Českotřebovský deník 217/2020 (29/7)
Městské krematorium je padesátileté - nové video

 
Snaha o výstavbu smuteční obřadní síně  v České Třebové získala ve druhé polovině šedesátých let konkrétní podobu. V roce 1967 se představitelé města obrátili na občany s výzvou o poskytnutí třeba i malé bezúročné půjčky, která by umožnila výstavbu obřadní síně. Výzva byla vyslyšena stovkami rodin. Všem byla pak předána záruční listina na půjčku a kvitance, ve které bylo vyjádřeno poděkování. Podle zápůjční smlouvy měla být půjčka vrácena při vyúčtování obřadu ve smuteční síni a dále proplacením nejpozději do konce roku 1978.
V roce 1968 byl původní projekt odvážným rozhodnutím ředitele komunálních služeb rozšířen na městské krematorium. Součástí stavby na volných polích před městským hřbitovem se tak stala i kremační pec, tehdy ještě na propan-butan. Městské krematorium s obřadní síní pak bylo dokončeno v roce 1970. Slavnostní otevření se uskutečnilo 30. července.  Od této doby prošlo krematorium řadou úprav. Velké změny se uskutečnily především v loňském roce, provozování opět převzalo město Česká Třebová. Na změny s tím spojené jsme se zeptali jednatele společnosti Eko Bi Zdeňka Řeháka a místostarosty města Mgr. Josefa Kopeckého. Více na desetiminutovém videu ZDE


Kdo vkládá naději do poslance Kolovratníka, zapláče

Jde o naději na to,že tento "expert  přes dopravu"  zajistí pro Českou Třebovou exit Litomyšl sever a vrátí nás do hry o přímý přístup na dálnici, o který jsme přišli  zcela zbytečným usnesením zastupitelstva města v roce 2014. Nic jsme tím tehdy nezískali, toto chybné  usnesení po 6 letech napravilo až současné zastupitelstvo města, bohužel už dvě minuty po dvanácté. A tak budeme jezdit přes Litomyšl a poslanec Martin Kolovratník (ANO), velký favorit na ministra dopravy, do kterého mnozí ve Třebové i v Litomyšli vkládali naději, nijak nepomohl. Naopak potvrdil pravý opak a dokázal, že nám ve východní části Pardubického kraje vůbec nerozumí. Možná i to, že mu na nás vůbec nezáleží. Ještě kdyby se tak jednalo snad o město Pardubice, to by se jistě mohl přetrhnout, ale pro nás tady na východě řešit nic nechce. Zastání u něho nehledejme. 
Stále se však ukazuje, že Pardubický kraj bude při další výstavbě dálnice důležitým hráčem a pokud máme zastání u dalších důležitých volebních seskupení, jejichž lídři se vyslovili pro potřebu řešení problému tak máme stále šanci. Exit má smysl jen bude-li obchvat Němčic a na něho peníze nejsou, díky inflaci a nárůstu požadavků nejsou ani na zaplacení všech současně navržených přivaděčů. Ale hejtman Martin Netolický již dokázal při jednání s "generálem" ŘSD Mládkem možnost budoucího budování připojení  Litomyšl sever vložit do současných projektů dálnice. A potřebuje to i Litomyšl, nemá-li v budoucnu přijít o památku UNESCO. (mm)


Lokomotiva CZ LOKO pro maďarského dopravce 

Maďarský nákladní dopravce CER Cargo Holding, člen holdingu L.A.C., rozšířil svou flotilu lokomotiv o český EffiShunter 1000M. První ze dvou objednaných vozidel jeho představitelé převzali včera v jihlavském závodě CZ LOKO. Druhé bude následovat v září.  Předání lokomotivy se uskutečnilo v jihlavském závodě, ale stroj byl vyroben v závodě českotřebovském. Více ZDE
 
K sektorovému nesečení v parku na Zámostí

V článku mě zaujalo "...projekt s náročnými a drahými stavebními či zahradnickými úpravami..." - bude někde tento projekt k nahlédnutí i veřejnosti, aby se mohla vyjádřit a abychom pak nezírali, že z posledního klidného koutu ve Třebové máme Dysneyland, kterému bude dobré se vyhnout, zvl. když tudy budou projíždět pelotony cyklistů ? Park má sloužit především k relaxaci ! A co za ušetřené miliony upravit prostředí u domova seniorů, které opravdu není důstojné, spíš připomíná parkoviště a senioři se procházejí po silnici, nebo sedí na žhavém slunci. Takže se radši neprocházejí a sedí na pokoji. Smutný konec života.
Ještě k náplavce, se kterou se v jakémsi projektu uvažuje - snažila jsem se ji tam představit, ale nějak mi to nevychází. Poměrně hodně šikmé břehy, pak náplavka a kolik místa zbude na řeku ? Aby se z ní nestal nakonec potok. Architekt si zřejmě neuvědomil, že Třebovka není totéž co Vltava. (VV)
Poznámka:  Omlouvám se za nepřesnost. Použil jsem slovo projekt a ve skutečnosti byla připravena jen studie (byť nebyla nejlevnější), která projde ještě připomínkovým řízením a věřím, že budou i tyto připomínky z veřejnosti  využity. Zatím se ukazuje, že pravděpodobnost realizace projektového  záměru je tím větší, čím je projekt jednodušší. V případě parku na Zámostí, kde došlo v minulých letech k majetkovému scelení plochy je možné využít i další městský cca desetiarový pozemek s bývalou skautskou klubovnou (kdysi zde býval i školní pozemek Nádražní) , který zatím nebyl do studie zahrnut. Nicméně  se domnívám, že současný stav ploch v tomto parku si vyžaduje nějaké neodkladné řešení, je to výhodné místo pro maminky s kočárky a malými dětmi blízko centra města a mělo by být pěkně upravené.(mm)
 
Obce dostanou od vlády 1250 Kč/obyvatele: Česká Třebová 19 230 tis. Kč.

Dnes pišel rozpis finančních prostředků pro jednotlivé obce, které budou uvolněny jako dorovnání výpadku daňových příjmů způsobených výplatou kompenzačních bonusů pro OSVČ, malé firmy a dnes i dohodáře. I přes počáteční tuhý odpor ministerstva financí se podařilo dojednat to, co se zpočátku zdálo prakticky nemožné. Kraje však zatím ostrouhaly.


COVID-19
V Litomyšli byla nákaza potvrzena u několika občanů ukrajinské národnosti. Těm byl na českém území proveden test a celkem u šesti osob byla potvrzena nákaza. Covid-19 byl prokázán také u dvou pracovnic Městského úřadu v Litomyšli. „Zvýšili jsme dezinfekci a doporučujeme nosit roušky. Další postup konzultujeme s hygienou,“ uvedl mluvčí radnice Michele Vojáček. Několik desítek lidí je z preventivních důvodů v karanténě. Podle odborníků se virus nešíří komunitně, lidé se nakazili v práci nebo na dovolené a nemoc má lehký průběh.  (Orlický deník)
 
ÚSTECKÝ SALON V GALERII POD RADNICÍ
Ve čtvrtek 16. července byla v Galerii pod radnicí zahájena výstava výtvarné tvorby ÚSTECKÝ SALÓN 2020. Akce, letos konaná pod taktovkou městského muzea, navázala na tradici předchozích 23. ročníků pořádaných Klubem přátel umění. Tato tradiční výstava tvůrců, kteří jsou spjati s regionem Ústí nad Orlicí, láká návštěvníky na pestrou škálu výtvarných děl. Od téměř 4 desítek autorů jsou zde například kované plastiky, olejomalby nebo umělecké řemeslo. Součástí výstavy bude také land artová akce, která se uskuteční 12. srpna na zahradě Hernychovy vily. 

Cyklopecky Východní Čechy  - to je jízda 

Cestovatelská soutěž po východě Čech pro cyklonadšence je v plném proudu. Cykloturisté si mohou projet 15 tras  různé náročnosti i délky, od nejkratšího Malého rodinného okruhu Chrudimskem (21 km), po náročnější Drsnej orlickej okruh (61 km) nebo ještě delší, ale rovinatý okruh Polabskou nížinou (72 km). Na každé trase jsou vytipovány turistické zajímavosti, které lákají k zastávce, oddychu i poznání. Všechny trasy i hrací karta na: www.cyklopecky.info .
Cyklopecky Východní Čechy již šestým rokem inspirují nejen k pohybu, ale i k poznání Pardubického kraje. Od loňského roku byly přidány i cyklotrasy za Královéhradecký kraj. Principem soutěže je sbírat razítka na trase do hrací karty a soutěžit o atraktivní ceny jako je elektrokolo, horské kolo, koloběžku nebo pobyty ve východočeských hotelech.  Vandrovní knížka, obsahující popis tras i hrací kartu, byla distribuována nejen do všech turistických informačních center obou krajů, ale prostřednictvím Turistických novin Východní Čechy i do celé republiky. Soutěž je mediálně podporovaná v českých a moravských rádiích, na sociálních sítích a regionální televizí.
„ Letošní léto je přímo ideální pro výletování na kole, počasí je na pohyb tak akorát a do zahraničí se letos také moc nevyráží. Sám už jsem pár tras Cyklopecek projel, rád bych jich do 20. 10. 2020, kdy soutěž končí, ještě několik s rodinou absolvoval. Nejdůležitějším posláním Cyklopecek je ukázat, že náš kraj je ideálním místem nejen na výlet, ale určitě i na dovolenou“, řekl René Živný, radní zodpovědný za sport, volnočasové aktivity, cestovní ruch a informatiku. „Cykloturistika v Pardubickém kraji je jedno z hlavních témat, které letos komunikujeme hlavně směrem k domácím turistům a okrajově k turistům z Polska, Německa a Slovenska“, dodal René Živný.
 
Regionální potraviny oceněny

Podpora kvalitních regionálních výrobců potravin patří mezi základní cíle každoroční soutěže Regionální potravina Pardubického kraje. I v letošním roce, který byl ovlivněn koronavirovou pandemií, zná své vítěze v několika kategoriích. Celkově bylo hodnoceno přes 110 výrobků. Uděleny byly také ceny hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, který se hodnocení potravin zúčastnil.
„Podpora domácích výrobců potravin je nyní důležitější než kdykoliv předtím. Značka Regionální potravina je společně s oceněním MLS Pardubického kraje tradiční a myslím, že mezi zákazníky známou. Logo Regionální potravina na obalech zákazníkovi zaručuje, že produkt i samotné suroviny použité při výrobě pochází z domácí produkce. Produkt musí být vyroben na území kraje, ve kterém bylo ocenění uděleno. To je podstatné. Osobně si myslím, že zákazníci se učí rozeznávat lokální produkci a to jak na pultech obchodů, tak na různých farmářských trzích či přímo u samotných výrobců,“ řekl hejtman Martin Netolický, který byl členem hodnotící komise a udělil také vybraným výrobkům ceny hejtmana.
Prvním oceněným je pěstitel Vladimír Slavík, který uspěl s tyčkovým rajčetem Dunne F1. Druhou cenu hejtmana si za tymiánový sirup odnesla společnost Bilerbin z Albrechtic u Lanškrouna. Třetím oceněným výrobkem je škvarková pomazánka firmy Řeznictví Morávek z Vračovic nedaleko Vysokého Mýta.