Českotřebovský deník 165/2020 (7.6.) 

Nové video Českotřebovského deníku:
Žehnání motorek na betlémském plácku na Lhotce

 

Pršelo jen se lilo.... 

Pršelo už v noci na neděli a navíc k tomu přišel nedělní odpolední "přímo trefený" liják na celé povodí Třebovky. Bouřky, také kroupy. Prší také večer. Je to test městské dešťové kanalizace Také Třebovka se naplnila, z malého potůčku se stala řeka. Průtok měří jediné funkční měřidlo v Hylvátech,  kde krátkodobě stoupla hladina za tři hodiny o 70 centimetrů na 104 cm co je úroveň tzv. jednoleté vody Q1. Po 18. hodině potom mírně klesala. Také průtok vody vzrostl za tuto dobu desetkrát. Něco podobného jistě platilo i pro Třebovku v České Třebové.
Největší problémy byly tradičně na Litomyšlské ulici v podjezdu pod železniční tratí, odkud mám i nějaké fotografie pořízené mezi 16. a 17. hodinou. Loni byla přitom rekonstruována kanalizace v podjezdu trak, aby se podobné záplavy  už neopakovaly. A ony se opakují! Zarážející je způsob odvodňování železničního tělesa, které má vyřešit zřejmě až modernizace koridoru na tomto úseku. V zimě zde pak máme ledovou krápníkovou jeskyni.  Všechno říkají fotografie:

Jak to bylo na Pekláku

Zajímavý byl ovšem také vodopád v Benátkách (vpravo), který je vidění jen občas při takových deštích, jako byl ten dnešní....

Konečně!

Nejlepší je ovšem čerstvá novinka
nově ke Dni dětí
otevřený aquapark
na Trávníku
u evangelického kostela
ten najdete ZDE
nebo na videu ZDE 
(kde je navíc i ten proces, jak s tím příroda poradila)