Českotřebovský deník 233/2020 (14.8.)
SOBOTNÍ ODPOLEDNÍ PIKNIK V JAVORCE SE NEKONÁ - Zejména včerejší velký déšť způsobil problémy. VEČERNÍ KONCERT BUDE PODLE PROGRAMU !!!
 
Pršelo jen se lilo, taky kroupy padaly 


ZO ČSOP Podorlicko pořádá přednášku o expedici MONOXYLON III

Povídání o třech cestách “do pravěku” na dlabaných lodích po evropských mořích.
Setkání s účastníky expedic experimentální archeologie MONOXYLON. Vyprávění PaedDr. Jiřího Milera z Jaroměře, Mgr. Jardy Šplíchala z Rybníka. Promítnutí nového dokumentárního filmu Den dlouhý 28,5 hodiny
Koná se ve spolupráci s KC Česká Třebová v malém sále Kulturního centra, Nádražní 397, Česká Třebová
Středa 30.9.2020 v 17:00 hodin
 
11. září budeme slavit
20 let Regionu Orlicko-Třebovsko

V roce 2020 slaví Region Orlicko – Třebovsko významné výročí 20 let od svého založení. Region k této příležitosti připravuje hlavní oslavy na pátek 11. září 2020 od 16 hodin ve sportovním areálu v Dlouhé Třebové. Na programu bude vystoupení imitátora Václava Faltuse s kouzelníkem, kapely Olympic revival z Havířova, České besedy z Třebovice a Lukavice, taneční vystoupení místních dlouhotřebovských souborů a bohaté občerstvení. Součástí oslav bude tradiční cyklojízda se starosty členských obcí a měst. Kromě slavnostního odpoledne region připravuje velkoformátovou prezentaci dvacetileté činnosti ve fotografiích.
Pojeďte s námi do Dlouhé Třebové a slavte s regionem!
Za svazek obcí Region Orlicko – Třebovsko zve Petr Hájek, předseda svazku obcí a PhDr. Jana Staňková

Budovy vysokomýtské nemocnice budou převedeny na Pardubický kraj

Vysokomýtská nemocnice, která je příspěvkovou organizací Pardubického kraje, byla dlouho dobu v budovách vlastněných městem. Budova v Žižkově ulici již byla v loňském roce převedena do majetku kraje. Stejnou cestou může nyní jít také budova v Hradecké ulici.  „Převod budov z majetku města do majetku kraje byl jednoznačným předpokladem pro další investiční činnost ve Vysokomýtské nemocnici.
V její blízkosti nyní dokončujeme novou výjezdovou základnu naší záchranky.
V loňském roce jsme získali od města budovu v Žižkově ulici včetně přilehlých pozemků a nyní se po ukončení sporu města se soukromou společností otevírá cesta pro převod budovy v Hradecké ulici,“ řekl hejtman Martin Netolický po jednání se starostou Vysokého Mýta Františkem Jiraským.

V Javorce hrála svitavská kapela Do větru - nové video Čt. deníku

odkaz na celou obrazovku ZDE
Svitavská kapela Do větru hraje muziku z vlastní tvorby. Soubor hraje v různých sestavách již dvacet let, v kapele se vystřídala celá řada šikovných muzikantů. 
Autorem hudby je multiinstrumentalista Lukáš Moravec, učitel svitavské zušky, autorkou většiny textů je Lenka Moravcová.  Ráz kapely vytváří především zpěvačka Veronika Bartošová, kterou někteří znají jako zdravotního klauna. Aranžmá písniček řeší muzikanti společně.  Kapela se V České Třebové poprvé etablovala na Výtvarné Svinné v roce 2015, v minulých letech  hrála také na letních koncertech v parku Javorka, kde doplňuje nabídku známějších českotřebovských hudebních skupin.

Zatopené sklepy, stržené cesty - voda řádila.

Ve Svinné byl v Plánu první ročník hudebního letního festivalu a trefil se zrovna do nejsilnějšího lijáku. Vody bylo opravdu dost. Zajímavé jsou i další zaslané snímky z řádění vodního živlu v Němčicích a Člupku.

Turisté navštěvují rotundu sv. Kateřiny, průvodce se zde vyplatí

Rotunda je pro turisty otevřena denně, přesvědčil jsem se o tom dnes dopoledne, když jsem doprovázel vzácnou návštěvu z Prahy -  českotřebovského patriota, farmaceuta, malíře a hudebníka RNDr. Vladimíra Kormouta, který si samozřejmě přinesl  svoje malířské náčiní a skicák s sebou. Do České Třebové jezdí na čtrnáctidenní dovolenou pravidelně od roku 2003. Rotunda je jeho srdeční záležitost a nijak se s tím netají. Současně jsme se spolu přesvědčili, že její propagace  má svůj význam, během naší dopolední návštěvy sem přijela celá velká výprava turistů z Ostravska, kteří na trase ze Svitav přijeli nejdříve k nám k rotundě, byť je nyní jen velmi obtížně dostupná, zvláště pro někoho, kdo se nevyzná.  Po prohlídce města pokračovali na Litomyšl.  Možná jsme podcenili směrovky - kudy jet na Lanškroun. Litomyšl a Skuhrov se přece jen dozvíme, ale kudy k rotundě je větší oříšek A tak museli jít pěšky a doptali se..... Měl jsem radost, že je areál u rotundy sv. Kateřiny celkem dobře upraven, turisté byli spokojeni, vyptávali se na další muzejní program ve městě...Ovšem na celkovou a definitivní úpravu areálu stále čekáme, cestičky jsou stále jen ty dříve vyšlapané a lavičky uprostřed kopřiv. A informační systém zcela nedokonalý. (mm)
 
Brouk tesařík se z trámů gymnázia Lanškroun přestěhuje do kabinetu

Pardubický kraj má v Lanškrouně řadu krajského majetku. Na jeho stav a potřeby se v rámci své pracovní návštěvy přijel podívat 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který má právě majetek kraje ve svém portfoliu.
„Jedná se zejména o silnice a školy. K nim v poslední době přibyla i budova gymnázia, která potřebuje investice a dosud byla ve vlastnictví města. Letos chceme začít chemickým ošetřením trámů v krovu, které jsou napadené broukem tesaříkem. Pak bude následovat kvalitní připojení na internet, což bývá v některých starších budovách problém. V dalších letech se dáme i do celkové rekonstrukce střechy,“ sdělil Línek.
Starosta města Radim Vetchý představil Romanu Línkovi stavbu nové městské polikliniky, která by ve dvou etapách měla splnit požadavky na místní ordinace. „Část staré polikliniky jsme ubourali a stavíme novou budovu. Po přestěhování lékařů pak zbouráme zbytek a postavíme i přední část zcela novou,“ řekl Vetchý.
V současné době Pardubický kraj dokončuje také rekonstrukci silnice II/315 od Skuhrova ke kruhové křižovatce v Lanškrouně z evropského projektu za více jak 115 milionů korun. Předána bude na podzim.
„Snažíme se městu pomáhat i s dotacemi do sportu a infrastruktury cestovního ruchu. To je vidět například u Lanškrounského rybníka, ze kterého se stává oblíbené rekreační a sportovní středisko,“ poznamenal Roman Línek. „Máme tu půjčovnu lodiček a paddleboardů, je tu nové molo a dobře fungující restaurace. Chtěli bychom tu umělou hrází oddělit určitou část, kde plánujeme vybudovat biotop s kořenovou čističkou na koupání v čisté vodě,“ přestavil Radim Vetchý další plány.
Hovořili jsme také o spolupráci s místním muzeem, které nyní slaví 30 let své činnosti a vydává k tomuto výročí knížku. Každoročně přidáváme městu prostředky na renovaci některých předmětů pro muzeum, většinou je to nábytek, různé skříně, příborník pro císaře, který tu řídil vojenské manévry, a loni to zase byla barokní truhla. Podílíme se i na opravách drobné historické architektury, jako jsou různé křížky a boží muka, v plánu je i křížek na náměstí Aloise Jiráska,“ dodal Línek.