Českotřebovský deník 177/2020 (19.6.) 
Bikerezort Peklák slavnostně otevřen

Od 19.června 2020 je tedy na Pekláíku zásadně rozšířena nabídka pro veřejnost od dětí, méně zkušených cyklistů či seniorů i po velmi zkušené adrenalinové jezdce. Na své si přijde každý. Bike resort Peklák nově nabídne nových 15 km singletracků, tj. zábavných jednostopých jednosměrných stezek z přírodního materiálu v lese nízké a střední obtížnosti, po kterých je možné jezdit na horských či trekingových kolech nebo elektrokolech. Rekonstruovány jsou 4 km sjezdových tratí pro náročné bikery zejména na specializovaných sjezdových kolech, která areál zapůjčuje. Ve fázi dokončení je 25 km okruh MTB tras po stávajících cestách v okolí Pekláku. Velkým přínosem je nástupní místo, které nejen že rozšiřuje stávající parkoviště, ale nově nabízí mini kemp, informační zázemí, myčku kol a od srpna t.r. bude připravena také vybavená opravárenská stanice k rychlé opravě kola. Vstup do areálu a využití této nabídky je zdarma, na údržbu můžete dobrovolně věnovat příspěvek. Pro přepravu do horních partií areálu můžete dle kondice a chuti využít vleku nebo vlastních sil po nových trasách.
Slavnostní zahájení se neobešlo bez účasti velkého počtu vzácných hostů, které každý svým příspěvkem nějak pomohl posunout  tento několik let se rodící projekt k realizaci. Byť byl původně předpokládán ve větším rozsahu, je současný areál soběstačný a spravovatelný z jednoho místa, významně posiluje význam zimního areálu na Pekláku dokonce takovým způsobem, že se jeho letní využití může stát tím nejdůležitějším. Na slavnostním zahájení vystoupila  starostka města Mgr. Magdaléna Peterková, místopředseda  svazku obcí region Orlicko Třebovko, svazku, který na sebe převzal roli investora, a  velké děkování pak bylo řečeno z úst manažerky projektu Ing. Renaty Šedové.  Velký počet spolupracovníků potvrzuje společná fotografie, kde vznikl velký problém jak to zařídit, aby se všichni do snímku vešli.   Více ve zvláštním článku ZDE

  Video z otevření singletracků

Dne 19.6.2020 v cca 14:15 hodin došlo k pokousání neznámým psem desetileté holčičky na ul. Pernerova před čp. 1656. Žádáme majitele pejska, ať se neprodleně přihlásí na služebně MP v České Třebové nebo telefonicky na č. 156. Majitel se nemusí ničeho obávat, jedná se pouze o předložení očkovacího průkazu, pokud ho nemá, tak veterinární vyšetření. Pokud se nepřihlásí, holčička bude muset pravděpodobně prodělat náročnou léčbu.

Modernizace MŠ U Stadionu je otázkou příštího roku 2021.

Ukazuje se jako nejlepší řešení, aby byly veškeré práce spojené se zateplováním objektu spojeny s celkovou modernizací a provedeny jako rychlá investiční akce tak, aby nebyla školka dlouho v rozestavěném stavu. proto město předpokládá, že bude od února 2021 provoz školky přemístěn dočasně do náhradních prostor a to v budově školy na Lhotce čp. 98. Tato školní budova bude do té doby muset projít nejnutnějšími úpravami tak, aby vyhovovala podmínkám pro dočasný provoz mateřské školy. Kapacita  MŠ proto bude pro příští školní rok snížena na cca 85 dětí tak, aby se  během přestavby daly umístit v  náhradních prostorách ve školní budově na Lhotce.  Provoz kuchyně bude v MŠ U Stadionu v provozu co nejdéle tak, aby se strava odtud dala převážet do náhradních prostor na Lhotce. Předpokládá se, že stavební práce  by probíhaly od února do konce prázdnin  tak, aby se od září již mohly děti nastěhovat do rekonstruované mateřské školy. město získá na tuto akci významnou dotaci. Tím bude provedeno zateplení a modernizace v poslední českotřebovské mateřské škole.  MŠ U Stadionu byla vybudována podnikem Perla v osmdesátých letech, o umístění ve zdejší školce je velký zájem, má především prostornou, funkční a díky sponzorům i dobře vybavenou a  upravenou zahradu. Aby bylo možné zahájit přípravu objektu lhotecké školy, byla v rámci rozpočtové změny č. 2. nyní 15. června odsouhlasena částka 1,6 milionu korun právě na  tyto úpravy. Díky provedeným stavebním pracím bude  potom lhotecká škola připravena  pro další využití např. pro spolkovou a volnočasovou činnost. (mm)
 
MODERNIZACE UZLU V ČESKÉ TŘEBOVÉ SE BLÍŽÍ

Pardubickém kraji ještě není dokončena optimalizace či modernizace třech úseků na hlavním železničním koridoru (přestože se začalo již v roce 1994). Na všech se ovšem již léta pracuje a zdá se, že projekty budou brzy realizovány. Jako samospráva kraje na všechny tři upozorňujeme pro každém jednání se Správou železnic. Vedle optimalizace traťového úseku Choceň - Ústí nad Orlicí a modernizací železničního uzlu Pardubice zbývá také modernizace železničního uzlu Česká Třebová.
ČESKÁ TŘEBOVÁ VYJDE ROZPOČET NA 10 MILIARD.
Největší a nejrozsáhlejší železniční stanice v České republice by měla projít modernizací v letech 2023 - 2029. Měla by přinést kromě zvýšení rychlosti také zlepšení technického stavu pro osobní i nákladní dopravu. Vlaky zde například používají desítky KILOMETRŮ původního trakčního vedení z doby elektrizace hlavního tahu. S ní byla v 50. letech minulého století spojena i poslední zásadnější rekonstrukce celého uzlu.
Dalším významným cílem této investiční akce je snížení negativních vlivů z železniční dopravy na životní prostředí a zdraví obyvatelstva, zvýšení bezpečnosti železničního provozu a komfortu cestujících. Ti získají bezbariérový přístup na nástupiště, která díky normové výšce 550 milimetrů nad kolejí umožní pohodlný nástup do vlaků.
Přestavbou má projít celé osobní nádraží v České Třebové, ale také odjezdová skupina, kterou využívají především nákladní vlaky. Stejně tak projdou modernizací i navazující úseky do Třebovic v Čechách, Opatova a Dlouhé Třebové. Součástí prací na těchto úsecích bude mimo jiné i rekonstrukce mostních objektů zajišťujících mimoúrovňové křížení kolejí z nákladové části stanice s traťovými kolejemi a další finančně náročné stavební úpravy. Předpokládané investiční náklady stavby činí 10,4 miliardy korun.
Zajímavá čísla - modernizace:  58 km kolejí,  30 mostů a 15 propustků,  400 výhybek (výměn)  2,7 km nástupišť. S realizací prací se počítá v letech 2023 až 2029, rozděleny budou do 22 na sebe navazujících stavebních etap tak, aby byl po celou dobu zajištěn plynulý a bezproblémový železniční provoz. Bude to důležitý mezník pro Město Česká Třebová. (FB Martin Netolický)


Turistické noviny a Vandrovní knížka  Cyklopecek mají zlatou medaili

Velkým úspěchem Pardubického kraje skončil ve čtvrtek 19. 6. v Lysé nad Labem 5. ročník národní soutěžní přehlídky propagačních materiálů Turistpropag 2020. V konkurenci 90 přihlášených subjektů a 189 tištěných materiálů si Destinační společnost Východní Čechy přivezla hned dvě první místa.
„V kategorii Turistické noviny devítičlenná odborná porota ohodnotila jako nejlepší právě naše Turistické noviny Východní Čechy léto/podzim 2020. Noviny vydáváme již od roku 2009 pravidelně dvakrát ročně. Před dvěma lety jsme obsah rozšířili i o Královéhradecký kraj, tak aby měli čtenáři ucelený přehled o tom co se na východě Čech děje,“ řekl René Živný, radní Pardubického kraje zodpovědný za sport a cestovní ruch.
Na přípravě novin se podílí redakční rada sestavená se zástupců všech turistických oblastí obou krajů a celé vydání koordinuje a vydává Destinační společnost Východní Čechy. Jsou k dostání v turistických informačních centrech, letos si je mohli přečíst i lidé z celé republiky prostřednictvím vkladů do celostátních novin.
Druhé zlato jsme obdrželi v kategorii Propagační leták, a sice za Cyklopecky 2020 – Vandrovní knížku. I pro ty co soutěžit nechtějí je to perfektní pomůcka pro plánování cyklovýletů po našem krásném kraji,“ konstatoval radní Živný. Tento materiál obsahuje 15 cyklotras pro všechny kategorie cykloturistů a je součástí letošní kampaně Naše Východní Čechy – Vaše dovolená 2020.


Úchylné království

Byl jsem objednán na ortopedii do Pardubic a měl jsem hodinu času před vyšetřením.Na Kuňku bych nevylezl a tak jsem se dobelhal kolem dlouhého zarostlého vysokého drátěného plotu, kde byly trvale zataraseny veškeré boční vchody k oficiálnímu vstupu do Perníkového království.Za plotem bylo rozmístěno několik cedulí s nápisy:
Pozor hraniční pásmo. - Vstup jen na povolení. Očekával jsem malebné přívětivé prostředí pro dětské návštěvníky.
Omyl! Celé to vypadá jako muzeum totality!! Co to řekne malým dětem? Jen jim to poplete hlavu. Samozřejmě bylo zavřeno a pozoruhodný je i rádoby vtipný ceník. Celé mi to připadá nějaké úchylné. ( FB Václav Polák)

Co o svém spolku píše ono podivné "Království perníku":

Česká republika dne 22. 11. 2017 oficiálně uznala právní existenci KRÁLOVSTVÍ PERNÍKU, z. s. - pohádkového „ostrůvku svobody“ na soukromých pozemcích kolem Perníkové chaloupky pod hradem Kunětická hora u Pardubic. Vstup na jeho území je povolen řádným členům (tzv. "domorodcům") s platným Cestovním pasem a ostatním pouze na základě vstupního víza, které vydává Celní správa KRÁLOVSTVÍ PERNÍKU ® na hranicích veřejného prostranství České republiky a na jeho ambasádách.
Od soboty 3. 3. 2018 se můžete aktivně účastnit jeho zážitkových programů (happeningu). Zakoupením vstupního víza návštěvník (tedy "cizinec") potvrzuje, že ctí občanské svobody a odpovědnost, vyplývající ze soukromého vlastnictví, a že respektuje práva a zvyky domorodého obyvatelstva. Stane se anonymním členem klubu Království perníku, z.s., v roli, kterou si sám vybere (kompars, žebrák, Jeníček nebo Mařenka, tulák či turista, kantor se žáky, kupec, statkář, rytíř se sluhou, hrabě s družinou,...), a ke které jako bonus dostane přiměřené životní dávky Království perníku (DKP). Jejich hodnotu pak bude moci vyžebrat, vyprosit, objednat anebo poručit za jídlo, pití, perníky, upomínkové předměty a různé aktivity... DKP lze jednoduše přirovnat ke stravenkám, k poukázkám, k důchodu nebo ke královské měně či penězům v aktuálním kurzu 1 DKP = 5 CZK.....




Dětský domov se loučil s obcí Horní Čermná 

Pardubický kraj mění péči o ohrožené děti. Změny čekají i děti Dětského domova v Dolní Čermné, které žijí v objektu v Horní Čermné. Během prázdninových měsíců se budou stěhovat do bytů v Letohradě, Lanškrouně a do rodinného domku v Žichlínku. V minulých dnech se za účasti krajského radního Pavla Šotoly a zastupitele Petra Šilara loučily s obcí Horní Čermná na slavnosti v evangelickém kostele v Horní Čermné.
Děti z domova se s obcí, farností, školou i hasiči loučily především zpěvem. Pomoci jim přijel i Komokrák ze ZUŠ J. Pravečka v Lanškrouně a Lanškrounský smíšený sbor pod vedením dirigentky Vlaďky Jetmarové. Slova díků dětí směřovala i k těm, kteří pomohli na cestě do nového bydlení – starostovi města Letohrad Petru Fialovi, faráři Zbigniewu Czendlikovi, manželům Chládkovým z Lanškrouna a především radnímu Pardubického kraje Pavlu Šotolovi, jehož velkou snahou je, aby děti mimo vlastní rodinu vyrůstaly v běžném prostředí a byly lépe připraveny na vlastní život.
„V České republice je pobytová ústavní forma péče o ohrožené děti stále běžnou záležitostí. Přitom i ze zkušeností z našeho kraje víme, že ústavní péče člověka v řadě věcí spíš omezuje, než rozvijí, na rozdíl od péče komunitní v běžném prostředí. Některé domovy jsou i z dob bývalých sirotčinců. Jeden z nich je i v Horní Čermné, kde byl před 150 lety založen W. Hartwigem. Tehdy to byla velmi záslužná činnost osvíceného člověka, který zasvětil svůj život výchově sirotků,  ale dnes jsou celospolečenské poměry jiné včetně potřeb ohrožených dětí.  Cítíme odpovědnost za to, aby děti mohly vyrůstat v prostředí podobném běžné domácnosti a aby jejich pobytem nebylo ústavní zařízení. Mám radost, že se nám to v Horním Čermné podařilo,“ řekl Pavel Šotola.
Pardubický kraj za poslední dva roky zajistil ve spolupráci s místními samosprávami pro děti z dětských domovů už 10 bytů a tak má zkušenosti s tím, jak se chování dětí mění. Těší se na to i ředitelka Dětského domova v Dolní Čermné Stanislava Švarcová: „Děti budou více spolurozhodovat o chodu rodinné skupiny, budou se podílet na nakupování, budou více samostatné a je předpoklad, že rozšíří síť svých neformálních sociálních vazeb. Budou prostě lépe připravené na samostatný život.“
Stopa po působení domova v obci zůstane, pan farář Jakub Keller nabídl, že se fara a kostel mohou stát místem, kam se děti z domova mohou vracet.