Českotřebovský deník 235/2020 (15/8)
Spanilá jízda vojenské historické techniky v centru pozornosti (nové video)
  Video na plnou velikost ZDE
Sobotní prezentace letošní Cihelny 2020 v České Třebové byla skutečně velmi dobrá.- Nenarušila chod města, využila  nabídku, která se ukázala jako velmi dobrá. Jelo se pod hetmanskou záštitou, Martin Netolický byl osobně přítomen  na zastávkách vojenské klolony v Ústí nad Orlicí, v České Třebové a v Lanškrouně. Jízda předznamenala jinou významnou akci. Již příští týden se uskuteční tradiční vojensko-historická ukázka "Cihelna 2020". Tentokrát sice bez diváků přímo na bojišti, ale o to větší pozornost bude akci věnována mediálně. Vysílat ji v přímém přenosu bude veřejnoprávní televize. Z českotřebovské zastávky vojenské kolony na Skalce uvádí Českotřebovský deník osmiminutovou videoreportáž (mm)
Na návštěvě u Pavla Langhanse 

Milé zastavení v Nekoří "Na Vejrově" (takový nápis má Pavel Langhans na svém domečku) pokazila pouze bouřka, která se z ničeho nic vynořila za kopcem.  Společně s Pavlem připravujeme jeho video medailonek  iniciovaný nedávným životním jubileem. Znovu jsem, měl možnost prohlížet vzorně srovnané albumy dokládající jeho pracovní i občanský život. Také nové a nové náměty pro (elektronický) Dikobraz. Kam na to ten Pavel chodí... Získal jsme však opravdové skvosty digitalizovaný záznam osmimilimetrového filmu z let 1963 a 1965 zachycující  jednak podmínky pro sportování ve Vilách v těchto letech a především také českotřebovské koupaliště v plném rozkvětu.Černobílé, samozřejmě. Ale myslím, že nikdo jiný takový film nevlastní, prostě unikát.  A tak máme před sebou ještě kus práce, než všechno dotvoříme do konečného výsledku. Ale to množství dobře uspořádaných a popsaných fotografií, to oči přechází.... (mm)

Na Hýblově ulici se pracovalo i v sobotu po celý den

Fotografií z této oblasti mám nyní nadbytek, ale rád bych použil ty dnešní, protože dokladují, co všechno je třeba ve vozovce Hýblovy ulice budovat a že to tedy není vůbec jednoduché. Síťaři to mají jasné, buď všechno co potřebují udělají nyní, nebo je pak už do nově vybudované vozovky nikdo nepustí.  A tak se nedivme velkému množství práce.  Je to nyní opravdu složité a problémové, ale vydržme. Dílčí spěchy jsou, v Podbranské již třeba svítí osvětlení. Krásně to osvětluje silnici a chodníky. Světlo jako ve dne. Výkopy v ulici jaou stále zajímavější, jako by zde budovali nějaké hrazdy nebo cvičební nářadí.
Podívejme se na fotografie Vojtěšky Vohralíkové z neděle 16. srpna (tentokrát z ptačí perspektivy), ale také na aktuální obrázek Pavla Langhanse, který byl děním v Hýblově ulici inspirován. Ukazuje na situaci živnostníka nabízejícího své zboží v době přestavby komunikace. K reálu nemá tato situace jistě daleko....  (mm)

 Běh na Palici podruhé

Ještě loni se diskutovalo nad tím, že to je "na palici" běhat uprostřed léta na Palici, letos to již bylo bráno jako samozřejmost.  Ten letošní běh byl vzácnější než ten loňský, letos se řada závodů ruší. A mezi těmi běhy, které v kalendáři zůstaly byl i  tento běh uspořádaný spolkem "Jen blbni team".  Není jednou akcí spolku, pořádá i řadu dalších zajímavých sportovních akcí, např  Triatlon, letní míčový víceboj, nohejbalový turnaj,  míčový víceboj dvojic atd.  V sobotu 15. srpna bylo po velkém dešti, organizátoři to neměli snadné, museli ještě ráno před během zkontrolovat a doplnit značení trati, dohlédnout na její schůdnost. To byla práce pro Tomáše Müllera, který potom před závodem také detailně seznámil se záludnostmi trati všechny přihlášené závodníky.  Potom odložil mikrofon a se startovním číslem 2 se ¨vypravil s úderem desáté hodiny na trasu závodu.  Závod se běží systémem "nahoru a dolů, start a cíl je na stejném místě, což je pro organizátory výhodné. Délka závodu byla pop přeměření 12,5 km.
Jeho výsledky, mapu trasy a některé fotky dále uvádíme ZDE. Video ze závodu bude v pondělí 17/8 večer.

SLIBY - aneb - co se dnes nepodařilo

Článek o tom, jak dopadla dotace na stavbu šaten a tribuny atletického stadionu a co dál byl slíben na dnešek, ale den byl nějak moc krátký, nepodařilo se to vyřešit.  Prosím o posečkání. Jisté je ovšem to, že dotace přidělena nebyla... (mm) 

Na zítra mohu slíbit ještě další článek popisující proměny domu čp. 67 v Hýblově ulici, zvaného "Činčerův dům".  Článek a zajimavé fotografie  zajišťuje Martin Šebela.