Českotřebovský deník 107/2020 (10.4.)

Česká Třebová v televizním filmu Putování s párou


Včera ve čtvrtek večer 9. dubna 2020 na ČT2 byl vysílán velmi zajímavý dokumentární televizní z cyklu Putování s párou, který se věnuje cestová parním vlakem (konkrétně jízdou slavnostního vlaku ke 170. výročí  železnice Brno - Česká Třebová, který k nám přijel právě před rokem v dubnu loňského roku). Trasa označená v názvu Údolím řeky Svitavy na sever vede ovšem nakonec ještě dál za rozvodí, tedy k nám do České Třebové. Zajímavá zastávka  je ovšem věnována také obci Semanín a jejím zajímavostem.

Průvodcem a cestovatelem, který poznává také spoustu zajímavostí  okolo dráhy je ve filmu Josef Polášek. Vynikající film stojí za prohlédnutí v archivu i-vysílání Více ZDE

 

Pomlázka s Australanem


Když jsem si před dvanácti lety brala za muže čistokrevného Australana, pokládal náš pohanský, velikonoční zvyk za něco na úrovni indiánského skalpování nebo guinejského lidožroutství. Nic nepomohly moje přednášky o těžkosti najít v brzkém jaře zelený proutek, o čerstvé míze, která pod slaboučkou kůrou začíná prýštit. Nezabraly ani názorné ukázky, jak ta životodárná míza při tom šlehání proudí do těla mrskané ženy. A povídky o tom, že vlastně kluk musí ukázat šikovnost upletenou pomlázkou a dívka nádhernou kraslicí, aby se zalíbili jeden druhému, na to úplně kašlal, protože on už si svoji kořist ulovil. Nevyšlehal mě, ani když to od mého bráchy dostal emailovým příkazem. Celý článek najdete ZDE

 

Do autobusů se bude ještě i po Velikonocích nastupovat zadními dveřmi

bez odbavování


Opatřením hejtmana Martina Netolického z 18. března bylo zrušeno odbavování cestujících ve veřejné linkové autobusové dopravě objednávané Pardubickým kraje, a to společně se zákazem nastupování cestujících předními dveřmi. Toto opatření mělo být původně ukončeno v úterý 14. dubna, avšak po dohodě s odborovými organizacemi v dopravě bude pokračovat i nadále. Hejtman o tomto kroku informoval také ministra vnitra a předsedu ústředního krizového štábu Jana Hamáčka.
"V tuto chvíli nechceme po dohodě s odborovými organizacemi řidičů ve veřejné dopravě a samotnými dopravci nic uspěchat a vyčkáme na situaci po Velikonocích, i když jsme původně plánovali rozvolnění opatření. Byť se v tuto chvíli může jevit, že se šíření nákazy zpomaluje a osobních ochranných prostředků je i mezi řidiči více, tak nechceme riskovat. Řidiči tak budou i nadále chránění tím, že nepřijdou do přímého kontaktu s cestujícími, kteří nebudou moci ani nadále nastupovat předními dveřmi,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který o pokračování opatření hovořil nejen s odborovými organizacemi a dopravci, ale také ministrem vnitra a předsedou ústředního krizového štábu Janem Hamáčkem a náměstkem pro oblast dopravy Michalem Kortyšem. „S panem náměstkem jsme se domluvili, že budeme pokračovat ve stávajícím režimu opatření v dopravě a to prozatím včetně upravených jízdních řádů. Ty bychom vraceli do normálu, společně s dalším uvolňováním opatření vlády,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
O pokračování platnosti opatření hejtmana z 18. března budou informováni jak dopravci samotní, tak i patřičné obecní úřady a cestující.
Veselé velikonoce!

Podle rozhodující většiny doručovaných přání mají být velikonoce především veselé, i když obsah jejich poselství je daleko větší a zahrnuje v sobě zvyky křesťanské i pohanské. Nebudu nad tím mudrovat a  a budu se věnovat té veselejší stránce, která by neměla chybět ani letos, kdy jsou velikonoce takové, jako ještě nikdy nebyly. V poště jsem k tomu v minulých dnech obdržel řadu podnětů, které soustředím do tohoto příspěvku. A nejsou jen velikonoční, týkají se především současné rouškové situace. Zdroje: Autoři  příspěvků jsou Eva Jakoubková,  Pavel Langhans, duo Velebný & Kulda a pozůstalost Járy Cimrmana...  Více ZDE
 
Žívé vysílání bohoslužby Církve československé husitské v České Třebové

Možnost živě vysílat živě vysílat z českotřebovské modlitebny Církve Československé husitské v Mlýnské ulici  byla již během dneška odzkoušena  a tak v neděli 12.4., od 17.00 bude slavnostní velikonoční bohoslužba vysílána na facebookovém profilu. Organizátorem akce je Jiří Vencl  a Tomáš Starý.
 
Místo roušek se mohou v dílnách začít šít ochranné pláště

Skaute, pomoz si sám. Tímto heslem se řídí řada organizací v rámci stávající pandemie koronaviru. Poté, co de facto celá republika šila textilní roušky a řada společností dokázala přeměnit svoji výrobu, řeší kraj problém s nedostatkem ochranných plášťů nejen z netkané textilie. V současné době Nemocnice Pardubického kraje a.s. řeší úpravu střihu plášťů tak, aby bylo možné je šít například v krejčovských dílnách sociálních služeb, v pardubické věznici či přímo v samotné nemocnici.
„Plášťů všech druhů je v současné době opravdu méně, než bychom potřebovali, a proto je v tuto chvíli řešením začít pláště se zjednodušeným střihem šít vlastními silami. Naše nemocnice v tuto chvíli nechala rozebrat střih a ve spolupráci s věznicí připravuje zkušební kusy dle tohoto připravovaného manuálu. Paralelně s tím řeší nemocnice dodávku netkané textilie od společností Polytex. K tomu jsme zdarma obdrželi tři role netkané textilie od společnosti Finish Dašice a se svitavským Fibertexem jednáme o dalších dodávkách,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Zároveň, pokud se ukáže tento způsob jako možný, oslovíme poskytovatele sociálních služeb, kteří disponují potřebnými dílnami, zda by se do výroby také nezapojili. Předpokládám, že bychom následně manuál mohli zveřejnit stejně tak, jako to udělali různé iniciativy například s výrobou ochranných štítů na 3D tiskárnách,“ doplnil hejtman Martin Netolický.
„Na pardubickou věznici se v době pandemie obracíme s prosbou o pomoc s výrobou ochranných pomůcek už potřetí, nejprve šlo o látkové roušky, potom jednorázové štíty a teď jde o další nedostatkové zboží – pláště. V dnešních odpoledních hodinách má do věznice doputovat materiál na jejich výrobu. První vzorky bychom měli mít k dispozici na vyzkoušení v řádu několika málo dní,“ řekl Tomáš Gottvald, generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje.
 
Řešení pro gymnázium Jevičko, kde odstoupila firma od smlouvy existuje 

Ne vždy jde vše tak, jak bychom si přáli. Příběh rekonstrukce Gymnázia Jevíčko, kde kraj pro neplnění podmínek a termínů odstoupil od smlouvy se stavební firmou, má však šťastný konec. Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválila výběr nového dodavatele, který tuto důležitou krajskou investici do památkově chráněné budovy dokončí. Vysoutěžená částka činí 23,2 milionu korun včetně daně.
„V současné době, kdy je dobrých zpráv jako šafránu, jsme rádi, že se podařilo najít stavební firmu, která dokončí zateplení tohoto historicky chráněného objektu gymnázia. Navíc se oproti projektované částce dostáváme na hodnotu o milion korun nižší, a to 23,2 milionu korun včetně daně. Pro nás je především důležité, že pokračujeme a to nejen z důvodu čerpání dotace z Operačního programu Životní prostředí, ale především s ohledem na studenty, pedagogy a budovu samotnou,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Budova se nyní nachází v rozestavěném stavu a je zakonzervovaná proti poškození. „Dokončená je pouze tepelná izolace stropů, vyměněna byla přibližně polovina z 243 oken a navíc u většiny chybí parapety, kování či okapy. Bohužel po bližším zkoumání bude nutné kompletně demontovat izolaci ve dvorní části budovy gymnázia a udělat ji zcela od začátku,“ sdělil náměstek hejtmana pro oblast investic, majetku a kultury Roman Línek.
Gymnázium si na rozdíl od jiných investic do zateplení zachová svůj původní vzhled. „U památkově chráněných budov se nejedná o klasické zateplení fasády, které známe například u panelových domů. Vždy se zachovává původní vzhled s tím, že energetické úspory se řeší výměnou oken a dveří s izolačními parametry,“ řekla radní pro regionální rozvoj, evropské fondy a investice Hana Štěpánová.
Práce mohou běžet i za plného provozu školy. „Předpokládáme, že k předání staveniště dojde na začátku června, což už doufáme, že budou studenti zpět ve svých lavicích. Práce budou pokračovat přes celé prázdniny až do konce kalendářního roku. Pevně věřím, že se nám podaří dát škole pěkný vánoční dárek, i když později, než jsme si všichni přáli,“ uvedl radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.