Českotřebovský deník 70/2020 (7/3)    
Bledule v Zádulce u kvetou

Bílé koberce bledulí v chráněné lokalitě Králova zahrada v Zádulce rozkvetly naplno, jaro se už nedá odvolat. Fotografie poslal Pavel Vašata. Ukazují, že tento populární kout je právě čas navštívit. Ať už pojedete vlakem na zastávku Semanín nebo třeba na kole. Bledule rostou totiž v těsné blízkosti značené cyklotrasy Česká Třebová - Semanín - Svitavy. Do lokality značené také jako Farský les je pořádán 21. března odpoledne (tedy právě za 14 dnů) výlet z České Třebová, tzv. "Poděkování za přírodu" VIZ ZDE

Informace z Kulturního centra  

KINO SVĚT
Mimořádně zařazený film V SÍTI uvedeme 12.3. 2020 v 19.00 hod.
 
Bennewitz festival
Předprodej vstupenek na Bennewitz festival byl zahájen 25. 2. 2020.
 
Divadelní předplatné Jaro 2020
Kulturní centrum oznamuje, že Divadelní představení ČAPEK (v rámci divadelního abonmá) je přeloženo na 13. června 2020. Děkujeme za pochopení.

Informace z polikliniky AGEL v České Třebové

Od 1. dubna 2020 budou na poliklinice AGEL sloučeny dvě ordinace praktického lékaře v jednu ordinaci, vzhledem k nedostatku lékařů. Ordinace MUDr. Hájkové a MUDr. Coufalové se slučují,  ordinace MUDr. Hejnochové zůstává.


Skautský (ne)ples vol. 5

Je to opět tady! Skautky ze 4. dívčího oddílu v České Třebové Vás všechny srdečně zvou na 5. Skautský (ne)ples!
Ples se uskuteční v sobotu 4.4.2020 od 19.30 v národním domě Česká Třebová.
Ples je určený nejen skautům a skautkám z širokého okolí, kroj můžete opět nechat doma! Dresscode nezná meze, ale my jako každý rok oblečeme pravděpodobně nějaký ten společenský oděv! Nenechte doma sedět ani kamarády, rodinné příslušníky či další známé… ať už jsou skauti nebo ne, brány našeho sálu jsou otevřeny všem! :)
Cena vstupenky je 150 Kč. Kdo dřív přijde, ten dřív sedí! Letos nebude fungovat zamlouvání lístků přes email předem, ale lístky budou k zakoupení pouze na místě.
Pořadatel a autor textu: Hana Opatřilová – „Čoko“, 4. dívčí oddíl skautského střediska Javor Česká Třebová
www.javorct.cz facebook.com/javorct


Ve Třebové vystoupí poprvé norský soubor 

Snåsa Blandakor & Bendl  - 27. března v 19:00 v Malé scéně
Na koncertě společně vystoupí sbor BENDL, sbormistři Josef Menšík a David Lukáš, klavírní doprovod Blanka Poukarová a sbor SNASA BLANDAKOR z Norska pod vedením paní Ireny Štarman.  
Koncert se koná v Malé scéně dne 27. 3. od 19 hodin,  vstupné: 100,- Kč, senioři, studenti a předplatitelé KPH 50,- Kč
V pozvánce na koncert zaujme především české jméno sbormistryně Ireny Štarman.  jde o bývalou členku českotřebovského  dětského pěveckého souboru Kajetánek, který nedávno slavil své 25.- narozeniny. Osud jí zavál až do výše uvedeného norského města SNASA. A protože stále také navštěvuje Českou Třebovou a tak přišla i nabídka na hostování sboru, který zde vede. A tak se zrodila myšlenka uspořádat v České Třebové další mezinárodní pěvecký projekt.  Přijďte se podávat do Malé scény    na novou česko-norskou premiéru. Mimo partnerství českotřebovského gymnázia se Sigdal Ungdomsskole  v norském městě PRESFOSS, které vzniklo v roce 1998, stvrzené dokonce na nejvyšší úrovni, to je další pouto mezi naším městem a Norským královstvím...

V Ústí přišel na území Perly 02 první investor 

Zastupitelé schválili smlouvu o smlouvě budoucí na prodej příslušného pozemku o rozloze 1 035 m2 za cenu 2,36 milionu korun včetně DPH, tedy za cenu cca 2280 Kč/m2.  Cena vzešla z výběrového řízení a je asi o 5 procent vyšší, než činil minimální požadavek města. Jde o pozemek v centru města v areálu bývalé Perly 01. Definitivní prodej budou zastupitelé schvalovat až po předložení platného stavebního povolení, nejpozději však do dvou let. „Jednou z podmínek výběrového řízení bylo předložení podnikatelského záměru včetně zjednodušené projektové studie. Investor plánuje postavit čtyřpodlažní budovu. V podzemním podlaží bude možnost parkování, v prvním a ve druhém podlaží jsou navrženy prostory pro zdravotnické zařízení a ve třetím je umístěna kavárna. Realizací projektu vznikne moderní zdravotnické zařízení s komplexní léčebnou rehabilitací včetně vodoléčby s rehabilitačními bazény,“ upřesnil připravovaný záměr starosta města Petr Hájek. Přínosem projektu je zejména doplnění současného spektra poskytovaných zdravotních činností. „Stávající rehabilitace je kapacitně natolik vytížená, že tento záměr může pokrýt současnou poptávku, která v našem městě a jeho nejbližším okolí určitě je,“ doplnil starosta města.
 
Je to těžké srovnávat, ale.. 

... chtěl bych přece jenom připomenout podivnou politiku prodejů pozemků z vlastnictví města v minulých letech za velmi nízké ceny a to vlastně bez předložení jakéhokoliv investičního záměru. Byl to vlastně prodej "na požádání". Záměr byl sice na úřední desce vyhlášen, ale bez velké propagace.  Hlavně když si to někdo koupí. Jednalo se přitom  rovinné pozemky typu "ostatní plocha", bez nutnost platit drahé vynětí ze zemědělského půdního fondu v lokalitě Borek. Připomínám např. parcelu na náměstí 17. listopadu po bývalé zbourané důstojnické jídelně SA. Zastupitelé  se zde naposledy v roce 2018 spokojili se slibem, že nový nabyvatel, majitel nedaleké a vlastník přilehlého  prádelny plochu uklidí a  umístí zde reklamní panel. Dodnes se nic nestalo, je tam stejný nepořádek jako byl dříve, kdy se o parcelu "staralo" město. Pouze město získalo pár set tisíc (při směšně nízké ceně150 Kč/m2) a současně přišlo o lukrativní pozemek v čele náměstí v Borku. Exstarosta si to nemyslel a to rozhodlo. Použilo se obligátní zdůvodnění, že prodej přinese nové pracovní příležitosti. Pouze se podařilo do prodeje včlenit předkupní právo pro případ, že by s tím chtěl nový majitel kšeftovat. Jenže to nebyl jediný pozemek, takových bylo více. Nyní byly schváleny nové vyšší výkupní ceny, takže  tímto způsobem už se nejde ve výprodeji majetku města pokračovat...
 
V Litomyšli  vybrali investora na výstavbu nových bytů
(starají se o bydlení)

Dva domy s nabídkou více než 70 nových bytů na ulici Z. Kopala postaví společnost CZ Stavební holding (CZSH) podle návrhu architekta Aleše Buriana. V únoru o tom rozhodli zastupitelé, kteří projekt vybrali s ohledem na počet a rozložení bytů a kvalitu navrhovaných veřejných i společných prostorů.
V letošním roce pravděpodobně ještě výstavba nezačne, ale měla by se vyřídit všechna potřebná povolení. „Nebylo to snadné rozhodování, protože nám přišlo sedm dobrých projektů a zejména ty od CZSH a investora Martina Kubíka byly opravdu kvalitní. Nakonec jsme se rozhodli pro CZSH a návrh architekta Aleše Buriana s ohledem na vysokou předpokládanou kvalitu bydlení i veřejných a společných prostor, chybět nebudou ani místa pro komunitní setkávání a případné komerční využití. Jelikož mají bytové domy stát na pozemku města, tak jsme návrhy před odsouhlasením prodeje hodně připomínkovali. Výslednou cenu nemůžeme ovlivnit, ale i dostupnost jsme samozřejmě řešili a bylo nám přislíbeno, že nové bydlení bude stát v Litomyšli podobně jako v okolních městech,“ řekl k hlasování zastupitelstva starosta Daniel Brýdl. V návrhu architekta Aleše Buriana, který je v Litomyšli podepsaný například pod budovou III. ZŠ a několika sportovišti včetně městské haly, se kromě 75 - 84 bytů o rozložení 1+kk, 2+kk, 3+kk a 4+kk počítá s krytým parkovištěm, výtahem, kójemi pro ukládání věcí, veřejným prostorem či velkými balkóny.


V Luži se brání proti ničení silnic v průjezdním úseku obce.

Nákladní vozy obsluhující stavbu D35 je devastují, zhoršují životní prostředí a zvyšují riziko bezpečnosti občanů
V úterý se uskutečnilo jednání zástupců města Luže, obce Lozice, Pardubického kraje, Správy a údržby silnic Pardubického kraje, Ředitelství silnic a dálnic ČR a dalších účastníků jednání. Hovořilo se o situacích, které nastávají na silnicích z důvodu přetěžování vozovek nákladními kamiony při přepravě materiálu na výstavbu dálnice D35. Zdejší obyvatelé podali petici, jež se zabývá extrémně zvýšenou nákladní dopravou na průjezdních silnicích. Z tohoto důvodu ziniciovali ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec a náměstek hejtmana Pardubického kraje Michal Kortyš úterní schůzku.
Náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš pečlivě sleduje problematiku při výstavbě dálnice. „Je jasné, že dálnice D35 nám v budoucnu usnadní cestování, zkrátí dojezdovou dobu do naplánovaných míst, ale také značně ulehčí krajským komunikacím. Některé z nich jsou v současné době ničeny nákladními vozy, jež obsluhují výstavbu dálnice. Museli jsme dokonce některé z využívaných silnic úplně uzavřít, neboť jejich stav nedovoluje bezpečné užívání. Samozřejmě nechceme, aby tato situace nastala nejenom u dalších krajských komunikací, ale právě i v téměř lázeňském městě Luži a přilehlých obcích. Proto jsme uspořádali toto jednání,“ sdělil Kortyš a dodal: „Hlavním záměrem bylo usednout k jednomu stolu se všemi kompetentními osobami a najít vhodná řešení, jak dále postupovat, abychom vyšli vstříc místním obyvatelům a zároveň si nenechali likvidovat silnice.“
Starostka Luže Veronika Pešinová příchozí seznámila s místní problematikou. Klíčovými aspekty označila kupříkladu havarijní stav komunikace přes místní část Radim. Další diskutovanou problematikou se stal příjezd od Skutče. Zástupce ŘSD ČR Stanislav Král přítomné obeznámil s mírou dopravní obslužnosti v rámci výstavby dálnice a sdělil, že by tudy nákladní vozidla již neměla jezdit v takové míře. Vedoucí odboru dopravy města Chrudim Martin Klimek dodal, že celou situaci nelze zlepšit jen díky úpravám dopravního značení. Například v Lozicích se rychlost měří, ale z dostupných výsledků je známo, že není překračována. Tedy využívání těchto komunikací se stále pohybuje v zákonných mezích. Veškeré problematiky je třeba řádně s časovým odstupem zdokumentovat, aby bylo poničení od vozů mířících na výstavbu dálnice prokazatelné. Poté budou učiněna další opatření.
„Škody na majetku bude možné nadefinovat až po ukončení staveb ŘSD. Správa a údržba silnic Pardubického kraje využívá georadar a laserscanner, díky nimž máme zmapovanou celou silniční síť. Tyto služby nám dopomohou porovnat chátrání našich silnic od počátku až do konce výstavby dálnice,“ řekl ředitel SÚS Pk Miroslav Němec. 
Obyvatelé města Luže a obce Lozice podali petici, jež se týká vysoké intenzity dopravy komplikující přepravu v místním katastru a pohyb chodců. Vysokotonážní doprava mimo jiné ničí komunikace, chodníky, narušuje statiku budov, deformuje fasády, ale především narušuje bezpečnost obyvatel, hlavně dětí. Celá situace se dotýká nejen dopravy a bezpečnosti, také však snížení potenciálu cestovního ruchu a pohybu turistů, v neposlední řadě pacientů a návštěvníků Hamzovy odborné léčebny.