Českotřebovský deník 95/2020 (29.3.) 
PRVNÍ E-BESÍDKA ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY

V neděli 29. března měla svoji premiéru první e-besídka základní umělecké školy Česká Třebová s podtitulem "Hrajeme doma" Na veřejnosti je tak publikována svědomitá domácí příprava žáků zušky podle pokynů svých učitelů v době, kdy aktuální epidemiologická situace v naší společnosti nedovoluje provoz škol a školských zařízení tak, jak jsme léta zvyklí. V době, kdy kulturní život ve městě klesl prakticky na nulu, tak život a spojení mezi lidmi pokračuje díky internetu. E - besídka je důkazem, velmi dobré spolupráce pedagogů ZUŠ s rodiči. Ohlas zveřejněného projektu byl velmi dobrý.
V programu první e-besídky tak můžeme prezentovat v programu 37 programových čísel Celý program první e-besídky je asi hodinový a najdete jej na odkazu https://youtu.be/T9f-M_PipXo
Iniciátorkou této myšlenky a člověkem, který to celé dal  během 8 - 10 dnů dohromady byla Pavla Skopalová, našla velké pochopení u ředitelky školy Jarmily Holcové a společně dokázaly pro akci nadchnout své kolegy ze zušky a prostřednictvím učitelů se pak přidali rodiče. Během týdne tak absolvovali např. virtuální kurz jak natáčet video a tak vznik  tohoto pořadu má řadu dalších souvislostí. Počáteční obavy z toho, zda bude o tuto formu prezentace zájem se rychle rozptýlily a program první e-besídky se tak stále prodlužoval. Jsou zde zařazeny také prezentace  žáků výtvarného oboru školy a  samostatná vystoupení žáků oboru literárně dramatického. 
E-besídka v této prezentované podobě nemá dosud nikde obdobu a je tedy do jisté míry pionýrským činem a tím možná vzorem pro ostatní školy obdobného zaměření a to nejen v našem Pardubickém kraji. (mm)  Úplný program besídky nejdete ZDE
 
Jarní vycházky do okolí města povoleny 

 
Tohoto pravidla se držím a jak na svých každodenních vycházkách do různých lokalit, které důsledně střídám. Zjišťuji, že nejsem zdaleka sám. Zvlášť když je skutečně pěkné jarní počasí a když musíte také nechat proběhnout psa a dát dětem možnost vydovádět se ve venkovním prostoru.  Máme vskutku krásné okolí města a hlavně je všude poměrně blízko. Tuto devizu České Třebové jsme dlouho tak neoceňovali, jako nyní.  Na vycházkách samozřejmě sbírám náměty na to, aby to bylo všude ještě krásnější. Kolikrát nejde ani drahé projekty, ale důsledné dotažení věci do konce nebo nezanedbávání pravidelné údržby. 
Dnes jsem byl např. ve Svinné rozhlédnout se z podhledny. Je to pozoruhodnost, zajímavost  na kopečku o obecního hřbitova, který se zdá být v pořádku, hřbitovní zeď po etapách jistě brzo přestavíme. Snad jen nezapomenout na pravidelnou údržbu instalovaného posezení pro turisty. Zatímco zvonička (jak kluci vyzkoušeli) dobře funguje, stejně jako připravená knihovnička (se čtyřmi ne příliš zajímavými tituly za trámem), tak stoleček nebo střechu přístřešku už moc dlouhý věk nečeká.  Přemýšlím, zda na to pamatuje zdejší osadní výbor (který má pravomoc doporučit ročně provedení prací za půl milionu korun), nebo snad nyní nově vzniklý Obecní spolek... Nebo bude třeba, aby vše zajistila  sama českotřebovská radnice? Ze Svinné sem mají nejblíž, a tak věřím, že mimo investici do sportovního areálu (která vznikne díky spolupráci s Pardubickým krajem) se budou věnovat i údržbě v této turistické lokalitě u svinovského hřbitova.
Připomínán např. systematickou každoroční údržbu stezky smyslového vnímání v Srnově, zajišťovanou brigádnicky ve spolupráci ochránců přírody ZO ČSOP Podorlicko a Obce Rybník, bez které by také jednotlivá zastavení stezky vystavěné po více než desetiletí přírodním živlům i vandalům, byla dávno zničena.  Všechno co je postaveno je třeba udržovat ....
Horní snímky jsou z cyklojízdy Regionem Orlicko Třebovsko v září 2015, kdy vše bylo v bezvadném stavu.
Dolní snímky z neděle 29.3. 2020, kdy již zejména přístřešek pro turisty volá po důkladné údržbě

Ještě ke Svinné - škoda, že zde nemají  kabelovou televizi

Ne tak dávno (v r. 2018) se zde prováděla velkým nákladem investice do nového veřejného osvětlení v obci. Byla spojena s poměrně značnými výkopovými pracemi. Výběr firmy se moc nepovedl. Byla snad nejlacinější, ale práci nestihla v termínu a dodělávala se další rok. K otázce penále se nebudu radši vyjadřovat. Nové osvětlení už svítí, ale škoda, že se nepodařilo zajistit přiložení kabelů kabelové televize. To však zajišťuje soukromá firma a asi by se to zde nevyplatilo. Jenže televize + internet  jsou služby pro budoucnost důležité. Jde o součást města a proto zde mají právo na služby obdobné jako "dole" ve městě. (mm)
 
Přichází jaro - porovnávejme s jinými městy, jestli nemáme v něčem rezervy

Na facebookovém profilu Aleše Spirmana jsem objevil několik fotografií, které jsou nejen k přemýšlení, ale měly by být podnětem k tomu, aby dohnali a předehnali města v okolí, kde je úpravnost veřejných prostor na jiné (vyšší) úrovní a to celoročně. U nás bylo zvykem vše dát "na krk" profesionální firmě (pokud možno odjinud) která nám vše za drahé peníze instalovala, aby se pak údržba svěřených ploch prováděla nesystematicky nebo často i vůbec. Výjimku tvořilo náměstí Jana Pernera před nádražím, kde byla péče zajištěna perfektně, ovšem jinde už nikoliv a to přesto, že to drahé výsadby potřebovaly. Umožňovaly to také uzavřené smlouvy, které jsou veřejně k dispozici. Ze tří aktuálních fotografií jsou dvě z Ústí nad Orlicí a jedna z České Třebové. Hádejte která ? (mm)
 
Aktuální situace nákazy koronavirem  v Pardubickém kraji

Podle aktualizovaných dat Ministerstva zdravotnictví je v Pardubickém kraji 29. 3. k 22. hodině 75 případů koronaviru. Rozložení po okresech je známo jen do pacienta číslo 70. Pardubický kraj už se v počtu nakažených propadl za sousední Královéhradecký kraj, který měl až do víkendu potvrzených infekcí méně. Teď jich tam už ale je 80. Pardubický kraj zůstává jedním z nejméně zasažených regionů, naprostá většina nových případů vznikla komunitním přenosem v rámci již existujících ohnisek. Menší počet nemocných má jen Liberecký kraj - 70. V přepočtu na velikost kraje (počet obyvatel) jsme na tom o něco hůře, ale i tak v té lepší části tabulky: na 11. místě ze 14 českých krajů, menší počet nákaz v přepočtu na obyvatele mají jen jižní a severní Čechy a jižní Morava. Rozdíly mezi kraji ale nejsou, s výjimkou zamořené Prahy a Olomouckého kraje, významné.
Nové nákazy se během celého víkendu objevovaly jen na Chrudimsku a Pardubicku, ve všech případech jde o komunitní nákazy. V okrese Chrudim je tak v součtu 26 prokázaných infikovaných, v okrese Pardubice 23, Orlickoústecko zůstává na 13 a Svitavsko na osmi.  
 
Sledujeme "problém lavičky" a porovnáváme

Na základě zájmu Třebováků se věnuji problematice laviček ve veřejném prostoru a díky archivu nyní podařilo shromáždit  poměrně zajímavý materiál o instalovaných lavičkách v různých lokalitách našeho města obsahující zejména srovnání s tím, jak to je jinde v okolí. Měly by z toho vyjít podněty ke zlepšení situace. Dnes je sice všechno zajišťováno profesionálně, ovšem podněty myjí přicházet od veřejnosti. Děkuji proto  za zájem  pí Mirky Valentinové (viz ZDE) a trvalou péčí Vojtěšce Vohralíkové. Nedostatek laviček a někde jejich nevhodné umístění trápí více lidí. Byl zmíněn park na Zámostí s jedinou lavičkou, ale lavičky chybí i přímo ve městě, kudy chodí nejvíce lidí.  Něco se již podařilo ( lavičky na Novém náměstí), něco už méně (Některé divně a bez plánu usazené lavičky u rotundy sv. Kateřiny).  Bude o tom celý článek, tento text je zatím jen avízo. (mm)
(Ilustrační snímek, jaký bychom si přáli mít všude...)

POCHVALA PRO EKOBI

Koncem týdne Ekobi zajistilo nátěr počmárané lavičky v parku Na Zámostí a úklid nepořádku, který tam konzumenti zanechali. Ještě pár laviček přidat (stačí 4 - 5), uklidit popadané větve a park bude jak vymalovaný a nebude to stát svět, protože peníze teď budou potřeba asi někde jinde. Jen marně přemýšlím, jak trestat ty, kteří po sobě nechávají značný nepořádek. Odpadkový  koš se neosvědčil a nevydržel. Většina lidí nepořádek nedělá. (VV)
 
Zachraňme zimní čas, tedy ten normální, astronomický!

V záplavě zpráv o celosvětové epidemii se letos diskuze o změně zimního času na ten letní trochu ztratila na vedlejší kolej. Nicméně letní čas je opět tady, i když jsem si ho ještě ani na svých nástěnných hodinách ani v autě nenastavil. Počítače a mobily to udělaly automaticky.  Už bylo rozhodnuto o tom, že posunování hodin bude končit, ale nedokážeme se dohodnout, který čas je ten správný.
Přetrvávající nesmysl měl zajistit  rádoby ekonomické úspory, a nyní si celá EU neví rady, jak s tím rozhodnutím naložit
Co můžeme pakl čekat  při řešení  problému s jeho naprosto neznámou kombinací s koronavirem! Pro mne je logické zachovat ten :normální " čas, tedy u nás řečeno ten čas "ziomní", neboť odpovídá přírodním jevům, V poledne je slunce na obloze nejvýše a nevím proč by to tak nemělo být trvale.  Aby půlnoc byla skutečně o půlnoci. Zvláště obhájcům prodloužených letních večerů chci doporučit pasáž týkající se dlouhých zimních večerů na https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/zachranme-zimni-cas-vyzyvaji-astronomove-40318374.