Českotřebovský deník 240/2020 (21/8) 
Nezainvestované stavební parcely jsou nabízeny městu za vysokou cenu

Tím se stávají pro město nevyužitelné. Letos byla schválena nová cenová mapa, tím byly po hodně letech zvýšeny ceny pozemků pro prodej i koupi. Město potřebuje stavební pozemky pro  individuální výstavbu, ale požadované ceny pro jejich odkoupení jsou stále  ještě hodně daleko od této ceny.  Na pondělním jednání rady města proto rada města nedoporučila odkoupení parcel od soukromých vlastníků na nabídkovou cenu 600 Kč /m2. K této částce je zapotřebí  připočítat stále rostoucí náklady na zainvestování pozemků. Tato situace způsobuje velký nedostatek stavebních parcel na katastru města, ceny parcel tedy rostou. Důsledkem je odliv stavebníků do okolních měst či obcí.
Přesvědčit se o tom můžeme na realitních serverech, kde jsou některé nabízené ceny skutečně ohromující. Na vesnici je parcela  sice k mání laciněji, ale přece jenom vznikají zde bydlícím další prakticky celoživotní náklady spojené s dopravou do zaměstnání, dětí do škol,  k veřejné dopravě...  To současně znamená co nejlépe využít všechny pozemky, které jsou ve vlastnictví měst a kde by byla výstavba  možná. Já konkrétně vidím pro tuto možnost tříhektarovou plochu bývalého koupaliště a okolních ploch v Křivolíku, kde není složitá přístupová cesta. Jde o oblast určenou v územním plánu potenciálně pro sport a rekreaci, ale po změně územního plánu jistě dobře využitelnou. Zde výkup pozemků odpadá a po dobré inženýrské  přípravě by byla oblast připravena k zastavění do dvou roků. Neměli bychom na tuto oblast zapomínat, zatím bylo pouze řečeno A, tedy  že se zde s budováním koupaliště  nepočítá. K tomu  by bylo dobré říci B, tedy jak to tady bude dál. Záměr, stavět zde rodinné domky v této lokalitě není nový.  A současná tristní situace se stavebními parcelami jej činí stále aktuálnějším. Přitom by nešlo o investičně náročnou akci. Za peníze získaní prodejem parcel lze postavit sítě a komunikace bez velkých nároků na rozpočet města.  (mm) Obrázek: Zastavitelné území v Rudoltičkách. Má šanci na realizaci?
 
Zítřejší sobotní večerní koncert skupiny EL CAMIŇO ohlášený na 19. hodinu do hudebního pavilonu v Javorce se nekoná, pořadatelé  koncert zrušili.


Anděl strážný chrání MŠ U Stadionu deset let 

Před deseti lety: Ve čtvrtek 3. září 2010 odpoledne se na zahradě mateřské školy U Stadionu konala malá slavnost, na které byla odhalena dřevěná dřevořezba - socha spícího anděla na vysokém sloupu, dílo sochaře Martina Petra z Letohradu. Není to jediná dřevěná socha na této školní zahradě. Ještě dříve se na prostorné zahradě mateřské školy objevilo šest dřevěných soch skřítků dle námětu Jana Kužela z Dobré Vody u Hořic. Dotváří prostor zahrady, ozvláštňují prostor, činí jej zcela specifickým a neopakovatelným, který si děti (i rodiče - ale hlavně děti) budou jistě napořád pamatovat. Sochy současně připomínají původní osázení zahrady vzrostlými topoly, které byly na jaře loňského roku 2014 v rámci revitalizace zeleně na městských pozemcích odstraněny. Ředitelce školy Ludmile Pechancové se podařilo několik topolových kmenů zachránit, získala svolení k tomu, aby z jejich kmenů a ruka umělce vytvořila dílo, které vytvoří pro děti jiný svět, se kterým se normálně nesetkávají. Dílo se podařilo a k začátku nového školního roku byla do zahrady umístěna poslední socha anděla.  Její autor Martin Petr sochu vyrobil během necelých dvou měsíců, je ze dvou částí do sebe pevně spojených (sloup a vlastní socha anděla) a ve spojení s mateřskou školou symbolizuje velkou péči, kterou  se škola snaží věnovat všem dětem, které ji navštěvují. Předlohou či námětem pro sochu byla malá (asi 20 cm vysoká) keramická soška anděla, se kterou přišla ředitelka školy do ateliéru Martina Petra. Ten námět přijal za vlastní a z předlohy vznikl mnohonásobně větší artefakt, který je nyní nepřehlédnutelnou ozdobou prostoru a který vhodně doplňuje.
Anděla strážného bude MŠ U Stadionu potřebovat i v dalším období, kdy projde budova školky rozsáhlou modernizací a zateplením.  proto bude třeba, aby v příštím roce od února přechodně chodily děti z této školky do náhradních prostor  v bývalé ZŠ Lhotka, která se bude nyní na  toto "hostování" stavebně upravovat. Kuchyňský provoz bude potom přerušen jen na  nejnutnější dobu o letních prázdninách 2021. Přejme této mateřské škole, aby se všechny práce podařilo zajistit včas a ve výborné kvalitě.  (mm)


Veřejné griloviště: jak to dělají jinde

Jak to dělají jinde - především místo pro griloviště dobře vybírají...  Na místo dali typ obyvatelé Pardubic.

https://pardubicky.denik.cz/zpravy_region/verejna-griloviste-pardubice-20200214.html

https://pardubicky.denik.cz/zpravy_region/mesto-otevrelo-verejne-griloviste-pod-vinici-20200709.html

 
Pěkný parčík za Malou scénou v Mlýnské ulici, zatím bez laviček 

Lokalita byla nedávno pěkně upravena a posekána, je v blízkosti centra a po osazení lavičkami by mohla dobře sloužit pro odpočinek obyvatel města a to bez velkých úprav. Takový námět jsem  obdržel a musím jej pochválit. Škoda, že zatím ve Třebové nemáme parcipativní rozpočet, kde by mohli občané podávat své náměty a  získávat pro ně podporu pro  jejich financování. Pro tento námět bych  svůj hlas rozhodně přidal.


Petr Kulda opět glosuje, dovolené pomalu končí

Co se týká letošních prázdnin, tak zažil jsem tedy již ledacos, ale nedávné dojmy jsou nezapomenutelné :
- kohorty nařvaných nevychovaných skřetů se svými neméně nařvanými a neméně nevychovanými mutrami řvoucí a lítající všude, kam oko dohlédne.
- nařvaní elektrocyklisté, řítící se padesátkou mezi lidmi nejen mezi Radegastem a Pustevnami .
- stajlově vydyzajnované pindulky ve značkových trekových botičkách se značkovými nordicwalkingovými karbonovými hůlčičkami šmátrající se na Přední Solisko či na Hincovo pleso.
- obdobně vydyzajnové pindulky s mikropséky v náručí a věrným nohsledem v zápatí šmátrající se kamkoli, kde už také byli jejich sousedi ...
 P.Kulda & Velebný
 
Kulturní akce v uzavřených prostorech zůstanou omezené počtem 500 osob 

Akce včetně kulturních v uzavřených prostorech i nadále zůstanou omezené počtem 500 osob, rozhodla dnes vládní rada pro zdravotní rizika. Nemá ale dál platit pravidlo, že v obecenstvu musí lidé sedět s rozestupy a divadla tak nemohou obsadit všechna sedadla. Diváci budou ale muset mít nasazené roušky - obecně bude povinnost nosit je platit od 1. září pro všechna veřejná místa. O výsledku zasedání informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. O rozšíření počtu osob na vnitřních představeních usiloval ministr kultury Lubomír Zaorálek. Pro sály v České Třebové omezení význam nemá, mohou být naplněny na plné počty sedadel. 


Českem tam a zpět z Litomyšle

Česká televize vysílala v pátek 21. srpna z Litomyšle předposlední díl cyklu Českem tam a zpět.
Centrem dění byly Klášterní zahrady.
11:00 StarDance taneční workshop pro děti s Alicí Stodůlkovou a Michalem Mládkem
12:00 Chataři – nový, komediální seriál České televize Povídání o natáčení seriálu. Hosté: Jana Plodková, Petra Nesvačilová
13:00 Vědecká show zábavné a vzdělávací pokusy s Pevností poznání
14:00 Kanoista David Havel 
15:00 StarDance taneční workshop pro děti s Alicí Stodůlkovou a Michalem Mládkem
16:00 AZ-kvíz  hra o ceny na motivy populárního pořadu s Alešem Zbořilem
17:00 koncert Thom Artway 
Vysílání tohoto cyklu má poukázat na hlavní problémy a projekty ve vytipovaných destinacích a na území celých krajů – odpovídá na otázky, jak se jindy zaplněná místa vypořádávají s menším počtem zahraničních turistů, jaký je o ně zájem mezi tuzemskými cestovateli, představuje nejzajímavější místa k návštěvě, dává tipy na víkendové výlety a zároveň poskytuje divákům základní informace – např. o podobě dopravní infrastruktury v místě, možnostech parkování, cenách apod.
Obdobvné pořady tohoto c yklu Česká televize vysílala napč. z Telče, Rožnova pod Radhoštěm, Ostravy - Vítkovic.

Afty léčí Contipro
Problémy s aftami má podle odborníků každý čtvrtý člověk. Bolestivé ranky se objevují v ústech a vadí tak při jídle, pití i mluvení. Jejich přesná příčina ani spolehlivý způsob léčby se dosud výzkumníkům nepodařilo odhalit. Dostupné gely a mastičky pouze zmírňují příznaky, a dokud afty samy nezmizí, je nemožné se jich zbavit. Česká biotechnologická firma Contipro nyní vyvíjí inovativní prostředek, který na ránu dobře přilne, a tak uleví od bolesti a zároveň urychlí léčbu.
Aftózní stomatitida, zjednodušeně afty, je zánět v ústní dutině, který se projevuje formou zarudlých puchýřů v oblasti rtů, dásní nebo na vnitřní straně tváří. Po prasknutí se puchýřek mění na vřídek. Výskyt aft v běžné populaci odhadují odborníci na přibližně 25 %. Podle odborníků z Univerzity v Brescii se člověk náchylný na afty s nimi v mírné formě setká třikrát až šestkrát za rok. Pokud se vracejí častěji, jde o chronické onemocnění.
Na vině bývá stres nebo špatné stravování
Spouštěčem aft bývá špatné stravování a s ním spojený nedostatek vitamínů (zejména B12 a B9), alergie na potraviny, stres, dieta či hormonální poruchy. Vznik aft může nastartovat i tvrdé a ostré jídlo jako například ořechy a chipsy, které způsobí poranění ústní dutiny.
Lékaři s aftami spojují také zubní pasty s obsahem laurylsulfátu, což je látka zvyšující pěnivost a zároveň vysoušející ústní dutinu, čímž narušuje její ochrannou vrstvu. Na afty trpí i lidé, kteří mají zvyk kousat si rty či vnitřek úst. V neposlední řadě je náchylnost k aftám daná geneticky.
V mírné nebo vážnější formě
V praxi se stomatologové setkávají s třemi formami aft. Nejčastější je jejich méně závažná forma, která postihuje přibližně 85 % pacientů. Afty se v tomto případě nacházejí v přední části úst, jsou malé a kulaté, ne větší než 5 milimetrů a trvá zhruba 7 až 14 dní, dokud úplně nezmizí bez zanechání jizvy. Závažnější forma se vyskytuje u 10 až 15 % pacientů. Afty jsou hlubší a dosahují průměru přibližně 10 milimetrů. Trvá 6 týdnů, v některých případech až několik měsíců, než se zahojí, přičemž po sobě zanechávají jizvy.
Poslední forma aft je způsobená virem herpes a má podobu shluku drobných puchýřů. Vzhledem je podobná spíše méně závažné formě a mizí po 14 dnech bez zanechání jizvy, je však přenosná a nakažlivá. Stomatologové považují pro předcházení aftám za velmi důležitou prevenci. Tou je správná ústní hygiena, pravidelné čištění zubů měkkým kartáčkem, jemnými zubními pastami a používání antimikrobiálních ústních vod.
Současné přípravky afty neléčí
Když se afty objeví, pacienti mají možnost sáhnout pouze po gelech či mastičkách, které tlumí doprovodné příznaky jako pálení a bolest, avšak nepodporují léčbu samotných aft. Jejich další nevýhodou je konzistence. „Na českém ani slovenském trhu není k dispozici žádný produkt v pevné formě, jenž by se aplikoval na aftu, zůstal tam, a tím omezil citlivost, a zároveň podporoval léčbu. Lze dohledat různé výplachové roztoky, které slouží k desinfekci, ale hojení nepodporují. Nebo se může jednat o gelové prostředky, které by měly po aplikaci na aftu vytvořit film a snížit tak její citlivost. Ty jsou však poměrně tekuté, takže v místě aplikace nevydrží a pacient je do několika minut spolkne,“ říká Veronika Štěpánková, odborná pracovnice výzkumu a vývoje v biotechnologické firmě Contipro, která již 30 let působí v oblasti kosmetiky a medicíny. Společnost z Dolní Dobrouče se rozhodla využít své klíčové poznatky a přinést na trh inovativní produkt na podporu léčby aft.
Náplast, která se v ústech postupně rozpustí
Vědci z Contipro se zaměřili na vytvoření prostředku v pevné formě, který krátce po aplikaci zgelovatí. Na místě vředu dokáže setrvat od 30 minut do 2 hodin, přičemž pacientovi umožňuje přijímat tekutiny i potravu a současně podporuje hojení. Unikátní šestiúhelníkový patch (z anglického označení pro náplast) obsahuje kyselinu hyaluronovou a antiseptikum oktenidin.
Právě ve výrobě kyseliny hyaluronové se společnost Contipro řadí mezi světové špičky a dodává ji do celého světa. „Kyselina hyaluronová má za úlohu podpořit hojení různých poranění, včetně aft. Také má anestetické účinky, takže by měla mírně tlumit bolest. Oktenidin pomáhá místo aplikace vyčistit – mikroflóra dutiny ústní je bohatá na mikroorganismy a spodina afty bývá proto často infikována bakteriemi, které zesilují zánětlivou reakci,“ vysvětluje Štěpánková. Kromě léčby aft si speciální patch poradí i s léčbou odřenin od zubního strojku či poranění po kousnutí se do úst.
Bolest při poraněních ústní dutiny totiž vzniká z důvodu dráždění odhalených nervových zakončení. Patch dokáže přímému kontaktu zranění s potravou či tekutinou zabránit a bolest výrazně ztlumit. Pro lepší představu by se dal patch přirovnat k houbovitému materiálu – měkký, ohebný a bez ostrých hran. Díky tomu zvládne pacient jeho aplikaci i sám doma.