Českotřebovský deník 86/2020 (21/3) 
Respirátory pro lékařské ordinace a pracovníky lékáren k vyzvednutí v neděli

V průběhu soboty 21. března byla dovezena dodávka 571 ks respirátorů třídy FFP2. Jsou určeny pro praktické lékaře, stomatology, ambulantní specialisty a pracovníky lékáren. Uvedení poskytovatelé zdravotních služeb si mohou svůj příděl vyzvednout ve vestibulu hlavní budovy MěÚ na Starém náměstí již tuto neděli od 8:00 do 12:00 hodin, nebo od pondělí v rámci standardní provozní doby MěÚ. 
 
Hygiena doma 

Důležité informace najdete ve videu na tomto odkazu ZDE
 
Poradna pro obecní samosprávy  k problematice koronaviru 

https://www.poradnaproobce.cz/50-dotazu-koronavirus/?fbclid=IwAR0bMd3wQI8cWyaxfUg0rggMgSm3FWBdXqpkCThekQMxAXfOVaeYpg3Rrao
 
Centralizace řízení železničního provozu se do dnešní situace nehodí

Nákaza kontravirem u výpravčího zastavila provoz  ve stanici Rosice nad Labem, na trati, tedy ve směru do Hradce Králové a do Chrudimi. Provoz byl zastaven v pátek ve tři odpoledne, částečně obnovit se ho povedlo večer - pouze ve směru z Pardubic do Hradce. Ve směru na Chrudim, konkrétně v úseku Pardubice - Medlešice vlaky nepojedou ale až do nedělní půlnoci. Vlaky nahradily autobusy.
Stanice v Rosicích prochází dezinfekcí, hygienici navíc poslali do karantény všechny zaměstnance, kteří s nakaženým výpravčím přišli do styku. Správa musí nejdřív najít jiné výpravčí, pak teprve obnoví spojení mezi městy.
Existuje obava, že k nákaze dojde i na centrálních dispečerských pracovištích v Praze a Přerově. Pokud by se tak stalo a byla by nařízena karanténa ostatních pracovníků, je to prakticky konec železničního provozu,“ sdělil předseda Aliance drážního provozu Jan Zazvonil taktéž serveru zdopravy.cz  (Podle idnes.cz)

Ranní nákupy v poklidu

Patřím do kategorie seniorů, proto  musím brzo vstávat.  V Bille moc lidí nebylo, u pokladny 5-6 důchodců. Dál jsem to vzala přes Quanto.  Taktéž žádné davy, pult a pokladny chráněné plastovou fólií, u pokladny 5 lidí a dozvěděla jsem se také že ráno v Kauflu ani noha. (Když není akce, není noha?). Směruji do Diskontu, je cca půl 9. Jen tam musí každý příchozí  použít na ruce dezinfekci a je tam též informace co a jak a k dispozici jednorázové rukavice. Lidí také málo, u pokladny jsme byly 3. Schválně jsem tam šla ještě po půl 11. Lidí ještě míň. Prodavačka mi řekla, že tam  po ránu žádné davy nebyly, ale důchodci chodili i po 9, což mohlo být tím, že se k nim nedostala informace o změně důchodcovské doby. ještě v pátek přes den však v TV běžela stále informace, že pro důchodce jsou obchody od 10-12. Takže trochu zmatečné... Také v sobotu byly nákupy klidné, prodavačky ochotné, je třeba ocenit jejich  práci v době, kdy je všechny potřebujeme. (VV)
 
Krizová linka důvěry řeší obavy lidí z koronaviru 

 Koronavirová nákaza šířící se Českou republikou proměnila práci na krizové lince důvěry. Na pracovníky Modré linky se stále častěji obracejí lidé, kteří řeší obavy z budoucnosti a pociťují úzkost z obtížné a nejisté situace.  Odborníci doporučují, že jen vyslovení obav a svěření se druhému člověku pomáhá. 
Pracovníci krizové linky důvěry jsou v pohotovostním stavu denně od 9 do 21 hodin. Služby Modré linky jsou aktuálně posíleny a cílem je být co nejvíce k dispozici pomocí telefonů, e-mailů, Skypu či chatu. Lidé se na linku mohou obracet bezplatně a anonymně, vždy je dodržován Kodex pracovníků linek důvěry.  V současnosti Modrá linka zaznamenává telefonáty, chaty a e-maily týkající se aktuální situace související s koronavirovou nákazou. Lidé musí zůstat doma, a ne vždy je to prostředí, ve kterém se cítí dobře, mnohdy na ně doléhá samota a někdy jsou vyčerpávající rodinné vztahy. Izolace od společenského ruchu či možnosti každodenních aktivit je pro mnohé velká psychická zátěž.
Pracovníci krizové linky důvěry doporučují všem těm, kteří prožívají těžké chvíle, aby se svěřili a nebáli se promluvit si s tím, komu důvěřují a je jim blízký. Pokud to z nejrůznějších důvodů nelze, potom lze vytočit telefonní číslo Modré linky. Lidé by neměli cítit ostych ani obavy a uvědomit si, že konverzaci mohou ukončit kdykoliv.
Kontakty jsou uvedeny na www.modralinka.cz Telefony dostupné každý den od 9. do 21. hodiny - 608 902 410, 731 197 477  a Skype: modralinka help@modralinka.cz  chat.modralinka.cz (nyní otevíráme chatové místnosti každý den od 12. do 21. hodiny
 
Hlášení rozhlasu

"Odpoledne něco říkali, ale co nevím,"  říká poměrně dost lidí.  Rozhlas má  význam hlavně pro venku přítomné lidi, a těch je nyní minimum. Díky odrazům a interferenci zvuku  není v některých místech zcela rozumět. Jde však o zprávy, z webu města, možná upravené pro lepší srozumitelnost. Myslím, že čtení zpráv je zajištěno velmi profesionálně, zprávy se  vysílají do systému opakovaně v cca dvouhodinových  intervalech vždy v celou hodinu.  Když se tento rozhlas předloni pořizoval, nikdo netušil, že bude brzo tak moc potřeba. Obvykle byl využit jen pro realizaci zkoušky sirén. Nyní je v ostrém a velmi potřebném režimu. Investice se vyplatila. Zprávy se týkají aktuálních problémů prevence před koronavirem a  jsou zde také pokyny pro službu NÁKUP DOMŮ. Navíc byl ještě v pátek 20/3 doručen  do domácností leták s informací o nákupu domů. Někteří jej však dostali dvakrát, jinde doručen nebyl, jsou místa, kde  to dobře nefunguje. 
Je sympatické, že roznášecí služba se zajímá o místa, kde doručování nebylo dobré ve snaze systém zlepšit, někdy jsou totiž vchody do domů poměrně "dobře schované".  Službu zajišťují dobrovolníci (skauti a skautky). Pokud  někde konkrétně vznikl "doručovací" problém, tak napište na  mail mikolecky@probit.cz   nebo sms na 604 685 835, informaci předám na potřebná místa. (mm)
Čínský letoun v pátek dovezl do Prahy první tuny ochranných pomůcek 

Jenže od sobotního rána panuje v distribuci netrpělivě očekávaných respirátorů zmatek po celé republice. Kraje si stěžují, že dostaly méně respirátorů, než se původně slibovalo. Pardubický hejtman Martin Netolický kvůli tomu dokonce vyzval ke konci Adama Vojtěcha v čele Ministerstva zdravotnictví.
Problém je v tom, že materiál rozdělují dva resorty. Ministerstvo zdravotnictví má zásobovat svá zařízení, tedy hlavně nemocnice, ministerstvo vnitra pak přes kraje státní a nestátní instituce.  Bylo to vnitro, kdo získal čínskou dodávku. Respirátorů mělo rozvézt přes jeden milion, pro jednotlivé kraje podle počtu obyvatel rozpočítalo množství, které následně regionům slíbilo.
Jenže respirátory chce rozvážet i ministerstvo zdravotnictví, které si včera od vnitra vyžádalo 200 tisíc kusů. Tím pádem vnitro nemohlo krajům poskytnout původně slibované množství.
Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) považuje nastavený systém distribuce za chaotický. „Z mého pohledu se ukazuje, že ministerstvo zdravotnictví by se mělo soustředit na zvládnutí epidemie metodicky. Ať dá ministerstvu vnitra pokyny, co zajistit z hlediska ochranných pomůcek. My bychom je měli nejen zajistit, ale i distribuovat. Obojí umíme,“ řekl Seznam Zprávám vicepremiér.  Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) redakci sdělil, že o fungování distribuce bude v pondělí jednat vláda.
„Plán je takový, že ministerstvo zdravotnictví bude nadále zajišťovat distribuci do námi přímo řízených organizací, zbytek bude v gesci ministerstva vnitra. To je logické rozdělení,“ napsal ministr Vojtěch Seznam Zprávám. Dodal, že jeho úřad rozvezl milion kusů materiálu.
Kraje: Je krize a systém není
Proti nejednoznačnému systém rozvážek se během sobotního dopoledne ohradila Asociace krajů. „V krizové situaci zkrátka není možné, abychom měli centrálně nejednoznačný systém krizového řízení, rozdělování dodávek,“ uvedl předseda asociace Jiří Běhounek (za ČSSD), hejtman Vysočiny. „Ministerstvo zdravotnictví avizuje, že samo zařizuje dodávky a bude mít pro své organizace dostatek ochranných pomůcek, nakonec jsme ale zjistili, že tomu tak není a že část zásob pro kraje jde organizacím řízeným ministerstvem zdravotnictví.
V italském partnerském městě Agrate Brianza není lehká situace

Jaromíra Žáčková byla ve spojení s bývalým starostou města Agrate Brianza Ezio Colombo a potvrdila, že život v tomto městě se prakticky zastavil. Situace v Lombardii je velmi těžká, , proto se život se přizpůsobil situaci. Lidé vycházejí jen v nejnutnějších případech, mnozí pracují z domu. Také lidé šijí doma ochranné masky. K 19/3  byli v Agrate ve spojení s koronavirem 4 úmrtí a 19 nakažených. Vedení města získalo souhlas, že zdravotníci ve městě v případě potřeby mohou použít v těžších případech kyslíkové přístroje tak, aby do nemocnic byli dopravováni lidé pouze v nejtěžších případech.
 
Ruslan AN 124 má zpoždění, přiletí večer

Jeden z největších nákladních letounů světa Antonov An-124 Ruslan, který z čínského Šen-čenu do Pardubic dopraví přes sto tun zdravotnického materiálu, má zpoždění. Velkokapacitní letadlo by mělo v Pardubicích přistát ve večerních hodinách, původně byl přílet plánován na 11. hodinu dopoledne. „Naložit 100 tun materiálu může chvíli trvat a v Číně jim to dalo pěkně zabrat. Proto se posouvá plánovaný přílet letounu An-124 Ruslan,“ informovalo Ministerstvo obrany na Twitteru. Z Šen-čenu Antonov odstartoval po třetí hodině ranní. Kolem 11. hodiny letadlo přistálo v pákistánském městě Karáčí, jedná se pouze o mezipřistání pro doplnění paliva.
Ukrajinský Ruslan do České republiky dopraví 5 milionů roušek, 2 miliony respirátorů, 200 tisíc rychlotestů, 120 tisíc ochranných obleků a 80 tisích brýlí . Letadlo má přistát v Pardubicích mimo jiné proto, že se v nedalekém Opočínku nachází policejní sklad s volnými skladovými prostory, který bude centrálním meziskladem pro celé Česko.
(Podle Orlického deníku)
Koronavirus může přenášet i Váš mobilní telefon! 

Koronavirem se nemusíte nakazit přímo od nemocného, ale i z povrchů, na které viry dopadly při jeho kýchnutí nebo zakašlání. Proto se infekčním rizikem stávají i mobilní telefony, které jsou z těchto materiálů vyrobeny. Koncentruje se na nich totiž velké množství bakterií – podle odborníků je na nich až sedmnáctkrát víc mikrobů než na záchodovém prkénku. Jak tedy v době epidemie s telefonem zacházet a jak ho čistit?
Nepůjčujte svůj mobilní telefon
Volejte hlavně z domova
Dejte přednost bezpečnému volání
Mobil pravidelně dezinfikujte                          
  VÍCE ZDE V SAMOSTATNÉM ČLÁNKU

   Biocidní dezinfekční prostředek Anti COVID povolen a je v prodeji

     Dezinfekce Anti COVID je v e-shopech skladem na trhu - 10 litrů stojí 7500 Kč

Jak si chatují naši "zodpovědní spoluobčané"