Českotřebovský deník 69/2020 (6/3)   
vynikající výkony MLADÝCH HOUSLISTŮ

V letošním okresním kole soutěže základních uměleckých škol ve hře na housle bude českotřebovskou zušku reprezentovat celkem deset jednotlivců od nulté po osmou kategorii a  jedno houslové duo. Soutěž se uskuteční v úterý 10. března v Letohradě.  Předstupněm bylo uspořádání  veřejného předkola soutěže, které se konalo ve čtvrtek 5. března podvečer. Výkony všech reprezentantů školy ze tříd p. uč. Jitky Novákové a Andrei Markové hodnotila také pětičlenná žákovská porota. Výkony všech byly obdivuhodné, byl to více než hodinový koncert vysoké úrovně. Všech sedm jednotlivců zahrálo své soutěžní skladby zpaměti a bez jediné chybičky. Je to další ukázka velké péče o talentované  mladé houslisty, které se dostává  žákům  zdejší školy. Lze proto jistě očekávat úspěchy v okresním kole soutěže.
Nelze ovšem také zapomenout na vynikající a také obdivuhodný výkon, který na tomto koncertu  předvedly klavíristky Helena Němečková a Milada Hamplová, protože vůbec nešlo o jednoduché doprovody. Za přípravou našich nadějí jsou hodiny společné práce. V okresním kole soutěže budeme všem držet palce. (mm)

AUTORSKÉ ČTENÍ
BLANKA KOSTŘICOVÁ:
HOMELESS

Další díl cyklu druhých čtení. Autorka tentokrát znovu představí svou knihu Ledovcová turistika, přesněji: její druhou část nazvanou Homeless. Čtenáři a posluchači Blanky Kostřicové již znají správný překlad tohoto anglického slova: homelesss je člověk, který je doma v lese.
Autobiografický příběh v kapitolách prozaické skladby. Život na lesní chatě, vysokohorské výstupy, běh na lyžích, literatura, setkávání a různé fatální „ztráty a návraty“, jak zní název jedné kapitoly. Vše propojeno „houmlesáckou“ životní filosofií i stylem hlavní postavy.


V sobotu 29. 2. 2020 se v okolí chaty U Floriána konal již 29. ročník zimních skautských hlídkových závodů - Memoriálu Břeti Hampla.

Memoriál je pořádán 3. chlapeckým oddílem s vydatnou pomocí vedoucích z dalších oddílů střediska Javor. Letošní zimu jsme si moc sněhu neužili, tak jsme ani nepočítali, že by mohl být při závodech sníh, ale ono se tak poslední únorový den stalo. Hlídky tak potkalo jak sněžení, padání krupek a ke konci závodů i drobný déšť. Přesto se pořadatelé ani závodníci nezalekli a v sobotu se U Floriána sešlo na 200 skautů, skautek, vlčat a světlušek, jak z České Třebové, tak i např. z Chocně, Dolní Dobrouče, Žamberka, Vysokého Mýta a Sezemic.Závodu se účastnily tříčlenné hlídky skautů a skautek a šestičlenné hlídky vlčat a světlušek. 
Celý článek ZDE


Vandalé řádili na serpentině

Město Česká Třebová na podzim minulého roku vysadilo více než 70 nových stromů. Jedna z výsadeb proběhla také v serpentinách, kde měly nové břízy doplnit unikátní Alej Maxe Švabinského, která lemuje většinu silnice na Kozlovský kopec. Tři u sebe stojící, čerstvě vysazené stromky však do výše ostatních bříz v této lokalitě již nedorostou, protože se v průběhu minulého měsíce staly obětí řádění neznámého vandala, který je v půli přelomil. Nepřípustnost takového chování je zřejmě všem jasná, proto prosíme občany nejen o ohleduplnost, ale především o zvýšenou pozornost a okamžité nahlášení případného podezřelého chování.


Pro příznivce amatérského divadla: do neděle v Ústí probíhá  Orlická maska

5. — 8. března 2020 Pořadatelé Malá scéna Ústí nad Orlicí, spolek ve spolupráci s DS Vicena za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Pardubického kraje a Města Ústí nad Orlicí. Přehlídka amatérského činoherního a hudebního divadla je koncipována jako krajská soutěžní přehlídka amatérských divadelních souborů dospělých, které ve své inscenační praxi reflektují zákonitosti divadla jako uměleckého druhu a jejichž adresátem je dospělé publikum.  Českotřebováci se přehlídky jako soubor v Ústí neúčastní. Program přehlídky o víkendu:
7. BŘEZNA  10.00 Boj o lucernu (Roškotovo divadlo, hraje DS J. Nepomuka Štěpánka Chrudim)
13.15 Kuba a tři čerti (Malá scéna, hraje DS Vicena Ústí n. O.)
16.00 Postel pro anděla (Malá scéna, hraje DS Duha Hlinsko z.s.)
19.30 Oskar a růžová paní (Malá scéna, hraje SDO Diviš Žamberk)
8. BŘEZNA 
10.00 Tři sestry (Malá scéna, hraje Turnovské divadelní studio)

Informace z polikliniky AGEL v České Třebové

Od 1. dubna 2020 budou na poliklinice AGEL sloučeny dvě ordinace praktického lékaře v jednu ordinaci, vzhledem k nedostatku lékařů. Ordinace MUDr. Hájkové a MUDr. Hejnochové se slučují, přitom ordinace MUDr. Hejnochové zůstává.
 
Na Pracovním setkání Dopravy Pardubického kraje se bilancovalo a plánovalo

Jakých výsledků v dopravě bylo dosaženo v Pardubickém kraji v roce 2019, jaké jsou plány pro rok letošní, nejen o tom se diskutovalo na Pracovním setkání Dopravy Pardubického kraje. Schůzku v Kongresovém sálu Paláce Pardubice uspořádala Hospodářská komora Pardubického kraje ve spolupráci s náměstkem hejtmana zodpovědného za dopravu a dopravní obslužnost Michalem Kortyšem.
Ve středu 4.3.2020 se uskutečnilo jednání na úrovni 1. náměstka ministra dopravy, generálního ředitele ŘSD ČR a ředitele SFDI. Na základě dohody a předložení potřebných dokladů, bude mít možnost Pardubický kraj uplatnit po investorovi za loňský rok vynaložených 12 mil. Kč na odstranění havarijních poruch silnic. Škody způsobené v letošním roce bude Pardubický kraj, respektive Správa silnic, uplatňovat také u ŘSD ČR, které rozhodne o jejich oprávněnosti. CELÝ ČLÁNEK ZDE
Nemocnice Pardubického kraje vyhlásily zákaz návštěv

Na všech odděleních léčebné péče ve všech zařízeních Nemocnice Pardubického kraje je s okamžitou platností vyhlášen zákaz návštěv. Důvodem k tomuto preventivnímu opatření je nepříznivá situace v šíření nákazy COVID-19 v Evropě, zejména v Itálii, a výskyt onemocnění v České republice. Zákaz návštěv se týká všech pracovišť Nemocnice Pardubického kraje, tzn. Pardubické, Chrudimské, Orlickoústecké, Litomyšlské a Svitavské nemocnice. VÍCE ZDE

VÍC PARKOVACÍCH MÍST U NEMOCNICE
NEBO NOVÁ MAGNETICKÁ REZONANCE.  
TAKÉ OPRAVA GYMNÁZIA
(VŠE V CHRUDIMI)

Ráno u starosty Chrudim František Pilný, v poledne v nemocnici, po obědě na Gymnáziu Josefa Ressela a odpoledne ještě beseda se seniory. Takový byl pracovní čtvrtek. A témata? Vytipovali jsme pozemek ve Vlčnovské ulici pro vybudování dalších potřebných parkovacích míst, který přímo navazuje na areál nemocnice. Hovořili jsme také o rozvoji diagnostických metod a případném záměru pořídit po dohodě s ministerstvem zdravotnictví a zdravotními pojišťovnami magnetickou rezonanci. Už se objevuje zájemce ze soukromého sektoru, avšak my jsme přesvědčeni, že pokud má být nový magnet v Chrudimi, tak jako součást veřejné nemocnice akutní péče, která je součást Nemocnice Pardubického kraje. Ostatně diagnostika přímo navazuje na zdravotní péči poskytovanou našimi nemocnicemi. Jedna zkušenost v Chrudimi s vyvedenou diagnostikou mimo nemocnici stačila. Kdysi ji provozovala společnost Dimed přímo v nemocnici, kam byla vyvedena zcela chybným rozhodnutím vedení Chrudimská Nemocnice. Za mého vedení jsme pak složitě diagnostiku vraceli zpět pod nemocnici, kam jednoznačně patří.
A co bylo na gymnáziu? Pardubický kraj jako zřizovatel školy chystá rekonstrukci budovy, která by měla být zahájena během letošního roku a vzhledem k tomu, že je objekt obrovský, obnova přijde na 40 milionů korun. No a nechybělo setkání se studenty o správních a ústavněprávních otázkách (člověk se rád vrátí ke své profesi).