Českotřebovský deník 249/2020 (30/8)
Cvičení  jogy  na července  začíná  v úterý  8.9. 2020 od  18 hod.  Hyšková  a Cejnarová                    

Českotřebovský deník  publikuje nové video: Přehled událostí měsíce srpna

Video v plné velikosti najdete ZDE
Souhrn událostí v srpnu 2020 (19 minut) je věnován všem stavbám, které ve městě probíhají v letošním roce. jde o deset větších stavebních akcí, které sledujeme celý rok a nyní jsme udělali takovou srpnovou inventuru. Dále si přehledně připomeneme další události, které zachytila kamera Českotřebovského deníku: jízdy parních vlaků na Kralicko, 11. ročník Svinnského Iscarex krosu, věnujeme se zastávce Spanilé jízdy vojenské historické techniky, která předcházela akci Cihelna 2020 a zajímavostí byla také téměř týdenní akce chrudimských parašutistů. Léto v České Třebové si nelze představit bez letních koncertů v Javorce, proto je poslední část srpnového přehledu věnována třem letním koncertům, které se zde v této době uskutečnily. (MM)
 
Českotřebovský deník publikoval na webu a facebooku již stovku videí

Během necelého roku  bylo zveřejněno 12 měsíčních přehledů o dění v České Třebové. Není to zdaleka všechno. Celkem byla publikována již celá stovka snímků aktuálních, dokumentárních a medailonů v cyklu Galerie osobností města. Jen v srpnu bylo publikováno 17 videopořadů, s průměrnou délkou 7 minut (celkem 126 minut). Řada dalších videofilmů je rozpracovaná. Snažíme se, aby byly aktuality skutečně aktuální a dokumenty pokud možno plně vyčerpaly sledované téma. 
K některým se budeme postupně vracet a připravovat nová doplněná vydání. Jde např. o ohlédnutí za Semanínskou letní výstavou, Několik dalších dílků bude mít cyklus sledující  vývoj a osud českotřebovské plovárny v Křivolíku, připravujeme nový dokument k letošnímu 175. výročí železnice v České Třebové.  Podařilo také získat unikátní autentické filmy z dřívější černobílé doby, staré více než padesát let, které využijeme k jejich komentovanému publikování. Všechny tyto videopořady jsou stále  k dispozici na webu Českotřebovského deníku v záložce  "Českotřebovský videodeník" (ZDE) a stejná záložka s odkazy na natočené videopořady také byla zřízena na webové stránce města. Všechno také zveřejňujeme na facebookovém profilu Českotřebovského deníku a budeme rádi, budou-li naše příspěvky sdíleny. 
Práci s kamerou a střižnou se postupně učíme, děláme svou práci rádi, i když nemáme plně profesionální zařízení a vybavení. Kromě nulového rozpočtu na činnost máme ovšem chuť do práce a snahu dělat svou práci poctivě. (mm)
 
Guláš festival Přívrat po desáté

Letos měl Guláš festival v Přívratu svůj jubilejní desátý ročník. Opět zde o nejlepší guláš soutěžilo 12 týmů, zájem o  účast v gulášové soutěži byla opět veliká.  Soutěžili např. Skoti, Krajánci, Šmoulové, Pat a Mat,  Čerti a čertice. Také názvy výrobků byly originální: Guláš byl Loupežnický, pekelný, Lhotecký,  nebo také  anticovid  nebo "Ajeto".  Výrobky hodnotí jak odborná, tak laická porota. Navíc zde bylo možné posuzovat deset značek čepovaného piva. Za pivovar Faltus zde sládek Ing. Jiří Teplý přihlásil do soutěže dvanáctku Kohouta.  I letos byla také soutěž o nejlepšího pekaře nebo pekařku.
Za deset let v Přívratě vyzkoušeli horkou i mokrou variantu, letos to bylo "akorát", zájem o tradiční akci i nabízené gastronomické pochoutky byl velký. Bylo z čeho vybírat. Deset let současně s festivalem slavilo také Řeznictví Sloupnice. Guláš festival tradičně doprovázela živá hudba různých žánrů, Nejznámější kapelou sobotního programu byla Ready Kirken, vystoupila po vyhlášení výsledků soutěže. Z dění na letošním jubilejním Guláš festivalu v Přívratě máme natočeno šestiminutové video, bylo publikováno 30.8. večer. Odkaz je ZDE
Video z 10. ročníku Guláš festivalu najdete (v plné velikosti na celou obrazovku) ZDE

 


Kobylinec 2020 bohatší než v minulých letech, opět s kapelou Poutníci

Škoda, že možná řada Třebováků ani neví, kde je Kobylí důl. Třeba proto, aby mohli přijít na zajímavost konce prázdnin ve Třebové, tedy na výtvarný happening, na kterém mohou vybírat z řady zajímavých nabídek, které ve Třebové dlouho nebyly a snad zas ani dlouho nebudou . Od 15. hodiny k tomu zahrála skupiny poutníci. letos si podmínky pochvalovala,  nebylo tak velké vedro jako v roce loňském. Nabídka byla bohatší a zajímavější, představily se zase noví výtvarníci. Organizátorka akce Ing. Alice Formánková si pochvalovala spolupráci s Kulturním centrem, a připomněla, že to při měnícím počasí neměli moc lehké, bylo třeba počítat, že může přijít třeba dost silný liják. Přišel až v noci a trak vše dobře dopadlo. Podrobněji se  na akci vrátím ve speciálním příspěvku. Také z této akce máme natočeno zajímavé video. Kobylinec a jeho  organizátoři si to zaslouží. (MM)

MLSy z Pardubického kraje potkáte nejen na trzích, ale i v regálech obchodů

V posledním srpnovém týdnu zasedla odborná komise, aby vybrala ty nejlepší potravinářské výrobky Pardubického kraje. Do 14. ročníku MLSu Pardubického kraje se přihlásilo 29 výrobců s 96 výrobky. I letos bylo předáváno ocenění ve čtyřech kategoriích, a to Mlýnské a pekárenské a cukrářské výrobky, Mléko a mléčné výrobky, Maso a masné výrobky a Výrobky z medu a ostatní.
„Úroveň prezentovaných potravin byla na velmi vysoké úrovni a to nejen mezi vítězi jednotlivých kategoriích. Velmi mne těší fakt, že se oceněné výrobky z minulých let dostávají nejen do podvědomí spotřebitelů, ale hlavně do obchodní sítě a jsou tak dostupné široké veřejnosti,“ sdělil Václav Kroutil, radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov.
Největší zastoupení měla kategorie Mléko a mléčné výrobky (42). Výrobky z medu a ostatní (26), Maso a masné výrobky (19), Mlýnské a pekárenské a cukrářské výrobky (9).
MLS Pardubického kraje zná již první oceněné, a to v kategorii „Objev roku“.  Titul získalo pět producentů, kteří se do soutěže přihlásili poprvé. Jsou to Angelika Čížková – výroba dortů, Michaela Kinterová – med, Vladimíra Krejčíková – Zegita Ostřetín, Marta Komárková – dorty, koláče a Josef Branda – zmrzlina.
„V rámci další marketingové podpory bude vydán katalog oceněných výrobků a do konce roku připravujeme soutěž pro širokou veřejnost. Slavnostní vyhlášení výsledků s předáním ocenění se uskuteční v říjnu na chroustovickém zámku, kde se všichni výrobci setkají,“ sdělila Lenka Brožková, ředitelka společnosti AGROVENKOV.
Agrovenkov o.p.s., jež je vyhlašovatelem soutěže se i v letošním roce věnuje propagaci oceněných výrobků. Webové stránky http://mlspardubickehokraje.cz , které jsou určeny pro širokou veřejnost, představují oceněné výrobky i jejich výrobce, budou aktualizovány. Novinkou letošního ročníku je mapa Vyrobeno v Pardubickém kraji - https://www.mapotic.com/vyrobeno-v-pardubickem-kraji , která je určena nejen pro obyvatele, ale také pro návštěvníky, Pardubického kraje. V mapě najdou ve svém okolí nejen výrobce potravin, jejich prodejny, ale také prodej ze dvora od místních zemědělců, farmářů, řemeslníky či další výrobce, kteří na území působí.
Odborná komise byla složená ze zástupců Ministerstva zemědělství, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Pardubického kraje a Střední průmyslové školy potravinářství a služeb.


Koncertní i divadelní předplatné v září startuje se zaplněnými sály

Na místa předplatitelů se podařilo získat další zájemce, protože ředitelka Kulturního centra s prázdninovým obdobím spokojena.  Návštěvníci kulturních akcí budou ovšem muset počítat s aplikování nařízených hygienických opatření. Novinkou je, že prodej vstupenek na Kulturní pořady bude prováděn s větším předstihem než v předchozí době, takže se prodávají již nyní vstupenky např. na Galakoncert Jaroslava Svěceného, divadelní představení s Eliškou Balcerovou nebo na předvánoční angažmá baviče Hrona. Pořád se ukazuje, že je mnohem výhodnější si zajít za kulturou doma, než jezdit někam hodně daleko....
Pardubický kraj navrhuje změnu zákona  

Zastupitelstvo Pardubického kraje na svém úterním jednání schválilo zákonodárnou iniciativu, která by měla všem krajům přinést jednorázový nenávratný příspěvek ve výši 500 korun na obyvatele kraje. V případě přijetí návrhu zákona se pro Pardubický kraj jedná o 261 milionů korun, zatímco propad daňových příjmů je v tuto chvíli 900 milionů korun. Z celkového počtu 39 přítomných zastupitelů hlasovalo pro návrh 29 zastupitelů, proti byli čtyři zastupitelé, zbytek se zdržel hlasování.
„V polovině června byl schválen návrh, aby každá obec dostala jako kompenzaci 1200 korun na občana ze státního rozpočtu jako kompenzaci za bonus pro OSVČ, který byl hrazen z rozpočtového určení daní. To je rozhodně úspěch. Bohužel krajů se toto rozhodnutí netýkalo, a to především z toho důvodu, že nepanovala shoda v rámci Asociace krajů. Jsem přesvědčen, že je nutné neustále připomínat, že kraje se na kompenzačních bonusech podílejí také a měly by dostat alespoň dílčí příspěvek. Myslím si, že částka 500 korun na obyvatele by mohla alespoň částečně pomoci při udržení hospodaření krajů. Musíme si uvědomit, že v našem kraji se pohybujeme na rozdílu přibližně 900 milionů korun oproti predikci Ministerstva financí,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Kraje by měly být jednoznačně stavěny na stejnou úroveň jako města a obce. Pevně věřím, že po krajských volbách budou nové krajské samosprávy s novým a silným mandátem a budou tlačit na stát, aby krajům kompenzaci přisoudil. Jsem rád, že v tuto chvíli máme oporu v Senátu, který vyrovnání pro kraje dlouhodobě prosazuje,“ doplnil hejtman Netolický.