Českotřebovský deník 135/2020 (8/5)   
Vážení spoluobčané, u příležitosti 75. výročí konce druhé světové války jsme položením věnců dnes, 8. května, uctili památku padlých hrdinů. I dnešní doba má své hrdiny. Jsou to ti, jejichž práce nekončí ani dalším rozvolňováním vládních opatření. Ačkoliv Vás průběžně informujeme, dovolím si připomenout, že k městské knihovně, která je otevřena již dva týdny, se v pondělí 11. května připojí ZUŠ, která obnoví svoji individuální a většinu skupinové výuky. Od stejného data bude také otevřen volnočasový klub Rébus a základní školy ve městě zahájí přípravu žáků devátých ročníků k přijímacím zkouškám na střední školy. V úterý 12. května budou otevřeny expozice a nová výstava v městském muzeu. Kompletní časový harmonogram obnovení provozu v příspěvkových organizacích města Česká Třebová najdete na webu města. V pondělí 25. května budou společně s 1. stupněm ZŠ otevřeny mateřské školy. Pro podrobnější informace sledujte, prosím, internetové stránky samotných organizací. Všechna tato zařízení jsou vybavena dostatečnou zásobou předepsaných ochranných pomůcek.
Za poslední měsíc byl v našem okrese dle dostupných zdrojů prokázán pouze jediný nový případ nákazy. Tento údaj je nejlepším důkazem, že naprostá většina obyvatel našeho regionu respektuje všechna nařízení i doporučení. Podobně zodpovědný přístup bude potřebný i během dalšího rozvolňování opatření. Děkuji všem, kteří i nadále chráníte sebe a své okolí.
Nedávno ještě byly k dispozici ručně šité textilní roušky. Věřím, že se nám podařilo uspokojit potřeby občanů. Z důvodu vyčerpání zásob byla služba Rouška domů zastavena. Upřímně děkuji všem, kteří se podíleli na šití a roznášce roušek. Díky nim se podařilo po našem městě distribuovat téměř 3 tisíce těchto roušek.
Vážení, přeji Vám všem příjemné prožití prodlouženého víkendu. Zvláštní přání věnuji maminkám všech věkových kategorií, protože v neděli oslavíme Den matek. Život je jako houpačka, neustále nahoru a dolů. Je však krásné vědět, že je tu někdo, kdo nás tím vším od malička provází. Díky a krásný Den matek. 
Magdaléna Peterková
Uctění památky obětí  II. světové války

Dne 8. května 2020 dopoledne paní starostka Magdaléna Peterková a pan místostarosta Josef Kopecký položili věnec k památníku u ZŠ Habrmanova. Uctění památky obětí tohoto doposud největšího vojenského střetnutí v historii proběhlo také u dalších pamětních míst v našem městě. Přesněji šlo o památníky na Lhotce, v Kozlově, Svinné, členů České obce sokolské, letců R.A.F., Sousoší Sbratření a hroby obětí války na hlavním i parnickém hřbitově.
 
NA DEN VÍTĚZSTVÍ 120 NEMOCNÝCH A 151 UZDRAVENÝCH.

Dnes si připomínáme třičtvrtě století od konce 2. světové války a slavíme Den vítězství. Přesto připojím statistiku aktuální nemocnosti COVID-19 Pardubickém kraji. Za poslední čtyři dny byl nárůst o 5 potvrzených pozitivních případů. Zvýšil se ale také počet uzdravených. Od počátku epidemie bylo v našem kraji evidováno 276 zjištěných Covid-19 pacientů, vyléčených je nyní 151, 5 osob s nákazou zemřelo (toto číslo je naštěstí několik týdnů neměnné). Aktuálně nemocných je tedy v Pardubickém kraji 120.

Domov pro seniory má už své vady na kráse. A nejsou pěkné.

Není to  zas tak dlouho, co byla nová stavba Domova pro seniory v roce 2003 otevřena a obydlena. Je to vlastně 17 roků, což by mělo být pro stavbu mládí. Vodíme sem delegace, budovou Domova pro seniory se pyšníme. A přece má zřejmé vady. Když se nyní konají pod balkony této budovy koncerty, hudební setkání se seniory na dálku, trak si při této příležitosti si nelze nevšimnout na balkonech závad, které jsou nejen málo estetické, ale které zhoršují i životní podmínky ubytovaných klientů. Není všude stejně patrné, ale napovídá to i určitý stavební problém budovy. Považuji za důležité se tímto zabývat, město vlastně budovu pronajímá klientům a mělo by zajistit příjemné prostředí... (mm)


Víkend pro bikery na Pekláku opět vydařený

Byly o poznání kratší fronty, také více volných míst na parkovišti a jen jeden obytný automobil.  Nicméně  si dnešek  všichni zájemci o svezení na horských kolech pochvalovali. Nemůže být pořád stejný nával jako na prvním zahajovacím víkendu. Dnešek také více odpovídal existujícím protikoronavirovým opatřením. Je důležité, aby k nám našli cestu také sportovci odjinud, protože jen tak může celý areál prosperovat a dále se rozvíjet. (mm)

Podbranská ulice přichází o chodník

Vše je samozřejmě jen dočasné, stejně i to, že tím pádem přichází Vinklerovi také o plot.  Ten chodník, který postavili před lety v akci Z brigádníci  vedení tehdejším občanským výborem č. 11b,  už stejně za moc nestál, bylo to na zlámání nohou.  Bylo to i horší, pamatují že Podbranská byla jen válcovaná ulice a ten asfalt se tam dělal bez řádného základu. Nyní jsme stále ve fázi budování inženýrských sítí. Zasahují i mimo např. do Školní uličky, kterou před několika málo lety pěkně vydláždili, aby ji nyní zase rozbili.   Všechno bude ovšem uvedeno vzorně do dobrého stavu a věřím, že se to podaří udělat v dobré kvalitě.  Jde o komunikaci pár metrů od náměstí a radnice, tak by měla být v ozdobou města. Také na mostě pokročili. Můžeme nyní zjistit, kolik oceli je třeba do betonových bloků instalovat.... (Foto VV)

Fotografie pro pamětníky

Jsou to dva snímky z doby působení starosty Josefa Glüksmana (1890-91 a 1893 - 1912):
1) městská elektrárna v Podbranské ulici, později mateřská škola, nakonec ekocentrum Podorlicko. 
2) Škola v Komenského ulici na Vinohradech - bývala zde dívčí měšťanka a také zde začínala  c. k. státní reálka. Zítra budou další...