Českotřebovský deník 186/2020 (28/6)

Streetball hus 2020
23. ročník turnaje se uskuteční 10. a 11. července v areálu gymnázia.

Více informací najdete Zde nebo na webu streetballhus.cz 
Reportáž z loňského ročníku poznameného deštěm najdete zde.
Loni se turnaj hrál (poprvé) pod střechou zimního stadionu na Skalce.
 
Připomeňme si 22. ročník 13. července 2019

Kategorie Muži:
1. místo: Bengův odpad (Svitavy), 2. místo: You shall not pass! (Pardubice), 3. místo: Bricklayers (Opava, Jihlava)
 
Kategorie Ženy:
1. místo: Venca´s bitches (Praha), 2. místo: Jsme tu kvůli Márovi (HK), 3. místo: Jak to chceš (Brno)
 
Individuální ocenění:
Nejlepší trojkař: 
Marek Trejtnar (Hradec Králové)
 
Nejkurióznější koš: 
Jindřich Horák (Pardubice)  
Celkem: 40 týmů, 200 hráčů!!!


Ve Svinné na hřišti je hotovo  

Fotografie Libora Vašiny ukazují, že sportovní hřiště ve Svinné dostalo potřebné zázemí, o které usilovali jeho uživatelé vlastně už několik let. Nyní bude tedy možné v letním období, kdy se  obec Svinná naplní chalupáři tento venkovní areál naplno bez improvizací, které jeho užívání doprovázely v předchozí době. Ve Svinné tak bude centrum pro zimu pod střechou bývalé školy a také v letním období, kdy se zde pořádají sportovní turnaje, akce pro děti  i další události kulturního charakteru, např. festiválek Výtvarná Svinná, která však v letošním roce bude opět vynechána. V plábu je však ale  něco jiného, ne tak tradičního. Koncem září bude ve Svinné potom ještě oslava 135. výročí postavení  nové školní budovy ve Svinné, dokončené v roce 1885. Poslední žáci zde ukončili školu v r. 1959.
Je však skutečností že letošní investiční činnost ve Svinné zanechala šrámy na pospolitosti občanů této obce, došlo  k odstoupení hned tří členů osadního výboru uprostřed jeho volebního období včetně jeho předsedkyně Soni Mužíkové. Už to je samo o sobě věc velmi nevídaná, zvláště právě v době, kdy se v obci podařilo prosadit investici, která dovrší letité snahy o její zvelebení. 
Někde se prostě stala chyba. Možná nemá smysl pátrat o příčinách, ale je to jistě podnět k zamyšlení. Protože důležité nejsou jen hmotné statky, tedy nová investice, ale také pospolitost občanů, zvláště v obci, kde žije tak málo obyvatel a kde se život v obci rozvíjí  také díky spolupráci místních a "chalupářů". Právě proto by se vyplatilo v první řadě myslet na utužení vzájemné úcty a spolupráce. Je to samozřejmě především věc samotných občanů a chalupářů ze Svinné. Podpora této obci od města a letos i od Pardubického kraje je určitě dostatečná, chyba musela nastat někde v komunikaci mezi zúčastněnými subjekty. (mm)

V parku u Třebovky uklizeno!

Všude klid a mír a vedro.V parku u řeky nádhera. Uklizeno, čisto. Je to úplně jiný požitek, než když je všude nastláno. Přitom stačí tak málo.  A dostávám se ke zprávě z ČT zpravodaje ze Zpráv z linky 156 na stránce 4. Spratek odhodil na hřišti na Lhotce plechovku, díky kamerovému systému na ně vlítla hlídka MP a chlapci si museli  po sobě uklidit. Nakonec jim bylo domluveno, zřejmě formou již to víckrát nedělejte, přitom dobře mířená facka by splnila svůj účel lépe. Ale ani na zlobivé děti se ruka vztáhnout nesmí. Rozumné by bylo nechat náklady na tuto akci proplatit z kapesného mladíků. Bylo by zajímavé zjistit, kolik stojí taková odhozená plechovka. Podíl na kamerovém systému, někdo ho musí sledovat, hlídka MP tam musí dojet, jejich čas taky není levný a dostali bychom se k zajímavé částce. A proč mají platit daňoví poplatníci za nevychovaného spratka ? Plné obaly donést na hřiště atp. Problém není, ale prázdné si odnést už problém je ? Zapojení dětí a mládeže do úklidu veřejných prostranství by neškodilo, ale prospělo. (VV)
 
Poslední on-line pohádka z dílny souboru Čtyřlístek

Byla to pohádka o líných strašidlech, inscenačně velmi dobře zvládnutá a pro děti skutečně zajímavá. Zájem diváku však byl na bodu mrazu, prostě už je léto a s tím jiné aktivity. Nyní Kulturní centrum  již namířeno na letní provoz, který se uskuteční v Javorce, v Kulturním centru bude však výstava v režii městského muzea "Z kozlovské chaloupky"