Českotřebovský deník 184/2020 (26/6)
Českotřebovský videodeník - červen 2020  

   Odkaz pro celou obrazovku ZDE
Do měsíčního souhrnu událostí zpracovaných ve formě videa jsme zařadili šest jinak pojatých reportáží, které dokreslí dění v České Třebové a okolí, které se udály koncem května a  v červnu 2020. (délka pořadu 19 minut)  Jde o následující události  
1) Den dětí v Javorce 1. června 2020 - pořadatel Dům dětí a mládeže Kamarád Česká Třebová Čas: 0:20
2) Sousedé ze Svinné hrají pro seniory - Čas 1:50 min
3) Bouřka a průtrž mračen na sídlišti Trávník - Čas 4:25 min.
4) Trampský volejbal v Rybníku 30. května 2020 - Čas 5:40 min.
5) Noc kostelů + povídání o varhanách - kostel ČCE na Trávníku a kostel sv. Jakuba v České Třebové Čas: 8:50 min
6) Výstava výtvarné skupiny Maxmilián - téma VODA - vernisáž 26. května Čas 15:00 min.
Měsíční souhrny událostí na videu zveřejňujeme od září 2019. Připomeňme si další měsíční souhrny za některé předchozí měsíce


Parku na Zámostí uzavření průchodu svědčí i nesvědčí.

V parku je rozhodně klid a netrpí velkou frekvencí procházejících . Normálně jde o frekventované pěší dopravní spojení, které nyní po uzavření průchodu citelně chybí. O uzavření rozhodli ti, kteří tudy nechodí. Zařídit by se to totiž dalo. Ono by se zde asi procházelo s obtížemi, zeleň roste, déšť a vítr působí a tak je třeba lépe podlézt po čtyřech. Nebo to objet či obejít pěkně přes trávu. Těžko domyslet, jak by byl trávník rozježděný od dopravních prostředků. Přesto zde asi nějaká návštěvnost je. Svědčí o tom přeplněný nevysypaný  (nově instalovaný) odpadkový koš, a tak jsou odpadky zase po zemi, zbytky po ohňostrojích najdeme i na zbytku konstrukce bývalé lávky.  Park by stál za údržbu, tráva  i křoviny rostou, je mnoho deštivých dnů a Ekobi nestíhá. 
Stihnout údržbu zeleně  rychleji by však možné bylo. Je třeba rozhodnout o tom, zda  zvolit dosavadní praxi  "všechno dělá Eko Bi" (i když to reálně ke stihnutí není) nebo nasmlouvat údržbu zeleně na základě výběrového řízení i s dalšími subjekty. Prioritou je přece mít město upravené a nikoliv dát vydělat pouze městské společnosti, která to v reálném čase stihnout nemůže.  Pracovní dny třeba proprší  a o víkendu sekat nepůjdou, to by museli dostat za práci příplatky. A tak to počká zase na další týden (pokud nebude pršet). Když by to bylo úkolem soukromníka, ten by nekoukal je-li neděle nebo pondělí, ale aby splnit úkol v čas a pak za to dostal zaplaceno.

Pojďme tančit
Poslední video ze ZUŠ v tomto školním roce

POJĎME TANČIT 2020 je virtuální vystoupení žáků tanečního oboru Lenky Slavíkové ZUŠ Česká Třebová. Zahrnuje ročníkové choreografie od přípravky po absolventské ročníky a choreografie jednotlivých absolventek, které by za normálních okolností byly předvedeny 11.-13. května v Kulturním centru. Jako náhradu za tato neuskutečněná vystoupení jsme vyrobily toto virtuální vystoupení natočené po obnovení prezenční výuky na ZUŠ v prostorách školy nebo před ní. Jako bonus jsou na závěr jsme přidaly dva sestříhané společné klipy. Za ZUŠ Česká Třebová zdraví paní učitelky Lenka Slavíková a Pavla Skopalová.

NA GYMNÁZIU V ČESKÉ TŘEBOVÉ JIŽ ODMATUROVALO 174 TŘÍD.

Včera převzalo 50 čerstvých absolventů maturitních vysvědčení na mojí středoškolské "alma mater" Gymnáziu Česká Třebová. Právě tuto školu jsem ukončil před 19 lety. Vtipné bylo, když jsem si četl ročník narození letošních maturantů. Byl stejný jako můj maturitní ročník. Každý rok se účastním tohoto slavnostního aktu. Vždy se konal na radnici v obřadní síni Města Česká Třebová. Letos poprvé se uskutečnilo v nové venkovní učebně hned vedle budovy školy, kterou pořídil v rámci projektu Pardubický kraj pro výuku přírodovědných předmětů. Dokonce došlo i ke křestu nového místa i vysvědčení, když vítr odvál jedno z nich do chovného rybníčku. Gratuluji všem letošním maturantům a přeji hodně úspěchů u přijímacích zkoušek na vysoké školy! FB Martin Netolický  Více ZDE   Video ZDE

Semanín v umění - dlouhodobá výstava v Semanínské zvonici

Doba letošních prázdnin bude obohacena o novou výstavní expozici ve zvonici  v Semaníně, kde bude zpřístupněna výstava "Semanín v umění / Schirmdorf in der Kunst".   Dvojjazyčný název  nás vede k otazníkům, zda je na místě, v Semaníně ani v okolí nežije žádná významná německá menšina a plakát budoucí výstavy  jistě není určen pro propagaci v  německy mluvící cizině nebo u bývalých semanínských krajanů.  Když si však prostudujeme   jména umělců, jejichž práce budou na výstavě instalovány, tak pochopíme. Nebudou to jen  čeští výtvarníci, ale objevují se zde jména  Marianne Heinz, Anton Schmid nebo Ernst Kaupa, tedy německá jména bývalých obyvatel, jejichž práce si budeme moci prohlédnout.  S podporou výstavě se přidal také česko-německý Fond budoucnosti. Některé z vystavěných prací s komentářem je možné najít na facebookové stránce Davida Smyčky https://www.facebook.com/david.smycka/posts. S pozvánkou na výstavu Českotřebovský deník ještě před otevřením výstavy přijde.
 
VÍKEND OPĚT PROPRŠÍ. OPĚT HROZÍ SILNÉ BOUŘKY A POVODNĚ.

SILNÉ BOUŘKY
Tentokrát upozorňuje Český hydrometeorologický ústav na možnost silných bouřek se srážkovými úhrny až 30 mm/m3 po celém Pardubickém kraji s tím, že na Králicku se vyskytnou dokonce velmi silné bouřky se srážkovými úhrny až 50 mm/m3.
POVODNĚ
Povodňová bdělost platí na Žamberecku, Orlickoústecku, Českotřebovsku, Vysokomýtsku a Litomyšlsku (dosažení až 1. stupně povodňové aktivity). Povodňová pohotovost je vyhlášena na Králicku, Lanškrounsku a Moravskotřebovsku (dosažení 2. stupně povodňové aktivity, u menších toků až 3. st povodňové aktivity).


Štěpánová: V Litomyšli se tancovalo pro dobrou věc

Klášterní zahrady v Litomyšli roztancovalo Taneční studio ÉRA. Téměř 140 dětí předvedlo pohybový um a tancovalo pro dobrou věc. Výtěžek za dobrovolné vstupné byl darován nově vznikajícímu hospicu Bílá holubice Dolní Újezd. Akce se konala pod záštitou radní Pardubického kraje Hany Štěpánové.
„Je skvělé vidět, že děti ve svém volném čase dělají pohybové aktivity, které je baví. Souznění hudby a pohybu, k tomu ještě být mezi svými vrstevníky a přáteli, to je ráj pro duši. Malí účastníci předvedli, jak jsou šikovní a ukázali všem divákům různé taneční styly, které stály opravdu za podívanou,“ sdělila radní zodpovědná za regionální rozvoj, evropské fondy a inovace Hana Štěpánová, která Taneční studio ÉRA finančně podpořila při nákupu technického vybavení. Od nového školního roku tak bude s pomocí dotace taneční studio disponovat novou hudební aparaturou.
Vedoucí tanečního studia Nikola Půlkrábková sdělila: „Tento rok začal nešťastně, pandemie na chvíli pozastavila naše tréninky. Bedlivě jsme vyčkávali, až se situace zlepší a postupná uvolňování nám dovolí znovu roztancovat naše těla. Každoročně ukončujeme taneční sezonu soustředěním v Mladočově a vrcholnou akcí je Taneční akademie ve Smetanově domě, poté v Klášterních zahradách. Letos nám jsou dopřány pouze Klášterní zahrady. Rozhodli jsme se, že nebudeme vybírat vstupné, zvolíme možnost dobrovolného vstupného. Výtěžek věnujeme nově vznikajícímu hospicu Bílá holubice. Význam hospiců je nádhernou záležitostí, kdy v posledních chvílích života je o pacienta laskavě postaráno, což je nepopsatelně skvělé, proto jsme se rozhodli hospic podpořit.“
Tancovalo se na podporu nově vznikajícího hospicu v Dolním Újezdu. Taneční studio ÉRA bylo založeno v roce 1998 v Litomyšli. Je to soukromé mimoškolní zařízení, které je zaměřeno na taneční a pohybovou průpravu dětí od předškolního věku. Taneční studio navštěvuje 140 dětí, které jsou rozděleny do dvanácti tanečních skupin podle věku a stylu tance. Tréninky se konají 1x týdně a lekce trvá 90 minut. Při výuce je kladen důraz na správné držení těla, pohybový rozsah, základy rytmiky, koordinaci a kulturu pohybu. Vše probíhá za doprovodu oblíbené taneční hudby. Taneční vystoupení dětí jsou nedílnou součástí kulturního a sportovního života v Litomyšli. Své choreografie prezentují na charitativních, sportovních a kulturních akcích.
Veškeré důležité informace včetně možnosti podpory hospicu Bílá Holubice naleznete na www.hospicholubice.cz
V Hlinsku otevřeli nové koupaliště s biotopem za 40 milionů korun

Ï přes nepřízeň počasí se dnes v Hlinsku otevřelo nové biotopové koupaliště za 40 milionů korun. To vzniklo na místě bývalé plovárny, která však byla desítky let zavřená. Kromě starosty Hlinska Miroslava Krčila a starostů z celého mikroregionu se akce zúčastnil také hejtman Martin Netolický.
„V Hlinsku se snoubí unikátní kombinace, protože město má sjezdovku, plavecký bazén, zimní stadion a nyní i koupaliště. Troufám si říci, že žádné jiné město v našem kraji toto nemá. Především jsem však rád, že se podařilo vdechnout dlouho zavřenému areálu nový život. Biotopová koupaliště se stávají stále více oblíbenými a doufám, že se jich brzy dočkáme třeba i v jiných místech regionu, protože se jedná o koupání bez jakékoliv chemické úpravy,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Pro starostu Miroslava Krčila je dnešní otevření především velkou úlevou. „Počasí nás v posledních dnech velmi potrápilo, ale jsem rád, že se podařilo otevřít ještě před začátkem prázdnin. Celkové náklady kompletní přestavby bývalé veřejné plovárny činí 40 milionů korun. Jsem přesvědčený, že kromě funkčnosti je koupaliště také příjemné vizuálně a svým uspořádáním. Kolem bazénu vznikly pláže, hřiště a atrakce pro děti. Velkým lákadlem je dětský potok a herní ostrov. Maximální hloubka bazénu je skoro tři metry,“ sdělil starosta Hlinska Miroslav Krčil.


První část opravené Larischovy vily se otevírá veřejnosti

V den, kdy si připomínáme vypálení obce Ležáky na Chrudimsku, se v Larischově vile v Pardubicích, kam byli ležáčtí obyvatelé odvlečení a následně popraveni, se uskutečnilo otevřené zrekonstruované věže této budovy, která se na podzim loňského roku stala Národní kulturní památkou. Pardubický kraj podpořil záchranné práce, které provádí vlastník budovy, kterým je Československá obec legionářská, částkou 15 milionů korun.
„Československá obec legionářská je pro mne osobně symbolem a zárukou toho, že je Larischova vila v dobrých rukách. Proto jsme se také zavázali pomoci se záchranou této budovy, která má nezpochybnitelný genius loci, částkou 15 milionů korun. Její historická hodnota je nevyčíslitelná a jsem rád, že se věž a sklepní prostory po létech strádání a chátrání znovu otevírají široké veřejnosti. Nejen mladá generace by si měla připomínat temnou dobu naší historie a nelidské zacházení s nevinnými,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Právě z rukou Československé obce legionářské a jejího předsedy Pavla Budínského obdržel hejtman medaili III. stupně za dlouhodobou a aktivní spolupráci s touto organizací, která stojí mimo jiné za úspěšnými projekty Legie 100 nebo Legiovlak.
Larischova vila je podle náměstka hejtmana Romana Línka nedílnou součástí nejen krajského města. „Právě v souvislosti s ležáckou tragédií a přilehlém areálem popraviště je Larischova vila místem, který by měl navštívit každý občan našeho kraje. Jsem rád, že se nám společně s městem, legionáři a díky zařazení mezi Národní kulturní památky snad také ve větší míře státem, daří budovu dávat do stavu, který si zaslouží,“ řekl Roman Línek, v jehož gesci je mimo jiné i kultura.
Novorenesanční vilu, které se v Pardubicích říká Zámeček, si nechal v roce 1855 na okraji města postavit jako své reprezentační sídlo baron Larisch. V době německé okupace ji vlastnil policejní pluk z Kolína. Ve sklepeních budovy v období heydrichiády v roce 1942 nacisté vyslýchali spolupracovníky výsadkářů ze skupiny Silver A i obyvatele Ležáků, které následně zastřelili na nedaleké střelnici. Po válce ve vile působila škola důstojnického dorostu a od roku 1956 zde měla kanceláře a sklady pardubická Tesla. V roce 2000 koupila celý průmyslový areál i s vilou firma Foxconn, která po léta nevyužívaný zámeček bezplatně převedla v roce 2015 na Československou obec legionářskou. Organizace chátrající objekt postupně obnovuje.


Výsledky prvního ročníku participativního rozpočtu v Litomyšli

Litomyšlané vybrali své nejoblíbenější projekty v prvním ročníku participativního rozpočtu. V hlasování veřejnosti zvítězily revitalizace sportoviště Wembley, výsadba stromů života pro Litomyšlata, zvelebení Oseckého údolí a pořízení automatického externího defibrilátoru.
Do hlasování, které začalo 15. května a skončilo o měsíc později, se zapojilo přes půl tisíce lidí, konkrétně 513. Po důkladné kontrole a ověření identit počet klesl na 451  a v systému tak bylo 1353 hlasů, každá osoba totiž měla dva kladné a jeden záporný. Celkem mohli lidé s trvalým bydlištěm v Litomyšli či integrované obci vybírat z 22 návrhů. Většina neplatných hlasů pocházela od osob, které mají trvalé bydliště v jiném městě či obci. S přípravou realizace projektů se začne ještě v létě.
Občané navrhli a vybrali, co chtěli. Jsem moc rád, že v hlasování máme názory od téměř 500 ověřených osob i přes to, že jsme nastavili poměrně přísná pravidla pro kontrolu identity. Stejně jako autoři návrhů, tak i samotní hlasující museli vyvinout úsilí pro to, aby zlepšili život ve městě. Moc všem děkuji, myslím si, že zvítězily kvalitní návrhy a ani ty, které neměly tolik podpory veřejnosti, nebudou zbytečné. Nechceme na ně zapomenout, protože některé z nich bychom mohli v obměněné podobě udělat v budoucnu, participativní rozpočet bereme jako důležitou zpětnou vazbu od občanů. Navíc je autoři mohou znovu nominovat v příštím ročníku,“ uvedl k výsledkům participativního rozpočtu starosta Daniel Brýdl. V příštích týdnech se zástupci města sejdou s navrhovateli vítězných projektů, prodiskutují technické detaily k zahájení prací a nastíní další postup. Většina projektů by se měla stihnout dokončit ještě do konce tohoto roku.
Podrobnosti k projektu najdete ZDE

  

Kraj poskytne obcím dotace na rozvoj infrastruktury vodního hospodářství

Pardubický kraj – Rada Pardubického kraje na svém jednání odsouhlasila poskytnutí dotací obcím a svazkům obcí na projektové dokumentace či na realizace kanalizací, čistíren odpadních vod a vodovodů. Celkem se jedná o 55 dotací v celkové výši přibližně 68,5 milionu.
 „Od obcí našeho regionu jsme přijali několik žádostí pro poskytnutí dotací na projektovou dokumentaci či na samotnou realizaci výstavby a opravy vodovodů, kanalizací, čistíren odpadních vod. Na setkání Rady Pardubického kraje jsme odsouhlasili dotační podporu lehce přes půl sta žadatelům,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
„Programové dotace jsou určeny pro obce do 2000 obyvatel. Odsouhlasili jsme je v celkové sumě téměř 68,5 milionu,“ obeznámil radní zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil a doplnil:  „Rozhodně s obcemi vykračujeme správným směrem. Některá vodovodní potrubí jsou zastaralá, některé z obcí naopak potřebují rozvést a napojit nové vodovodní sítě. Podobné je to i v případě kanalizací. Pokud hovoříme o vybudování čistíren odpadních vod, tím uvolníme životnímu prostředí. Voda se po pročištění může navrátit zpět do přírody a neohrozí život ryb, dalších živočichů a rostlin.“
Na projektové dokumentace bylo celkem předloženo 22 žádostí, z toho 9 na vodovody, na kanalizace a ČOV žádostí 13.
17 žádostí bylo předloženo na realizaci a obnovu vodovodů. Na realizaci a obnovu kanalizací a ČOV žádostí 16.
„Finance budou částečně poskytnuty z dotačního programu Rozvoj infrastruktury v oblasti vodního hospodářství obcí Pardubického kraje, z dotací spolufinancovaných z Evropské Unie, a také z dotací na drobné vodohospodářské akce z rozpočtu Pardubického kraje v roce 2020,“ doplnila radní Hana Štěpánová zodpovědná za regionální rozvoj, evropské fondy a inovace.

Burza filantropie 2020 úspěšně zahájena v Pardubicích