Českotřebovský deník 80/2020 (15/3)  
Slovo starostky k aktuální situaci

Vážení spoluobčané, v souvislosti s vyhlášenými opatřeními vlády si dovoluji na Vás apelovat, abyste respektovali všechna omezující opatření, nepodceňovali dodržování základních hygienických pravidel  a byli zodpovědní ke svému okolí, k sobě i ke svým blízkým. Jedině tak lze předcházet případnému přenosu onemocnění COVID-19 i v našem městě.
S kolegy krizového týmu monitorujeme situaci, jsme v kontaktu s Pardubickým krajem, s panem hejtmanem, s tajemníkem Bezpečnostní rady Pardubického kraje, s hygienickou stanicí a v neposlední řadě se starosty  nejen okolních obcí.
Kromě přijatých opatření, která neustále aktualizujeme v závislosti na situaci, připravujeme ve spolupráci s Junákem, spolkem Za jeden provaz a dobrovolníky systém pomoci seniorům především s donáškou potravin a hygienických potřeb. Budeme Vás neprodleně informovat. Prosím, sledujte  webové stránky města, Facebook a internetový Deník, kde pro Vás budou zveřejňovány i další aktuální informace.  Vážení spoluobčané, spoléhám na Vaši zodpovědnost a vzájemnou pomoc.  Děkuji Vám.  Magdaléna Peterková
 
Informace pro pacienty interní ambulance a diabetické poradny Dr. H.Fialové:

Prosím pacienty,aby nenavštěvovali ordinaci, pokud mají projevy infekce dýchacích cest. Pokud máte léky, lze návštěvu ambulance odložit, zejména u pacientů pokročilého věku či pacientů se sníženou obranyschopností. Jsme .k dispozici samozřejmě i na telefonu a  lze posílat  recepty elektronicky na telefon a poukazy na insulinové jehly a proužky ke glukometru poštou. Samozřejmě je možné i vyzvednutí receptů a poukazů  přímo v ordinaci někým ze známých či příbuzných. Přeji zdraví a sílu. MUDr.Hana Fialová
Poskytovatelé sociálních služeb v kraji dostanou prvních 4089 ústenek

kromě lékařů v nemocnicích, posádek zdravotnických záchranných služeb, ambulantních lékařů, stomatologů či lékarníků je nutné vybavit ochrannými prostředky také pracovníky v sociálních službách. Necelých 4100 kusů ústenek by měl kraj pro poskytovatele sociálních služeb získat v nejbližší době. V průběhu neděle již dostal kraj ze Správy státních hmotných rezerv 500 respirátorů kategorie FFP3 pro Nemocnici Pardubického kraje a.s. a Zdravotnickou záchrannou službu Pardubického kraje.
„V rámci systému distribuce a přerozdělování konkrétních počtů ochranných pomůcek počítáme samozřejmě také s poskytovateli sociálních služeb v kraji bez ohledu na zřizovatele a druh této služby. V neděli odpoledne jsme byli Ministerstvem zdravotnictví informování, že na náš kraj bude pravděpodobně ještě v neděli doručeno 4089 kusů ústenek, avšak bližší informaci prozatím nemáme. Krajský odbor sociálních věcí do pondělního dopoledne dopracuje vnitřní distribuční systém včetně určení priorit zásobování. To bychom zahájili neprodleně po tomto upřesnění,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
 
Testy na koronavirus mohou provádět také v Pardubicích a v Litomyšli
K testování však musí být pacient indikován lékařem !

pátek odpoledne získaly nemocnice v Pardubicích a Litomyšli povolení Národní referenční laboratoře provádět testy na koronavirus. Mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová však apeluje na veřejnost, aby lidé do nemocnic bez předchozí telefonické konzultace s praktickým lékařem nebo krajskou hygienickou stanicí nechodili. K  testu na koronavir musí být pacient indikován krajskou hygienickou stanicí nebo lékařem infektologem, sám si vyšetření a test zaplatit nemůže. Znovu prosíme spoluobčany, aby v případě podezření na koronavirus se snažili se telefonicky kontaktovat svého praktického lékaře, linku 112 nebo přímo krajskou hygienickou stanici. Podle mluvčí se po zveřejnění informace, že nemocniční laboratoře mohou vyhodnocovat odběry na koronavirus, se zejména v Litomyšli objevila řada lidí, kteří se chtěli nechat otestovat.
Získané  povolení, znamená podle Kateřiny Semrádové pouze tolik, že vzorky nebudou muset zasílat mimo Pardubický kraj.
 
K pozitivním testům na koronavirus v Pardubickém kraji

Vzhledem k reakcím v komentářích na FB  budu nadále komunikovat pouze za celý Pardubický kraj, celková čísla s upřesněním na okresy s tím, že příslušný starosta ORP  informován bude přímo dle dohody. K nedělní 11. hodině máme v Pardubickém kraji celkem 5 případů, avšak oproti včerejšímu dni nejde o nárůst. Jeden z pozitivně testovaných byl veden pod Královéhradeckým krajem, kde došlo k odběru vzorků, avšak má trvalý pobyt v Pardubicích. Situace je tedy taková okres Ústí nad Orlicí 2 případy (zde došlo také k administrativní chybě z hlediska přesného místa), Svitavy 1, Pardubice 2. O aktuální situaci budu nadále informovat prostřednictvím osobního profilu na FB, který spravuji osobně (nepotřebuji k tomu žádný tým), proto je kdykoliv k dispozici. FB Martin Netolický.
V blízkém okolí  (na ORP Ústí n.O.) jde o manželský pár s cestovatelskou anamnézou, který se vrátil ze zahraniční dovolené.  Další 2 případy byly pak podle údajů v regionálním webu ještě zjištěny v neděli odpoledne na Svitavsku. Bohužel i zde měli ve svém okolí další blízké a tak uvidíme, záleží na tom, jak dodržovali karanténu... Celkem by tedy mělo být v neděli večer kraji sedm pozitivních výsledků ...


Na parkovišti pod Peklákem roste malý cykloareál  pro děti   

Zatím zde na oddělené části zatím často prázdného parkoviště vyrůstá za hradbou červenobílých zábran jednoduchá překážková dráha pro malé cyklisty. Je to plocha bezpečně oddělená od dopravy a umožňuje, aby se zde děti naučili jezdit na kole pod dohledem  a bez obav, že vletí někomu pod automobil. 
Proto se i ze zastupitelského sboru ozývají hlasy  volající po prozatímním  využití části plochy parkoviště jako dopravního hřiště. Po zakoupení mobilní použitelné výbavy by zdejší plocha mohla dobře pro tento účel posloužit. Skladovací místo pro výbavu v buňkách pod sjezdovkou se nabízí. Pro pořízení výbavy dopravních hřišť byla dotace z Pardubického kraje. To, že v České Třebové žádné dopravní hřiště nemáme je skutečně velký nedostatek. Je to sem sice ze města kousek cesty, ale zatím nic jiného nemáme... 
Pod Peklákem máme nejen parkoviště, ale i minikemp, který má již plně funkční přípojky na elektrickou energii pro přistavené vozy.  Pomocí instalovaných a plně funkčních automatů si zde můžete předplatit odběr elektřiny pro  své potřeby, ceník je stanoven v částce 8 Kč/ 1 kWh.  Kempující sportovci moji k dispozici sociální zařízení  v blízké budově bufetu, vybudované přístřešky.  Nakonec zima ustupuje a  letní sezóny se blíží.
Zatím však ve vybavení kempu  není jakékoliv sanitární zařízení, tedy sprchy. Nejjednodušší by bylo pořízení tzv. "sanitárního kontejneru, kde by byla k dispozici  teplá voda do sprch opět díky automatu (např. v částce 30 Kč/ 3 minuty), tak aby byl kemp vybaven na úrovni 21. století.Podobná zařízení jsou i na jiných lokalitách připravených pro bikery. Právě současná situace ukazuje, že základem všeho ej řádná hygieny. nebude-li zajištěna, tak sem jistě nikdo kempovat nepřijede....


OPRAVY V ROČENCE 2020

Prosím, opravte si v ročence tyto informace:
str. 100 - Změněné ordinační hodiny stomatologie v budově Teza:
STOMATOLOGIE
 
ordinace MUDr. Ireny Štanclové
MDDr. Monika Vaníčková, tel. 465534 555, 724 399 173
Po, Čt 7:00-17:00       Út 7:00-15:00
St 7:00-13:00              Pá 7:00-12:00
 
MUDr. Jiří Štancl, tel. 465 530 247
Po, Čt 7:00-16:30       Út 7:00-13:00
St 12:00-18:30            Pá 7:00-12:00
 
MUDr. Anna Drdová, tel. 465 530 249
Po 7:00-15:00             Út 7:00-14:00
St 7:00-17:00              Čt 7:00-13:00
Pá 7:00-12:00
 
STOMATOLOGICKÁ LABORATOŘ
MUDr. Ireny Štanclové, tel. 465 530 248
Po-Čt 7:00-15:00        Pá 7:00-12:00
 
Dále si, prosím, opravte:

str. 83 a 84 (dole) - Tradiční akce roku 2020 (nikoliv 2019)
str. 91 - KULTURNÍ CENTRUM - PLÁN 2020 (nikoliv 2019)

Ještě k ročence

Nelze zde najít kontakt na kožní ambulanci. Vysvětlení  je zřejmě v tomto sdělení: "Vzhledem k nízké kapacitě pracoviště neobjednáváme nadále žádné pacienty. Děkujeme za pochopení."   https://poliklinika.agel.cz/ceska-trebova/ambulance/kozni-ambulance.html
 
250 let restaurace na Horách

Akce svolaná k této příležitosti na pátek 13. března ze z pochopitelných důvodů nemohla konat a byla odvolána. Podobně byl zrušen seminář pro pamětníky, který  měl toto  znamenité výročí připomenout.  Obojí bylo jistě odloženo na "lepší časy", doufejme, že stávající situace bude vyřešena pokud možno co nejdříve. K uvedenému výročí připravujeme výroční připomenutí ve videomagazínu - speciálu, který by měl být dokončen během jara. Hory u České Třebové mají totiž velmi zajímavou historii a pamatují možná lepší časy než byly v posledních letech. A čtvrt tisíciletí existence zdejší hospody je třeba řádně připomenout, tak dlouhou doloženou historii nemá žádné jiné pohostinství v našem městě i okolí
 
Nejprodávanější lavičky pro seniory teď zlevnili a doprava je zdarma.

https://www.zahradni-lavicky.cz/lavicky-pro-seniory/
 
Byla jsem odpoledne u rotundy a protože bylo nádherně, sedla jsem na lavičku a chytala přes půlhodiny bronz. Nohy mi klimbaly ve vzduchu, protože již tak vysoká lavička je ještě na vyvýšeném soklu.
 
Lavička je dobrá pro lidi od 180 cm výš. Ale pro babičky 150 cm naprosto nevhodné. A to mám  o něco víc. Nohy a záda mě bolí ještě teď.
A tak pěkně se tam na původních lavičkách rozjímalo. Nevím, proč se ti, kteří je vyrábějí a instalují, se neporadí se svými prarodiči. Problém je v tom, že to není na rovině. Na fotce to tak vidět není, ale cestička je níž a vyvýšená lavička je tudíž ještě výš.
Na výrobní tu firmu jsem napsala a tohle mi odpověděli:  "Z fotografie je vidět, ze instalace neni zdařila, ta bohužel nebyla v naší režii a nedokážeme pochybení mistních montažníků ovlivnit. Lavičky senior dodáváme ve třech výškách sedáku, zde mohla byt použita nejmenší nebo měla byt jinak provedena instalace - betonáž.   Mrzí mě, že to poté hází špatné světlo na naši firmu." Ing. Baksa PROFIBA s.r.o. Dolní Loučky. (VV)

Před deseti lety přátelé muzea ještě doufali že získají vlastní budovu

Městskému muzeu Česká Třebová se poprvé od jeho založení rýsovala v roce 2010 možnost získat vlastní, vyhovující a pro muzejní účely uzpůsobenou budovu. Pro tento záměr pracovnice muzea připravili projekt expozice, která by měla být moderní, interaktivní a přitažlivá pro všechny věkové kategorie. Její název zněl  „Dopravní křižovatky aneb do České Třebové vlakem, velorexem, letadlem i lodí“ a s jistou mírou  nadsázky předtsavil - čtyři dopravní kanály, které jsou pro Českou Třebovou příznačné či nějak spjaté s její historií. Jde o dopravu železniční, silniční, lodní i vzdušnou....
Dnes po deseti letech jsme chytřejší  a víme, že to dobře dopadlo, máme muzeum jako jsme n ikdy neměli a dokonce se současně připravuje rozšíření "venkovní" expozice, tedy přístavba "velorexárny", která by měla dále význam muzea v rámci republiky zvýšit. Doufejme, že to také dobře dopadne... (mm)