Českotřebovský deník 79/2020 (14/3)
Na distribuci ochranných pomůcek jsme připraveni.
Příští týden bychom mohli začít vyrábět dezinfekce, zní z kraje

V návaznosti na ranní vyhlášení dalších krizových opatření Vládou České republiky a návoz první várky respirátorů pro potřeby Nemocnice Pardubického kraje a.s. a Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje svolal hejtman Martin Netolický jednání Bezpečnostní rady Pardubického kraje. Kraj je ve spolupráci s obcemi s rozšířenou působností připraven distribuovat státem poskytnuté ochranné prostředky. Zároveň připravuje výrobu dezinfekčních prostředků.
„V půl šesté ráno jsme obdrželi 2050 respirátorů kategorií FFP3 a FFP2. Z rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví jsou určené pouze pro infekční oddělení krajských nemocnic a zdravotnickou záchrannou službu. Nadále čekáme na plnohodnotnou zásilku ochranných pomůcek, mezi které samozřejmě nepatří jen respirátory, ale jsou zde také ochranné brýle nebo štíty, rukavice či pláště. Nemůžeme tak debatu zužovat pouze na respirátory,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že kraj v průběhu týdne připravil systém na distribuci potřeb jednotlivým skupinám zdravotnického personálu.
Celý systém spočívá ve spolupráci s 15 obcemi s rozšířenou působností. „Máme k dispozici tři sklady v Chrudimi, Litomyšli a Ústí nad Orlicí. Pod každý tento sklad spadá pět obcí s rozšířenou působností dle místní příslušnosti. Z těchto meziskladů si každá příslušná obec odveze stanovené množství ochranných pomůcek z celkového naskladněného počtu, a ten si odveze do svého obvodu, kde je následně budou vydávat jednotlivým poskytovatelům zdravotních služeb,“ vysvětlil hejtman a předseda Bezpečnostní rady Pardubického kraje Martin Netolický.
Na základě doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR byla vytvořena kaskáda priorit s procentuálním přerozdělením jednotlivým kategoriím zdravotnického personálu. „Sedm procent dostane zdravotnická záchranná služba, 38 procent krajské, městské a soukromé nemocnice v akutní, následné péči a pobytových sociálních službách. Dále 12,5 procenta získají praktičtí lékaři a praktičtí lékaři pro děti a dorost, 14 procent stomatologové, 21,5 procenta ambulantní specialisté a sedm procent lékárníci,“ vyjmenoval jednotlivé skupiny a počty pro přerozdělení hejtman Martin Netolický s tím, že je připravena tabulka, která ihned po zadání konkrétního počtu vypočítá, kolik prostředků ten či onen poskytovatel získá.
Kromě ochranných pomůcek řeší kraj také zajištění osobních dezinfekčních prostředků ve spolupráci s krajskou Střední průmyslovou školou chemickou v Pardubicích a Univerzitou Pardubice. „Jsme v kontaktu s panem ředitelem Ptáčkem, který avizoval možnosti výroby dezinfekce. V tuto chvíli řešíme jak suroviny, tak výrobní kapacity a nezbytné certifikace. Stejně tak jsme oslovili Fakultu chemicko-technologickou Univerzity Pardubice, které je po upřesnění detailů také připravena pomoci,“ řekl hejtman.


Doporučení pro návštěvy obyvatel domu s pečovatelskou službou

Vážení návštěvníci, snažíme se chránit obyvatele DPS před onemocněním COVID-19 způsobené koronavirem, proto Vás žádáme o součinnost a pomoc při jejich ochraně. Prosím, respektujte níže uvedená doporučení:
Zvažte nezbytnost návštěvy, případně návštěvy omezte; využívejte častěji telefonický kontakt – pamatujte, že na druhou stranu je důležité být se svými blízkými v kontaktu!  Při kontaktu se svými blízkými seniory – obyvateli DPS–– dodržujte, je-li to možné, vzdálenost minimálně 2 metry, nepodávejte si ruce, nelíbejte se!
Používejte roušky – nemáte-li je, použijte jakékoliv jiné krytí úst a nosu (například šátek, roura na krk, …)
Jste-li nachlazeni, nevstupujte do budovy!
Používejte dezinfekční prostředky na ruce.  Kontakt pro další informace: Magdaléna Peterková, tel. 603 814 293
Děkujeme, že společně s námi chráníte zdraví našich blízkých!!!
JUDr. Magdaléna Peterková, Ph.D. ředitelka (Sociální služby Česká Třebová)
 
První respirátory  v centrálním krajském skladu ochranných pomůcek.

V sobotu 14. března v časných ranních hodinách dorazila do centrálního skladu osobních ochranných pomůcek v Chrudimi první várka respirátorů FFP3 a FFP2. Celkově jich na Pardubický kraj připadá 2050 a jsou z rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví určené pouze pro infekční oddělení krajských nemocnic a zdravotnické záchranné služby. Další zásilka je očekávána v příštím týdnu.
„V průběhu celého týdne jsme se snažili připravit jak skladovací prostory v areálech našich nemocnic, komunikovat se starosty obcí s rozšířenou působností, ale také profesními zdravotnickými organizacemi, abychom zajistili co nejrychlejší distribuci ochranných pomůcek do území. Z rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví je první várka respirátorů FFP3, kterých je 1538, a kategorie FFP2, jichž dostaneme 512, určena pouze pro infekční oddělení krajských nemocnic a zdravotnické záchranné služby. Tato první zásilka tedy není určena pro distribuci do regionu, ale čekáme a jsme plně připraveni na další zásobování, které by podle našich informací mělo přijít příští týden,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Vítězství v soutěži odborných dovedností získali žáci Vyšší odborné školy a Střední školy technické z České Třebové na poslední chvíli.

Ve dnech 10. - 11. 3. 2020 se ve Střední škole strojírenské a elektrotechnické v Nové Pace měla uskutečnit soutěž odborných dovedností oboru Elektrikář slaboproud 2020. Krátce po zahájení její praktické části vláda České republiky rozhodla, od 11. 3. uzavřít základní a střední školy z důvodu koronaviru. Co dělat s již zahájenou soutěží? Hodnotící komise, s předsedou soutěže v čele, se dohodla, na úpravě jejího průběhu. Z dvoudenní soutěže se stala soutěž jednodenní a tedy ještě náročnější než jindy. Žáci měli v upraveném čase vyrobit a naprogramovat LED kostku a vyplnit náročný test. Soutěž a její hodnocení se tak protáhlo do pozdních večerních hodin. Unaveni ale šťastni byli kluci, když se dozvěděli, že Jirka Pražan získal první místo v jednotlivcích a společně s Adamem Machálkem třetí místo v družstvech. Z technických důvodů nebyly výhercům předány ani ceny. Ty budou zaslány později poštou. První místo zajistilo Jirkovi účast na celorepublikové soutěži České ručičky. Oběma klukům patří velké díky!
AD: Poničený trávník na stadionu na Skalce

Současný stav travnaté plochy na atletickém stadionu je zřejmě způsoben předčasným užívání trávníku stadionu na Skalce (již od 20.února) v době, kdy při častých deštích nebyl na velké zatížení připraven. Nakonec ani rozpis využití na webu Eko Bi nenapovídá, o tom, že by měl být nějak intenzivně využíván, i když zde je "zamluveno" využití trávníku i během zimy.
Smlouva o zajištění provozu atletického stadionu, dodatek smlouvy a schválený provozní řád 
Z výše uvedeného vyplývá, že jediný smluvní vztah k zajištění provozu atletického stadionu existuje mezi vlastníkem - městem Česká Třebová a městskou společností Eko Bi. Ani mezi zveřejněnými smlouvami (s hodnotou nad 50 tisíc Kč) společnosti Eko Bi není žádná smlouva uzavřená s FK Česká Třebová, ze které by vyplývala nějaká smluvní povinnost FK pečovat o stav travnaté plochy stadionu na Skalce. Provozní řád počítá s možností omezit sportovní činnost  např. vlivem povětrnostních podmínek, zabývá se i možností poškození a řeší to následujícím způsobem:
Za provoz atletického stadionu je zodpovědný provozovatel. O způsobilosti městského stadionu k provozování sportovní činnosti (např. vlivem povětrnostních podmínek) rozhoduje provozovatel. Provozovateli stadionu je nutné nahlásit neprodleně zjištěné závady nebo  nehody vzniklé v areálu stadionu. Město Česká Třebová nebo provozovatel  si vyhrazují právo uzavření části nebo celého areálu stadionu z  provozních důvodů. Všichni návštěvníci atletického stadionu berou na  vědomí, že areál stadionu včetně jeho vybavení používají výhradně na  vlastní nebezpečí. Provozní řád atletického stadionu je závazný pro všechny fyzické i právnické osoby, které se v areálu stadionu zdržují nebo v něm vyvíjejí  sportovní činnost. V případě poškození zařízení nebo vybavení atletického stadionu nese návštěvník, který škodu způsobil, plnou odpovědnost za náhradu škody.
Ve schváleném provozním řádu je tedy vše jasné, odpovědnost leží především na provozovateli. Nicméně je zde ještě schválený dodatek smlouvy, ve kterém je však dopsán (po schválení provozního řádu vlastně dodatečně) text, který lze vysvětlit i jinak: "Vlastník bude hradit provozovateli údržbu travnatých ploch (travnaté plochy sloužící jako dopadové sektory pro vrh koulí a hod oštěpem, případně pro kolektivní sporty) podle skutečných nákladů". V této větě je možné najít kolizi s výše uvedeným provozním řádem. Pokud mají být za údržbu travnatých ploch z uvedených důvodů účtovány městu další náklady, je nezbytné, aby také město stanovilo za užívání sportovních ploch přiměřené úhrady.


Florbalové soutěže končí, nekoná se finále superligy mužů i extraligy žen,  mnoho soutěží končí beze změny složení - nikdo nepostupuje a nikdo nesestupuje.

KDYŽ SE JEŠTĚ HRÁL FLORBAL
Z posledních turnajů FbK Orlicko-Třebovsko v regionální lize mužů

V sobotu 29.2. se muži vydali do Pardubic obhajovat druhé místo v tabulce. Jako první je čekal tým ze Dvora Králové, se kterými se jim nedaří a druhý zápas byl přímý souboj o druhé místo se Rtyní.
FbK Orlicko-Třebovsko vs. TJ Sokol Dvůr Králové n. L 6:1 (3:0,0:1,3:0)
Hráčům ze Dvora jsme chtěli odplatit poslední porážku. To se nám dařilo hned v první třetině, když otevřel skóre z nařízeného trestného střílení Vojta Šmíd. Do konce prvního klaksonu se trio Horák J., Jurco, Šmíd prosadili ještě dvakrát, které přispělo k našemu uklidnění. Soupeř svoji hru zaměřil na lobovanou, se kterou se naši obránci skvěle popasovali. Postupně jsme náš náskok navyšovali a úspěšně dokráčeli do vítězného konce. Branky: 5:58 Šmíd, 7:28 Jurco (Šmíd), 13:10 Šmíd (Jurco), 32:36 Zlesák (Machatý), 39:49 Vaněk (Langer), 43:42 Horák J. (Jurco) Vyloučení: 1:2 Využití: 0:0
Orel Rtyně v Podkrkonoší vs. FbK Orlicko-Třebovsko 5:5 (3:0, 1:2, 1:3)
Druhý zápas byl již zmiňovaný souboj o druhé místo v tabulce zajišťující přímý postup do Divize mužů. Lépe začal soupeř, který nás přehrával v osobních soubojích a měl větší touhu po vítězství. Výsledkem bylo tříbrankové manko. Do druhého dějství jsme vstoupili s odhodláním vrátit se do utkání. Hned v úvodu jsme konečně vstřelili branku, ale naše snažením nám soupeř z přesilovky překazil a odskočil zase na tříbrankový rozdíl. Ke konci druhé třetiny jsme snížili, což nám vlilo do žil nový elixír. V poslední třetině jsme byli lepší a třemi brankami jsme se dostali do vedení. To jsme bohužel nedokázali udržet, a tak jsme se rozešli smírně. Branky: 16:46 Šmíd (Jurco), 22:59 John (Langer), 30:59 Horák P. (Langer), 34:40 Šmíd (Horák J.), 37:31 Čížek (Horák P.) Vyloučení: 2:3 Využití: 1:0
 
Turnaj II. ligy žen ve Slatiňanech 29. února

Fbk Orlicko Třebovsko vs. FC  Dynamo Pardubice 10:5 (4:3,4:2, 2:0) 
V prvním utkání dne nás hned v úvodu FC Dynamo Pardubice překvapilo svou tvrdou hrou. Ihned se jim podařilo vstřelit první gól v zápase do naší branky. V páté minutě odpověděla rovnou dvěma góly Lucie Kubištová a vzápětí trefila branku Andrea Šedová. Atmosféra zápasu byla velmi vyhrocená a na chvíli jsme se nechaly touto hrou strhnout. Po chvíli se ale náš tým zachoval sportovně a nechal rozhodčí, aby potrestal chování i tvrdou hru Dynama sám. První dvě třetiny byly bohaté na góly na obou stranách. Dynamo šlo hodně na tělo, ale nás neodradilo dávat góly. Stav utkání byl velmi vyrovnaný a zápas byl náročný. Nenechaly jsme se zahnat do kouta a přidávaly ukázkové góly do pardubické brány. Dvě vyloučení hráček Dynama se nám nepodařilo využít. Tento zápas byl ve velkém napětí, ale díky zachovanému klidu všech hráček jsme si ze zápasu odnesly výhru.
Vyloučení: 1:3 Využití: 0:0 Branky: 04:13 Lucie Kubištová (Karolína Kovářová), 04:25 Lucie Kubištová (Lucie Fárníková), 04:43 Andrea Šedová (Šárka Nádeníková), 08:29 Lucie Kubištová (Eliška Jiroušková), 16:58 Lucie Fárníková (Lucie Kubištová), 19:04 Andrea Šedová (Lucie Baciu), 19:15 Klára Jebousková, 28:36 Karolína Kovářová (Zuzana Horáčková), 43:52 Zuzana Horáčková (Klára Jebousková), 44:23 Klára Jebousková (Šárka Nádeníková).
 
SK Slatiňany vs. FbK Orlicko Třebovsko 6:6 (4:5, 1:0, 1:1)
Ke druhému zápasu jsme nastoupily proti SK Spartak Slatiňany. Zápas se od první minuty jevil jako vyrovnaný. Góly padaly do obou branek. Ženy ze Slatiňan hrály opravdu dobře, tým měly posilněný novými hráčkami, které spolu v útoku dobře fungovaly a předvedly dobré kombinace. První třetina skončila o jeden brankový rozdíl v náš prospěch. Slatiňany využily naší početní nevýhody a takzvaně nás chtěly „uběhat“. Síly nám sice ubývaly, ale výhry jsme se nechtěly vzdát. Pro fanoušky to byl velmi zajímavý zápas stejně jako pro nás, protože se jednalo o poctivý florbal. Za celou druhou třetinu padl pouze jeden gól a bohužel do naší branky. Do poslední třetiny jsme šly s odhodláním, že necháme na hřišti „všechno“. Z celého zápasu byla u našeho týmu cítit bojovnost a týmovost. Všechny góly byly přesně mířené do branky. Ve čtvrté minutě třetí třetiny jsme dostaly gól od Slatiňan, díky kterému jsme se dostaly do tíživé situace. Štěstí se na nás usmálo, když v čase 39:33 byla faulována hráčka Lucie Fárníková a za faul úspěšně proměnila trestné střílení. Zápas se vystupňoval do rychlého kolotoče. Posledních šest minut zápasu, nikdo z týmů nedokázal skórovat a proto si zaslouženě oba týmy odnesly domů po 1 bodu. Výsledek druhého zápasu určitě ovlivnila tvrdá a rychlá hra prvního zápasu se spoustou branek. Hra SK Spartak Slatiňany byla nad očekávání překvapující jak v rychlosti, tak i v taktice.
Vyloučení: 1:1, Využití: 0:0
Branky: 05:45 Klára Jebousková (Lucie Fárníková), 06:10 Lucie Baciu ( Zuzana Horáčková), 08:24 Zuzana Horáčková (Lucie Baciu), 12:24 Zuzana Horáčková (Lucie Baciu), 13:52 Lucie Baciu, 39:33 Lucie Fárníková (trestné střílení).