akutně výpomoc do kuchyně.
Jedná se o zástup za nemocnou kuchařku. Info na 736 518 003.

Lokace strachu v České Třebové 

Studuji na Univerzitě Palackého v Olomouci Regionální geografii a v rámci své Bakalářské práce zpracovávám téma Lokace strachu z kriminality obyvateli města Česká Třebová. Svou práci zakládám na sběru elektronických dotazníku, abych měl možnost nahlédnout na problém z pohledu obyvatel města a nešlo jen o suchá fakta z nějakých článků či dokumentů. Prosím tímto způsobem, veřejnost o pomoc a spolupráci. Věřím, že se mi podaří získat co nejvíce relevantních informací. Výsledek může být velmi užitečný také pro obyvatele města i pro samosprávu. Pro práci mám svoje termíny, získaná data potřebuji  vyhodnotit. Proto prosím svou reakci neodkládejte. Tady posílám odkaz na elektronický dotazník: https://www.pocitovemapy.cz/kriminalita-ceska-trebova-2019/
Ondřej Kubát.  (Máme slíbenu možnost zveřejnění výsledků, proto pomáhejme!)


Východní Čechy na veletrzích cestovního ruchu společně

Již pětiletá tradice společné prezentace Pardubického a Královéhradeckého kraje na veletrzích cestovního ruchu pokračuje i v letošním roce. Pod značkou Východní Čechy oba kraje na veletrhu Holiday World v Praze prezentují hrady a zámky obou regionů. Zahájení veletrhu se jako již tradičně zúčastnili oba hejtmani Martin Netolický a Jiří Štěpán společně s krajským radním Královéhradeckého kraje pro oblast cestovního ruchu Pavlem Hečkem.
„Každoročně hledáme společná témata v cestovním ruchu, která rezonují v obou krajích. V minulých letech to byla například vojenská historie, loutkářství, cykloturistika či oslava 100 let vzniku republiky. Pro rok 2020 chceme přiblížit návštěvníkům veletrhů a potencionálním klientům východočeské hrady a zámky. Historických památek je v našem regionu velké množství, většinou ve velmi dobrém stavu a s výbornou nabídkou služeb pro turisty. U nás na území Pardubického kraje prochází několik památek významnou rekonstrukcí, ať se jedná o náš pardubický zámek, hrad Kunětická hora či zámek ve Slatiňanech. Po dokončení  těchto úprav bude úroveň služeb pro turisty opět vyšší včetně nových prohlídkových okruhů,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Hrady a zámky jsou i hlavním marketingovým tématem tohoto roku národní centrály cestovního ruchu CzechTourism. „Již nyní ve spolupráci s touto agenturou připravujeme poznávací cesty pro novináře ze zahraničí na toto téma. Press tripy a cesty influencerů jsou efektivním marketingovým nástrojem pro propagaci destinace a přistupujeme k nim stále častěji,“ sdělila ředitelka Destinační společnosti Východní Čechy Alena Horáková.
Letošní společná expozice je navržena v duchu zámecké komnaty. Doprovodný program pro veřejnost je koncipován tak, aby se zabavily i děti, které budou například moci s princeznou navlékat korálky, vyfotit se s korunkou na hlavě či soutěžit v kvízu o ceny.
Na expozici jsou přítomny všechny turistické oblasti Pardubického kraje se svými aktuálními nabídkami pro rok 2020 i v dalších oblastech cestovního ruchu jako například cykloturistika, turistika, významné akce, ubytovací a stravovací služby atd. Návštěvník si může odnést i nové propagační materiály či mapy.
Veletrh Holiday world 2020 zahájen. Nově v areálu Praha Letňany Již podruhé bez účasti města Česká Třebová jako vystavovatele.
Mezinárodní veletrh cestovního ruchu HOLIDAY WORLD je nejvýznamnější akci svého druhu nejen v České republice, ale i v regionu střední Evropy. Novinkou veletrhu HOLIDAY WORLD bylo od loňska spojení s veletrhem PAMÁTKY – MUZEA – ŘEMESLA, který představil nejzajímavější památkové objekty České republiky včetně církevních památek. Záštitu nad touto výstavou převzalo Ministerstvo kultury ČR. V rámci propojení těchto dvou veletrhů tak došlo k logické synergii mezi památkami a cestovním ruchem - spojení památek a turistiky. Veletrh HOLIDAY WORLD byl opět rozdělen na dny pro odbornou veřejnost (čtvrtek a pátek) a dny, pro laickou veřejnost (sobota a neděle).  Veletrh HOLIDAY WORLD, který se uskuteční v termínu 13. - 16. 2. 2020. Nově v areálu PVA EXPO Letňany.
Zahájení veletrhu se zúčastnila i starostka města Mgr. Magdaléna Peterková, i když naše město  není přímým vystavovatelem a podílí se  na veletrhu jen prostřednictvím expozice Pardubického kraje a destinační společnosti Východní Čechy.  Prozkoumáme-li seznam vystavovatelů, najde zde jenom 5 měst, které zde mají své expozice: Kromě Ústí nad Orlicí, které dokáže financovat expozici díky partnerství s městem Bystrzyca Klodska z dotace od sdružení Glacensis to jsou ještě města Litoměřice, Rakovník, Vyšší Brod a Slaný a pak ještě 7 velkých statutárních města Brno, Děčín, Most, Teplice, Kladno Ústí nad Labem a Liberec. To je potvrzením toho, že je správné, že Česká Třebová dřívější pravidelnou  účast na této akci zrušila. Nakonec i přemístění veletrhu z výstaviště v Holešovicích do Letňan prestiži jistě nepřispělo.

CZ LOKO má novou zakázku pro Srbsko

Srbský státní dopravce Srbija voz, zajišťující v zemi osobní dopravu, svůj vozový park doplní o dvě lokomotivy typu EffiShunter 300. Rozhodlo o tom vítězství českého výrobce CZ LOKO v mezinárodním výběrovém řízení. Podobně jako České dráhy, které jich vlastní dvanáct, je nasadí ve stanicích a depech na posun vozidel a řazení souprav. Dodány budou podle smlouvy v prvním čtvrtletí 2021.
Společnost CZ LOKO typ EffiShunter 300 vyvinula jako nejmenšího zástupce svého produktového portfolia. Jde o dvounápravovou lokomotivu poháněnou spalovacím motorem CAT C13 o výkonu 328 kW s elektrickým přenosem výkonu AC/DC a maximální rychlostí 60 km/h. „Třístovku“ vlastní rovněž české společnosti ČEPRO a VÚŽ a polské Metro Warszawskie.  Více ZDE


Pomůže Národní sportovní agentura?

Financování sportu a modernizace sportovní infrastruktury byly tématem jednání hejtmana Martina Netolického s poslancem a ředitelem Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou. Kromě fungování nové agentury a plánovaných dotačních programech, hejtman prezentoval konkrétní podněty ze strany měst a obcí v regionu.
„Vznik Národní sportovní agentury je velmi očekáván, a proto se na mne v rámci jednání obrací sportovní kluby, ale především starostové, kteří již řeší nebo připravují rekonstrukci či výstavbu sportovní infrastruktury, ať už samostatné či v rámci škol. V tuto chvíli nejsou vykryté obce do tří tisíc obyvatel, což je například případ Proseče, kde se na mne obrátil pan starosta Macháček, který má záměr opravit spádovou tělocvičnu při místní základní škole. V rozpočtových možnostech obce však tato potřebná investice není,“ sdělil hejtman Martin Netolický, kterého Milan Hnilička informoval o připravovaných dotačních titulech agentury, které by měly být vyhlášené v průběhu letošního roku.
Řeč byla také o krajských dotačních titulech a finančních možnostech kraje na financování velkých sportovních investičních akcí. „Ve finančních možnostech kraje není uvolňovat desítky milionů korun na jedno sportoviště, ať už se jedná o halu či stadion. Naší prioritou jsou silnic, nemocnice či školy, které jsou přímo v krajském majetku. Stávající rozpočtové určení daní pro kraje je jednak nevyrovnané a nejsou v něm nejsou zahrnuty prostředky na financování sportu. Vzhledem k této nevyrovnanosti jsme nedávno schválili zákonodárnou iniciativu, která by regionům mohla v souhrnu přidat až devět miliard korun v rámci daňového inkasa,“ sdělil hejtman.