Českotřebovský deník 87/2020 (22/3) 
Podbranská ulice uzavřena

Dodatečná informace z 23/3. Stavební práce si vynutily uzavírku od dnešního dne 23. března po dobu nejméně 14 dnů, zřejmě však souvisle až do konce října. Upozorňuji na tento problém, je třeba volit alternativní trasu, i když je podstatně delší.  Objízdná trasa byla určena dokonce pro dobu  od 23. března – 30. října 2020  Při příjezdu od místní části Skuhrov přejetím mostního provizoria v ulici Lidická. Následně bude pokračovat po přejetí přes řeku odbočením vlevo a ulicemi nábřeží Míru, Bezděkov a U Podhorky, kde bude napojení na silnici I/14 s možností vydat se na Svitavy, nebo pokračovat až na světelnou křižovatku na Tyršově náměstí a dále na Ústí nad Orlicí, nebo odbočit směrem na Litomyšl. Škoda že informace o uzavírce nebyla podána dříve, od rána jsem dostal na problém několik upozornění.
Lze také napsat, že jsou také alternativní trasy,  vhodné ovšem spíše pro osobní auta, ale mnohem kratší, při kterých nenajedete tolik kilometrů navíc.  Proto bude jistě nyní hodně frekventovaná jednosměrka u Kostelíčka, která vás zavede do Diskontu na Chmelnici a odtud pak dál do města daleko snadněji. Zpátky se ovšem touto cestou nedostanete, zatím lze také jezdit jednosměrnou ulicí Lidickou dolů ze Starého náměstí k mostu. Chápu také, že tuto trasu nebude nikdo oficiálně doporučovat.  (mm)
 
Českotřebovský videodeník na březen publikován

Dnes v neděli 22. března byl na youtube.com umístěn dvacetiminutový souhrn  o dění v České Třebové na měsíc březen  2020. Má sedm částí, na které bych chtěl upozornit:
1) Seminář pro pamětníky sedmiletý. S lektorem seminářů Martinem Šebelou se ohlížíme nad  realizovanými semináři, které Městské muzeum zavedlo po otevření nové výstavní expozice muzea s přednáškovým sálem v roce 2013, tedy před sedmi lety.
2) Třeba Třebová - z vernisáže výstavy Radky a Vlastimila Vodákových v Kulturním centru (tapisérie, gobelíny, objekty)
3) Masopust v českotřebovském Domově pro seniory
4) Peklák měl letos krátkou zimní sezónu
5) Koncert ZUŠ Česká Třebová: Hrajeme doma - Malá scéna 4. března 2020
6) Přednáška Zakarpatí pohledem Martina Netolického v přednáškovém sále Městského muzea
7) Ohlédnutí za demolicí mostu přes Třebovku v Lidické ulici
Měsíční souhrn událostí se postupně rozrůstá a to zde zdaleka nebylo zahrnuto všechno, co je natočeno nebo připraveno.  Všechny videoreportáže uvádíme přehledně v Českotřebovském deníku v záložce Českotřebovský videodeník, kde jsou kdykoliv připraveny ke shlédnutí. Videoreportáže budeme je dodatečně číslovat, aby bylo zřejmé, kolik událostí se v této sekci již podařilo zachytit. Prozatím jsme u čísla 40 a točit nepřestáváme, zítra bude zveřejněna další (41.) videoreportáž.... 
Jde samozřejmě o amatérský projekt realizovaný na úkor vlastního času zdarma, nemáme ani drahé profesionální vybavení, ale za to máme chuť do práce. Postupně se snažíme zbavit dětských nemocí a svou "práci", který je pro nás koníčkem dělat se zápalem.  Rádi přijmeme ke spolupráci další nadšence a přijímáme také další vhodné náměty, byť máme samozřejmě spoustu vlastních.
Čáru přes rozpočet nám samozřejmě jako všem ostatním  dělá současná epidemiologická situace, ale i nyní nepřestáváme a budeme realizovat projekty, které by se bez ní naopak nikdy nepodařily. Jako příklad uvádím spolupráci s českotřebovskou Základní uměleckou školou, s jejími učiteli i rodiči žáků. Společně budeme uvádět  do života projekt tzv. e- Besídek a umožníme tak v Českotřebovském deníku i na webu základní umělecké školy (a také na sociálních sítích) veřejně prezentovat nacvičené skladby natočené s pomocí rodičů - viz další článek. Hudební besídky ZUŠ tak budou navzdory koronaviru pokračovat!  
Máme také ke zpracování na videu připravenu řadu historických záběrů z akcí  natočených kdysi třeba před 50 - 70 lety na osmimilimetrový úzký film, které mohou být zajímavým  materiálem pro další projekty. Možná existují schované cívky úzkého filmu s obdobnými záběry i v  některých českotřebovských domácnostech nebo zůstaly z pozůstalostí bez využití (a ještě je nikdo nevyhodil) rádi bychom tyto záběry přetočili na video a využili pro srovnání s dneškem nebo jiných utříděných projektech.  Děkujeme za případnou spolupráci. (mm)
 
ZUŠ připravuje E - besídky

Všichni jsme si zvykli na pojem e-shopy  a nyní si budeme moci zvykat na e-besídky, pomocí kterých bude na veřejnosti publikována svědomitá domácí příprava žáků zušky podle pokynů svých učitelů v době, kdy aktuální epidemiologická situace v naší společnosti nedovoluje provoz škol a školských zařízení tak, jak jsme léta zvyklí. V době, kdy kulturní život ve městě klesl prakticky na nulu, tak život a spojení mezi lidmi pokračuje díky internetu. Děkujme za  to a využijme možnosti které dává.
Učitelé zušky úzce spolupracují s rodiči a se svými žáky, děti se připravují podle podaných pokynů a posílání videonahrávek a zvukových záznamů doprovodů to umožňuje. Pokud rodiče budou souhlasit a připraví nahrávku nacvičené skladby, bude po odsouhlasení učitelem  zařazena do programu  virtuální e-besídky, kterou potom zpracujeme a uvedeme na webu Českotřebovského deníku, webu Základní umělecké školy včetně příslušných facebookových profilů, bude také nabídnuta ke sdílení na sociálních sítích.
Nebude se jednat o dlouhé pořady, ale budou mít všechno, co má "normální" hudební besídka, pokud by byla v Malé scéně: Úvod ředitelky školy, program na jednu až dvě obrazovky (takový jak jej známe z uskutečněných besídek). V programu bude ovšem další údaj o tom, v které minutě pořadu je každá z uvedených skladeb zařazena. Potom budou následovat jednotlivá vystoupení opatřená titulky podle programu uvedené po větší část uváděné skladby. Nebude se hrát ovšem na jevišti, ale doma. Prostředí bude pestřejší, než poskytuje jeviště Malé scény.. Doprovody budou z nahrávek, zaslaných učiteli, některé nástroje doprovod nepotřebují..
První rodiče se již hlásí ke spolupráci, tak věřím, že se projekt podaří.  Podobně existuje představa, jak zapojit do projektu také taneční i výtvarný obor, významná zejména pro případ, když by aktuální omezení škol měla být opravdu dlouhodobá.  Tato prognóza je přitom stále pravděpodobnější. (mm)

Ruslan přivezl 106 tun materiálu. Třídí se v Opočínku

Hasiči v policejním skladu v Opočínku u Pardubic od rána třídí zdravotnický materiál, který v sobotu v noci dopravil velkokapacitní ukrajinský letoun An-124 Ruslan z čínského Šen-Čenu. Vyskladnit letadlo plné krabic zabralo armádě téměř čtyři hodiny.
Ve skladu o rozloze 12 tisíc metrů čtverečních hasiči, policisté a zaměstnanci skladu připravují pět milionů roušek, dva miliony respirátorů, 120 tisíc ochranných obleků, 80 tisíc kusů ochranných brýlí a desítky tisíc testů na koronavirus k další distribuci.
Pardubickým skladem projde všechen materiál dovezený z Číny. Samotná distribuce začne, až budeme mít naplánované trasy. Jinak by to bylo neefektivní. Musíme přepočítat obsah balení, protože třeba balení roušek, které má mít dva tisíce kusů, obsahuje tisíc kusů. V jiné krabici je to zase jinak. Je to pro nás velice náročné. Směna, která je tady, je ve službě od včerejší šesté hodiny ráno,” řekl ředitel logistiky Martin Kučera.
Do širší distribuce zatím stát neplánuje respirátory s nejvyšší účinnosti ffp3. Ty v leteckých zásilkách nedorazily, ale jsou součástí zásilky, jež by měla do Česka přijít z Holandska. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka ale budou určeny „pouze pro lékaře, které jsou v přímé expozici aerosolů nakažených pacientů“. Ostatní dostanou respirátory typu ffp2.
 
Hejtman Netolický požaduje odstoupení ministra Vojtěcha

Svou výzvou zareagoval na fakt, že dohodnutá kvóta zdravotnického materiálu (roušky, respirátory) byla Ministerstvem zdravotnictví pokrácena o 20 %. Krajům mělo být určeno celkem k distribuci 450 000 ks respirátorů FFP2. Pardubický kraj jich měl obdržet celkem 26 500 ks. "Bohužel všechno je jinak. Bylo zjištěno, že ministerstvo zdravotnictví nemá prakticky nic i přes garance, takže se vzalo z kvóty určené krajům, která byla pokrácena o 20%. Přitom my potřebujeme zásobit ty nejdůležitější v celém systému v rámci primární přednemocniční péče (praktiky, dětské, zubaře,…). Všichni čekají na zásilku jako na boží smilování," uvedl Netolický na svém Facebooku.  Podle hejtmana by byl vhodným kandidátem na místo ministra Roman Prymula, toho času náměstek ministra zdravotnictví.
 
Sledujme statistiky, ale důležitější je opatrnost a dodržování zásad

Už i na Chrudimsku se objevily případy koronaviru. Infikovaných je i na našem okrese jistě víc než udávají statistiky, Jen se na ně doposud nepřišlo.Nemáme  vědět, kde přesně se nákaza objevila, protože to může být i v naší ulici a na sídlišti. Z toho vyplývá opatrnost , potřeba dezinfikovat a mýt si ruce, ošetřovat desinfekcí předměty,  nechodit tam, kde je více lidí...
 
Nejen hokejové Mistrovství světa nebude

Trvalo to, ale přeci to nakonec přišlo. Po fotbalovém evropském šampionátu, jenž byl o tomto týdnu Evropskou fotbalovou unií UEFA odložen o rok, se kvůli pandemii koronaviru neuskuteční letos v květnu další velká původně planovaná akce v tomto roce, tedy hokejové mistrovství světa. V sobotu o tom rozhodla rada Mezinárodní hokejové federace IIHF, přičemž proti pořádání této akce ve Švýcarsku byl i ten fakt, že ve Švýcarsku platí zákaz všech akcí do konce dubna a to i přesto, že samotný hokejový turnaj se měl konat od 8. do 24. května. - Hokejová sezóna je tedy bez skutečného konce nejen v České Třebové, ale vlastně všude. Kohouti by nebyli mistry kraje ani kdyby vyhráli čtvrtfinále.  Trochu nám to ulehčuje situaci. Podobně skončily i další sporty a můžeme postupně škrtat ohlášené kulturní pořady i když jsou zatím ještě plánované. Letos je tedy všechno jinak. Jiný bude i výsledek  státního rozpočtu a těžko můžeme počítat, že přijdou peníze ze slíbených dotací na ohlášené investice. Všechno bude letos prostě jinak. Začínáme postupně měnit svůj pohled na svět  a začínáme rozlišovat co je skutečně základní a co je nadstavba. Na třešničky na dortu letos prostě nebude.  (mm)

Příprava akce je pozastavena...