Českotřebovský deník 229/2020 (10.8.)
Opravy gymnázia jsou prováděny s úctou k předchozím generacím

Více než sto let stará budova gymnázia bude díky Pardubickému kraji opět ozdobou České Třebové. Je to díky projektu na úsporu energií, v rámci kterého budou vyměněna všechna okna v budově. Současně je na gymnáziu prováděna i sanace suterénu.  Na stavební ruch se přijel podívat i radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.
„V tuto chvíli už je hotové zateplení půdy, které přinese největší úsporu energií. Do podzimu budou vyměněna nebo opravena všechna okna na budově gymnázia. Zároveň dojde na opravu dveří a to i vstupních. Do všech tříd pak byly nainstalovány měřiče CO2, které upozorňují žáky a učitele na vydýchaný vzduch. Celkové náklady na tuto akci jsou ve výši 13 milionů korun,“ sdělil radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.
Kromě výměny oken pracují řemeslníci i v suterénu školy, kde pokračují práce na odvlhčení. Jedná se o práce za 1,4 milionu korun. V nejbližší době by Pardubický kraj chtěl rekonstruovat i tělocvičnu školy, která potřebuje zásadní opravu podlahy.
„Gymnázium je pro mne srdeční záležitost. Opravená budova bude poctou těm, kteří ji před mnoha lety postavili a předali současným generacím,“ řekl ředitel gymnázia Josef Menšík.
O studium na gymnáziu je velký zájem, svědčí o tom počet podaných přihlášek ke studiu. „Do primy nám nastoupí 30 žáků. Tento počet umožňuje dobré dělení na skupiny v předmětech, jako jsou cizí jazyky a v budoucnosti při volitelných seminářích. Do čtyřletého studia nastoupí 26 žáků,“ dodal ředitel školy. 

15. Bleší trh na Splavě bude  4. a 5. září
(pátek a sobota)

Ve dnech 4.-5.9.2019 (pátek a sobota) od 9:00-17:00 hodin v pátek a od 9:00-15:00 hodin v sobotu, proběhne v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a Natěračství Kohoutek již 15.bleší trh „U malířů“.
Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale i  obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás. Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek tel. 603503421.

Krátký, ale prudký polední déšť pokácel strom u ČSOB

Vypadalo to na další tropický den a parné odpoledne. příroda si postavila hlavu a bouřkový mrak docela dobře trefil také Českou Třebovou. K tomu silný závan větru a výsledek vidíte na fotografii. Ještě že zde nikdo na Nádražní ulici  u banky nešel. Také boudička (zbytečné)  autobusové čekárny, umístěné na místě, kudy žádné autobusy už deset let nejezdí zázrakem přežila bez úhony.  Pád stromu byl fotografem tohoto snímku obratem nahlášen městské policii a tak zajistila rychlý úklid.  Strom spadů před 13 hodinou a za půl hodiny už byly špalíky za "zastávkou" úhledně srovnány do štůsku. Foto PS.  (mm)


TJ Lokomotiva oddíl jógy informuje 

Pravidelná cvičení jógy pro rok 2020 - 2021 zahajujeme už od ZÁŘÍ.
úterý    1.9. jóga    18.00 - 19.30 hod.
čtvrtek   3.9. jóga    17.00 - 18.30 hod.
Cena JÓGY: 50,- Kč za cvičební hodinu ( hodina a půl). Při zakoupení permanentky je cena 450,-Kč (10 cvičebních hodin), pro maminy na mateřské a seniorky je 40,-Kč při zakoupení permanentky ( 10 cvičebních hodin) je cena 350,-Kč.  
Cvičíme: základní jógové sestavy, zdravotní čchi – kung, cvičení zaměřené na ženskou energii a cvičení proti bolesti páteře, dechová cvičení, která jsou základem jógy.
Permanentky za cvičební období 2020 – 2021 platí do 17.6. 2021.
Cvičíme, škola VDA, Habrmanova, gymnastický sálek.
info: mobil - Dáša Petrželková 777 044 485  Milena Umová 723 780 143
email : dasa.petrzelkova@seznam.cz,  milena.umova@seznam.cz

Zlepšená protipožární opatření ve vysokomýtské nemocnici 

Stavební úpravy ve Vysokomýtské nemocnici na ulici Žižkova mají za cíl zajistit zlepšenou požární bezpečnost. Jedná se zejména o úpravy původních prostor a vybudování nového evakuačního schodiště. Práce za necelých patnáct milionů korun budou hotové na podzim letošního roku.
„Ve vysokomýtské nemocnici se v rámci projektu jedná o vytvoření chráněných únikových cest, přeměnu výtahu na výtah evakuační včetně úpravy přístupových cest.  Objekt dále bude rozdělen na požární úseky v souladu s platnými předpisy,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
„Již náš původní záměr počítal s výrazným zvýšením bezpečnosti pacientů i personálu. Navíc oproti původnímu plánu jsme museli provést další dílčí úpravy projektu a s tím došlo i k prodloužení dokončení stavebních prací.  Hlavním důvodem je výměna dožilých konstrukcí podlah na spojovacích chodbách. V září budou hotová dvě patra nemocnice a poslední pak v říjnu letošního roku,“ řekl radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr.
„Cena díla včetně potřebných úprav, které bylo potřeba zajistit komplexní požární bezpečnost, je 17,8 milionů korun,“ uzavřel Roman Línek, náměstek hejtmana odpovědný za investice, majetek a kulturu.  


V Chrudimi šijí unikátní roušky s parametry respirátorů.
Jejich atest podpořil Kraj dotací

Pravděpodobně jste už slyšeli příběh tří chlapů od rodin, kteří se dali před rokem dohromady a začali vyrábět unikání trika bez tzv. koláčů. I když je propotíte, podpaží zůstanou na pohled suchá. Možná ale nevíte, že chrudimská firma CityZen během nástupu Covidu-19 začala šít roušky s parametry blížící se respirátorům.
Před Velikonocemi Pardubický kraj vyhlásil výzvu nazvanou: „Hledáme zlaté české ručičky“. „Nabídli jsme peníze firmám, které pružně změní svoji současnou produkci, a začnou vyrábět ochranné pomůcky v boji s koronavirem. Podmínkou bylo, aby pomohly nejen během pandemie, ale měly své uplatnění i později,“ zdůrazňuje radní Hana Štěpánová z odboru regionálního rozvoje.
Rouška s vlastnostmi respirátoru
Vybrali jsme jedenáct firem. A mezi nimi byli také chrudimští CityZen. Jejich roušky fungují skvěle a šlapou na paty respirátorům. „Kapénky se zvenčí se sice zachytí na povrchu. Ale už neprojdou přes speciálně upravenou bavlnu. A funguje to i obráceně. Pokud je sám někdo nakažený, nevydechuje žádné viry ven,“ vysvětluje ředitel společnosti Pavel Hrstka. Taková respirouška ovšem potřebuje atest. K tomu poslouží peníze z dotace Kraje. Testy proběhnou na Akademii věd ve snad i ve Švýcarsku.
Na další vlnu pandemie jsme připraveni
Výzva „Hledáme zlaté české ručičky“ dala firmám 90 dní na to, aby představily funkční technologii nebo už samotný výsledný produkt. Odbor rozvoje ve finále rozdělil více než sedm miliónů korun do jedenácti firem. „Pardubický kraj podpořil české firmy, které se vyznačují ve své výrobě kvalitou a rozumnou cenou. Pro mě je jednoznačně velké plus, že k nám neputují přes půl zeměkoule. Díky tomu si Kraj ve složité době pomohl sám. Navíc má teď na svém území připravené nové technologie, které se nejen ve zdravotnictví využijí i v době bez pandemie,“ říká Hana Štěpánová, radní Pardubického kraje zodpovědná za regionální rozvoj, evropské fondy a inovace.
Machři z Chrudimi aneb Trik je v triku
Mladá chrudimská firma CityZen vyrábí trika z materiálu, který má hned několik unikátních vlastností. Zvenčí nepropustí mokro dovnitř. Tělesný pot rozloží do šířky a nepropustí ven. Takže navenek nejsou vidět vůbec žádné skvrny a nikdo nepozná, že jste se zpotili. To ale není všechno! Když se náhodou polejete, kapky zůstávají na povrchu a stačí je jen setřít.
V Evropě jsou jen dva konkurenti s podobnou výrobou, s podobnou technologií. Je to Španělská a Nizozemská firma. Jenomže španělské výrobky sice nepropouští, ale jsou na těle velmi nepříjemné, umělohmotné. Nizozemská produkce je podobnější svou technologií té naší,“ uvádí Pavel Hrstka, ředitel společnosti CityZen.
 „Chtěli bychom s mými společníky Martinem Burkoňem a René Němečkem mít svou vlastní továrnu na malovýrobu, abychom mohli lépe uspokojit požadavky zákazníků na barvy. Plánujeme i rozšíření sortimentu na spodní prádlo s různou gramáží podle ročního období, cyklistické dresy z bavlny. Myslíme i na fitness kolekci,“ dodává Pavel Hrstka.


Svinnský Iscarex kros po jedenácté  - nové video Českotřebovského deníku

   Video v plné velikosti ZDE

Jaké krásné historické automobily byly v sobotu k vidění v Litomyšli

Vzpomínková jízda na Elišku a Čeňka Junkovy.... V pátek v brzkých odpoledních hodinách se  na obou zámeckých nádvořích postupně sjížděla překrásná historická vozidla. Letos bylo registrováno více jak sto vozidel vyrobených do roku 1948. Od vozů domácí produkce i mnohé zahraniční značky. Zastoupeny byly vozy anglické, francouzské, německé, ale i zámořské - převážně americké....